back to top

3D printeri – 5 nevjerojatnih primjera primjene 3D printanja u medicini

3D printeri nisu potpuno nova tehnologija, iako je u masovnoj upotrebi tek zadnjih godinu-dvije, ponajviše zahvaljujući jeftinijim 3D printerima koji se sada mogu kupiti za oko 200 dolara.

No, za bolji 3D printer treba izdvojiti više novca (prosječna kvaliteta varira između 1.200 i 2.000 dolara, dok oni vrhunski i dalje koštaju 200.000 dolara i više), no i to će se uskoro promijeniti – patenti na kojima se temelji vrhunski 3D rad printera istječe 2014. godine, a Kina je već spremna krenuti u masovnu proizvodnju istih, zbog čega se najviše očekuje da će ovi nevjerojatni uređaji uskoro biti dostupni poput klasičnih 2D printera.

Oni koji već posjeduju 3D printere pokazali su da je samo mašta granica jer već sada printaju sve od automobila do malih figurica, igračaka i odjeće. Ali ova tehnologija ima još jednu nevjerojatnu primjenu – medicinu.

Znanstvenici su već uspjeli isprintati kožu, dijelove tijela, organe, napredne protetske udove… a čini se da je to tek početak. Vrh ledenog brijega.

3D pisači jedna su od onih tehnologija s nevjerojatnim potencijalom za revoluciju u medicini. A ovo su samo neki od primjera nevjerojatne primjene 3D printanja u medicini.

3d printer
Za bolji 3D printer treba izdvojiti više novca

Ispis ljudske kože

Trenutačni proces presađivanja kože, najvećeg ljudskog organa, kod opeklina zahtijeva bolno uklanjanje kože s neoštećenog dijela tijela pacijenta i njezino presađivanje na dio tijela zahvaćen opeklinama. No, znanstvenici sa Sveučilišta u Torontu razvili su metodu za izradu “Bio-tinte” od stanica kože.

Znanstvenici tvrde da njihov printer može proizvesti kožno tkivo koje košta 1000 puta manje od trenutnih cijena.

Istraživači na Sjeverna Karolina Wake Forest Škola medicine trenutno rade na projektu koji će u potpunosti eliminirati potrebu za (klasičnim) presađivanjem kože.

Napravili su sustav u kojem kamere skeniraju ranu, zatim stvaraju 3D sliku, a na kraju se koža ispisuje izravno na tijelo pacijenta. U eksperimentima su znanstvenici uspjeli zaliječiti ozljede na koži u rekordnom vremenu i nadaju se da će ovaj sustav jednako učinkovito djelovati i kod ljudi.

3D skin ne samo da značajno ubrzava oporavak, već značajno smanjuje i rizik od infekcije, što je veliki problem današnjice.

Tiskanje organa za testiranje lijekova i cjepiva

3D ispis bi se jednog dana mogao koristiti za proizvodnju zamjenskih tkiva i organa, ali ova tehnologija ima i potencijal za eksperimentalno testiranje lijekova i cjepiva, bez testiranja na živim ljudima i životinjama.

Uz nove mogućnosti, testiranje novih lijekova na živom ljudskom tkivu omogućit će znanstvenicima praćenje utjecaja određenog lijeka ili cjepiva, bez ikakvih negativnih posljedica. Krajnji rezultat može biti značajno poboljšanje učinkovitosti i sigurnosti lijeka.

dr. Anthony Atala, direktor Instituta u Wake Forestu i glavni istraživač na jednom takvom projektu, tvrdi da će se tehnologija uskoro koristiti za “predviđanje učinaka lijekova i testiranje učinkovitosti potencijalnih tretmana”. “Vi zapravo testirate ljudsko tkivo”, objasnio je. “Ovo radi puno bolje od testiranja na životinjama.”

3d printeri
Tiskanje organa za testiranje lijekova i cjepiva

3D printanje kostiju

Kako javljaju japanski mediji, znanstvenici iz Kyoto Sveučilišni diplomski medicinski fakultet objavili su da sada mogu stvarati umjetne kosti pomoću 3D printera, a iste su kosti već testirali na ljudima.

Cijena izrade jedne kosti bila je manja od 8 eura (oko 1000 jena)!

Mark Frame, mladi kirurg iz Velike Britanije razvio je program koji će bolnicama uštedjeti tisuće eura – a potencijalno i mnoge živote. Tradicionalno, bolnički modeli kostiju koštaju tisuće eura, a povrh toga, njihova izrada traje i do nekoliko tjedana.

Novi Markovi 3D printani modeli stoje oko 100 eura, gotovi su za oko sedam dana i već pomažu kirurzima pri pripremama za složene operacije, čak i prije nego pacijenti stignu u operacijsku salu.

Ali to nije sve. Oštećene kosti mogu se popraviti novom tehnologijom koja uključuje 3D printanje. Primjerice, ako dijete ima određene defekte na čeljusnoj kosti, postojeći se skenira, detektira se defekt, a zatim se taj dio otiska ‘ispravlja’ i kirurški nadomjesti. Kako bi stvorio takve kosti, 3D printer stvara skelu u obliku kosti i zatim je ispunjava odraslim ljudskim matičnim stanicama, stanicama koje imaju sposobnost razviti se u različite vrste tkiva.

Otisnuti proizvod se kirurški ugrađuje u tijelo, otisnuta koštana skela se razgrađuje unutar tri mjeseca, a zamjenjuje je potpuno nova zdrava kost.

3d printeri
Novi Markovi 3D printani modeli stoje oko 100 eura

3D protetski udovi

“3D ispis će revolucionirati svijet protetskih udova.” S ovom se izjavom već mogu složiti gotovo svi i jedan znanstvenik na svijetu, a sada imamo još jednu inspirativnu priču o tinejdžeru koji je pomoću 3D tehnologije napravio jeftinu i pristupačnu naprednu protetičku ruku.

Napredne protetske udove napredovale su daleko u posljednjih nekoliko godina, ali cijene su još uvijek nedostupne za većinu ljudi u svijetu. Međutim, s 3D printerima sve izgleda svjetlije.

Jeftinija alternativa je već u fazi razvoja, i to jedna od glavnih Krivac je Easton LaChappelle, sedamnaestogodišnjak iz Colorada koji je, koristeći besplatne online resurse i jeftin 3D printer, razvio naprednu protetičku šaku i ruku.

Ovaj mu je projekt već donio poziv u Bijelu kuću, ali i posao u NASA-i. (Video možete pogledati ovdje)

Osim naprednih protetskih udova, uskoro će se moći tiskati i klasični po deset puta jeftinijim cijenama od sadašnjih, a sve to uz potpunu dizajnersku prilagodbu prema željama kupca.

Problem s mnogim aparatićima je taj što se nakon nekog vremena ‘istroše’, ne pristaju savršeno i ne izgledaju osobito lijepo. Međutim, znanstvenici su također uspješno isprintali protetske obloge “koje izgledaju savršeno slično stvarno ljudski ud”, a može se čak prilagoditi prema modnom stilu pacijenta.

3D printanje organa i dijelova tijela

Po prvi put u povijesti znanstvenici su uspješno 3D isprintali potpuno funkcionalan ljudski bubreg. Iako još uvijek nije spreman za transplantaciju, jer je ovo samo radni prototippotencijal za ljudsku upotrebu čini se iznimno pozitivnim.

Korištenjem “Bio-Ink” i 3D printera znanstvenici očekuju da će u idućih 5-10 godina moći printati organe po znatno povoljnijim cijenama, te potpuno eliminirati duge liste čekanja za transplantaciju, crno tržište organa. , i naravno, eliminirati veliki broj smrtnih slučajeva.

Vjerovali ili ne, potpuno funkcionalni, laboratorijski tiskani organi su mogući. Istraživači su već uspješno stvorili mjehur, potpuno funkcionalno uho, a budući da su se stanice hrskavice pokazale kao izvrsna “Bio-tinta”, znanstvenici će uskoro moći isprintati nos, ali i druge dijelove tijela (posebno korisno za bebe koje su rođene bez određenog dijela tijela).


pixelizam.com

Preporuka

Možda vas zanima