back to top

Analiza podataka – Web stranice za besplatno učenje

Analiza podataka – uvod

U današnjem digitalnom dobu, količina podataka koju generiramo iz dana u dan eksponencijalno raste. Svaki klik na internetu, svaka transakcija, svaki korak koji poduzimamo, generira podatke koji su zapisani negdje u digitalnom svijetu. No, sami podaci nemaju značenje dok im ne pristupimo i ne izvučemo iz njih korisne informacije. Upravo u tome leži moć analize podataka – procesu kojim pretvaramo sirove podatke u dragocjene spoznaje i uvide.

Što je analiza podataka?

Analiza podataka je disciplina koja se bavi prikupljanjem, čišćenjem, organiziranjem, interpretacijom i vizualizacijom podataka s ciljem otkrivanja uzoraka, trendova, i poveznica. Ova tehnika omogućuje nam da bolje razumijemo prošlost, shvatimo sadašnjost i predvidimo budućnost, temeljem činjenica i argumenata.

Važnost analize podataka

Analiza podataka igra ključnu ulogu u gotovo svim industrijama i sektorima. Bez obzira je li riječ o poslovanju, zdravstvu, sportu, znanosti ili politici, podaci su neiscrpan izvor informacija koje nam mogu pomoći u donošenju boljih odluka. Zahvaljujući analizi podataka, tvrtke mogu identificirati efikasnije načine poslovanja, smanjiti troškove, bolje razumjeti potrebe korisnika i prilagoditi svoje proizvode i usluge.

S druge strane, u zdravstvu, analiza podataka može otkriti nove uzorke u bolestima, poboljšati dijagnostiku i terapiju, te unaprijediti kvalitetu skrbi za pacijente. U istraživanju i znanosti, analiza podataka omogućuje nam da testiramo hipoteze, provodimo eksperimente i donosimo zaključke temeljene na statističkim dokazima.

analiza podataka
Analiza podataka - Web stranice za besplatno učenje

Kako analiza podataka može pomoći?

Donošenje informiranih odluka: Analiza podataka pruža nam potrebne uvide za bolje donošenje odluka. Umjesto donošenja pretpostavki ili intuitivnih prosudbi, temeljimo svoje odluke na činjenicama i empirijskim dokazima.

Otkrivanje uzoraka i trendova: Kroz analizu podataka, možemo otkriti skrivene uzorke i trendove koji se ne bi mogli lako primijetiti na prvi pogled. Ti uvidi mogu biti ključni za postizanje konkurentske prednosti.

Optimizacija performansi: Bilo da se radi o poslovanju ili sportu, analiza podataka pomaže nam identificirati slabosti i jačine kako bismo optimizirali performanse i postigli najbolje rezultate.

Rješavanje problema: Analiza podataka omogućuje nam prepoznavanje korijenskih uzroka problema, što znači da se ne bavimo samo simptomima već se usmjeravamo na trajna rješenja.

Zašto bismo trebali poznavati ovu vještinu?

Poznavanje analize podataka postalo je iznimno važno u suvremenom svijetu iz nekoliko ključnih razloga:

Rastuća potražnja za stručnjacima: Tvrtke i organizacije traže stručnjake koji mogu iskoristiti bogatstvo podataka i izvući korisne spoznaje koje će im pomoći u poslovanju.

Kreativnost i inovacije: Analiza podataka potiče kreativnost jer nas potiče da postavljamo nova pitanja i tražimo odgovore u ogromnom skupu podataka.

Sveprisutnost podataka: Podaci su posvuda oko nas, i poznavanje analize podataka omogućuje nam da ne samo bolje razumijemo svijet već i da bolje komuniciramo s njim.

analiza podataka
Analiza podataka - Web stranice za besplatno učenje

Samopouzdanje u donošenju odluka: Kada posjedujemo vještinu analize podataka, osjećamo se sigurnije u donošenju odluka, bilo da se radi o osobnom ili poslovnom životu.

U zaključku, analiza podataka je moćan alat koji nam omogućuje da iskoristimo bogatstvo informacija koje nas okružuju. Razumijevanje ovog procesa i njegovo usvajanje kao vještine ima potencijal da nas učini uspješnijima u raznim područjima, te nam pomaže u oblikovanju bolje i informiranije budućnosti. Neovisno o našem profesionalnom usmjerenju, analiza podataka je ključni korak prema otkrivanju skrivenog blaga informacija koja nas okružuje.

Web stranice za besplatno učenje analize podataka

  1. SQLBolt (www.sqlbolt.com) SQLBolt pruža opsežan uvod u SQL (Structured Query Language). SQL je bitna vještina u analizi podataka. Pomoću SQL-a možete raditi s relacijskim bazama podataka i obrađivati ​​podatke.

SQLBolt pruža snažnu osnovu u SQL-u, od osnovnih do naprednih koncepata. Interaktivno sučelje omogućuje vam rad sa stvarnim bazama podataka koristeći SQL izjave.

Sve lekcije uvode nove pojmove i imaju interaktivne vježbe na kraju. Izradit ćete i modificirati tablice baze podataka pomoću SQL upita.

Uređivač koda na kraju svake vježbe omogućuje pisanje i pokretanje SQL upita. Možete provjeriti svoje razumijevanje ispunjavanjem vježbi i pokretanjem vlastitih upita.

  1. Excel Practice Online (www.excel-practice-online.com) Ova web stranica pruža alate potrebne za vježbanje i učenje programa Excel. Excel je popularan Microsoftov program za proračunske tablice.

Pomoću programa Excel možete organizirati podatke u retke i stupce i izvoditi matematičke operacije. To ga čini idealnim za analizu podataka, unos podataka, izračun i računovodstvo.

Web mjesto Excel Practice Online omogućuje vam vježbanje sa stvarnim skupom podataka. Pokriva sve, od osnova programa Excel za početnike do naprednih koncepata.

Web stranica ima mnogo vježbi i testova pomoću kojih možete provjeriti svoje razumijevanje. Imaju čak i besplatne probne ispite s odgovorima.

  1. Tableau (www.tableau.com) Tableau je popularna platforma za analizu podataka. Korisnicima pruža znanje i automatizirane alate potrebne za analizu podataka.

Registracijom na platformu možete koristiti Tableau kao pojedinac ili tvrtka. Tako ćete imati pristup plaćenim i besplatnim resursima koje platforma nudi.

Možete se uključiti i komunicirati s podacima pomoću alata za vizualizaciju povuci i ispusti. Koristi AI-pokretano statističko modeliranje s kojim možete komunicirati ljudskim jezikom.

Tableau vam pruža resurse za upravljanje, usklađivanje i učinkovito upravljanje vašim podacima. Pruža sigurnost vašim podacima tijekom cijelog životnog ciklusa proizvoda.

Također vam može pomoći u donošenju ispravnih odluka za vaše poslovanje korištenjem uvida iz podataka. Možete predvidjeti svoje podatke za ciljani marketing, skaliranje, pa čak i sprječavanje budućih cyber napada. Korištenjem Tableaua imate pristup zajednici entuzijasta podataka s kojom se možete povezati i iskoristiti svoje uvide.

analiza podataka
Analiza podataka - Web stranice za besplatno učenje
  1. Vodič za Python (www.python.org) Python je jedan od najčešće korištenih programskih jezika u analizi podataka. Vodič za Python pokazuje vam zašto je Python važan u znanosti o podacima. Ovaj vodič za Python pomoći će vam da naučite programski jezik od nule.

Počinjete s razumijevanjem osnova i napredujete prema dubljim konceptima. Razvijat ćete aplikacije iz stvarnog svijeta koristeći Python. Naučit ćete primijeniti Python u određenim područjima kao što su znanost o podacima, strojno učenje i umjetna inteligencija.

Nakon osnova, možete proširiti svoje znanje za korištenje Python okvira i biblioteka. To uključuje Django, Numpy i PyQt. Koristit ćete ih za razvoj web i desktop aplikacija i analizu podataka.

  1. Analiza podataka pomoću Pythona (YouTube) Ovo je jedan od najboljih tečajeva analize podataka na YouTubeu. To je video tečaj koji vas vodi od početnika do stručnjaka. Tečaj ima šest predavanja koja pokrivaju sve što trebate znati o znanosti o podacima.

Počet ćete s osnovama Pythona kao što su strukture podataka i tokovi kontrole. Ovaj tečaj pruža tehnike koje su vam potrebne za brzo učenje Pythona, tako da nije potrebno prethodno znanje programiranja. Tečaj zatim uvodi numeričko računanje korištenjem Numpyja, Pandasa i istraživačke analize podataka.

Svaki dio studije ima vježbe i dodatne resurse za daljnje čitanje. Tjedni zadaci omogućuju vam da istražite i proširite svoje znanje. Također ćete istražiti studije slučaja i podijeliti svoje rezultate s drugim sudionicima.

Na kraju tečaja moći ćete pouzdano koristiti Python i njegove biblioteke za analizu podataka. Izgradit ćete projekte u stvarnom svijetu kako biste ojačali svoj portfelj. Također ćete dobiti potvrdu o uspjehu od Joviana.

Vještine analize podataka ključne su u današnjem digitalnom svijetu. Srećom, postoje brojne web stranice koje vam omogućuju besplatno učenje ovih vještina. Iskoristite resurse koje nude ove web stranice i započnite svoje putovanje u svijet analize podataka.

ekako.info

Preporuka:

ChatGPT vs. Bing Chat vs. Google Bard – Za šta su neki od ovih AI chat robota najbolji?

FIlmovi o sportskom klađenju

Joga – tradicija duga 5 hiljada godina ili samo prolazni trend?

25 Instagram savjeta koje trebate znati u 2023 godini

Kako uneti posebne simbole i emotikone pomoću tastature u Windows-u?

Možda vas zanima