Brzo punjenje baterije mobilnog telefona

Nemate vremena ni pustiti da se telefon potpuno napuni?

Volite provoditi vrijeme gledajući u svoj pametni telefon, pa ne želite predugo čekati da se baterija napuni?

Iz tih razloga vjerojatno ste ovdje i tražite neke tehnike za brzo punjenje baterije tehnike koje su jednostavne za implementaciju, ali sigurno čine razliku.

Ako vas zanima kako možete brže napuniti bateriju telefona, na pravom ste mjestu. Dat ću vam nekoliko kratkih, ali korisnih savjeta, koji će vam pomoći da optimizirate vrijeme punjenja baterije mobilnog telefona, na temelju smanjenja potrošnje energije tijekom punjenja.

Naučit ću vas kako prepoznati najučinkovitiji punjač u odnosu na uređaj koji koristite, a uz to i koji su idealni uvjeti koje treba ispuniti da se baterija što brže napuni.

Prije nego što počnemo, želim samo napomenuti da dolje navedene tehnike pomažu bržem punjenju baterije smanjujući potrošnju energije tijekom punjenja, što znači da ne postoji način koji izravno utječe na brzo punjenje baterije.

Ako bi izravno utjecali na bateriju, to bi zahtijevalo povećanje ulazne snage tijekom punjenja, što bi dovelo do oštećenja baterije i uređaja.

Koristite punjač predviđen za uređaj

brzo punjenje baterije
Da biste ubrzali punjenje baterije mobitela morate koristiti izvorni punjač

Vjerojatno ste čuli da je bateriju moguće napuniti bilo kojim punjačem koji ima odgovarajući ulaz, ali to nije točno (barem kada je u pitanju brže punjenje baterije). Kako biste ubrzali punjenje baterije svog mobitela, prije svega morate koristiti izvornik punjač tog uređaja.

Na ovaj način baterija se puni punjačem koji je namijenjen za taj telefon, tako da možete biti sigurni da će vrijeme punjenja baterije biti mnogo kraće nego što bi bilo da koristite punjač koji nije namijenjen za taj telefon.

Osim toga, znatno je smanjena vjerojatnost da će se baterija i mobitel zagrijati tijekom punjenja, čime se povećava rizik od kvara baterije.

U slučaju da ste izgubili ili vam se originalni punjač za mobilni telefon pokvario, savjetujem vam da nabavite onaj kvalitetniji.

Ono na što treba obratiti pozornost kada odlučujete koji ćete punjač koristiti jesu ulazni, izlaz i jakost struje (vrijednosti koje se nalaze na samom punjaču).

Ulazni (unos) prikazuje vrijednosti napon (npr. 240V) i frekvencije (npr. 50Hz) za koje je punjač dizajniran (razlikuje se ovisno o zemlji).

Izlaz (izlaz) označava stres koju punjač “izbacuje” na izlazu. U većini slučajeva ova se vrijednost uvijek piše kao 5V ali u praksi stvarni napon potreban bateriji određuje sam uređaj prilikom punjenja i općenito ne prelazi 3,5 V.

Amperaža punjač predstavlja električni struja koji se dobiva na izlazu iz istog. To je zapravo najvažniji parametar na koji treba obratiti najveću pozornost. Mjerna jedinica za električnu struju je upravo amper (A).

Obično najčešće korišteni punjači za mobitele imaju izlaznu vrijednost od 1A, 1.5A, 2A ili 2.1A ovisno o vrsti baterije za koju su napravljeni.

Iz navedenog se može zaključiti: što je veća amperaža na izlazu, to će se baterija brže puniti. No, to se neće dogoditi, jer je punjač napravljen tako da nikada ne daje vrijednost veću od amperaže koju uređaj dopušta na ulazu.

Što konkretno znači da, ako telefon prihvati na ulazu do 1.5A, korištenjem punjača koji ima izlaznu vrijednost od 2.1A ne ubrzava vrijeme punjenja.

Na kraju, što se tiče punjača i raznih vrsta, treba znati da postoje tzv Brzo punjenje. Takvi punjači omogućuju brzo punjenje uređaja pomoću različitih napona i amperaža kojima upravlja sam procesor.

Odlučite li se za neki od ovakvih punjača, znajte da brzo punjenje neće raditi ako ga uređaj koji punite ne podržava, pa će se baterija puniti normalnom brzinom.

Izbjegavajte punjenje preko USB računala

Gotovo svaki današnji punjač ima USB ulaz, što mu omogućuje spajanje na bilo koji izvor koji prihvaća USB kabel.

Ova prednost je vrlo pogodna za one koji rade za računalom, tako da im je telefon uvijek nadohvat ruke čak i kada se puni, ali ako je u pitanju brzina punjenja, to baš i nije rješenje.

Ako ste ikada probali, sigurno ste primijetili da je punjenje baterije mobitela preko USB ulaza računala vrlo spor proces.

Trenutno na USB priključak na računalu nizak, a nema ni dovoljno snage da brzo napuni bateriju telefona. Ući USB 1.0 i USB 2.0 može doseći maksimum 0,5 A na izlazu, dok USB 3.0 je 0,9 A.

Drugačije je za USB 3.1 (TipC fizički manji od klasičnih ulaza – mogu se umetnuti obostrano), koji na izlazu ima vrijednost par. 5A. Ako imate računalo koje ima ugrađen takav ulaz, slobodno ga možete koristiti za punjenje baterije telefona.

Ova verzija USBa omogućuje vam brzo punjenje vašeg mobitela i možete biti sigurni da će baterija ostati “zdrava” (ovo vrijedi, naravno, ako koristite kvalitetan kabel).

brzo punjenje baterije

Punite telefon dok je isključen kako biste brzo počeli puniti bateriju

Možda zvuči čudno, ali punjenje baterije mobitela dok je isključen može imati pozitivan učinak na brzo punjenje baterije (i to značajno).

Razlog je gotovo logičan: ako je mobitel isključen, to znači da baterija uopće ne troši energiju, pa sve što dolazi iz punjača ostaje u samoj bateriji, bez curenja.

Dakle, odlična tehnika za brzo punjenje baterije je isključiti telefon prije spajanja na punjač i uključiti ga kada se baterija napuni.

Siguran sam da ćete primijetiti razliku u brzini punjenja.

Punite telefon s uključenim načinom rada u zrakoplovu

Ako baš ne želite isključiti telefon tijekom punjenja ili ako imate pametni telefon na kojem je onemogućeno punjenje dok je isključen, možete ubrzati proces punjenja tako da ga uključite Zrakoplovni način.

Ako ne znate što je to kada je Airplane Mode uključen na vašem pametnom telefonu, jednostavno onemogućuje sve telekomunikacijske funkcije kao što su: Mobilna mreža, mobilni podaci 2G/3G/4G, WiFi, Bluetooth i infracrveni.

To znači da ako uključite ovaj način rada, nećete moći slati i primati poruke, pozive, surfati internetom ili razmjenjivati ​​medije putem Bluetootha.

S uključenim načinom rada u zrakoplovu tijekom punjenja baterije mobilnog telefona, štedi energiju koja bi se inače trošila na mrežne funkcije, kao i aplikacije koje koriste internet u pozadini. Takve uštede izravno smanjuju vrijeme punjenja baterije.

U slučaju da ne znate kako uključiti Airplane Mode na svom Android (Samsung) mobitelu, jednostavno ga odložite ploča s obavijestima pronađite i pritisnite ikonu aviona i pričekajte da zasvijetli (sličan proces vrijedi i za iOS mobitele).

Za isključivanje ponovite isto, ali se ikona u ovom slučaju isključuje.

brzo punjenje baterije
Airplane mode je odličan način za punjenje baterije

Držite telefon dalje od izvora topline

Proizvođači pametnih telefona obično preporučuju da telefon držite podalje od izvora topline, npr. sunce, jer će tako vijek trajanja baterije biti duži.

Razlog za to (bez daljnjeg) je LiIon baterije koje se koriste u današnjim mobilnim telefonima, a koje pružaju maksimalnu al niže temperature.

Isto vrijedi i kada je u pitanju brzo punjenje Huawei, Samsung, iPhone baterije. Kako biste ubrzali proces punjenja, telefon morate držati na hladnijem mjestu, daleko od drugi izvor topline. 

Kao što sam već rekao, svoj telefon tijekom punjenja trebate držati podalje od sunčeve svjetlosti, stvari poput štednjaka, grijaćih ploča ili sličnih izvora vrućine.

Viša temperatura uzrokuje “curenje” energije baterije, što usporava proces punjenja.

Izvadite telefon iz kućišta za početak brzog punjenja baterije

maska ​​telefon
Toplina loše utječe na brzo punjenje baterije

Kao što sam već rekao, toplina loše utječe na brzo punjenje baterije huawei, samsung, iphone ili drugih telefona, međutim, neke maske sprječavaju rasipanje topline koju telefon stvara tijekom punjenja.

Dakle, prije nego što svoj pametni telefon stavite na punjenje, ne zaboravite ga odvojiti od poklopca kako biste ubrzao proces punjenja baterije za huawei, samsung, iphone ili druge modele.

Brzo punjenje telefona video

Kupili ste izvrstan novi telefon i nakon nekoliko mjeseci shvatili da više nije tako brz kao prije.

Svi smo već bili tamo, a problem nije ograničen na jeftine uređaje – nekoliko vrhunskih telefona također je sklono povremenom usporavanju nakon mjeseci korištenja.

Srećom, postoji nekoliko stvari koje možete pokušati vratiti svoj telefon na punu brzinu.

Također smo naveli nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste maksimalno iskoristili bateriju svog telefona. Nadamo se da smo vam ovim vodičem pomogli da ubrzate punjenje svog huawei, samsung ili drugog telefona.

Brzo punjenje baterije mobilnog telefona video

Pročitajte još

Možda vas zanima