back to top

Čišćenje dječjih zuba, kada i kako?

Saznajte kako na pravilan način očistiti dječije zube

U ovom vodiču pročitajte kako brinuti o djetetovoj higijeni zubi od prvog dana i kako čišćenje dječjih zuba može ojačati njihovo zdravlje, na što morate obratiti pozornost, kada i kako rastu zubi, kako ih i koliko često kontrolirati, kada ići stomatologu prvi put, važnost pravilne prehrane, skriveni šećeri i kako provesti kontrolu kod kuće.

Važno je da trudnice posvećuju dovoljno pozornosti oralnoj higijeni tijekom trudnoće, jer kao i na tijelu, tako se i u usnoj šupljini mogu vidjeti promjene, poput upale desni, koje zbog hormonalnih promjena mogu dalje napredovati u dubinu. tkiva oko zuba.

Jutarnje mučnine s povraćanjem dodatno tope zubnu caklinu zbog želučane kiseline. Česta želja za slatkim i kiselim jelima također povećava rizik od problema sa zubima. A također i prečesta konzumacija hrane u poslijepodnevnim i predvečernjim satima snižava pH u ustima.

ciscenje djecijih zuba
Čišćenje dječjih zuba, kada i kako?

Dolazak s bebom iz bolnice

Znamo da svi jedva čekaju doći u posjet vidjeti dijete, ali budite oprezni i dajte do znanja obitelji da ne ljube dijete u usta. Loš zadah i nečistoća zbog loše oralne higijene se ne vide i dijete se ne može braniti. Preko sline dijete možemo zaraziti i bakterijama koje kasnije dovode do karijesa.

Prije prvog zubića važno je znati…

Prije izrastanja zuba javlja se otok, sluznica je otečena, bolna i napeta. Vidi se i mali plavi hematom. Dijete jako slini, ne želi jesti jer ga boli, osjetljivo je i plače.

Roditelji mogu svom djetetu olakšati bol dajući mu nešto za grickanje. Grickanje pojačava prokrvljenost zubnog mesa, smiruje osjećaj napetosti i boli tijekom nicanja zubića.

Kada primijetite da vašem djetetu niče zub, nemojte mu davati previše toplu hranu ili sokove jakog okusa. Što je više različitih podražaja (gutanje, sisanje, griženje) to je bolji razvoj čeljusti i zubi.

Rast zuba

Zubi koji prvi izniknu nazivaju se mliječni, a nakon toga izrastu trajni. Prvi mliječni zubi niču između 4. i 11. mjeseca života. Najprije rastu donji sjekutići, zatim gornji, pa opet drugi donji sjekutići, prvi gornji i donji kutnjaci, zatim očnjaci i na kraju drugi kutnjaci, između 24. i 36. mjeseca života.

Mliječni zubi u potpunosti izbiju do treće godine i ima ih 20. Loše zdravlje mliječnih zuba može ozbiljno oštetiti trajne zube kako u razvoju tako i nakon nicanja.

Od šeste godine života niču prvi trajni zubi, kutnjaci. Upravo zbog toga su šestice prvi zubi koji se kvare, jer roditelji ne primjećuju da je zub izrastao jer im ništa nije ispalo

čišćenje dječjih zuba
Čišćenje dječjih zuba, kada i kako?

Čišćenje zuba

Ovisno o dobi djeteta vrlo je važno prilagoditi četkice, paste te način i pristup oralnoj higijeni. Djecu treba pustiti da upoznaju četkicu, igraju se, grickaju, pretvaraju se da im je četkica u ustima.

Za početak ne treba niti stavljati pastu, prvo neka se “operu” pa neka se roditelji stvarno operu kako treba. Kasnije možete staviti vrlo malu količinu paste.

Preporuča se da roditeljska pomoć pri čišćenju zuba prestane između 8. i 10. godine djeteta. Kažu: “Kada dijete zna zavezati vezice na tenisicama, onda je dovoljno zrelo da samo pere zube.”

Odnosu djeteta prema pranju zubi najviše pomaže pozitivan primjer roditelja.

Djeci svakako dajte primjer i neka vide kako vi perete zube, da shvate da i oni to moraju činiti. Potrebno je početi prati zube od trenutka kada se prvi zub pojavi u ustima.

Kako perete zube?

Perite joj zube dva puta dnevno, ujutro i navečer. Važno je četkati sve površine zuba. Objasnite djetetu da i zub ima “leđa” te da i njih moramo prati.

Naučite dijete da ne pere zube snažnim pokretima, već da lagano kruži po zubu i da je najvažnije oprati spoj zuba i desni, kako ne bi bio upaljen i bolan te ne bi krvario. Ako desni krvare i tamne su boje, nježno ih masirajte kružnim pokretima i smirit će se za nekoliko dana. Ako potraje, obratite se stomatologu.

ciscenje djecijih zuba
Čišćenje dječjih zuba, kada i kako?

Prvi posjet stomatologu

Preporuča se dijete na prvi pregled dovesti nakon treće godine. Možete i ranije, ako imate starije dijete koje ide na redoviti pregled, onda doći s mlađim djetetom gledati i upoznati se s mirisima, bojama, kutovima, prostorom…

Nemojte stvarati paniku i plašiti dijete . Dajte mu do znanja da ide kod zubara koji ih mora pogledati i prebrojati. Stomatolozi se prvih nekoliko puta igraju s djecom, pokazuju im sve i vježbaju s njima kako se to radi kod zubara. Ako dijete nešto boli ili se žali, otiđite ranije na pregled.

Važnost pravilne prehrane za zdravlje zubi

Sve počinje pažljivo odabranom prehranom trudnice koja će osigurati dovoljno hranjivih tvari za razvoj organizma, a time i zuba djeteta. Treba pripaziti na količinu vitamina D, fosfora, kalija i fluora u redovnoj prehrani majke jer je to važno za pravilan razvoj tvrdih i mekih zubnih tkiva djeteta.

Zdravi zubi puno će se lakše obraniti od oštećenja tijekom života. Također, pravilna prehrana pomaže u pravodobnom nicanju zubića. Najbolja hrana za novorođenče je majčino mlijeko, jer dojenje pomaže i u razvoju čeljusti do 6. mjeseca života i zaista zadovoljava sve djetetove prehrambene potrebe.

Refleks sisanja je urođen, jer dijete siše prst do 29. tjedna u majčinom trbuhu. Žvakanje i sisanje čine dijete sretnim i smirenim, a ujedno su to aktivnosti koje ga umaraju, umiruju i uspavljuju. Nakon jela isperite usta čistom vodom, a zube operite tek nakon 30 minuta, kada se caklina ponovno ojača slinom.

Skriveni šećeri

Šećer je skriven posvuda, pažljivo pročitajte ambalažu. Kad su djeca žedna, ponudite im vodu. Gotova hrana s puno šećera najveća je opasnost za mliječne, a kasnije i trajne zube. Šećer je često u kontaktu s mliječnim zubima duže od 10 minuta, što je zaista štetno.

Na zubima se pojavljuju bijele točkice (prvi znaci ranog karijesa), koje kasnije potamne i zubi počinju pucati. doista, mnoge namirnice sadrže skrivene šećere koji pogoduju bakterijama zubnog plaka i odgovorni su za karijes.

Zašećerena pića često se nalaze u dječjim bocama. Ako dijete od rođenja navikavate na napitke bez šećera i dajete mu hranu bez dodanog šećera, kako to preporučuju liječnici i stomatolozi, veće su šanse da će imati zdrave zube.

Kontrola kod kuće

Vrlo je važno imati kontrolu nad pranjem zuba. Kao što smo već napisali, neka se prvo igraju i neka se “operu” pa onda vi.

Budući da u većini slučajeva roditelji samo vizualno mogu provjeriti kako je dijete očistilo zube, u ljekarni možete kupiti tablete za otkrivanje naslaga na zubima. Te tablete se posišu i onda ti se dijete nasmiješi i vidiš koliko je zapravo plaka i bakterija ostalo na zubima.

Zubni plak stariji od 24 sata bit će obojen tamnoljubičasto, a noviji zubni plak svijetloljubičaste boje. Nakon toga neka dijete vidi koliko mu treba da skine svu boju, pa će steći naviku pranja zubića.

Ove tablete se preporučuju od polaska djece u predškolsku ustanovu, kada dijete malo poraste. Svakako pitajte svog stomatologa ili ljekarnika za savjet.

Savjet: neka vas dijete promatra dok svakodnevno perete zube, probudite njegovu znatiželju i interes. Ne ostavljajte dijete samo dok pere zube, promatrajte ga i ispravljajte njegove pogreške.

uputstva.org

Preporuka

Možda vas zanima