back to top

Dijeta za mršavljenje 4 najpopularnije

Donosimo četiri vrste dijeta za mršavljenje koje bi vam mogle pomoći da skinete neželjene kilograme. Zapamtite, najbolja dijeta je ona koja vam najbolje paše.

Važno je napomenuti da je za uspješno mršavljenje važno imati uravnoteženu prehranu, vježbati redovito i voditi zdrav način života. Također je preporučljivo posavjetovati se s nutricionistom ili stručnjakom za prehranu kako bi vam pomogao sastaviti plan prehrane prilagođen vašim individualnim potrebama i ciljevima.  Kao što smo već pisali, postoje čajevi za mršavljenje koji se ponekad preporučuju za podršku mršavljenju.

U nastavku teksta donosimo vam neke od najpopularnijih dijeta za mršavljenje, ali u svako slučaju posavjetujte se sa nutricionistom ili stručnjakom za prehranu.

Dijeta Ketogenic

Dijeta Ketogenic je visoko-masna, umjereno-proteinska i niskougljikohidratna dijeta koja ima za cilj potaknuti tijelo da koristi masti kao primarni izvor energije umjesto ugljikohidrata.

Kada slijedite ovu dijetu, unos ugljikohidrata se drastično smanjuje na oko 20-50 grama dnevno, što dovodi tijelo u stanje zvan ketoza.

U ketozi, tijelo se koristi ketonima kao izvorom energije umjesto glukoze (koja se inače dobiva iz ugljikohidrata). Ketoni se proizvode u jetri iz masti koje se razlažu u ketogene masne kiseline. Kada je tijelo u ketozi, pomaže u gubljenju suvišnih masnoća u tijelu.

dijeta za mršavljenje
Dijeta za mršavljenje 4 najpopularnije

Kako slijediti dijetu Ketogenic?

Slijediti dijetu Ketogenic nije jednostavno i može biti izazovno za neke ljude. Ova dijeta zahtijeva strogo praćenje unosa hrane i izbjegavanje mnogih namirnica koje se obično konzumiraju. Dijeta Ketogenic se uglavnom sastoji od sljedećih namirnica:

 • Masno meso (npr. janjetina, svinjetina, govedina)
 • Riblje ulje i riba (npr. losos, skuša)
 • Jaja i mliječni proizvodi (npr. sir, maslac, vrhnje, jogurt)
 • Masnoće (npr. avokado, maslinovo ulje, orašasti plodovi)
 • Povrće s niskim udjelom ugljikohidrata (npr. zelena salata, špinat, kelj)

Izbjegavajte namirnice poput slatkiša, pekarskih proizvoda, žitarica, tjestenine, riže, voća s visokim udjelom ugljikohidrata, kao i većinu vrsta povrća. Smanjite unos alkohola i šećera. Važno je paziti na unos kalorija jer unos prevelike količine kalorija može izazvati debljanje.

Prednosti i nedostaci dijete Ketogenic

Prednosti dijete Ketogenic uključuju gubitak suvišnih kilograma, smanjenje rizika od srčanih bolesti, poboljšanje razine šećera u krvi i smanjenje upala u tijelu. Također se može poboljšati razina energije i koncentracije. Ova dijeta se često preporučuje osobama s dijabetesom tipa 2 i drugim metaboličkim poremećajima.

Nedostaci dijete Ketogenic uključuju moguće nuspojave poput umora, glavobolja, lošeg daha, probavnih smetnji, niskog krvnog tlaka i problema sa spavanjem. Također može biti teško održavati ovu dijetu na duže vrijeme i može dovesti do manjka vlakana u prehrani, što može utjecati na probavu.

Prije nego što krenete s dijetom Ketogenic, važno je razgovarati sa stručnjakom za prehranu ili liječnikom kako biste bili sigurni da je ova dijeta prikladna za vaše zdravlje i individualne 

dijeta za mršavljenje
Dijeta za mršavljenje 4 najpopularnije

Mediteranska dijeta

Mediteranska dijeta je prehrana koja se temelji na prehrani stanovnika mediteranskih zemalja, poput Grčke, Italije, Španjolske i Turske. Ova dijeta se smatra jednom od najzdravijih na svijetu, a istraživanja pokazuju da smanjuje rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka debelog crijeva.

Ova dijeta se sastoji od namirnica poput:

 • Maslinovo ulje kao glavni izvor masnoće
 • Riblji proizvodi (poput lososa, sardina, skuše)
 • Povrće (poput rajčice, patlidžana, tikvica)
 • Voće (poput naranči, grožđa, jagoda)
 • Cijele žitarice (poput smeđe riže, cjelovitih žitarica)
 • Mahunarke (poput leće, slanutka, graha)
 • Orašasti plodovi (poput badema, oraha, lješnjaka)
 • Mala količina crvenog mesa i slatkiša

Prednosti i nedostaci dijete Mediterranean

Prednosti dijete Mediterranean su mnogobrojne, a neke od njih su:

 • Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti: Maslinovo ulje, riba, voće, povrće i orašasti plodovi su bogati antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama koje su ključne za zdravlje srca.
 • Smanjuje rizik od raka: Namirnice poput rajčice, brokule i šparoga su bogate hranjivim tvarima koje su pokazale preventivnu ulogu u borbi protiv raka.
 • Poboljšava zdravlje mozga: Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribi i orašastim plodovima, mogu pomoći u poboljšanju kognitivne funkcije i sprečavanju demencije.
 • Poboljšava probavu: Hrana bogata vlaknima, poput mahunarki, cijelih žitarica i povrća, može pomoći u održavanju zdrave probave.

Nedostaci dijete Mediterranean su relativno mali u odnosu na prednosti. Međutim, jedan od nedostataka može biti visok unos kalorija ako se prekomjerno konzumiraju maslinovo ulje, orašasti plodovi i sušeno voće. Također, ova dijeta može biti skupa ako se kupuje hrana koja se ne uzgaja u regiji Mediterana.

Dijeta DASH

Dijeta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) razvijena je za osobe koje imaju problema s visokim krvnim tlakom. Međutim, pokazalo se da je ova dijeta korisna za sve ljude koji žele zdraviji način prehrane.

Dijeta DASH se temelji na povećanom unosu voća i povrća, cjelovitih žitarica, nemasnih mliječnih proizvoda, orašastih plodova, sjemenki i nemasnih izvora proteina poput piletine i ribe. Dijeta se također preporučuje za smanjenje unosa zasićenih masti, crvenog mesa i slatkih napitaka.

Evo primjera jednodnevnog plana prehrane prema dijeti DASH:

 • Doručak: Omelet s povrćem, kriška cjelovitog kruha, voće po izboru.
 • Užina: Voće i orašasti plodovi.
 • Ručak: Piletina na roštilju, salata od rajčice i krastavaca, kriška integralnog kruha.
 • Užina: Nemasni jogurt i bobičasto voće.
 • Večera: Pečena riba, zapečeno povrće i cjelovite žitarice.
 • Užina: Popodnevna užina može biti npr. nisko kalorična, nemasna grčka salata.

Prednosti ove dijete su da se fokusira na povećan unos povrća i voća, te smanjenje unosa nezdravih masti i šećera. Osim toga, dijeta DASH također može pomoći u smanjenju krvnog tlaka i poboljšanju cjelokupnog zdravlja srca.

Nedostatak ove dijete je da neke osobe mogu osjećati nedostatak energije zbog niskog unosa kalorija, posebno ako su fizički aktivne. Također, može biti izazovno pridržavati se ove dijete ako ste navikli na visoko-kalorične obroke i slatkiše.

dijeta za mršavljenje
Dijeta za mršavljenje 4 najpopularnije

Dijeta Weight Watchers

Dijeta Weight Watchers je program za gubitak težine koji se temelji na pristupu brojanja bodova, a ne kalorija. Svaka namirnica i jelo se boduje na temelju različitih čimbenika kao što su kalorijska vrijednost, udio bjelančevina, masti, vlakana i ugljikohidrata. Ovisno o vašem cilju gubitka težine, dobivate određeni broj bodova koji možete potrošiti tijekom dana.

Program Weight Watchers također potiče zdrave prehrambene navike, kao što su povećani unos voća, povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih proteina. Ova dijeta se također fokusira na povećanje fizičke aktivnosti kao važnog faktora u mršavljenju i održavanju zdrave tjelesne težine.

Jedna od prednosti dijete Weight Watchers je fleksibilnost u izboru hrane i jela koje želite jesti, što ju čini pristupačnom za širok spektar ljudi. Također, ovaj program se temelji na dugoročnim promjenama prehrambenih navika i načina života, što može dovesti do dugotrajnog gubitka težine i zdravijeg načina života.

Međutim, nedostatak ove dijete može biti potreba za praćenjem bodova i prilagođavanjem obroka, što može biti nepraktično za neke ljude. Također, za razliku od drugih dijeta, Weight Watchers ima mjesečnu naknadu za pristup online alatima i podršci zajednice.

Zaključak

Postoji mnogo različitih dijeta za mršavljenje, a svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke. Dijeta Ketogenic se fokusira na nisku razinu ugljikohidrata i visoki unos masti kako bi tijelo koristilo masti kao izvor energije.

Mediteranska dijeta se temelji na tradicionalnoj mediteranskoj prehrani s naglaskom na povrću, voću, maslinovom ulju i ribi. Dijeta DASH promiče smanjenje unosa soli i zasićenih masti kako bi se smanjio krvni tlak, dok dijeta Weight Watchers koristi pristup brojanja bodova za uravnoteženje unosa hrane.

Prije nego što odaberete dijetu, važno je razmotriti svoje ciljeve gubitka težine, prehrambene navike i životni stil kako biste odabrali dijetu koja vam najviše odgovara. Bez obzira na to koju dijetu odaberete, važno je pristupiti joj s dugoročnim ciljem i usvojiti zdrave prehrambene navike.

Ipak, važno je zapamtiti da ne postoji univerzalna dijeta koja će odgovarati svakome. Svaka osoba ima jedinstvene potrebe i prehrambene navike te je stoga važno prilagoditi dijetu individualnim potrebama.

Prije nego što započnete bilo koju dijetu, važno je razgovarati sa stručnjakom za prehranu ili liječnikom kako biste bili sigurni da će odabrana dijeta biti sigurna i prikladna za vaše zdravlje.

U konačnici, izbor dijete ovisi o vama i vašim ciljevima za mršavljenje. Važno je odabrati dijetu koju ćete moći slijediti i koja će vam pomoći da postignete vaše ciljeve na zdrav i održiv način.

Preporuka

Možda vas zanima