back to top

Engleski za djecu – 5 savjeta za roditelje

Poznavanje engleskog jezika i njegovo aktivno korištenje u svakodnevnom životu postalo je jedan od osnovnih uvjeta za kvalitetno obrazovanje i uspješno zapošljavanje.

Gotovo nijedna profesija pa čak ni sfera života ne može se zamisliti bez ovog, u svijetu sve raširenijeg jezika. Bez obzira na to što za stjecanje novih znanja nikad nije kasno, kod učenja stranog jezika situacija je malo drugačija.

Sve popularniji je engleski za djecu koji se uči putem interneta ili radionica u školama.

Roditelji, koji su ionako pod velikim pritiskom da svojoj djeci pruže najbolje šanse za visoko obrazovanje i kvalitetan život, često se odlučuju na upis u škole engleskog jezika u što ranijoj dobi.

Iako je ova motivacija potpuno razumljiva, a škole engleskog jezika oglašavaju tečajeve za najmlađu dob, pedijatri, pedagozi i logopedi roditeljima ipak savjetuju oprez i strpljenje.

Poznata tvrdnja da “djeca upijaju znanje” istina je, ali pretjerana izloženost stranom jeziku može učiniti više štete nego koristida koristit će. Kada će biti pravo vrijeme za uključivanje satova engleskog za djecu u dnevnu rutinu ovisit će o svakom djetetu ponaosob, no neka osnovna pravila roditeljima mogu olakšati tu odluku.

engleski za djecu
Engleski za djecu

Engleski za djecu – zabavan način stjecanja novih znanja

Engleski za djecu osmišljen je na način da vrijeme koje djeca provode na nastavi bude kvalitetno i zabavno. Ovaj aktivan način obrazovanja omogućuje djeci primjenu stečenog znanja u praksi te ih tako trajno usvojiti, bez osjećaja pritiska pohađanja nastave.

Zato škole stranih jezika koje nude tečajeve namijenjene mlađoj dobi organiziraju ih kao zabavne igraonice koje mogu biti odličan način da dijete potroši malo dodatne energije i stekne nova prijateljstva.

Zbog toga je potrebno da se dijete koje pohađa ovu nastavu može bez stresa odvojiti od roditelja i provesti neko vrijeme sa svojim vršnjacima.

To će najlakše poći za djecu predškolske dobi koja su već imala iskustvo odvajanja od roditelja i pridruživanja skupini djece s kojom dotad nisu bila u kontaktu.

Također, engleski za djecu uključuje mentalne i tjelesne aktivnosti kao što su igrice, mozgalice, bojanke, pjesmice i igre na brzinu, pa je potrebno da dijete može zadržatii takona jednom zadatku rade najmanje 10 minuta.

Takvo dinamično okruženje za djecu najmlađe dobi može biti previše poticajno, pa čak i iscrpljujuće.

To je ujedno i jedan od glavnih razloga zašto stručnjaci za rad s djecom preporučuju roditeljima da upisuju svoju djecu na tečajeve stranih jezika kako bi se prilagodili tempu djetetovog psihofizičkog razvoja, pa makar to značilo odgoditi ovu vrstu dodatne edukacije za nekoliko mjeseci.

engleski za djecu
Učenje engleskog može biti zabavno

Koliko je rano prerano za učenje stranog jezika?

Odgovor na ovo pitanje ovisit će o tome živi li dijete u okruženju u kojem je engleski već u svakodnevnoj uporabi. U tom slučaju ono će ga usvojiti uz materinji jezik, neosjetno proširujući svoj vokabular i učeći njegova pravila na isti način kao uči pravila srpskog jezika.

Iako djeca koja odrastaju u dvojezičnim obiteljima neizbježno prolaze kroz fazu „miješanja” dva jezika, brzo se savladava i dijete lako razlikuje ta dva jezika i jednako se dobro služi obama.

S druge strane, dijete koje ne odrasta u obitelji u kojoj se svakodnevno govori engleski može imati jezičnih poteškoća ako ovaj jezik počne učiti prerano.

engleski za djecu
Engleski za djecu - 5 savjeta za roditelje

Naime, iako sve više škola stranih jezika uključuje engleski jezik u svoju ponudu za djecu najranije dobi, logopedi, pedijatri i dječji psiholozi ne savjetuju prerano izlaganje djece engleskom jeziku.

Idealan trenutak za uključivanje engleskog za djecu u rutinu mališana je kada oni samouvjereno savladaju govor materinjeg jezika. To znači da mogu lako oblikovati složene rečenice i razgovarati sa svojim roditeljima i vršnjacima.

Iako je tempo jezičnog razvoja svakog djeteta individualan, stručnjaci u području rada s djecom slažu se da se govor potpuno razvija između četvrte i šeste godine života.

Stoga to može biti i vrijeme kada uz nužnu konzultaciju s logopedom roditelji svoje dijete mogu upisati na tečaj engleskog jezika. Inače, prerano izlaganje malog djeteta stranom jeziku može izazvati zbunjenost i poteškoće u govoru na materinjem jeziku.

Bez obzira na pritiske okoline, medija, pa i drugih roditelja, treba biti oprezan s uključivanjem engleskog jezika u obrazovanje djece. Ako roditelji to ne učine u predškolskoj dobi, sigurno neće zakasniti jer će djeca koja su mlađi razredi osnovne škole. 

Prvi put se susreću s učenjem stranog jezika vrlo brzo sustižu svoje vršnjake koji su ranije krenuli u ovu vrstu obrazovanja.

Ipak, roditelji bi svoju djecu trebali uvesti u ovu vrstu obrazovanja prije njihove desete godine jer nakon tog razdoblja sposobnost usvajanja stranog jezika progresivno opada.

beleske.com

PREPORUKA

Možda vas zanima