back to top

FIFA Svjetsko prvenstvo 2022.: Sve o događaju godine

Ove godine Svjetsko prvenstvo u nogometu dobiva potpuno novu dimenziju. Prvi put u svojoj povijesti održat će se na Bliskom istoku. I ne samo to, po prvi put nije održan tijekom ljeta, već će se održati u studenom i prosincu.

Ljubitelji nogometa navikli su da im FIFA Svjetsko prvenstvo dolazi ljeti, međutim, ove će godine morati pričekati nekoliko mjeseci. Zbog nemogućih vremenskih uvjeta za odigravanje utakmica tijekom ljeta, termin odigravanja je pomaknut za mjesec studeni.

Razlog održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva na Bliskom istoku je jednostavan – ogromna su sredstva uložena u izgradnju stadiona i cjelokupne infrastrukture.

fifa svjetsko prvenstvo
FIFA Svjetsko prvenstvo 2022.: Sve o događaju godine

Nova era stadiona za Svjetsko prvenstvo

Izgrađeno je 8 nevjerojatnih stadiona. Stadioni Katara predstavljaju pravu budućnost arhitekture i graditeljstva, za što je izdvojeno između 6,5 i 7 milijardi dolara.

Kada je odlučeno da će se Svjetsko nogometno prvenstvo održati u Kataru, ta je vijest naišla na velike kritike zbog same činjenice da su u toj regiji često visoke temperature čak i zimi, a kamoli ljeti.

No, organizatori su dokazali da se i taj problem može premostiti. Svjetsko prvenstvo pomaknuto je za studeni, a stadioni su maksimalno prilagođeni vremenskim uvjetima i zadovoljavaju sve standarde.

Stadion Lusail

Ovaj stadion ima kapacitet od 80.000 sjedećih mjesta, a planirano je odigravanje 10 utakmica, te prve i posljednje utakmice prvenstva. Izgradnju ovog stadiona prati veliki broj ljudi kontroverze oko uvjeta radas obzirom da je prema izračunima organizacije Amnesty International oko 15.000 radnika umrlo je tijekom njegove izgradnje.

Al Thumama

Kapacitet ovog stadiona je 40.000 mjesta, a planirano je da se na njemu odigra 8 utakmica.

Ovaj stadion dizajnirao je katarski arhitekt Ibrahim Al Jaidah koji je osmislio način da oda počast kulturi na vrlo kreativan i specifičan način. Stadion je dizajniran u obliku tradicionalne tkane kape koju nose muškarci na Bliskom istoku tzv gahfiya.

Iako su stadioni izvrsnog dizajna i pomaknuli su mnoge granice kada je u pitanju arhitektura stadiona za Svjetsko prvenstvo, tijekom izgradnje također se vodio ekonomičnim korištenjem energije i postizanjem najviših standarda energetske učinkovitosti.

Međunarodni stadion Khalifa

Kapacitet ovog stadiona je 45.000 sjedećih mjesta, a planirano je odigravanje 8 utakmica. Izgrađen je 1976. godine, ali je 2017. renoviran za potrebe ovog Svjetskog prvenstva.

Ovaj stadion je renoviran po svim modernim principima kako bi ne samo gledateljima, već i nogometašima pružio najbolji mogući komfor i atmosferu. Došlo je do promjene vanjskog izgleda stadiona, uvođenja novih, naprednijih tehnologija za bolji sustav hlađenja, a postavljena je i nova nadstrešnica.

Stadion Al Janoub

Kapacitet ovog stadiona je 40.000 mjesta, a planirano je odigravanje 7 utakmica. Područje na kojem je izgrađen ovaj stadion je prije bilo poznato po ronjenju bisera, ribolovu i mornarima koji su bili tamo. 

Zbog toga dizajn stadiona podsjeća na jedra tradicionalnih brodova koji su nekada plovili ovim područjem. Projektom ovog stadiona očuvana je povijesna baština tog podneblja.

Inovativni sustav hlađenja je ono što fascinira na ovom stadionu i dokaz je da je u Kataru za Svjetsko prvenstvo zaista moguće održati ugodnu klimu i tijekom najvećih vrućina.

Al Bayt

Kapacitet ovog stadiona je 63.000 sjedećih mjesta i na njemu će se odigrati 8 utakmica te će se na njemu sastajati reprezentacije koje će igrati jednu od polufinala natjecanja.

Dizajn ovog stadiona prilično je neobičan i upečatljiv jer je napravljen da podsjeća na tradicionalne šatore koji se koriste u pustinjskim područjima ovih regija. Ime Al Bayt dobio upravo ime tih šatora.

Ovaj stadion ima pomični krov koji će uz napredni sustav hlađenja gledateljima i igračima pružiti dovoljno hlada i ugodnu atmosferu.

Obrazovanje Grad

Kapacitet ovog stadiona je 45.350 mjesta, a planirano je odigravanje 8 utakmica. On je unutra Zaklada za obrazovanjepa je upravo iz tog razloga i dobio to ime.

Pogledamo li stadion iz ptičje perspektive, možemo vidjeti koliko podsjeća na dijamant, a zahvaljujući rasvjeti i dizajnu, noću će zaista zasjati poput pravog dijamanta.

Kao što smo već spomenuli, prilikom njihove izgradnje vodilo se računa o energetskoj učinkovitosti, što dovoljno govori Nagrada 5 zvjezdica za dizajn i konstrukciju od strane institucije GSAS(institucija koja se bavi održivim korištenjem energije u našoj zemlji).

974

Kapacitet ovog stadiona je 40.000 mjesta, a planirano je da se na njemu odigra 7 utakmica. Uglavnom je građena točno 974 brodska kontejnera za prijevoz robe, ali i drugi materijali zahvaljujući kojima će demontaža ovog stadiona nakon Svjetskog prvenstva biti jednostavnija. Osim što je izgrađen od kontejnera, još jedna zanimljivost vezana za ovaj stadion je da je 974 upravo pozivni broj ove zemlje.

Ovaj nevjerojatni stadion može biti jedan od primjera budućim arhitektima da shvate da za izgradnju tako velikih i modernih objekata ne treba trošiti nenormalne količine novca, ali je i primjer da se ove godine stadioni za Svjetsko prvenstvo u Kataru mora ponuditi nešto sasvim novo i inovativno. Osim toga, veliki broj dijelova će se nakon rastavljanja koristiti u druge svrhe.

Ahmad Bin Ali

Kapacitet ovog stadiona je 40.000 gledatelja i na njemu se planira odigrati 7 utakmica.

Ovaj stadion možemo nazvati i recikliranim stadionom, jer je veliki dio građevinskog materijala korišten sa starog stadiona nakon recikliranja. A veliki broj stolica bit će doniran nakon Svjetskog prvenstva.

Što se tiče vanjskog uređenja ugostiteljskih objekata i tribina koje okružuju stadion, one su oblikovane poput pješčanih dina. Još jedan način predstavljanja ovog područja.

fifa svjetsko prvenstvo
Kapacitet ovog stadiona je 40.000 gledatelja i na njemu se planira odigrati 7 utakmica.

Reprezentacije koje su se kvalificirale

Na Svjetsko prvenstvo 2022. kvalificirale su se 32 reprezentacije, od kojih su 24 sudjelovale na prvenstvu 2018. Katar je jedini debitant.

Nizozemska, Ekvador, Gana, Kamerun i SAD vraćaju se nakon što su propustili prvenstvo 2018. A Kanada se kvalificirala nakon 36 godina i prvenstva 1986., kada je prvi put uopće sudjelovala. Wales se plasirao na prvenstvo nakon 64 godine, što je rekordna razlika između dva nastupa za neku europsku momčad.

Četverostruki svjetski prvak – Italija, nije se plasirala ni na drugo prvenstvo zaredom, što im se dogodilo prvi put u povijesti, izgubivši u polufinalu doigravanja od Sjeverne Makedonije.

Italija je jedini bivši svjetski prvak koji se nije uspio kvalificirati. Domaćin prethodnog prvenstva – Rusija je diskvalificirana zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Reprezentacije koje su sudjelovale na prvenstvu 2018. poput Paname, Kolumbije, Egipta, Islanda, Perua i Švedske nisu se kvalificirale na prvenstvo.

Simboli prvenstva

Svaki put kada se održava Svjetsko prvenstvo u nogometu predstavlja novi logo, maskotu i loptu. Svi se oni odnose na zemlju i kulturu zemlje domaćina. U nastavku donosimo simbole Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru.

Logo i slogan

Službeni logo predstavljen je 3. rujna 2019. tijekom svečanosti u Toranj Dohado centra grada Doha i ruševine tvrđave Stomatolog. Logo prikazuje šampionski pehar, znak beskonačnosti, kao i broj 8 koji aludira na osam stadiona na kojima će se prvenstvo igrati.

Maskota

Maskota je predstavljena 1. travnja 2022. tijekom završnog izvlačenja prvenstva. Predstavlja lebdeću keffiyeh, tradicionalnu nošnju u Kataru, s očima. La`eeb na arapskom znači profesionalni igračLa`eeb će biti poznat po svom mladenačkom duhu, širenju radosti i samopouzdanja gdje god se nalazio.

Službena lopta

Zvanjska lopta za prvenstvo predstavljena je 30. ožujka 2022. i zove se “Al Rihla“. Al Rihla predstavlja arapsko značenje riječi putovati. Ovo je 14. lopta koju je dizajnirala tvrtka Adidas. Ova lopta dokazuje najvišu razinu točnosti na terenu i podržava veliku brzinu zbog svoje nove figure i teksture površine.

Posljedice igranja Svjetskog prvenstva zimi za igrače

Svjetsko prvenstvo obično se održava ljeti i igrači prije SP-a imaju kratak period za odmor, punjenje baterija i ujedno dolazak i pripremu za Svjetsko prvenstvo bez posljedica po njihovo zdravlje. Tempo je sporiji nego tijekom sezone.

Studeni i prosinac mjeseci su puni posla za europske nogometne klubove. Mnogi igrači iz tih klubova će biti pozvani da igraju za nacionalne timove u Kataru.

Posljedično, europske lige poput engleske Premijer ligatalijanski Serija A i španjolski La Liga obustavljaju svoje sezone tjedan dana prije Svjetskog prvenstva i nastavit će nakon turnira.

Što znači da igrači neće dobiti adekvatan odmor koji im je prijeko potreban prije Svjetskog prvenstva i šanse za ozljede su stoga veće. Hoće li ova odluka narušiti kvalitetu SP-a, ali i sezone koja se nastavlja nakon njega?

fifa svjetsko prvenstvo

Svjetsko prvenstvo u Kataru – Zanimljivosti o ovom prvenstvu

Osim stadiona koji su remek-djelo i činjenice da ovo Svjetsko prvenstvo počinje u studenom, postoje još neke zanimljivosti i okolnosti koje ćemo podijeliti s vama:

  • Najskuplje svjetsko prvenstvo ikada – U izgradnju 8 prethodno opisanih stadiona i cjelokupne infrastrukture oko njih uloženo je oko 200 milijardi dolara. Osim stadiona, tu su i trgovački centri, manjih poligonatrgovine, škole i mnoge druge građevinske objekte
  • Prvenstvo sa većina posjetitelja – S obzirom na to da su cijene karata visoke, a smještaj i život u ovoj zemlji iziskuju pozamašnu svotu novca, zanimljivo je da je u mjesecu studenom, prema podacima tvrtke Qatar Airways i Hamad Međunarodni preko 1300 letova za ovu zemlju rezervirano je svaki dan
  • Jednostavnost prijevoza – Gradovi domaćini kao što su Doha, Al Razzan, Al Wakrah i Lusail lako su dostupni jedni drugima i zahvaljujući izvrsno umrežene metro linije povezujući nogometne stadione i gradove, posjetitelji će pronaći jednostavan i brz prijevoz.
  • Alkohol u Kataru – Alkohol se u ovoj zemlji uglavnom ne služi na javnim mjestima i prilično je skup. Katar ima jako stroga pravila u pogledu alkohola. No, organizatori su morali uzeti u obzir da posjetitelji dolaze iz cijelog svijeta, pa su osigurali fan zone s pristupačnijim cijenama alkohola.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio zanimljiv i da ćemo se zajedno radovati pobjedama koje će nogometna reprezentacija Srbije ostvariti u Kataru. Onima koji će imati priliku uživo gledati našu reprezentaciju u Kataru, želimo da budu najglasniji tijekom navijanja, ali i da budu navijači fair playa!

beleske.com

Preporuka

Možda vas zanima