back to top

Kako da studentska soba bude uvijek uredna i čista

Najbolji savjeti koji će vam pomoći da studentska soba uvijek bude uredna.

Pospremanje studentske sobe nije uvijek prvo na listi prioriteta učenika. No, za postizanje što boljih rezultata, veće koncentracije i osjećaja postignuća i uspjeha vrlo je važno da vaša studentska soba uvijek bude uredna i čista.

Bez obzira da li živite s roditeljima dok učite ili dijelite sobu s cimerima u studentskom stanu ili domu, ovo su savjeti koji vam mogu pomoći da prostor za učenje održavate čistim i urednim.

studentska soba
Pospremanje studentske sobe

Uklonite nepotrebne stvari iz sobe

Jeste li jedan od onih koji čuvaju “drangulije”, hrpu drangulija s godišnjih odmora, stare časopise ili jednostavno stvari koje vam više ne trebaju? Činjenica je da mnoge stvari imaju sentimentalnu vrijednost, ali to se baš ne može reći za katalog sa sajma automobila ili knjiga koji niste pogledali otkako ste ga donijeli u sobu. Zatim se zapitajte što oni rade u vašoj sobi.

Ako vam je prva pomisao kada trebate obrisati prašinu: “Tko će uzeti sve ove stvari s polica?” vrijeme je za čišćenje!

Koje stvari niste koristili mjesecima? Uštedite prostor, spakirajte u kutije sve čega se ne želite odreći, ali vam samo smeta, i stavite na tavan ili u podrum. Što je manje predmeta, to je lakše održavati red.

Usisajte sobu barem jednom tjedno

Soba koju ste pažljivo usisali izgleda ljepše, a i miriše. Ako je glavni ukras vašeg poda gusti i debeli tepih na kojem volite sjediti ili ležati dok učite, pokušajte ga održavati čistim. Veće mrvice možete pokupiti i rukom.

Ako živite u studentskom domu i nemate gdje staviti klasični usisavač, tu su štapni usisavači kao i ručni usisavači na baterije koji su jednostavni i fleksibilni za korištenje.

Na primjer, bosch usisavači savršeno usisavaju velike i male površine, pokupe sve mrvice i prosutu hranu. Ako odlučite usisavač na baterije dobro je znati da se baterija puni, a ovaj “asistent za čišćenje” uvijek je pri ruci za usisavanje češće nego jednom tjedno.

studentska soba
Uredna studentska soba može poboljšati motivaciju za učenjem

Složi nošenu odjeću na isto mjesto

Čista i mirisna odjeća uredno je posložena u ormaru, no što je s odjećom koju ste taj dan nosili, a koja još nije prljava? Kako se soba ne bi pretvorila u neuredan nered s odjećom preko stolice, ogradice za krevet ili vrata ormara, odaberite jedno mjesto u sobi koje će služiti za odlaganje odjeće.

Svake večeri uredno presavijte i složiti hlače i košulju i odložite na stolac, stolicu ili bilo koje drugo mjesto koje odaberete za te svrhe. Isto mjesto može poslužiti i za odlaganje pidžame, iako po bontonu ispod jastuka treba staviti uredno složenu pidžamu.

Pospremi krevet svako jutro

Dobro ste pročitali – svako jutro! Neka pospremanje kreveta postane dio vaše rutine. Neki psiholozi i savjetnici za osobni razvoj preporučuju pospremanje kreveta kao “prvu uspješnu stvar koju napravite u danu”.

Jedan pogled na vaš uredno pospremljen krevet, pod jastukom u kojem se nalazi pidžama ili spavaćica bit će dovoljan da s entuzijazmom krenete u novi dan.

Rasporedite radni stol i sve ladice

Zapravo, izuzetno je važno organizirati sve ladice u prostoriji, bilo da su dio radnog stola ili ormara. Što to znači? Izvucite čarape, rublje ili s druge strane olovke, bilježnice, sve što držite u ladicama i napravite sistematizaciju. Učinite kao u savjetu #1: riješite se svega nepotrebnog!

Zamislite da ne morate pola sata tražiti ravnalo ili olovku? Uredno posloženi udžbenici i bilježnice, olovke poredane po bojama jednom riječju, sve na svom mjestu ključ je dobre organizacije i uspjeha. Na ovaj način stvorit ćete pozitivno ozračje za učenje.

studentska soba
Organizacija sobe je vrlo važna

Iskoristite prostor

Ako živite u studentskom domu i nemate stalak za cipele, cipele pospremite u kutije ispod kreveta. Rasporedite knjige na polici tako da stane što više. Štedite i na površini radnog stola. Ne treba ti hrpa sitnica koje te odvlače od učenja.

Na zid objesite gitaru ili vijke i utege za vježbanje. Ako ne dijelite studentsku sobu, dogovorite se. Premještanje namještaja može osvježiti sobu i također vam pokazati koji raspored vam daje najviše slobodnog prostora.

Napravite raspored čišćenja sa svojim cimerima

To se odnosi na studente koji dijele sobu s cimerima u studentskom domu ili stanu. Vrlo je važno, ne samo zbog čistoće, nego i zbog održavanja kvalitetnih odnosa i dobre komunikacije, da postoji podjela poslova.

Nije u redu ne pospremiti svoj životni prostor nakon gostiju jer nikome neće biti ugodno usisavati sobu peti put zaredom. Dogovorite se s cimerima tko će kada usisavati i brisati prašinu prema svojim dužnostima. Ako soba ima vlastitu kupaonicu, ribanje i održavanje čistoće u smjenama je poželjno. Pokušajte svoj životni i radni prostor učiniti prostorom za uživanje. Upamtite, lakše je učiti u urednoj i čistoj sobi!

Izvor: beleske.com

PREPORUKA

Možda vas zanima