back to top

Kako imati savršen vrt – 5 savjeta za početnike

Već s prvim zrakama sunca svi koji žive u kućama s dvorištem nastoje što više vremena provesti u svom privatna zelena oaza. Kako bi se maksimizirao vanjski doživljaj, potrebno je održavati vrt sjajnim.

Kako imati savršen vrt? Mnogima koji se dosad nisu okušali u vrtlarstvu ovaj posao teško pada. Zato smo odlučili da vam u sljedećim redovima predstavimo osnovne informacije o održavanju okućnice i vrta. Čitajte dalje kako biste saznali kako svoje dvorište pretvoriti u zeleni vrt iz snova!

Odaberite kvalitetan i pouzdan vrtni alat

Trebate ga za održavanje lončanica, grmova, drveća, kao i živica i travnjaka pouzdan alat koji će vam dugo biti saveznik u vrtu i odgovorit će na sve zadatke koje mu nametnete.

Savjetujemo Vam da se odlučite za kupnju kvalitetnih alata renomiranih proizvođača, zahvaljujući kojima ćete postići izvrsne rezultate u radu, stvoriti i održavati savršen vrt!

U vašoj kolekciji alata trebao bi biti vrtni alat koji ispunjava sve zahtjeve koje vrt postavlja pred vas. Ako imate travnjak, kosilica ili trimer za travu svakako bi trebali biti dio vašeg alata, dok su škare za živicu neophodne za živicu.

S kvalitetnim kosilicama lako ćete održavati svoj travnjak, dok ćete sa škarama za živicu živicu dovesti do savršenog izgleda. Osim toga, za zalijevanje vrta nabavite dugo crijevo za zalijevanje, kako bi vam ovaj posao bio krajnje jednostavan.

Trebat će vam i klasične vrtne škare, motika za sadnju biljaka, vrtlarske rukavice i metla. Navedeni vrtni alati i pribor spadaju u osnovne alate koje trebate imati ako želite da vaše dvorište i vrt uvijek budu uredni i da maksimalno uživate u boravku na otvorenom.

U skladu sa zastupljenim biljnim kulturama u vašem vrtu, redovito prihranjivajte zbirka alata te ih nastojte uvijek održavati u optimalnom stanju. Priručnik s uputama dolazi uz kupnju alata, stoga vam savjetujemo da slijedite savjete koje ste pročitali.

kako imati savrsen vrt
Kako imati savršen vrt?

Kako odabrati biljke za dvorište?

Dolazimo do jednog od glavnih segmenata raskošnog vrta – biljaka. Mnogi koji su novi u vrtlarstvu, ne mogu lako odabrati biljke za dvorište. Kako biste u svom vrtu mogli uživati ​​tijekom cijele godine, razmislite o nekim važnim stavkama.

Prva stavka na tom popisu je svakako odabir biljaka za vaše dvorište prema uvjetima u vašem dvorištu. U tom smislu treba se zapitati da li u dvorištu prevladava sunce ili je veći dio dana sjena. Nakon toga odaberite biljke iz rasadnika, u dogovoru sa stručnjacima, prema vremenskim prilikama.

Još neka pitanja na koja trebate odgovore su: kada saditi koju kulturu i koliko su pojedine biljke zahtjevne za održavanje – od zalijevanja, preko prskanja, do gnojidbe.

Koje cvijeće saditi u sjeni? Neki od najpopularnijih biljke koje vole sjenu su raskošne hortenzije, grmolika biljka, šimšir i jagorčevina. S druge strane, kaktusi i sukulenti su biljke koje vole visoke temperature, sunce i malo zalijevanja.

kako imati savrsen vrt
Koje cvijeće saditi u sjeni?

Za sve one koji nemaju vremena za vrtlarenje izvrstan su izbor biljke koje ne zahtijevaju puno održavanja. Neke od klasičnih vrtnih biljaka koje će vas oduševiti svojim cvjetovima, a ne zahtijevaju puno truda su kadifa, petunije, dnevne i noćne, lijepa jova i verbena.

Što se tiče održavanja biljaka, pridržavajte se savjeta stručnjaka, pridržavajte se uputa za zalijevanje, gnojidbu i orezivanje i dugo ćete uživati ​​u lijepo uređenom vrtu.

Posebnu pozornost na biljke potrebno je obratiti tijekom ljetnih i zimskih mjeseci, kada su izložene ekstremnim temperaturama i veća je vjerojatnost da ćete im biti izloženi stresu.

Vrtni namještaj – stvorite maksimalnu atmosferu u svojoj zelenoj oazi

Kako biste se u vrtu mogli opustiti, a ne samo izdaleka promatrati, potreban vam je udoban i kvalitetan vrtni namještaj.

Idealno bi bilo kada biste u dvorištu imali trijem, pergolu ili suncobran, kako biste i za najvećih vrućina mogli pronaći osvježenje na otvorenom i pod odabranu nadstrešnicu postaviti vrtni namještaj.

Vrtna garnitura dobro će vam doći za uživanje s obitelji i prijateljima koji vas posjete. Za posebnu dozu užitka možete ga postaviti u dvorištu platnene ili mrežaste ležaljke i time upotpunite prekrasan ambijent Vašeg vrta.

kako imati savrsen vrt
Vrtni namještaj

Ne računajući biljke i vrtni namještaj, u prostoru od cca kuće možete uključiti i zanimljive ukrase – lampione, vrtne figure, mirisne svijeće, ukrasne jastučiće i slično. Naravno, možete se upustiti i u neke ozbiljnije projekte, pa u svoj vrt dodati fontanu, velike posude neobičnog dizajna, raskošne tropske biljke i slično.

Ovisno o efektu koji želite postići birajte biljke kao i dekoraciju za vrt. Naši prijedlozi samo su početna točka. Dobra vijest je da kada je u pitanju vrtlarstvo, uvijek ima prostora za napredak.

Nadamo se da vam je naš tekst bio zanimljiv, ali i pružio korisne informacije koje će vam pomoći da se upustite u proces uređenja vrtova.

beleske.com

PREPORUKA

Možda vas zanima