back to top

Kako napraviti novu epoštu

Dugo ste se pitali kako kreirati email adresu, ali ste to odgađali jer niste sigurni kako to učiniti? Možda već imate jednu adresu epošte, ali trebate novu ili biste željeli imati dvije?

Ako je vaš problem jedan od navedenih, nastavite čitati i vidjet ćete da je sve što vas je mučilo zapravo vrlo jednostavno. Ukoliko već imate svoju email adresu, ne bi bilo loše znati kako napraviti novu epoštu, u ovom tekstu možete pročitati i zašto je prednost otvoriti više email naloga.

Postoje razne usluge koje vam omogućuju kreiranje vlastite adrese epošte s koje možete primati, slati i spremati vlastitu epoštu. Svaka od ovih usluga nudi istu funkcionalnost i koristi se na sličan način. Razlike su sitni detalji na koje ne treba niti obraćati pozornost, ono što vam treba su osnovne funkcije, tako da žmireći birate uslugu.

Bilo da vam je potreban za poslovne ili privatne svrhe, nastavite čitati i u nekoliko koraka se registrirajte za jedan (ili više) email računa na jednoj od usluga ponuđenih u nastavku. Besplatno je, lagano, jednostavno i ne oduzima puno vremena za otvaranje email adrese.

kako napraviti novu epoštu
Kako napraviti novu epoštu?

Čemu služi email adresa/račun?

Epošta ili elektronička pošta koriste se za razmjenu poruka ili datoteka putem mrežnih usluga na Internetu. U današnje vrijeme sve je veća potreba za posjedovanjem email adrese kako u virtualnom, tako i u stvarnom svijetu, a otvaranje email adrese postalo je obveza za funkcioniranje.

Nekim sadržajima na internetu gotovo je nemoguće pristupiti bez njega. Određene stranice i platforme zahtijevaju otvorenu email adresu kao obaveznu informaciju prilikom registracije, a služi i za otvaranje računa na društvenim mrežama kao što su Facebook i Instagram.

Email adresa je također nešto što će vam pomoći ako razvijate vlastiti posao, jer otvaranje email adrese uvelike poboljšava poslovnu komunikaciju.

Zašto je korisno otvoriti dvije ili više email adresa

Vjerojatno mislite da vam je dovoljna jedna email adresa i da bi otvaranje više email računa samo sebi zakompliciralo stvari. Zapravo je sasvim suprotno.

Kada imate samo jednu email adresu i koristite je za sve što vam je potrebno (kao što je poslovna komunikacija, dopisivanje s prijateljima ili obitelji) i ostalu privatnu korespondenciju (registracija na razne web stranice i društvene mreže i sl.), često će se dogoditi da inbox vam je zatrpan raznim stvarima, a važna pošta uopće ne dolazi u prvi plan pa lako može proći nezapaženo, pa je otvaranje dva ili više email računa korisnije rješenje.

Također, ako s iste adrese šaljete i poslovne i privatne mailove, može se dogoditi da pogriješite i poslovnom kontaktu pošaljete nešto privatno.

Otvaranjem druge email adrese moći ćete ostati anonimni na internetu i ne otkrivati ​​svoje ime prilikom npr. ostavljanja komentara.

U slučaju da zaboravite lozinku jednog od računa, moguće ju je vratiti uz pomoć drugog računa.

Sve u svemu, s više email računa bit ćete organiziraniji, ažurniji i uštedjet ćete vrijeme i živce.

Usluge za kreiranje email adrese

Postoji nekoliko usluga za kreiranje računa epošte. Ovdje ćemo izdvojiti tri najpouzdanija i najkorištenija, a na vama je da odlučite koji vam najviše odgovara. Zasigurno najpoznatiji i najpouzdaniji email servis je Gmail, a kako otvoriti Gmail račun pročitajte u nastavku.

Kako stvoriti email adresu na Gmailu

Gmail je Googleova usluga, pouzdana je i jednostavna za korištenje. Osigurava dovoljno memorijskog prostora za poruke, štiti korisnike od neželjene pošte (spam) i poruka koje su potencijalno zaražene virusom.

Razvrstava poštu u nekoliko kategorija – glavne, društvene, promocije, vijesti te na taj način sprječava pretrpanost inboxa i olakšava pregled poruka koje vam mogu biti važne.

Također, kada otvorite Gmail račun, otvarate istovremeno i Google račun koji vam omogućuje pristup i potpunije korištenje nekih od proizvoda i usluga tvrtke, kao što su YouTube, Play Store, internetski preglednik Chrome, Google Karte i mnogi drugi.

Prijeđimo konačno na to kako napraviti G mail račun.
Prvo što trebate učiniti je spojiti se na stranicu ovog Gmail servisa. Nakon što ste otvorili početnu stranicu, u gornjem desnom kutu pritisnite Otvoriti račun.

kako napraviti novu epoštu
Kako napraviti novu epoštu

Zatim se pojavljuje obrazac u koji trebate unijeti svoj Ime i Prezimekao i dizajnirati Korisničko ime (što će biti vaša adresa epošte), koja može sadržavati slova, brojke i točke.

Također je potrebno smisliti Zaporka s najmanje 8 znakova, zatim ga ponovno upišite u pravokutnik pokraj rad Potvrde. Kada ispunite sva ta polja, pritisnite Unaprijediti.

Međutim, u slučaju da korisničko ime koje ste odabrali bude zauzeto, morat ćete ga promijeniti dodavanjem još nekih brojeva ili slova ili odabrati ono koje će biti ponuđeno ispod.

Najbolje je izabrati nekoga koga se lako možete sjetiti. Ponovno pritisnite unaprijediti (možda ćete to morati učiniti nekoliko puta dok ne odaberete dostupno korisničko ime).

U sljedećem koraku morate unijeti svoje Broj mobitela, a zatim ponovno pritisnite nastavak.

Nakon što pritisnete Nastavi u prethodnom koraku, dobit ćete jednostavnu SMS poruku na telefonski broj koji ste unijeli s kodom koji trebate unijeti u prazno polje i kliknuti na Potvrdi.

Na sljedećoj stranici od vas će se tražiti da ponovno unesete Broj telefona, kojim će Google zaštititi račun, uz napomenu da neće biti vidljiv drugima, no ako vi to ne želite, ne morate ga ulaziti.

Još jedna opcija (poželjna, ali nije obavezna) je unos Ostale adrese epošte čiji ste vlasnik ili netko kome vjerujete i preko kojeg ćete moći vratiti svoj račun u slučaju problema poput zaboravljene lozinke i slično.

Nakon toga unesite Dan, mjesec, godina rođenja i spol. Zatim ponovno pritisnite Unaprijediti.

U posljednjem koraku potrebno je scrollati do dna teksta o privatnosti i uvjetima korištenja, nakon čega će se pojaviti opcija prihvaćam. Klikom na Prihvati iz posljednjeg koraka, kreirali ste svoj Gmail račun. Prikazat će se početna stranica i opcije za postavljanje i uređivanje vašeg Gmail računa.

Otvaranje adrese epošte u programu Outlook

Outlook (autluk), bivši Hotmail, Microsoftov je servis, jednostavnog dizajna i jednostavan za korištenje. Poslovnim ljudima preporuča otvaranje email adrese zbog pogodnosti koje nudi unutar računa, poput Kalendara, povezivanja na Skype, mogućnosti korištenja Microsoft Officea online (Word, Excel i Powerpoint), kao i mnogih drugih alata koji olakšavaju uspješno vođenje poslovanja.

Također, mogućnosti koje donosi otvaranje email računa u Outlooku olakšavaju ispunjavanje obveza ne samo poslovnim ljudima, već i svima onima čija djelatnost zahtijeva rad u grupi ili timu te čestu potrebu za razmjenom datoteka i dokumenata, kao što su studenti.

Ako želite u potpunosti iskoristiti sve usluge koje nudi ovaj servis, možete se pretplatiti na Premium račun koji se plaća, ali to svakako nije obavezno.

Ako vas zanima kako kreirati email adresu koristeći Outlook račun, prvo morate otvoriti početnu stranicu, a zatim na dnu ekrana kliknuti na Stvorite besplatan korisnički račun.

Nakon toga pojavit će se mali prozor pod naslovom “Create an account”, a ispod toga dva reda: u prvom redu upisujete svoj Korisničko ime koju ste sami osmislili, u drugom redu u padajućem izborniku imate mogućnost odabrati nastavak izgledi
ili hotmail.Ove dvije riječi u kombinaciji čine vašu adresu epošte.

Pritisnite Unaprijediti, pa ako netko već koristi korisničko ime koje ste unijeli, iznad redaka će se pojaviti crveni tekst koji vas obavještava da promijenite korisničko ime, a to možete učiniti dodavanjem još jedne brojke ili slova. Zatim ponovno pritisnete Unaprijediti.

U sljedećem prozoru morate smisliti i unijeti svoj Zaporka s kojim ćete ubuduće pristupati računu. Ukoliko niste sigurni jeste li ispravno napisali lozinku, možete je provjeriti klikom na kvadratić ispod crte pored Pokaži lozinku, a kliknite na drugi okvir ako želite da vas Microsoft obavještava o svojim novitetima, uslugama i savjetima (ostavite neoznačeno ako ne želite primati takve eporuke). Kada je to gotovo, pritisnite Unaprijediti.

U sljedećem koraku kliknite na zadana polja za odabir Zemlja gdje živiš DanMjesec Godina rođenja, pa kliknite na Unaprijediti.

U posljednjem koraku trebate u liniju ispod slike upisati znakove (kombinaciju slova i brojeva) koje vidite na slici. U slučaju da ne prepoznajete znak, odaberite opciju pored slike Novi
a pojavit će se i neki drugi znakovi. Također, postoji opcija Zvuk, a zatim upišite riječ koju računalo kaže. Ali reči nisu na srpskom jeziku, tako da ako ne znate neki od stranih jezika, ova opcija vam ne koristi. Kada završite, pritisnite
Unaprijediti.

Pričekajte nekoliko trenutaka… I to je to, registrirali ste svoju Outlook epoštu i možete početi koristiti svoj račun.

kako napraviti novu epostu
Otvaranje adrese epošte u programu Outlook

Kako stvoriti epoštu na Yahoou

Yahoo (Yahu) nije samo servis za razmjenu elektroničke pošte, već i online tvrtka koja u svoje usluge uključuje razne mogućnosti. Neke od tih mogućnosti su pretraživanje interneta, otvaranje online trgovine, praćenje vijesti iz svijeta, online kupovina i mnoge druge. Zanimljivog je dizajna i kao takav privlačan je mlađim generacijama.

Kliknite izravno na ovu poveznicu gdje će se odmah pojaviti obrazac za registraciju Yahoo epošte.

Prvo morate unijeti polja Ime i prezime, zatim Email adresa (tj. korisničko ime) koje može biti npr. vaše ime i prezime te godina rođenja.

Kada to učinite, idite na polje gdje ćete tipkati Zaporka koju ste sami smislili i koja je neophodna kod prijave na email.

U međuvremenu, ako je email ili korisničko ime koje ste unijeli zauzeto, servis će vas o tome obavijestiti crvenim slovima, pa svojoj email adresi trebate dodati slovo ili broj ili je u potpunosti promijeniti. Ako ne znate kako, klikom na polje će vam se u padajućem izborniku pojaviti prijedlozi adresa koje možete odabrati.

U sljedećem redu, gdje se traži vaš Broj telefonaklikom na prvi red od ponuđenih zemalja odaberite svoju (pozivni broj je pored naziva), a zatim u drugi red upišite broj telefona.

Na kraju, izaberite Mjesec
i tip Dan i godina rođenja. Kada su sva polja popunjena, ispunite obrazac Nastavi.

Kako biste potvrdili da ste vlasnik telefonskog broja koji ste unijeli, pritisnite plavi okvir Pošaljite mi kontrolni kod, nakon čega ćete na navedeni broj telefona dobiti SMS poruku s kodom koji trebate unijeti u kućicu, a zatim pritisnuti Potvrdi.

Yahoo račun je kreiran, a za početak korištenja pritisnite Nastaviti. Stranica koja slijedi je početna stranica s vijestima, a za pristup svojoj epošti kliknite na “mail” ispod Yahoo! logo ili pored vašeg imena u gornjem desnom uglu.

Kako kreirati email adresu na telefonu

Ako želite kreirati email adresu putem telefona, ili je želite koristiti putem telefona, to možete učiniti putem aplikacije Gmail koje već imate u svom (Android) telefonu.

Kada otvorite ovu aplikaciju, pritisnite na Dodajte adresu epošte. Zatim odaberite jedan od ponuđenih servisa na kojem imate kreiranu email adresu i unesite svoju Email adresa a zatim u sljedećem koraku i Zaporka.

Ako nemate račun, a sada ga želite kreirati, postupak za to je uglavnom isti na telefonu kao i na računalu, dakle kao što je opisano ranije u ovom tekstu.

Možda već koristite aplikaciju Gmail i imate otvoren račun, ali imate više računa i želite ih koristiti sve? Ako je tako, to možete učiniti tako da dodirnete krug sa slovom u gornjem desnom kutu nakon otvaranja aplikacije, a zatim odaberete Dodajte drugi račun a zatim odaberite željenu uslugu. Na taj način također možete stvoriti drugu novu adresu epošte.

Nadam se da ste u ovom tekstu pronašli korisne informacije koje će vam pomoći da shvatite što je email i kako otvoriti email adresu. Također se nadam da sam uspio u potpunosti objasniti kako možete kreirati email adresu, kako biste i vi konačno počeli koristiti email poruke.

kakoresilako.com

Preporuka

Možda vas zanima