back to top

Kako napraviti snimku zaslona

Evo kako napraviti snimku zaslona vašeg Windows računala.

Ne brinite, to je vrlo jednostavna operacija i lako ju je naučiti čak i ako se uopće ne razumijete u tehnologiju. Dovoljno je samo pročitati donji tekst kako biste shvatili koliko zapravo slikanje ekrana računala ne bi trebao biti problem.

U prvom dijelu pokušao sam to objasniti što jasnije i jednostavnije kako napraviti snimku zaslona Windows računala svih verzija, tako da svatko može razumjeti i naučiti razne načine kako doći do tog cilja.

Ovo su neke osnovne opcije koje sam Windows nudi u osnovnoj specifikaciji ili vanjski programi koji vam omogućuju da slikate zaslon računala u dijelovima ili dodavanjem nekog crteža poput linija ili strelica.

Ako vam nešto nije jasno, samo nastavite čitati, pronaći ćete sve informacije koje trebate znati kako slikati ekran na laptopu ili računalu.

Kako napraviti snimku zaslona na računalu pomoću tipkovnice

kako napraviti snimku zaslona
Kako napraviti snimku zaslona

Windows vam u osnovi nudi snimanje zaslona na računalu ili prijenosnom računalu pritiskom na jednu tipku na tipkovnici ili kombinacijom nekoliko njih.

Windows XP i druge novije verzije omogućuju vam da snimite sliku cijelog zaslona jednostavnim pritiskom na gumb Ispiši ekran (PrtScn ili pečat).

Na taj način slika se sprema u tzv. međuspremnik (sprema se u pozadini) pa ju je potrebno samo zalijepiti na program za crtanje i grafiku kao što je npr. Bojajte pomoću jednostavne naredbe Zalijepite ga (Zalijepi) ili tipkovnički prečac Crtanje+V. Na kraju, morate spremiti tu sliku u File dobro Spremi kao u jednom od različitih slikovnih formata (JPG, PNG, itd.).

Windows 8 ili Windows 10 omogućuju jednostavniji način snimanja screenshota, od prethodnih verzija Windowsa, pomoću gumba na tipkovnici, kao i druge prečace koje olakšavaju posao istovremenim pritiskom na kombinaciju gumba:

Gumb Windows + Print Screen je kombinacija gumba koja snima snimku zaslona i automatski sprema sliku u PNG formatu u mapu Slike;

Windows tipka + shift + S je poboljšani način u odnosu na prethodni i omogućuje snimanje određenog dijela ekrana ili prozora.

Pritiskom na ovu kombinaciju gumba, ekran se zamućuje i možete povući miša i nacrtati pravokutnik koji će slikati dio ekrana unutar nacrtanog pravokutnika.

Snimljeni dio ekrana se zatim sprema u međuspremnik (u pozadini), pa sliku zatim trebate zalijepiti i spremiti u alat za crtanje i grafiku kao što je npr. Boja.

Alt + Print Screen kombinacija gumba koja slika prozor koji je ispred svih (prozor na kojem radite) i sprema sliku u međuspremnik, pa opet trebate sliku zalijepiti i spremiti u neki alat za crtanje i grafiku.

Kako snimiti sliku zaslona na računalu pomoću programa

kako ocistiti kompjuter kako napraviti snimku zaslona

Ako vas zanima kako možete snimiti sliku zaslona na laptopu ili računalu pomoću programa za snimanje zaslona, ​​nastavite čitati i saznat ćete o dva koja olakšavaju sav posao.

Prvi program koji se koristi za snimanje screenshotova zapravo je alat koji je sistemski ugrađen u operativni sustav počevši od Windows 7 i novijih.

Drugi program za snimanje zaslona na računalu također je alat, ali ga je potrebno preuzeti, a nudi razne mogućnosti vezane uz snimanje zaslona.

Alat za rezanje

Prvi računalni program za snimanje zaslona je Alat za rezanje. Jednostavno potražite naziv programa u Windows Exploreru i vidjet ćete da je tamo.

Ovaj mali program omogućuje snimanje cijelog zaslona, ​​prozora ili dijela zaslona s nekoliko jednostavnih klikova. Odmah nakon snimanja slike moguće je pomoću opcija ovog programa označiti ili crtati slobodnom rukom preko snimljenog dijela ekrana na računalu.

Za snimanje zaslona na prijenosnom ili računalu pomoću ovog programa idite na Novi a zatim pritisnite i držite lijevi klik i nacrtajte pravokutnik koji predstavlja dio ekrana koji želite fotografirati.

Kada pustite lijevi klik, pojavit će se prozor sa snimljenim dijelom ekrana koji možete “personalizirati” Olovka ili Highlighter tako da možete uštedjeti File -> Spremi isječak u jednom od formata (JPG, PNG, BMT itd.).

Lightshot program za snimku zaslona

kako ocistiti kompjuter kako napraviti snimku zaslona

Ako mislite da program za snimanje zaslona koji nudi Windows ima premalo opcija, savjetujem vam da se spojite na sljedeću stranicu i preuzmete besplatni program Lightshot koji je namijenjen upravo kako snimiti sliku zaslona na računalu i promijeniti sliku.

Lightshot je idealan program koji maksimalno olakšava snimanje zaslona na računalu. Dostupan je za Windows i iOS, ili kao dodatak za Operu, Chrome, IE ili Firefox, a što je najvažnije, dostupan je i na srpski Jezik.

Nakon snimanja zaslona računala ili njegovog dijela, sliku je moguće istovremeno uređivati ​​precrtavanjem slobodnom rukom, dodavanjem simbola, teksta ili nečeg trećeg.

Za preuzimanje ovog programa prvo se morate spojiti na gornju stranicu i pritisnuti zeleni gumb Preuzmite za Windows. Nakon toga pokrenite datoteku setuplightshot.exe koji ste upravo preuzeli i prihvatite pokretanje instalacije Da.

Zatim odaberite svoj jezik srpski pa nastavi dalje u redu. Sljedeće je na vama da odaberete Prihvaćam ugovor i pritisnete tipku Unaprijediti tako dalje Završi to da završite instalaciju.

Da biste ga počeli koristiti, odnosno da biste ovim programom mogli slikati zaslon računala, dovoljno je samo pritisnuti tipku na tipkovnici Ispiši ekran ili kliknite na ikonu programa Lightshot koja se nalazi dolje desno pored sata (ako je ne vidite prvo kliknite na strelicu).
Kada to učinite, ekran se zatamni i pritiskom i držanjem lijevog klika miša možete nacrtati pravokutnik koji predstavlja dio ekrana koji želite slikati.

kako napraviti snimku zaslona

Kada nacrtate pravokutnik i pustite lijevi klik, pojavit će se prozor s izbornikom Lightshot i raznim opcijama koje možete odabrati. Ako uhvatite rubove pravokutnika koji ste nacrtali, možete povećati ili smanjiti površinu pravokutnika slike na ekranu.

Na desnoj strani slike nalaze se opcije za crtanje slobodnom rukom, linije, strelice, markeri, pravokutnici, tekst, a na kraju možete odabrati i boju svega toga.

U donjem dijelu izbornika također se nalaze razne opcije: prva, najzanimljivija, kada je odaberete, dobivate link snimljenog dijela ekrana koji možete kopirati i poslati drugima da oni mogu vidi što si uhvatio.

Daljnje mogućnosti su dijeljenje na društvenim mrežama, traženje slične slike (snimka zaslona) na Googleu, ispis, kopiranje i na kraju snimanje.

Druga mogućnost Lightshota je snimanje cijelog zaslona istovremenim pritiskom Shift + Print Screen. Slika se automatski sprema u Dokumenti -> Lightshot.

Kako napraviti print screen

kako ocistiti kompjuter kako napraviti snimku zaslona
Kako napraviti snimku zaslona

Ne može proći dan, a da ne napravim snimku zaslona nečega na svom računalu. Bilo da se radi o poslu, nekom videu koji želim podijeliti s prijateljima.

Windows vam nudi mnogo načina za brzo snimanje zaslona bilo čega, od tipkovničkih prečaca do ugrađenih alata za snimanje, bilješki na zaslonu i snimki zaslona računala.

Nadamo se da smo vam pomogli i da će vam naš vodič o tome kako napraviti screenshot na računalu ili laptopu olakšati posao.

PREPORUKA

Izvor: kakoresilako.com

Možda vas zanima