back to top

Kako naučiti svirati klavijaturu?

Saznajte kako naučiti svirati klavijaturu na najbrži mogući način uz nekoliko veoma korisnih savjeta.

Tipkovnica ili klavijatura jedan je od rijetkih instrumenata koji je uspio preživjeti tehnološku revoluciju koja je zahvatila sve segmente našeg života, a posebno glazbu. Na klavijaturi je moguće svirati gotovo sve druge instrumente, pa tako često i radimo dovoljno da se sklada cijela pjesma.

Vjerojatno ste kao dijete svirali na malom dječjem sintesajzeru sa samo dvadesetak pjesama, koji se tada činio prilično moćnim. Danas imate daleko veći izbor klavijatura po pristupačnim cijenama, a mogućnosti učenja i skladanja su barem deseterostruke.

Postoje različite vrste i veličine tipkovnica i sukladno tome imaju različite mogućnosti. U tekstu koji je pred vama pokazat ćemo vam korak po korak kako što brže naučiti svirati klavijaturu – nastavite čitati.

Prvo moramo nabaviti tipkovnicu

Ako imate amatersku tipkovnicu, to je odlično mjesto za početak. Ne morate kupovati drugu dok vam stvarno ne postane premala i nedostatna, ali bilo koja je dovoljna za svaki početak, samo da je malo ozbiljnija od one dječje.

Ako nemate tipkovnicu bilo bi dobro da nabavite jedan. Također, dok ste početnik, neće vam trebati profesionalna, ultraskupa tipkovnica, već prosječna. Ovisno o vašim ciljevima i proračunu, pronađite pravu tipkovnicu za sebe.

Upoznajte se s notama na tipkovnici

Kada prvi put pogledate tipkovnicu, činit će vam se da ima puno nota za naučiti, ali to uopće nije slučaj. Zapravo postoji samo 12 nota koje se stalno ponavljaju.

Grupa od 12 nota sastoji se od 7 bijelih i 5 crnih dirki, a grupa ili oktava se ponavlja nekoliko puta. Bijele rupe ili note nazvane su po slovima abecede od slova A do slova G. Međutim, oktava počinje od C note koji se uvijek nalazi uz par crnih rupa s njihove lijeve strane, kao na slici.

Najvažnije je znati gdje su sve C note, jer je potrebno odsvirati bilo koju pjesmu. Za početak pronađite C notu koja se nalazi u oktavi na sredini tipkovnice.

Ne trebate se previše upuštati u teoriju, ali puno će vam značiti kada počnete vježbati, pa pokušajte uz praktičnu obuku, također usavršavate svoje teorijsko znanje koje će vam donijeti najbolje rezultate u studiranju. Teorije ima dosta, pa nemoj pokušavati učiti sve od početka, jer će ti to vjerojatno ubiti želju za igrom.

Učenje pisanja i čitanja glazbe sljedeća je razina, ali važno je prvo razumjeti osnove.

kako naučiti svirati klavijaturu
Najvažnije je znati gdje su sve C note, jer je potrebno odsvirati bilo koju pjesmu

Poza u kojoj sjedite dok igrate

Vjerovali ili ne, ovo je jedna od stvari koje morate naučiti kako bi sviranje klavijature bilo što ugodnije i kako biste izbjegli smetnje tijekom dugih sesija sviranja. Ako imate klavir ili stolicu za klavijaturu, to je idealno, no ako je nemate, poslužit će i stolica kod kuće.

Pravilno sjedenje podrazumijeva da je stolica postavljena u sredini, a da vam se noge podignu ispod tipkovnice samo malim dijelom koljena. Donji dio leđa neka bude ispravljen, a ramena i ruke opuštene, a ruke također opuštene.

kako naučiti svirati klavijaturu
Pravilno sjedenje podrazumijeva da je stolica postavljena u sredini

Kako početi svirati klavijaturu

Do sada smo spomenuli dosta teorijskog rada, ali još ništa nismo počeli svirati. Prve praktične vježbe nisu previše komplicirane, ali su svakako zabavnije od teorije.

Tako, pronađite C notu na tipkovnici. S njegove desne strane nalazi se nota D, zatim nota E. Postavite prste desne ruke tako da palac bude na noti C, a kažiprst i srednji prst na druga dva. Malo ih isprobaš, kombiniraš, pa prijeđeš na druge oktave.

Isto možete učiniti i lijevom rukom.

kako naučiti svirati klavijaturu
Akordi su osnovni elementi pjesama

Počnite vježbati akorde

Akordi su osnovni elementi pjesama i danas se malo koja pjesma svira bez njih. Za početak uzmite C akord kojeg ćete dobiti pritiskom utrke C, E i G istovremeno koristeći palac, srednji i mali prst.

Kasnije ćete slaganjem akorda i njihovim kombiniranjem moći odsvirati svoju prvu pjesmu.

Preko svog računala ili mobilnog telefona na internetu možete pronaći mnoštvo tutorijala za tipkovnicu, a mi vam savjetujemo da potražite besplatne, jer stvarno možete naučiti puno.

Ako niste dovoljno disciplinirani, možete potražiti plaćene tečajeve, pa čak i privatnog učitelja, no uvijek je najbolje poticati napredak vlastitom željom.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio od koristi i da vas je mogao uvesti u svijet sviranja klavijature.

Pročitajte i ovo

Možda vas zanima