back to top

Kako odabrati prijenosno računalo ako studirate arhitekturu ili grafički dizajn

Ako ste student arhitekture ili grafičkog dizajna, vjerovatno znate koliko je važno imati kvalitetno prijenosno računalo za rad na projektima i zadacima. Međutim, početnici možda nisu svjesni koliko je važan adekvatan laptop i mogu se naći u velikom problemu ako nemaju odgovarajuću opremu.

Bez odgovarajućeg prijenosnog računala, svakodnevne aktivnosti poput 3D modeliranja, renderiranja, i grafičkog dizajna mogu postati vrlo frustrirajuće i dugotrajne.

Softverski programi koje koriste inženjeri, studenti arhitekture i grafičkog dizajna često su vrlo zahtjevni. Ako ne pazite prilikom odabira računala, može se dogoditi da vaše računalo neće moći pokrenuti neke od tih programa. Stoga je od vitalnog značaja da hardver prijenosnog računala bude dovoljno snažan kako bi pokrenuo potrebne softvere te da ih izvršava bez problema i zastajkivanja.

Ako tek počinjete studirati ili ste već na fakultetu i niste sigurni koji laptop odabrati za studij arhitekture i grafičkog dizajna, evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći. Nakon što pročitate ovaj tekst, detaljno istražite ponudu na internetu – prijenosna računala i cijene različitih modela mogu značajno varirati, što vam omogućava uštedu prilikom kupovine kvalitetnog prijenosnog računala.

Procesor mora biti snažan

CPU određuje brzinu obrade zadataka na vašem prijenosnom računalu. Za arhitektonske projekte i grafički dizajn nije potreban najnoviji i najsnažniji model procesora, ali snažan CPU svakako jeste.

Važno je obratiti pažnju na broj jezgri jer određuje koliko instrukcija može CPU obraditi istovremeno. Ciljate minimalno osam jezgri. Ako CPU podržava multithreading, to je dodatna prednost. Ciljate najmanje 12 niti. Također, važna je brzina, pa trebate tražiti brzinu od najmanje 4,0 GHz u Boost modu.

Dva glavna proizvođača procesora, Intel i AMD, numeriraju svoje modele kako bi ih razlikovali. Ako imate ograničen budžet, odaberite Intel Core i5 ili AMD Ryzen 5, dok su za one s više novca na raspolaganju procesori iz serija Intel Core i7 ili AMD Ryzen 7. Najnoviji modeli procesora na tržištu su označeni s i9 za Intel i Ryzen 9 za AMD procesore.

RAM memorija je ključna

kako odabrati prijenosno računalo ako studirate arhitekturu ili grafički dizajn

RAM je ključni faktor u privremenoj memoriji računala. Ova komponenta određuje koliko datoteka vaše računalo može istovremeno pohraniti i pristupiti njima. Za neometano rad s aplikacijama kao što su Adobe Illustrator, potrebno je imati najmanje 16 GB RAM-a.

Možda ćete se odlučiti za laptop s 8 GB RAM-a, ali postoji rizik od frustracija prilikom rada na zahtjevnijim projektima. Više od 16 GB RAM-a donosi veću cijenu, ali i bolju učinkovitost.

Vrijedi provjeriti jesu li dostupni dodatni slotovi za RAM na laptopu koji odaberete. Ako su dostupni, moći ćete nadograditi ili proširiti kapacitet RAM-a po potrebi. Ovo će riješiti probleme “kočenja” ili usporavanja računala prilikom rada na projektima koji zahtijevaju više memorije.

Kvalitetna grafička kartica (GPU) za brzu obradu slike

GPU je ključna komponenta za sve korisnike grafike. Grafička kartica upravlja vizualnim procesima na vašem prijenosnom računalu. Za studente arhitekture ili grafički dizajn, važna je grafička kartica koja omogućava fluidno pomicanje elemenata vaših umjetničkih djela u softveru.

Važno je znati razliku između integriranih i odvojenih grafičkih kartica. Uvijek se, odlučite za odvojenu karticu s najmanje 4 GB memorije. Što je veći kapacitet memorije na GPU, to ćete učinkovitije raditi prilikom modeliranja i projektiranja. Najpoznatiji proizvođač grafičkih kartica je NVIDIA, a preporučamo GeForce RTX 40 seriju koja će biti izvrsna čak i za zahtjevne 3D vizualizacije.

Prostor za pohranu: odaberite SSD disk

Disk prijenosnog računala je memorijski prostor gdje se pohranjuju datoteke. Postoji dvije vrste – HDD i SSD. Tvrdi disk (HDD) je starija opcija i jeftinija. Druga opcija, koja je bolja, je SSD ili Solid State Drive. SSD će maksimalno iskoristiti performanse vašeg prijenosnog računala, pruža sigurnost i manju potrošnju energije, što znači dulje trajanje baterije. Obe opcije dolaze u različitim kapacitetima, od nekoliko stotina GB do nekoliko TB.

kako odabrati prijenosno računalo ako studirate arhitekturu ili grafički dizajn

Kako datoteke koje ćete kreirati prilikom modeliranja, renderiranja ili editiranja slika i video zapisa mogu biti velike, potrebno je imati dovoljno prostora za pohranu. Preporučujemo SSD kapaciteta od najmanje 1 TB.

Ako se odlučite za manji SSD, možete kupiti eksterni disk na koji možete prebaciti datoteke kreirane na laptopu.

Veličina zaslona je važna, ali pazite na prenosivost

Budući da se grafički dizajn i arhitektura bave umjetnošću, kvalitetna i jasna slika je važna za sve koji se bave ovim područjem. Veličina zaslona prijenosnog računala je prva stvar na koju treba obratiti pažnju. Zasloni od 15,6 inča su praktični, ali možda ćete se više snaći s 17-inčnim zaslonom. Imajte na umu da veći ekran znači težinu i nezgrapnost za nošenje, pa pronađite ravnotežu između veličine zaslona i prenosivosti.

Kad je riječ o rezoluciji, ne idite ispod FHD-a ili QHD-a. Također proučite vrstu tehnologije zaslona. OLED ekrani su najbolji izbor. Prijenosna računala s OLED ekranima pružaju preciznije boje, “dublju” crnu boju od LCD ekrana, svjetliji su i ugodniji za gledanje.

Odabir pravog prijenosnog računala za studente arhitekture ili grafičkog dizajna zahtijeva pažljivo razmatranje različitih faktora. Usredotočite se na performanse, zaslon, pohranu i prenosivost. Pravi izbor omogućit će vam učinkovito i kreativno obavljanje svih zadataka tijekom studija kao najbolji grafički dizajneri. Investicija u kvalitetan uređaj podržat će vas kroz sve izazove koje vam donosi karijera.


Izvor: ( beleske.com / eBit.hr )

Možda vas zanima