back to top

Kako poslati anonimnu epoštu (5 jednostavnih načina)

Koncept anonimne epošte može se činiti zločestim, skandaloznim ili čak senzacionalnim, ali postoji mnogo valjanih razloga zašto netko može poslati anonimnu epoštu. Bilo da ste novinar ili beznadni romantičar, ovdje smo da vas naučimo detaljima ovog kontroverznog, ali korisnog pristupa epošti.

Što definira anonimnu epoštu?

Standardna epošta osmišljena je kao dvosmjerni, prepoznatljiv komunikacijski sustav u kojem i pošiljatelj i primatelj znaju s kim se dopisuju, ali standardna epošta otkriva više informacija nego što mislite.

Vaša IP adresa može se lako dobiti iz metapodataka navedenih u zaglavlju epošte. Osim toga, standardne usluge epošte obično zahtijevaju od korisnika da daju osobne podatke za kreiranje računa – kao što je vaše puno ime i stvarna poštanska adresa – kojima se može pristupiti ako vaša epošta ikada bude hakirana.

Istinski anonimna epošta definirana je nedostatkom bilo kakvih osobnih podataka (PII) povezanih sa samom epoštom i/ili računom, uključujući IP adresu pošiljatelja i druga polja kao što su vremenske oznake i put poruke.

Što Anonymous ne znači

Postoji klizna ljestvica anonimnosti ovisno o tome koliko temeljito želite sakriti svoj identitet. Ako niste zabrinuti zbog skrivanja svoje IP adrese, postoje mnoge metode epošte koje druge dijelove vašeg identiteta čuvaju privatnima.

Na primjer, ako stvorite novi račun epošte koristeći sve lažne podatke koji otkrivaju identitet, možete poslati epoštu nekome bez otkrivanja tko ste. Ovu eporuku možete smatrati anonimnom, ali vaša IP adresa i metapodaci i dalje su vidljivi u ovom scenariju, tako da vaš identitet nije potpuno skriven.

Zašto koristiti anonimni račun epošte?

Postoje mnogi legitimni razlozi za korištenje anonimnog računa epošte, kao što su:

  • Želite izbjeći neželjenu poštu, oglase i praćenje.
  • Određenu korespondenciju želite zadržati anonimnom – bilo za poslovnu ili osobnu upotrebu.
  • Živite u regiji u kojoj vlada prati internetsku aktivnost.
  • Vi ste novinar i morate ostati anonimni u vezi sebe ili svojih izvora.

5 metoda za slanje anonimne epošte

Budući da je prava anonimnost epošte definirana nedostatkom PIIa, uključujući IP adresu pošiljatelja, ne postoji način za slanje istinski anonimne epošte bez maskiranja vaše IP adrese pomoću virtualne privatne mreže (VPN) ili preglednika Tor. Stoga je naša prva preporuka korištenje VPNa ili Tor preglednika, a sljedeće metode trebale bi se koristiti zajedno s tim prvim korakom za postizanje anonimnosti pri korištenju epošte.

Koristite VPN

VPNovi usmjeravaju vaš internetski promet kroz mrežu svjetskih poslužitelja—učinkovito skrivaju vašu IP adresu od hakera, vlade, pa čak i vaš vlastiti ISP—ali sami VPNovi ne čine nijednu epoštu koju pošaljete anonimnom. Trebali biste koristiti VPN u tandemu s drugim metodama koje opisujemo u nastavku, kao što je korištenje šifrirane epošte ili računa za snimanje. Na primjer, šifrirani račun epošte neće sadržavati vaše PII i šifrirat će sve vaše podatke epošte dok VPN skriva vašu IP adresu.

Ako odlučite koristiti VPN uslugu, svakako odaberite onu koja se pridržava stroge politike zabrane zapisivanja – što znači da pružatelj VPNa neće pohranjivati ​​nikakve informacije koje bi se mogle upotrijebiti za vašu identifikaciju ako ga ikada zatraži vlada ili vlast.

Jedina mana korištenja VPNa je ta što dobri koštaju. Ako želite isprobati besplatnu opciju koja će sakriti vaš IP, razmislite o korištenju preglednika Tor kada šaljete anonimnu epoštu. Tor preglednik je projekt koji vode volonteri i usmjerava vaš promet kroz niz čvorova dizajniranih da maskiraju vašu izvornu IP adresu. Imajte na umu da će preglednik Tor, iako je učinkovit u maskiranju vaše IP adrese, rezultirati sporom brzinom veze.

Istaknuti partneri

Koristite anonimnog i šifriranog davatelja usluga epošte

Anonimne i šifrirane usluge epošte rade poput obične epošte, ali sadržaj vaših poruka – kao i vaš pretinac s pristiglom poštom i popis kontakata – šifriran je pomoću algoritama za šifriranje. Ova usluga onemogućuje trećim stranama – uključujući vašeg ISPa, hakere, vladu, a ponekad i vašeg davatelja usluga epošte – da pročitaju vašu korespondenciju ili saznaju s kim ste bili u kontaktu. Jedina osoba koja može pročitati poruku koju šaljete je primatelj vaše epošte.

Ove vrste usluga epošte općenito se najbolje koriste za stalnu korespondenciju gdje možda želite imati mogućnost redovitog pristupa i odgovaranja na svoje poruke. Iako enkripcija štiti sadržaj vaše epošte i računa, neće sakriti vašu IP adresu, što bi i dalje moglo biti problem u smislu vaše identifikacije.

Neki popularni anonimni i šifrirani računi epošte koje treba razmotriti su:

Proton Mail: Dobar za osobnu upotrebu i ima zajamčenu politiku bez zapisivanja i jaku enkripciju

Hushmail: Namijenjen malim tvrtkama, zdravstvenim i odvjetničkim uredima

Guerilla Mail: Jednostavna i besplatna usluga za jednokratne račune epošte

Napravite Burner račun

Burner računi epošte su poput jeftinih, unaprijed plaćenih telefona koji se mogu koristiti kratko vrijeme, a zatim odložiti. U slučaju pisaca epošte, korisnici ne moraju registrirati nikakve informacije da bi ih koristili, a računi istječu nakon određenog vremena. Možete slati i primati epoštu kratko vrijeme s malo informacija koje vas povezuju s aktivnošću.

Slično šifriranim računima epošte, računi za snimanje ne maskiraju vašu IP adresu. Računi za snimanje također mogu biti korisni za izbjegavanje neželjene pošte korištenjem računa “samo za primanje” prilikom prijave za određene web stranice ili usluge koje zahtijevaju adresu epošte za pristup ili popuste.

Ukloni metapodatke iz priloženih datoteka

Čak i kada koristite šifriranu epoštu i VPN, dokumenti epošte i dalje mogu sadržavati metapodatke—posebno ako ste uz epoštu uključili neku vrstu privitka. Slike snimljene digitalnim fotoaparatom mogu uključivati tko je snimio sliku, kao i gdje i kada je snimljena. Čak i Word dokumenti ili Excel listovi mogu otkriti neku točku podrijetla, poput autora ili tvrtke.

Uvijek biste prvo trebali ukloniti sve metapodatke koji bi mogli postojati iz vaše epošte i svih priloženih datoteka.

U sustavu Windows možete jednostavno ukloniti metapodatke pomoću Windows alata pod nazivom Document Inspector. To možete učiniti i ručno tako da desnom tipkom miša kliknete datoteku i odaberete Svojstva > Pojedinosti > Ukloni svojstva i osobne podatke.

Stvorite novi račun epošte

Uvijek imate mogućnost kreiranja novog računa epošte kod davatelja usluga epošte po vašem izboru. Samo pazite da prilikom registracije navedete sve lažne podatke, uključujući ime, datum rođenja, kućnu adresu itd. Kao što smo spomenuli, ova vam metoda omogućuje slanje i primanje epošte s verzijom anonimnosti, ali bolje ju je isključiti uparivanjem s VPNom kako biste sakrili svoju IP adresu kako biste postigli pravu anonimnost.

Usluge epošte koje treba izbjegavati zbog brige o privatnosti

Neke od glavnih prednosti većih korporativnih tvrtki za epoštu kao što su Yahoo i Gmail su besplatne, jednostavne za korištenje i pružaju korisne aplikacije. Međutim, vaša privatnost obično nije njihov glavni prioritet i zapamtite da te tvrtke uvijek imaju pristup vašem računu epošte.

Izvor: ( www.digitalbalkan.com / eBit.hr )

Možda vas zanima