back to top

Kako radi VPN – eBit.hr

Kako radi vpn: objašnjenje tehnologije i principa rada

Kako radi VPN i šta je tačno? Virtualna privatna mreža (VPN) tehnologija je koja omogućuje sigurnu i privatnu komunikaciju između uređaja putem interneta.

VPN funkcionira tako da stvara kriptiranu vezu između uređaja, što znači da su svi podaci koji se prenose preko te veze kriptirani i ne mogu ih čitati neovlaštene osobe.

VPN koristi različite protokole za stvaranje sigurne veze, a najčešće korišteni protokoli su PPTP, L2TP/IPSec i OpenVPN. Svaki od ovih protokola ima svoje prednosti i nedostatke, ali svi rade na istom principu – stvaraju sigurnu i privatnu vezu između uređaja.

Kada se koristi VPN, uređaj se povezuje s VPN poslužiteljem koji se nalazi na drugoj lokaciji. Svi podaci koji se prenose između uređaja i VPN poslužitelja su kriptirani i ne mogu ih čitati neovlaštene osobe.

Nakon što podaci dospiju na VPN poslužitelj, dešifriraju se i šalju na odredište.

VPN također omogućuje korisnicima povezivanje s internetom putem drugih lokacija. Na primjer, ako se korisnik nalazi u Hrvatskoj, ali želi pristupiti sadržaju koji je dostupan samo u SADu, može se spojiti na VPN poslužitelj u SADu i dobiti pristup tom sadržaju.

Ukratko, VPN radi stvaranjem sigurne i privatne veze između uređaja putem interneta. Koristi različite protokole za stvaranje te veze i omogućuje korisnicima da se povežu na Internet putem drugih lokacija.

VPN je vrlo koristan alat za zaštitu privatnosti i sigurnosti na internetu, au sljedećem ćemo odlomku detaljnije opisati korake za uspostavljanje sigurne i privatne veze putem VPNa.

kako radi vpn
Kako radi VPN - eBit.hr

Kako radi vpn: koraci za uspostavljanje sigurne i privatne veze

Kako biste uspostavili sigurnu i privatnu vezu putem VPNa, potrebno je slijediti nekoliko koraka. Prvi korak je odabir VPN usluge koju ćete koristiti. Na tržištu postoje brojne VPN usluge, a važno je odabrati onu koja najbolje odgovara potrebama korisnika.

Prilikom odabira VPN usluge važno je obratiti pozornost na brzinu veze, sigurnosne protokole koje koristi, lokaciju poslužitelja i cijenu.

Nakon odabira VPN usluge potrebno je preuzeti i instalirati VPN klijent na svoj uređaj. VPN klijent je aplikacija koja korisnicima omogućuje povezivanje s VPN poslužiteljem i uspostavljanje sigurne i privatne veze. Većina VPN usluga nudi klijente za različite operativne sustave, uključujući Windows, Mac, Android i iOS.

Nakon instalacije VPN klijenta morate se spojiti na VPN poslužitelj.

kako radi vpn
Kako radi VPN - eBit.hr

Većina VPN klijenata ima jednostavno korisničko sučelje koje korisnicima omogućuje povezivanje s poslužiteljem jednim klikom. Prilikom spajanja na VPN poslužitelj korisnik će morati unijeti svoje korisničko ime i lozinku.

Nakon što se korisnik uspješno spoji na VPN poslužitelj, sve njegove aktivnosti na Internetu bit će šifrirane i zaštićene od neovlaštenog pristupa. Korisnik će također dobiti novu IP adresu koja će ga identificirati kao da se nalazi na lokaciji VPN poslužitelja.

Važno je napomenuti da se VPN ne preporučuje za sve internetske aktivnosti.

Na primjer, neke web stranice i usluge mogu blokirati pristup korisnicima koji se povezuju putem VPNa. Također, korištenje VPNa može usporiti brzinu vaše internetske veze, što može biti problematično za neke aktivnosti poput strujanja video sadržaja.

Ukratko, koraci za uspostavljanje sigurne i privatne veze putem VPNa uključuju odabir VPN usluge, preuzimanje i instaliranje VPN klijenta, povezivanje s VPN poslužiteljem i korištenje VPNa za sigurnu i privatnu komunikaciju na Internetu. Važno je napomenuti da se VPN ne preporučuje za sve internetske aktivnosti i može usporiti brzinu vaše internetske veze.

kako radi vpn
Kako radi VPN - eBit.hr

Kako radi vpn: prednosti i mane korištenja virtualne privatne mreže

Korištenje virtualne privatne mreže (VPN) ima mnoge prednosti, ali i neke nedostatke. Jedna od glavnih prednosti korištenja VPNa je sigurnost i privatnost koju pruža. Korištenjem VPNa korisnik može biti siguran da su svi njegovi podaci šifrirani i zaštićeni od neovlaštenog pristupa.

Također, korištenjem VPNa korisnik može sakriti svoju stvarnu IP adresu i identitet, što može biti korisno za zaštitu privatnosti na internetu.

Još jedna prednost korištenja VPNa je mogućnost pristupa sadržaju koji je inače nedostupan na određenoj lokaciji. Na primjer, ako se korisnik nalazi u Hrvatskoj, ali želi pristupiti sadržaju koji je dostupan samo u SADu, može se spojiti na VPN poslužitelj u SADu i dobiti pristup tom sadržaju.

Međutim, korištenje VPNa ima i neke nedostatke. Jedan od glavnih nedostataka je usporavanje brzine internetske veze.

Korištenjem VPNa svi podaci koji se prenose putem interneta moraju ići kroz VPN poslužitelj, što može usporiti brzinu vaše internetske veze. To može biti problematično za neke aktivnosti poput strujanja video sadržaja ili igranja igrica na mreži.

Drugi nedostatak korištenja VPNa je mogućnost blokiranja pristupa nekim web stranicama i uslugama. Na primjer, neke web stranice i usluge mogu blokirati pristup korisnicima koji se povezuju putem VPNa.

To se obično radi kako bi se spriječilo korištenje VPNa za zaobilaženje geoograničenja ili za druge nezakonite aktivnosti.

Ukratko, korištenje VPNa ima mnoge prednosti, uključujući sigurnost i privatnost te mogućnost pristupa sadržaju koji je inače nedostupan na određenoj lokaciji.

Međutim, korištenje VPNa ima i neke nedostatke, uključujući usporavanje brzine vaše internetske veze i mogućnost blokiranja pristupa nekim web stranicama i uslugama.

Važno je uzeti u obzir ove prednosti i nedostatke pri odabiru i korištenju VPNa.

www.pressrs.ba

Preporuka

Možda vas zanima