back to top

Kako unaprijediti kreativno razmišljanje?

Da li želite postati bolji roditelji, uspješniji u svom poslu, ostvariti svoje potencijale i biti zadovoljniji sobom? Možda je potrebno da razvijete vještinu kreativnog pristupa životnim situacijama.

Svaka vještina, uključujući i vještinu kreativnog mišljenja, može se naučiti.

Suvremeno institucionalno obrazovanje, međutim, je osmišljeno za stvaranje konformista i stereotipnih pojedinaca, a ne slobodnih i originalnih mislilaca.

Kada odrastemo, većina nas će radije provesti slobodno vrijeme ispred TV ekrana ili računala nego u kreativnim aktivnostima.

Međutim, postoji prirodna potreba za kreativnošću, potreba za aktiviranjem svih potencijala našeg bića težnja da se ostvarimo i postanemo ono što su naše mogućnosti.

Osnova kreativnog mišljenja je pomjeranje granica misaonih procesa i istraživanje neobičnih asocijacija i ideja. Ključan element je prihvatanje ideja i asocijacija koje se na prvi pogled ne čine realnim ili logičnim.

Kada počnete posmatrati svijet iz različitih perspektiva, otkrit ćete više pozitivnih aspekata u svakoj situaciji i koristiti svoje znanje na produktivniji način. Moje viđenje stvarnosti je jedinstveno i odražava moj lični izbor. To je bitna karakteristika kreativnog mišljenja.

Kreativno mišljenje se može razviti ako osigurate odgovarajuće uslove, uključujući slobodu izražavanja, misli, osjećaja, spontanost, povezivanje percepcija, značenja i ideja. Važno je isključiti negativan uticaj vanjske evaluacije, jer okolina često kritizira naše odluke i aktivnosti.

George Bernard Shaw je duhovito primijetio:

“Neki ljudi razmišljaju dva ili tri puta godišnje. Stekao sam međunarodnu reputaciju po razmišljanju dva puta tjedno.”

Za razvoj kreativnog mišljenja potrebno je poticati sposobnost mišljenja. Mišljenje je proces povezivanja naših iskustava s činjenicama i informacijama kojima raspolažemo.

Postoje različite kategorije mišljenja, a najvažnije su: sanjarenje, obrambenu mišljenje, kritičko i kreativno razmišljanje.

Sanjarenje

Sanjarenje se odnosi na slobodne asocijacije ideja koje se javljaju iznenada i usmjere se na nas same. Obično su povezane s ugodnim osjećajima.

Obrambeno mišljenje

Obrambeno razmišljanje ili racionalizacija se koristi za traženje objašnjenja za odluke koje smo donijeli i za obranu tih odluka od kritike drugih.

Kada se suočimo s problemima, važno je biti otvoren za nove informacije i spremni promijeniti odluke uz nove podatke.

Racionalno razmišljanje

Racionalno razmišljanje uključuje prepoznavanje problema, analizu situacije, pronalaženje mogućih rješenja i provjeru tih rješenja.

Kreativno razmišljanje

Kreativno razmišljanje je proces unosa svježine u razmišljanje, povezivanjem iskustava, ideja, činjenica i informacija. Uključuje pripremnu fazu, fazu inkubacije i fazu kada se prava ideja pojavljuje kao “aha učinak“.

Kreativno razmišljanje zahtijeva akciju i otvaranje novim načinima gledanja na probleme. Nemojte čekati da se rješenje samo nametne, već aktivno radite na pronalaženju novih perspektiva.

ProfesorStručnjak

The post Kako razviti kreativno mišljenje? prvi put se pojavio na Blogovi o obrazovanju u XXI stoljeću -.
Izvor: ( samoobrazovanje.rs / eBit.hr )

Možda vas zanima