Kako urediti mali stan prema svojim potrebama?

Stanove male kvadrature mnogi doživljavaju kao pretijesne prostore koji nisu ugodni za život. Kod njih se vrlo brzo primijeti da nisu sređeni, pa je to još jedan od razloga zašto ljudi izbjegavaju živjeti u garsonjerama.

Kako urediti mali stan prema svojim potrebama? Gledajte to s vedrije strane – u malom stanu uvijek će vam trebati mnogo manje vremena za pospremanje, steći ćete naviku redovitog čišćenja, a male su šanse da ćete uspjeti izgubiti neki predmet.

Dizajneri interijera odavno znaju rješenja i trikove uz pomoć kojih mali prostor može postati vizualno veći. Stoga je sasvim izvjesno da i možemo urediti mali stan prema našim potrebama, a u isto vrijeme biti funkcionalan i lijep.

Koja se pravila trebate pridržavati prilikom uređenja studio apartmana, saznajte u nastavku.

kako urediti mali stan
Kako urediti mali stan – savjeti

Koristite adekvatan namještaj i boje

Na početku je važno definirati kakav namještaj Vam je potreban. Sve što je veliko i masivno dodatno će smanjiti prostor i trebali biste se riješiti takvog namještaja.

Arkas clean je agencija za čišćenje koja se bavi izbacivanjem glomaznog namještaja pa će vam njihove usluge dobro doći na početku priprema za uređenje stana.

Pri odabiru namještaja potrebno je birati i multifunkcionalne komade – krevete na razvlačenje, garniture koje imaju prostor za odlaganje posteljine, stolove na razvlačenje, taburee s prostorom za odlaganje stvari ili radni stol i TV stalak. jedan komad.

Ovakav namještaj će vam uštedjeti prostor, a pri odabiru pripazite na boje.

Zidovi, ali i namještaj u malim stanovima trebaju biti svijetlih i pastelnih tonova, kako bi se stvorio efekt prostranosti i prozračnosti.

Ipak, neki detalji ili pojedini komadi namještaja mogu biti u tamnijim nijansama, što će prostor učiniti dinamičnijim.

Također, budite kreativni u odabiru dekoracija, biljaka, slika te u njihovom kombiniranju birajte različite teksture istog stila, kako bi prostor imao različite elemente koji su tematski objedinjeni.

Namještaj koji je podignut od poda, kao i lebdeći krevet i lebdeći radni stol učinit će stan vizualno većim. Još jedna dobra opcija su komadi namještaja čistih linija. To su predmeti izrađeni od akrila ili stakla uz pomoć kojih će se dobiti širina prostorije.

kako urediti mali stan
Kako urediti mali stan?

Jasno odvojite prostor

Prvo pravilo pri uređenju malih stanova svakako je podjela prostora na zone. Iako se čini da za to nemate puno prostora, ako ne odvojite koji dio vaše sobe je dnevni boravak, koji je hodnik, a gdje je kuhinja – vaš stan može izgledati prilično neuredno ili kaotično.

Uz ovaj jednostavan trik, prostor će izgledati mnogo funkcionalnije, a boraveći u njemu osjećat ćete se ljepše. Pitanje je samo kojoj zoni koliko kvadrata želite dodijeliti. Prilikom donošenja te odluke razmislite koja vam je zona važnija.

Provodite li više vremena gledajući serije ili kuhajući u kuhinji? To će vam omogućiti da rasporedite prostor prema svojim željama.

Mali šank u kuhinji može poslužiti kao blagovaonski stol, dodatna radna površina, kao i prostor za odlaganje stvari. S druge strane, može djelovati kao granica između blagovaonice i odmorišta, pa je odlično rješenje za male stanove. Drugi način podjele sobe na zone je i tepisi koji se mogu staviti ispod sofe ili sofe i tako ograničiti prostor za odmor.

U pomoć mogu priskočiti i pregradni zidovi, draperije ili paravani, ako imate mjesta za njih. Hodnik ćete definirati postavljanjem malog ormarića za cipele ili police za jakne i cipele, a dijelove zidova iza jedne zone možete obojiti drugačije od ostalih kako biste dodatno odvojili prostor.

kako urediti mali stan
Kako urediti mali stan

Smislite dijelove koji su prazni

Mnogi stanovi izgledaju manji jer sadrže mnogo nepotrebnih stvari. Stoga uvijek provjerite postoji li nešto što ne koristite ili nije praktično za pospremiti u mali stan i odbacite takve stvari.

Nakon što odredite koji predmeti ostaju, vrlo je moguće da i dalje nećete imati dovoljno prostora za pohranu. Osim namještaja koji ima više funkcija pa se u njega mogu odlagati stvari, trebao bi razmislite kako možete iskoristiti vertikale svog stana.

Vertikalne police koje se mogu napraviti oko vrata ili police iznad kreveta mogu znatno olakšati odlaganje stvari, a izgledat će i estetski zanimljivo.

Još jedna dobra opcija su lebdeće police – horizontalne daske zabijene direktno na zid, na koje možete postaviti ukrase i tako lijepo nadopuniti prostor.

Vjerojatno jedan od najpoznatijih trikova za stvaranje dojma većeg prostora je postavljanje velikih ogledala na zidove. Savjet je da ih postavite uza zidove gdje nema puno predmeta, ne previsoko, a po mogućnosti nasuprot prozora, terase ili u blizini biljaka.

Ako živite u unajmljenom stanu i ne možete puno promijeniti, rješenje može biti staviti slike i ogledala na komode ili ih objesiti na zidove na samoljepljive kukice.

Također, možete promijeniti izgled zidova prema Vašim željama koristeći tapete koje se proizvode u velikom broju različitih dezena i boja.

beleske.com

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima