back to top

Markiplier Biografija

Markiplier Biografija – Mark Edward Fischbach je američki YouTuber, poznatiji kao Markiplier.

Rođen je 28. lipnja 1989. u Honoluluu na Havajima. Karijeru je započeo u Cincinnatiju, Ohio, a trenutno živi u Los Angelesu, Kalifornija. Od kolovoza 2018., njegovi su video pregledi iznosili više od 9 milijardi.

Mark ima više od 22 milijuna pretplatnika i trenutno je 36. YouTuber s najviše pretplata. Marciplier se specijalizirao za isječke “Igrajmo se”, koji često uključuju horor igre preživljavanja.

Djetinjstvo i privatni život

Marciplier je rođen u vojnom medicinskom centru Tripler u Honoluluu na Havajima. Otac mu je služio vojsku, gdje je upoznao Markovu majku, koja je korejskog podrijetla.

Nakon njegova rođenja obitelj se preselila u Cincinnati, Ohio. Pohađao je Milford High School gdje je bio član školskog puhačkog orkestra, svirajući trubu.

Mark ima starijeg brata Thomasa Jasona Fischbacha (Thomas Jason Fischbach), od milja zvanog Tom, koji je umjetnik i autor web stripa “Dvije vrste”. Iako se Tom ponekad pojavljuje u Markovim videima i live streamovima, radije se kloni kamera.

Nakon posjeta Koreji 2018., Markiplier je saznao više o tamošnjim korijenima svoje obitelji. Njegov djed rođen je u Sjevernoj Koreji, gdje je i odrastao, uspjevši pobjeći u Seul nakon početka Korejskog rata. Imao je sedam kćeri. Jedna od Markovih rođakinja, Hyungbae, glumica je u Koreji.

Mark je planirao studirati biomedicinski inženjering na Sveučilištu u Cincinnatiju, ali je odustao kako bi nastavio karijeru na YouTubeu. Trenutno živi u Los Angelesu u Kaliforniji, a s djevojkom Amy Nelson u vezi je od 2015. godine.

markiplier biografija
Markiplier Biografija

Markiplier Biografija Karijera

Mark je poznat po svom senzacionalističkom načinu komentiranja utakmica u svojim videima. To uključuje viku, vrištanje, psovanje, a ponekad čak i plač tijekom videa “Lets play”. Nikada ne cenzurira proste stvari u videozapisima, iako može biti kreativan s igrama riječi kako bi izbjegao uklanjanje oglasa s kanala, dok u isto vrijeme publici pruža pravi spektakl.

Njegov kanal poznat je po ružičastim brkovima, zaštitnim znakom njegovog brenda, i svom alter egu Wilfordu Warfstacheu, zbog kojeg je obojio kosu u ružičasto, plavo i crveno. Često radi vlog klipove, gdje komunicira s milijunskom publikom, razgovarajući o raznim temama, od kojih su mnoge inspirativne, ali uglavnom o stvarima koje se tiču ​​njega i njegovog kanala.

Redovit je na konvencijama, uključujući Pax, VidCon i ComicCon, gdje često pjeva, susreće se s obožavateljima i nastupa. Bio je uključen i u kampanju “Make a Wish” gdje je bolesnom obožavatelju ispunio posljednju želju prije smrti.

Poznat je po igranju indie i horor igara

Mark je poznat po igranju indie i horor videoigara, uključujući serijal Five Nights at Freddy’s, Amnesia: Dark Origins i njegov nastavak, Gary’s Mood. Osim njima, proslavio se i zahvaljujući igrama poput “Surgeon Simulator 2013”, “Minecraft” i “Slender: Eight Pages”.

Fischbach je surađivao na ovim isječcima, kao i na komičnim skečevima s mnogim kolegama YouTuberima. Neki od njih su LordMinion777, PewDiePie, Yamimash, Jacksfilms i drugi. Također je surađivao sa zvijezdama tradicionalnih medija kao što su Jack Black i Jimmy Kimmel.

Osim na YouTubeu, kao glumac pojavio se i na televiziji. Neki od filmova na kojima je radio su: “Smash: The Movie”, Disneyjev “Gamer Guide to Pretty Much Everything”, “Youtube Rewind” 2015. i 2016. i “Five Nights at Freddy’s: The Musical”.

Ono što ga izdvaja i po čemu je prepoznatljiv na YouTubeu svakako su njegovi humanitarni klipovi uživo.

Igranje igara tijekom ovih videa prikupilo je donacije za mnoge dobrotvorne organizacije, uključujući Depression and Bipolar Support Alliance u Cincinnati Children’s Hospital Medical Center i Best Friend Animal Society. Zajedno s gledateljima do travnja 2018. prikupio je više od 3 milijuna dolara.

Fischbach se pridružio YouTubeu 6. ožujka 2012. Napravio je kanal pod nazivom Markiplier, a prvi video na njemu objavio je tek 4. travnja iste godine. Njegova prva serija bila je crossover serije videoigara Amnesia: Dark Origins.

Nakon još nekoliko serija, između ostalih “Penumbra” i “Dead Space”, YouTube je zabranio Markov kanal. Iako se žalio, nije uspio vratiti svoj kanal, pa je 26. svibnja 2012. Mark napravio novi kanal koji i danas koristi.

Njegovo ime je MarkiplierGame

Godine 2014. njegov je kanal dospio na listu NewMediaRockstars Top 100, zauzevši 61. mjesto. Te je godine Fischbach najavio da se planira preseliti u Los Angeles u Kaliforniji kako bi bio bliže svim potrebnim alatima za svoj kanal, poput YouTube Spacea i drugih YouTubera čije je glavno prebivalište Los Angeles.

U rujnu 2014. Mark i njegova kolegica YouTuberica, Jenna Mae, pojavili su se u TV emisiji Jimmy Kimmel Live, u vezi s neukusnim komentarima koje je Kimmel dao YouTube zvijezdama i isječcima “Let’s Play”. Javnost je podržala Marka i May, iako su bili pomalo nepoznati u tradicionalnim medijima.

Godine 2015. bio je šesti na listi “Dvadeset najutjecajnijih tinejdžerskih zvijezda u Americi”.

Početkom 2015. Mark je počeo živjeti s YouTube kolegama: Danielom Kyreom i Ryanom Mageejem. Njih troje stvarali su klipove i vodili YouTube komični i glazbeni kanal Sindago. Matt Watson iz Marker studija kasnije se pridružio Syndagu nakon što se grupa preselila u Los Angeles.

Njihov rad bio je prepoznatljiv po neočekivanim završecima i mračnom, često uznemirujućem humoru. Sindag je ukinut nakon Danielove smrti. Do trenutka kada je kanal zatvoren, grupa je objavila 40 skečeva i 14 originalnih pjesama, u kojima je gostovao Marko.

Fischbach je tada privremeno prestao objavljivati ​​isječke, te otišao na godišnji odmor od 17. rujna do 5. listopada 2015. godine. Ubrzo nakon povratka, njegov je kanal dosegao 10 milijuna pretplatnika. Watson i Magee i Magee stvorili su novi kanal pod nazivom SuperMega.

markiplier biografija
Markiplier Biografija

Novi kanal pod nazivom SuperMega

Pred kraj 2015. Mark je objavio da je odlučio prestati piti alkohol, zbog nedostatka enzima važnog u procesu razgradnje alkohola. Odluku je donio nakon incidenta, kada je doživio prolazni ishemijski napad i hospitaliziran. Na njegovu odluku najviše su utjecali savjeti tima liječnika. Zahvaljujući tome prekinuta je njegova popularna serija “Pijani Minecraft”.

U rujnu 2015. obojio je kosu u ružičasto u dobrotvorne svrhe s YouTuberom Jacksepticeyeom. Kasnije je u studenom iste godine obojio kosu u plavo, zatim u crveno, a 29. prosinca 2016. kosu je vratio u crnu.

Godine 2015. Fischbach je bio domaćin dodjele nagrada South by Southwest Gaming. Iste godine sudjeluje u kreiranju YouTube novogodišnjeg specijala „YouTube Rewind“ koji na jednom mjestu okuplja najvažnije YouTube zvijezde jedne godine.

U siječnju 2016. Fischbach je potpisao ugovor s Revelmodom, novom izdavačkom kućom Marker Studios, zajedno s kolegama umjetnicima Jackseptical i Pewdiepay. Revelmod je ugašen početkom 2017., nakon što je Pyudypay izbačen iz Marker Studiosa. Mark je nakon toga potpisao ugovor s drugom izdavačkom kućom Marker Studios, Polaris.

Godine 2016. Mark se fokusirao na komične skečeve, ističući svoju težnju prema improvizacijskom kazalištu. Početkom 2017. objavio je interaktivni video, inspiriran igrom Choose Your Own Adventure, pod nazivom “Dating Markiplier”. Publika je pozitivno reagirala na spot. Te je godine YouTuber premašio 15 milijuna pretplatnika.

markiplier biografija
Markiplier Biografija

Krajem 2016. Mark je osnovao tim pod nazivom “Teamiplier” kako bi mu pomogao u stvaranju kvalitetnijih isječaka i skica. U timu su njegova djevojka Amy, te prijatelji Ethan i Catherine.

U lipnju 2018. Fischbachova nećakinja, Miranda, poginula je u prometnoj nesreći, sa samo 19 godina. Mark je pet dana kasnije objavio video u kojem je objasnio što se dogodilo te izjavio da neko vrijeme neće moći snimati klipove. Dva dana kasnije objavio je video pod nazivom “Posebna poruka od Mirandinog tate”, u kojem Mark govori o svojoj nećakinji, a njezin otac Michael zahvaljuje Markovoj publici na podršci.

Istog dana Mark je pokrenuo akciju “Doniraj” za prikupljanje novca za troškove pogreba. Očekivani iznos bio je 15 tisuća dolara koji je udvostručen u samo 9 sati.

Fischbach se pridružio odboru izdavača stripova Red Giant Entertainment u studenom 2014. U lipnju iste godine nastupa na KomikKonu. Godine 2016. najavljeno je da će Mark izdati vlastitu liniju stripova.

Krajem 2016. godine potpisao je ugovor s tvrtkom “William Morris Endeavour” izrazivši želju da svoj sadržaj proširi i izvan YouTubea.

Godine 2014. dao je glas za pjesmu “Smash!” koju izvode Starmomb, a koja je bila zamišljena kao parodija na Super Smash Bros. Pjesma je dobila i animirani spot. Godine 2017. Mark je dao glas liku 5.0.5 u seriji Villainous.

Filantropija

Markiplier je napravio mnogo isječaka uživo u dobrotvorne svrhe, sam i s kolegama YouTuberima. Uz pomoć obožavatelja uspio je donirati novac raznim dobrotvornim organizacijama s različitim interesima.

Na stranici tiltify.com, koju koristi za razne donacije, do 2018. prikupio je 1,5 milijuna dolara. Neovisno o njoj kreirao je i Markisocks, a novac od njihove prodaje ide zakladi za medicinska istraživanja EB.

Film

 • 2015 Smosh: Film

Godine

 • 2013 – 2014 Stol Flip
 • 2015. – 2019. YouTube Rewind
 • 2015. – Jimmy Kimmel uživo!
 • 2015 – Grumpcade
 • 2016. – Isabelle uništava sve
 • 2016. – Preplaši PewDiePie
 • 2016. – Vodič za igrače kroz gotovo sve
 • 2017. – 2019. Zločesti

Nagrade

 • 2016. Nagrada Zaklade “Make a Wish” za “Zvijezdu godine”
 • Godine 2016. nominiran je za nagradu Streamy u kategoriji “Igre videoigara”, kao i za nagradu Shorty za “Tehnologiju i inovacije: igranje videoigara”
 • Nagrada Golden Joystick 2017. za “Najboljeg voditelja videa uživo”
 • Godine 2018. nominiran je za nagradu Kids Choice u kategoriji “Omiljeni humorist na YouTubeu”

IZVOR – biografija.org

Možda vas zanima