back to top

Najpoznatiji muzeji – Ustanove koje skrivaju kulturno blago

Lista najpoznatijih muzeja na svijetu

Koji su najpoznatiji muzeji na svijetu saznajte u nastavku! Muzeji ustanove su koje čuvaju umjetničke zbirke, ali i riznicu u kojoj su izloženi znanstveni, povijesni, prirodoslovni i drugi predmeti. Obilazak muzeja gotovo je nezaobilazna stanica tijekom turističkog putovanja.

Najbolje turističke agencije pružit će vam nezaboravno putovanje u neke od najljepših gradova svijeta, a gotovo svaki veći grad može se pohvaliti prekrasnom zgradom muzeja koja krije djela, predmete i priče od kojih zastaje dah. U tekstu koji slijedi predstavit ćemo vam neke od najvećih i najimpresivnijih muzeja na svijetu.

#1 Louvre – Najposjećeniji muzej na svijetu i simbol Pariza

Na kojoj god se listi kulturnih institucija nađete, sigurno je da će mjesto na njoj zauzeti i Louvre (Musée du Louvre). Muzej Louvre jedan je od najvećih i najpoznatijih muzeja na svijetu, a prema nekim podacima ovu ustanovu godišnje posjete nevjerojatni ljudi 10,2 milijuna posjetitelja.

Muzej je službeno otvoren 10. kolovoza 1793. godine. Danas je na površini od 60.600 m² izložen stalni postav od 35.000 predmeta od prapovijesti do 19. stoljeća, a muzej posjeduje oko 380.000 predmeta.

Najpoznatije umjetničko djelo izloženo u muzejskim prostorima svakako je Da Vincijevo Mona Liza.

Louvre čuva impresivnu zbirku egipatske i antičke umjetnosti. Napomenut ćemo da je zbirka od 2008. godine podijeljena na 8 odjela i to: egipatsko, grčko, rimsko, etruščansko, odjel islamske umjetnosti, odjel kiparstva, odjel dekorativne umjetnosti, odjel slikarstva, te odjel grafike i crteža.

Zgrada u kojoj se nalazi muzej više je puta dograđivana, au 12. stoljeću, za vrijeme vladavine Filipa II., na ovom se mjestu nalazila tvrđava čiji se ostaci mogu vidjeti u podrumu muzeja. Tijekom Napoleonove vladavine zbirka umjetnina znatno je porasla, a muzej je jedno vrijeme nosio i njegovo ime – Musée Napoléon.

Cijena karte za ovu impozantnu kulturnu instituciju iznosi 17 eura za online kupnju (ulaz je zajamčen na maksimalno 30 minuta), dok je cijena ulaznice u samom muzeju 15 eura.

#2 Metropolitan Museum of Art – dom jedne od najvažnijih svjetskih umjetničkih zbirki

Muzej umjetnosti Metropolitan (Muzej umjetnosti Metropolitan) u New Yorku, ili neformalno Met, je najveći muzej u Sjedinjenim Američkim Državama. Šetajući kroz 17 odjela muzeja, možete čak uživati 2 milijuna eksponata iz cijelog svijeta.

Zbirku muzeja čine djela iz antike, staroegipatske umjetnosti, slike i skulpture nekih od najvećih europskih slikara, djela azijske, bizantske i islamske umjetnosti, kao i bogata zbirka američke i moderne umjetnosti.

Muzej je osnovan 1870. godine, a 2016. godine otvoreno je još jedno krilo na gornjoj istočnoj strani avenije Madison. Cijene ulaznica su 25 dolara za odrasle, 17 dolara za umirovljenike i 12 dolara za studente, dok je za djecu do 12 godina ulaz besplatan.

Na stranicama ove kulturne ustanove mogu se vidjeti postave pojedinih eksponata koji su izloženi u samom muzeju, uz detaljna objašnjenja o razdoblju nastanka i podrijetlu predmeta.

najpoznatiji muzeji
Metropolitan Museum of Art – dom jedne od najvažnijih svjetskih umjetničkih zbirki

#3 Državni Ermitaž – dragulj Rusije i jedan od najvećih kulturno-povijesnih muzeja

pustinja (Ermitaž) ili Državni Ermitaž je najveći muzej u Rusiji i jedan od najvećih na svijetu. Ovaj veličanstveni kompleks nalazi se u jednom od najljepših ruskih gradova – Sankt Peterburgu.

Muzej je smješten na obali rijeke Neve, a zbirka umjetnina izložena je u 6 zgrada, a središnje mjesto zauzima Zimski dvorac, nekadašnja rezidencija ruskih careva.

Spomenut ćemo luksuzni interijer muzeja koji će vas ostaviti bez riječi, a posebno se ističe interijer Zimskog dvorca koji obiluje nevjerojatnim detaljima izrađenim u različitim umjetničkim stilovima.

Zbirka umjetnina sastoji se uglavnom od zbirke zapadnoeuropskih slikara, a tu je i dio ruske umjetnosti. Cijena ulaznice je 500 – 600 rubalja, ovisno o objektima koje ćete posjetiti.

#4 National Museum of Natural History u Washingtonu – besplatan ulaz za sve ljubitelje prirode

Nacionalni prirodoslovni muzej (Smithsonian National Museum of Natural History) zapravo je dio Smithsonian Institutiona koji uključuje 19 muzeja, galerija, istraživačkih centara, vrtova i zoološkog vrta.

najpoznatiji muzeiji

Ovaj muzej jedan je od najposjećenijih muzeja u Washingtonu, ali iu svijetu. Posebno je zanimljiv za obitelji s djecom, s obzirom da je istraživačkog karaktera.

Zavod je osnovan 1846. godine, a svoja je vrata otvorio 1910. godine. Muzejska zbirka sadrži oko 145 milijuna predmeta s detaljnim opisima, stoga je gotovo nemoguće posvetiti detaljnu pažnju svakom predmetu.

Zato vam preporučamo da se usredotočite na ono što vas najviše zanima i svakako posjetite istraživačke dijelove kompleksa jer se tamo kriju najzanimljiviji detalji.

Nevjerojatno velika zgrada, veće od 18 nogometnih igrališta u njoj se nalazi najveća zbirka prirodoslovnih predmeta i trebala bi biti jedna od stanica prilikom posjeta Washingtonu, pogotovo jer je ulaz besplatan.

najpoznatiji muzeji
Najpoznatiji muzeji - Ustanove koje skrivaju kulturno blago

#5 British Museum – Najstariji muzej na svijetu

Britanski muzej (Britanski muzej) osnovana je 1753. u Londonu i predstavlja najstariju kulturnu instituciju ovog tipa. Zanimljivo je da je izvorna kolekcija od 71.000 predmeta u muzej stigla zahvaljujući fizičaru Sir Hansu Sloanu i naporima Parlamenta čijim je zalaganjem i sam muzej osnovan.

Vrata muzeja otvorena su za javnost 6 godina kasnije, a ulaz je bio besplatan. Današnja zgrada sagrađena je 1852. godine, a posljednja velika promjena napravljena je 2000. godine. Središnji dio muzeja je najveći natkriveni trg u Europi nazvan po engleskoj kraljici – Veliki dvor kraljice Elizabete II.

Ulaz u muzej za redovne izložbe je besplatan, dok se za povremene izložbe ulaznice plaćaju, a cijene variraju. Neke od stalnih zbirki muzeja su “Britanija u prapovijesti i pod Rimljanima”, “Egipat”, “Europa”, “Azija” itd.

Nadamo se da smo vas naš tekst upoznali s nekima od najpoznatijih svjetskih muzeja i uputili u detalje o svakoj instituciji zasebno.

Ono što je sigurno je da ćete posjetom svakom od navedenih muzeja steći neprocjenjivo iskustvo i obogatiti svoja znanja iz različitih područja znanosti i umjetnosti.

samoobrazovanje.rs

Izdvajamo za vas

Možda vas zanima