back to top

Nastavite učenje da biste ostali relevantni

Protekli su godine, a mi svjedočimo kako naši roditelji gube poslove, političari se transformišu iz lidera koji obećavaju velike stvari u notorne lažove. Više puta smo preživjeli “kraj svijeta” koji su nam predviđala lažna proročanstva, ali iznad svega

Nekada se sa firmom potpisivao ugovor na 21 godinu, marljivo se radilo da bi sa 30 došao do svog ureda, sa 45 postao direktor, a sa 65 otišao u penziju. To više nije slučaj. Pitanje je hoćemo li uopće imati svoje mirovine.

Moramo se prilagoditi

Znamo da moramo raditi mnogo više nego prethodne generacije. Ostaje nam samo da prihvatimo tu činjenicu i shvatimo da, ako smo pametni na vrijeme, to i nije tako strašno. Napredak u medicini i samopomoći znači da, uz malo sreće, možemo ostati sposobni za rad i duže mentalno i fizički.

Ovo pitanje zapravo se ne odnosi na sposobnost, već na relevantnost. Pogotovo ako obavljate posao koji je podložan brzim promjenama, ne možete očekivati da vaše dosadašnje znanje bude korisno za 30-40 godina.

Svijet se mijenja – budite u toku

Većina naših poslova vezana je uz tehnologiju. U posljednjih nekoliko godina, tehnologija se ubrzano mijenja, a predviđa se da će promjene biti još brže u budućnosti. Kako bismo bili korak ispred ovih promjena, možda ćemo morati prekvalifikovati se i posvetiti dovoljno vremena samostalnom istraživanju kako bismo naučili kako nove stvari zaista funkcionišu i na kraju da prodamo to znanje.

Gigabajti podataka su nas prije 15 godina plašili, ali sada su dio naše svakodnevice. Stari načini rada s podacima brzo nestaju i postaju zastarjeli.

Ako naše znanje izgubi važnost, to je kao da izgubimo sposobnost da jedemo.

Šta učiniti? Evo nekoliko prijedloga!

Odlično je ako imate temeljne vještine koje su još uvijek cijenjene, poput strategije, tehnološke arhitekture i upravljanja projektima, ali pitanje je kako pronaći prave alate za njihovu “rekontekstualizaciju”.?

Trebate biti sposobni upravljati projektom koji zahtijeva implementaciju tehnološke arhitekture. To je izazov za ljude koji zarađuju prodajom znanja.

online učenje

Masivni otvoreni online tečajevi (MOOC – Masivni otvoreni online tečajevi) mogu vam pomoći. Najbolja svjetska sveučilišta udružila su snage kako bi ponudila tečajeve putem elektroničkih platformi za učenje. U nastavku teksta ćemo navesti neke stranice koje pružaju ovu vrstu znanja i vidjet ćete da su to najbolje škole na svijetu iz Sjeverne Amerike, Europe i Azije.

Obično, cijena ovih tečajeva je manja od 10 USD i dobijete pristup najkvalitetnijim predavanjima, vježbama i tematskim bilješkama mjesečno. Ako ne želite ocjene i potvrde, tečajevi su potpuno besplatni.

Sigurno će vam se svidjeti ovakav način učenja, gdje sami određujete tempo, ali s konkretnim planom i programom.

Ne tako davno, ovo bi bilo puno skuplje, ali sada više nije. Masivni otvoreni online tečajevi predstavljaju demokratizaciju obrazovanja. Za cijenu koju mnogi od nas mogu priuštiti, dobit ćete lekcije od svjetski poznatih stručnjaka o temama koje su povezane s vašom profesijom.

Na primjer, možete se prijaviti za:

  • Lekcije programiranja na programskom jeziku Scala od samog dizajnera tog jezika
  • Lekcije iz znanosti prema podacima tima sa Johns Hopkins
  • Poslovne vještine od vodećih europskih škola poput HEC ili ESSEC

Prije 5 godina, cijena nekih ovih tečajeva bila bi nekoliko hiljada dolara, ako ne i više, a danas ih možete pohađati za 70-90 dolara. Možda nikad nećete postati konzultant u nekom od ovih područja, ali ćete steći znanje koje će vam pomoci da proširite svoje vještine.

Mnogi mladi ljudi u svojim 20-ima i 30-ima uzimaju ove tečajeve. Starijih polaznika je sve manje, iako učenje nije rezervisano samo za mlade. Ovo je za sve one koji žele napredovati i za ljude koji odbijaju da svijet ide naprijed bez njih.

Zato, isprobajte masovne otvorene online tečajeve. Najviše ćete izgubiti novac koji biste potrošili na nešto manje važno, a dobit ćete pristup svjetskom obrazovanju koje ste možda smatrali nedostupnim zbog vašeg financijskog i geografskog položaja.

Gdje ih možete pronaći?

Dva velika igrača u ovom području su:

  1. https://www.coursera.orgCoursera – širok spektar škola i predmeta putem dobro razvijenog obrazovnog sistema.
  2. https://www.edx.orgEdx – različite, ali jednako prestižne škole. Nudi mnogo tečajeva od igrača iz industrije (kao što je Microsoft). Možda nisu toliko fokusirani na vizualni aspekt platforme, ali su i dalje izuzetno korisni.

Pročitajte ostale članke o online tečajevima:

Kako planirate unaprijediti svoja znanja i vještine kako biste bili u koraku s promjenama?

Izvor

Izvor: ( samoobrazovanje.rs / eBit.hr )

Možda vas zanima