back to top

Nepravilno držanje leđa i ramena – 6 ozbiljnih posledica

Nepravilno držanje leđa i ramena – Uvod

Možete li da izbrojite koliko puta su Vas roditelji tokom odrastanja, ali i bliski ljudi tokom kasnijeg života opominjali da ispravite leđa i podignete glavu kako se ne bi krivili i pogrbili mnogo pre vremena?

Te kritike apsolutno nisu bez osnova, jer je bezbroj negativnih posledica koje loše držanje može izazvati po zdravlje kičme.

Srećom fizikalne terapije su danas uobičajena pojava, pa se bolovi u vratu i glavi mnogo lakše mogu sanirati nego u nekim prethodnim godinama.

Ovo su samo neke od potencijalnih posledica nepravilnog držanja.

Zakrivljenost kičme

Loše držanje može dovesti do toga da prirodne krivine naše kičme vremenom promene svoj oblik. Kako je telo čoveka jedan neverovatan mehanizam, tako je i naša kičma prirodno ojačana tako da može da istrpi veće opterećenje, udarac i pri tome apsorbuje stres i uticaj spoljnjih faktora.

Međutim, loše držanje može narušiti ovu prirodnu sposobnost, čime se telo dovodi u ozbiljan rizik da može pretrpeti vrlo ozbiljne povrede.

nepravilno držanje leđa i ramena

Bol u leđima

Naginjanje i podizanje tereta može dovesti do neželjenog opterećenja, bolova i posledica koje se manifestuju u gornjem i donjem delu leđa.

Prilikom naginjanja stvara se pritisak između lopatica čime se mišići leđa na neki način spljošte.

Takođe, ukoliko osećate bol ispod vrata i okolo trtične kosti nakon dugog sedenja na poslu, verovatno je problem u tome što ne sedite pravilno sa ispravljenom kičmom.

Bol u vratu i glavobolje

Loše držanje uzrokuje opterećenje i pritisak na vratne i leđne mišiće, pa ne čudi zbog čega se ubrzo javi i bol.

Opterećenje i bolnost vratnog predela dovodi do spazma mišića, a vrlo često i do glavobolje, nervoze i napetosti.

Loš san

Nepravilno držanje vremenom ceo mišićni i skeletni sistem dovodi u opasnost. Zbog toga je veoma važno da se vodi računa o položaju kičme i ramena, kako danju tako i noću tokom spavanja.

Ukoliko ne opustite svoje telo, verovatno sledi okretanje i traženje udobnog položaja za vrat i leđa, a sve to se može negativno odraziti na neophodan san.

nepravilno držanje leđa i ramena

Poremećena probava

Dugo sedenje, naročito u lošem i nepravilnom položaju, osim problema sa kičmom, vratom i ramenima može dovesti do ozbiljnih problema sa probavnim sistemom.

Može doći do kompromitacije organa za varenje, mogu se usporiti ili prekinuti procesi njihovog rada i izazvati mučni stomačni problemi.

Nedostatak motivacije

Uspravno sedenje i vođenje računa o stavu prilikom sedenja, pomalo nesvesno, ali vrlo efikasno pomaže pri koncentraciji i fokusu na ono što radite, čitate ili učite.

Zabačena leđa, naginjanje na radnu površinu ili neki drugi položaj koji nema veze sa ispravljenim leđima dovodi do lenjosti, padanja motiva i elana za dalji i naporniji rad.

Zanimljivo, psiholozi tvrde da je loše držanje tela duboko povezano sa nedostatkom ili vrlo niskim samopoštovanjem.

Nemojte se ustručavati da potražite pomoć stručnih lica koji će pomoći i pokazati put izlečenja, ali i u ovom slučaju sve zavisi od pacijenta.

Terapeut će prilagoditi program vežbi i istezanja kako bi poboljšao snagu i fleksibilnost mišića, a naročito je akcenat na mišićima abdomena, leđa i karličnog dela kao onih koji služe za potporu kičmi tvrdi se u istraživanju Univerziteta Harvard.

Cilj je i pre nego što terapija postane neophodna, i tokom, ali i nakon nje uvek isti: Kičma mora biti u neutralnom i uspravnom položaju.

nepravilno držanje leđa i ramena
Nepravilno držanje leđa i ramena - 6 ozbiljnih posledica

Da biste se naterali da kičmu držite u pravilnom položaju, možete primeniti nekoliko jednostavnih tehnika. Prvo, obratite pažnju na svoju držanje dok sedite, stojite i hodate. Pripazite da vam ramena budu opuštena, a leđa prava, bez preteranog zakrivljenja. Takođe, koristite stolicu ili stolicu za rad s odgovarajućom podrškom za donji deo leđa. Redovno vežbanje jača mišiće leđa i stomaka, što može pomoći u održavanju pravilnog položaja kičme.

Drugi korisni savet je usvajanje svesti o svom telu i često proveravanje položaja kičme. Budite svesni svog tela tokom svakodnevnih aktivnosti i osluškujte signale koje vam šalje. Ako primetite da se krivite ili da vam se kičma savija, ispravite se odmah. Takođe, možete postaviti podsetnik ili koristiti aplikacije koje vam pomažu da održavate pravilan položaj kičme. Ukoliko imate problema sa držanjem, razmislite o poseti fizioterapeutu ili stručnjaku za kičmu koji vam može pružiti dodatne savete i vežbe za jačanje leđa i pravilno držanje kičme. Zapamtite, održavanje pravilnog položaja kičme zahteva doslednost i svesnost, ali dugoročno može značajno poboljšati vaše zdravlje kičme.

Guy Ritchie’s The Covenant (2023)

ChatGPT vs. Bing Chat vs. Google Bard – Za šta su neki od ovih AI chat robota najbolji?

FIlmovi o sportskom klađenju

Joga – tradicija duga 5 hiljada godina ili samo prolazni trend?

25 Instagram savjeta koje trebate znati u 2023 godini

Možda vas zanima