back to top

Oralni kirurg: 6 situacija kada je neophodan oralni kirurg

Iako su kirurški zahvati u oralnoj medicini česti i prilično česti, sasvim je normalno da ste nervozni i nesigurni što očekivati ​​tijekom kirurškog zahvata u stomatološkoj ordinaciji. Oralni kirurg često izvodi operaciju vađenja umnjaka. To je rutinska operacija, međutim, nikako nije jedina stvar kojom se oralni kirurg bavi

Oralno-kirurške intervencije mogu uključivati ​​mnogo toga, od jednostavnog vađenja zuba do korektivne operacije čeljusti i ugradnje implantata. Prije zakazivanja bilo kakve intervencije kod oralnog kirurga, važno je točno znati što očekivati, prije, tijekom i nakon operacije.

Ako želite odgovore na svoja pitanja o nadolazećem zahvatu oralne kirurgije, pročitajte ovaj korisni vodič. To će vam pomoći da budete spremniji za operaciju i tako smanjiti tjeskobu i strah.

Kada je potrebna intervencija oralnog kirurga?

Neka složena stanja zahtijevaju intervenciju oralnog kirurga, a najčešće oralno-kirurške intervencije uključuju:

 • Urasli umnjaci (kirurško vađenje umnjaka);
 • Kirurgija korijena;
 • Zubni implantati;
 • Ugradnja umjetne kosti;
 • Kirurško liječenje parodontopatije;
 • Kirurško liječenje povlačenja zubnog mesa;
oralni kirurg

Kirurško vađenje umnjaka

Kirurško vađenje umnjaka jedan je od najčešćih zahvata u oralnoj kirurgiji. Ova intervencija je neophodna kod djelomično izniklih umnjakakao i u slučaju da se umnjak nalazi duboko u kosti.

Pacijenti imaju problema jer nema dovoljno mjesta za normalan rast umnjaka, zbog čega tijekom nicanja umnjak pritišće i pomiče susjedne zube, uslijed čega dolazi do jakih bolova, oštećenja susjednih zuba, stvaranja džepova, au težim slučajevima dolazi i do ozbiljnih akutnih infekcija. Takva stanja moraju biti praćena nizom popratnih simptoma, javlja se otok, jaka bol, bolesnik često ima povišenu tjelesnu temperaturu, teško otvara usta i teško guta hranu.

Prije nego što se pristupi kirurškom vađenju umnjaka, ono se obavlja u stomatološkoj ordinaciji digitalno ortopansko snimanje, zahvaljujući kojoj oralni kirurg dobiva jasnu sliku o položaju umnjaka, može vidjeti točan broj i jasan oblik korijena umnjaka, kao i povezanost umnjaka sa sinusom, susjednim zubima i druge anatomske strukture. Kada oralni kirurg prikupi sve te podatke, počinje razvijati precizan plan operacije.

Operacija vađenja umnjaka traje između 30-45 minuta pacijent je prošao lokalna anestezija što osigurava bezbolnu operaciju. Nakon intervencije potrebno je da se pacijent pridržava svih savjeta dobivenih u stomatološkoj ordinaciji, kako bi se izbjegle moguće komplikacije.

Operacija korijena

U slučaju da liječenje bolesnog zuba ne daje dobre rezultate, stomatolozi se ponekad odlučuju na operaciju zuba. Takva kirurška intervencija podrazumijeva uklanjanje vrha korijena i dijela okolne kosti. Izvodi se u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolan.

Ugradnja zubnih implantata

Zubni implantati najbolja su i najdugovječnija opcija nadomjestiti izvađene zube. Oralni kirurzi mogu operirati kosti u dijelu čeljusti gdje je to potrebno, kako bi se ugradio implantat. Po potrebi se ugrađuje umjetna kost, modificira se meko tkivo oko implantata kako bi se omogućio što prirodniji izgled ugrađenih zuba.

Ugradnja umjetne kosti

Na mjestima u čeljusti gdje su zubi izvađeni dolazi do istrošenosti čeljusne kosti, što uzrokuje niz negativnih posljedica. Osim problema estetske prirode, to ima i posljedice kompliciraniji proces ugradnje implantata, budući da istrošena čeljusna kost često nema dovoljnu širinu i visinu. U tom slučaju obavezna je ugradnja umjetne čeljusne kosti koja će biti temelj za ugradnju implantata.

oralna kirurgija

Liječenje parodontitisa kirurškom terapijom

Jedna od najsloženijih kroničnih bolesti zuba je parodontopatija (paradontoza). Prati ga niz neugodnih simptoma, kao npr krvarenje iz desni prilikom pranja zuba i tupu bol. Pacijent osjeća prisutnost stranog tijela između zuba, zadah je jak i neugodan. Desni su otečene, crvene, na dodir reagiraju bolom i krvarenjem. Na zubima su vidljivi kamenac i meke naslage.

U slučaju parodontne bolesti u ranom stadiju radi se ultrazvučno uklanjanje kamenca i mekih naslaga kiretaža parodontnih džepova, koriste se otopine za ispiranje, potrebno je pojačati oralnu higijenu. Sve to može imati pozitivne rezultate u liječenju parodontne bolesti.

Međutim, kod težih oblika parodontitisa stomatolozi preporučuju kirurški zahvat, točnije kirurško uklanjanje upalnog tkiva iz parodontnih džepova i ugradnju umjetne kosti. U nekim slučajevima poput ovog operacija je jedina mogućnost da se spasi bolesni zub.

Kirurško liječenje povlačenja desni

Najčešći uzroci povlačenja zubnog mesa na jednom ili više zuba su parodontoza, nepravilan položaj zuba, izražen frenulum (resice), nekvalitetna protetika, agresivno (grubo) pranje zuba.

Terapija se sastoji od nekoliko koraka.

Prije svega potrebno je otkloniti uzrok povlačenja zubnog mesa, nakon čega se pristupa kirurškoj terapiji. Sama intervencija podrazumijeva presađivanje mekih tkiva koji se uzima s nepca i vrši se njegovo presađivanje (šivanje). preko izloženog korijena zuba. Danas su ti zahvati jednostavni i sve se radi tijekom jednog stomatološkog tretmana rezultati su izvrsni.

U stomatološkim ordinacijama izvode se i drugi kirurški zahvati kao što je kirurško zatvaranje sinusa, operacija frenuluma i dr.

Pripreme za operaciju

Prije odlaska na zahvat svakako razgovarajte sa svojim oralnim kirurgom o detaljnom tretmanu koji vam je potreban. Stomatolog će Vas detaljno upoznati s mogućnostima anestezije, dati Vam upute o oporavku i naznačiti daljnju njegu potrebnu tijekom oporavka. Zatim postavljati pitanja o svim nedoumicama i nedoumicama koje imate o oralnoj kirurgiji koja je ispred tebe.

oralni kirurg
Prije odlaska na zahvat razgovarajte sa svojim oralnim kirurgom

Pitanja koja biste trebali postaviti svom stomatologu

Postavite svom stomatologu pitanja poput:

 • Koliko će trajati operacija?
 • Je li potrebna opća ili lokalna anestezija?
 • Hoću li se moći odvesti kući nakon operacije?
 • Koliko će trajati razdoblje oporavka?
 • Koju hranu trebam izbjegavati? prije i poslije operacije?
 • Postoje li neke posebne upute koje bih trebao slijediti prije dolaska na zakazanu operaciju?
 • Koji su rizici ili potencijalne komplikacije kojih moram biti svjestan?

Bilo da trebate vađenje ili ugradnju umnjaka zubni implantat dobra informiranost i dobro razumijevanje svega što vas čeka prije, tijekom i nakon operacije, može vam pomoći da se osjećate samouvjerenije i manje napeto.

Planirajte tko će vas voziti kući

U većini slučajeva, čak i uz lokalnu anesteziju, možda se nećete htjeti sami voziti kući nakon oralne operacije. Zato je dobro unajmiti člana obitelji ili prijatelja da vas odveze kući nakon operacije. Oni također mogu uzeti recepte i lijekove koji će vam možda trebati protiv bolova ili za sprječavanje infekcije. Ovakvim planiranjem smanjit ćete stres jer znate tko će vam pomoći i na koga se možete osloniti ako vam nešto zatreba.

Poduzmite dodatne mjere opreza ako pušite

Ne smijete pušiti najmanje 12 sati prije oralne operacije i najmanje 24 sata nakon operacije ili dulje ako je moguće. Pušenje može produžiti proces zacjeljivanja većine oralnih operacijaa kada su u pitanju kirurški zahvati poput vađenja umnjaka, pušenje može uzrokovati i dodatne komplikacije.

Pušenje povećava rizik od alveolarnog osteitisa (poremećaj cijeljenja na mjestu vađenja zuba). Nakon vađenja zuba krv se prirodno zgrušava i stvara u prostoru gdje se nalazio izvađeni zub. Pušenje može spriječiti zgrušavanje krvi, što ne samo da otežava proces ozdravljenja, već može biti i vrlo bolno.

Zato je najbolje u potpunosti prestati pušiti prvih dana nakon operacije zuba.

Planirajte jesti laganu hranu nakon oralne operacije

Nakon oralne operacije planirajte jesti hranu koja ne zahtijeva puno žvakanja jer ćete tako spriječiti bolove u desnima i čeljusti koji su nakon operacije osjetljiviji. Izbjegavajte tvrdu, hrskavu hranu, kao i začinjenu ili kiselu hranu koja iritira desni.

Zobene pahuljice, juhe i proteinski napitci dobre su opcije, ali izbjegavajte korištenje cijevi jer može povećati rizik od alveolarnog osteitisa.

Nosite udobnu odjeću

Ako možete, nosite kratke rukave tako da stomatološki tim može lako pristupiti vašoj ruci radi intravenske anestezije, u slučaju da je to dio postupka. Nemojte nositi ništa stegnuto oko vrata – ogrlice, šalove, kravate, rolnice… I naravno, nosite garderobu u kojoj se osjećate najudobnije. Bit ćete opušteniji.

Savjeti za postoperativni oporavak od oralne kirurgije

Nakon operativnog zahvata stomatolog pacijentu daje precizne upute za razdoblje oporavka, tako da ćete znati što smijete, a što ne. Slijedite sve što vam je stomatolog savjetovao!

Evo nekoliko naših savjeta koji vam mogu olakšati oporavak i ozdravljenje:

 • Smanjite oteklinu primjenom ledenog obloga na dvadeset minuta;
 • Držite glavu u podignutom položaju koristeći nekoliko jastuka;
 • Držite se lagane dijete prvih nekoliko dana. Neke namirnice koje su prikladne za razdoblje oporavka: jogurt, meki sirevi, smoothieji, pire krumpir, kuhana jaja itd.;
 • Izbjegavajte jake začina i kisele hrane tijekom procesa liječenja i oporavka;
 • Već smo spomenuli, ali ponovimo još jednom: nemojte koristiti cjevčicu jer možete oštetiti područje koje je kirurški tretirano i time usporiti cijeljenje rane te izazvati bol i infekciju;
 • Svakako nazovite svog oralnog kirurga ili stomatologa ako imate bolove ili bilo kakve druge probleme nakon operacije.

Pročitajte još

Možda vas zanima