back to top

Pilula za jutro poslije – Kako djeluje?

Saznajte jesu li tablete za jutro poslije zapravo kontracepcijske pilule?

Seksualno ste aktivna osoba i želite znati sve o korištenju pilula za jutro poslije? Ne želite slušati savjete svojih vršnjaka jer mislite da nisu dovoljno obrazovani kontracepcijske pilule? Pokušao si to izbjeći kontracepcijske piluleali ipak ste bili prisiljeni uzeti pilulu za jutro poslije jer je kondom puknuo ili vaš partner nije reagirao na vrijeme?

Ne brinite, ovdje ćete saznati sve što vas zanima, jer mi predajemo tekst pripremljene odgovore na sva pitanja u vezi s pilulom za jutro poslije. Bit ćemo iskreni o svim nedostacima, pa ćemo sve objasniti.

Što je pilula za jutro poslije?

Prije svega, da pojasnimo što je pilula za jutro poslije kako bismo mogli prijeći na iskustva korištenja, nuspojave i općenito koje vrste postoje.

Jesu li tablete za jutro poslije zapravo kontracepcijske pilule?

Nisu to su dva različite vrste kontracepcije.

Pilula za jutro poslije pripada hitna kontracepcija jer se uzima u hitnim slučajevima, ako se slomio ili skliznuo kondom, ili ste imali nezaštićeni spolni odnos. U takvoj situaciji, u sljedećem 72 sata može se piti pilula za dan poslije.

pilula za jutro poslije
Pilula za jutro poslije - Kako djeluje?

Koja je razlika između pilule za jutro poslije i kontracepcijske pilule?

Kao što smo već spomenuli kontracepcijske piluleinače poznat kao kontracepcijske pilule, i pilula za jutro poslije nisu ista vrsta kontracepcije. Prve se koriste “dugoročno”, kontinuirano, bez pauze, sve dok ih ne odlučite prestati piti. Kontracepcijske pilule propisuje liječnik, na temelju prethodno obavljenih liječničkih pregleda.

Zabuna nastaje jer imaju istu svrhu – da spriječiti neželjenu trudnoću. Hormoni sadržani u ovim kontraceptivima sprječavaju ovulaciju i oplodnju jajne stanice.

Kako djeluje pilula za jutro poslije?

Kao što sigurno znate, nije moguće ostati u drugom stanju odmah nakon neopreznog spolnog odnosa. Potrebno je da se mnogi čimbenici poklope i da se odvijaju različiti procesi.

Hormoni odgovorni za plodnost su estrogena i progesterona. Estrogen je aktivniji prije razdoblja ovulacije, te utječe na sazrijevanje jajne stanice. Da bi došlo do začeća ti hormoni moraju biti u harmoniji. Ako je razina progesterona visoka, tada ne dolazi do ovulacije, pa nije moguće zatrudnjeti.

Zato pilula za jutro poslije sadrži sintetski hormon levonorgestrel, koji djeluje kao kada je rad progesterona visok. Pilula za dan poslije:

 • odgađa ovulaciju
 • sprječava oplodnju ako je nezaštićeni spolni odnos bio tijekom ovulacije.

Kada i kako uzeti pilulu za jutro poslije?

Pilula za jutro poslije se uzima samo kada za to postoji pravi razlog – pukao vam je kondom ili penis nije izašao prije ejakulacije.

Jeste li imali ovu situaciju? Zatim možete uzeti tabletu dan poslije u sljedeća 72 sata. Naravno, što ga prije popijete, učinak će biti bolji.

Ovo kontracepcijsko sredstvo nema preventivni učinak kao i kontracepcijske pilule. Pitate se što to znači? Pa ako je želite popiti prije odnosa s partnerom, radi boljeg spoja kasnije, tableta neće imati učinka. Čak će i šanse za začeće biti veće.

pilula za jutro poslije
Pilula za jutro poslije - Kako djeluje?

Tablete za dan nakon tipa – što odabrati?

Kako i kada ćete koristiti pilulu za jutro poslije ovisi o vrsti koju uzimate. Kada ga odlučite piti, posavjetujte se sa farmaceuti u apoteci objasniti koja bi tableta mogla biti najbolja za vas.

Vrste koje postoje variraju u količini sintetski hormon levonorgestrel u tableti, pa se time razlikuje i način konzumiranja.

 • kontraceptivi u dozi od 50 mikrograma etinilestradiola i 0,25 mg levonorgestrela, uzeti dvije tablete svakih 12 sati (ukupno četiri tablete), učinkovitost 75 posto.
 • uzimaju se tablete koje sadrže 0,75 mg levonorgestrela jednu tabletu svakih 12 sati (ukupno dvije tablete), učinkovitost 85 posto.
 • tableta koja sadrži 1,5 mg levonorgestrela. to je pijan jednu tabletu jednomučinkovitost 85 posto.

Kao što vidite niti jedno od ovih kontracepcijskih sredstava nema 100 postotnu učinkovitost, jer nitko ne može jamčiti da će vas sigurno zaštititi od neželjene trudnoće. Uvijek postoji onaj mali postotak šanse za trudnoću, koji vam može dati mir. Stoga je najbolji savjet zaštititi se prije početka veze.

Koliko često se smije uzimati pilula za jutro poslije?

Svakako ne često, otprilike dva puta godišnje. Razlog tome je što mnogi ginekolozi ovu pilulu nazivaju hormonska bomba te ga stoga nije zdravo često konzumirati.

Ako ste spolno aktivna osoba, možda bi bilo bolje da se posavjetujete sa svojim ginekologom i počnete uzimati kontracepcijske pilule. Jer ne treba tijelo pumpati nepotrebno velikom dozom hormona.

pilula za jutro poslije
Pilula za jutro poslije - Kako djeluje?

Postoji li pilula za dan poslije?

To je često pitanje može li tableta za jutro poslije poremetiti ciklus. Kada uzimate pilulu za jutro poslije posljedice ne mogu biti tolike da ti uznemire cijeli organizam. One su moguće sljedeće nuspojavekoje možete osjetiti dan nakon tableta:

 • blagi menstrualni poremećaj (kašnjenje ili produljenje trajanja menstrualnog ciklusa)
 • mučnina
 • napetost u želucu
 • stezanje u prsima
 • u rijetkim slučajevima povraćanje
 • alergijska reakcija na levonorgestrel ili ulipristalacetat koji blokiraju djelovanje progesterona

Ako povratite unutar prva tri sata od uzimanja tablete dan poslije, možete je ponovno uzeti.

Uzrokuje li pilula za jutro poslije krvarenje?

Sama pilula ne izaziva jako krvarenje. Ako primijetite ozbiljne promjene u mjesečnici, bilo da je neuobičajeno oskudna ili obilna, obratite se ginekologu.

Tablete za dan poslije – iskustva s korištenjem

Iskustva kada koristite pilulu za jutro poslije drugačiji, tako da vam nečije iskustvo ne smije biti glavno mjerilo. Netko ima osjetljiviji organizam pa će reagirati drugačije od vas. Navedene indikacije su moguće, a za ozbiljnije situacije, ako vam se dogodi, trebate se obratiti liječniku.

Tko smije, a tko ne smije koristiti pilulu za jutro poslije?

Pilula za jutro poslije nije za svakoga zbog sastojaka koje sadrži. Ne smijete ga uzimati ako bolujete od sljedećih bolesti:

Je li moguća trudnoća nakon pilule za jutro poslije?

Trudnoća nakon pilule za jutro poslije je apsolutno moguće, nema moć da vas kasnije učini neplodnim. Učinak hitne kontracepcije je privremenii to će utjecati na vaše hormone i vašu jajnu ćeliju tijekom vremena dok ste ga uzimali.

Ali ono što biste također trebali znati je i to ova pilula nema moć prekida trudnoće. Može biti učinkovit u sprječavanju trudnoće odgađanjem ovulacije, ali nije toliko jak da zaustavi već nastalo začeće.

Cijena pilule za dan poslije – koliko košta ova pilula?

U Srbiji je zakonom zabranjena prodaja ove kontracepcije putem interneta. Međutim, moguće je dostupan u gotovo svakoj ljekarni. Također, domovi zdravlja imaju tablete za jutro poslije za hitne slučajeve.

Cena pilule za jutro posle varira u zavisnosti od vrste i proizvođača i kreće se od oko 600 do 1200 dinara.

Dobra strana pilule za jutro poslije je što će vas zaštititi od trudnoće u nuždi, ali treba imati na umu da ova kontracepcija nije svemoćna. To znači da vas ne može zaštititi od spolno prenosivih bolesti, koje ponekad mogu biti puno gore za vaše zdravlje.

Zato je važno na vrijeme razmišljati o zaštiti i prakticirati siguran spolni odnos, a ovom obliku kontracepcije obratiti se samo u hitnim slučajevima.

beleske.com

Pročitajte još

Možda vas zanima