back to top

Pohrana fotografija: 6 najboljih stranica za pohranu fotografija

Zašto sve slike spremati na računalo ili telefon, kada postoji puno bolji način da ih spremite – na Internet. Stoga ste na pravom mjestu da saznate koja su mjesta najbolja za spremanje slika na mreži.

Pohrana fotografija je moguća i na mobilnim uređajima i na računalu. Spremate li obično slike na telefon ili računalo? Puni li vam se memorija redovito? Smeta li vam stalno ga prazniti i praviti mjesta za nove slike? Ako su svi odgovori potvrdni, onda je vrijeme da promijenite svoje navike.

Svaka fotografija je draga uspomena i treba je čuvati. Čak i ako volite slikati i snimati, znate o čemu pričam! Međutim, ako spremite sve slike u svoj telefon, imat ćete problem kada vam se memorija napuni.

Telefon će se usporiti i neće biti mjesta za nove fotografije. Isto je i ako slike spremate na svoje računalo. Iz tog razloga, ako ne vodite računa o tome kako spremate slike, morat ćete brzo pronaći adekvatno rješenje, a najbolji način je spremanje slika na Internetu.

Pohrana fotografija

Kako spremiti slike online – prednosti

Kada spremite slike online, one će vam uvijek biti dostupne, jer ostaju trajno na internetu. Također, lako im možete pristupiti jer su svi na jednom mjestu.

Nove slike se lako dodaju, bilo s telefona ili s računala, a ponekad i automatski ako je uređaj spojen na kameru. Naravno, postoji i opcija dijeljenja fotografija sa svojim prijateljima, voljenima, obitelji i drugim korisnicima.

Pohranjivanje slika na mreži ima više prednosti od tradicionalnog pohranjivanja slika na računalu ili SD kartici, koje ima nekoliko nedostataka.

Krenimo redom:

  • računalo se može pokvariti i slike se mogu izgubiti,
  • kada promijenite računalo, morat ćete prebaciti slike u novu memoriju,
  • memorija telefona se brzo puni, pogotovo ako su slike visoke rezolucije,
  • ako ne prenesete slike sa svog starog telefona, one ostaju na tom uređaju,
  • prijenos slika na SD karticu ili disk je praktično ali dugoročno neisplativo rješenje.
pohrana fotografija
Online pohrana fotografija

Najbolja mjesta za spremanje slika na mreži

Danas postoji toliko mnogo mjesta za pohranu fotografija na internetu, gdje ih možete organizirati i grupirati u zbirke, te ih također dijeliti s drugim ljudima.

Vaše su slike tako sigurne i trajno pohranjene, a možete im pristupiti s računala ili putem aplikacija za pohranu fotografija. Ako želite besplatno uljepšati i obraditi sliku online određene usluge pohrane također imaju tu mogućnost.

Budući da vas zanima kako pohraniti slike online, predstavljam vam najbolje web stranice za pohranu fotografija. Istaknuo sam zašto su najbolji i što vam nude, a vjerujem da ćete se iznenaditi.

Dropbox za online pohranjivanje slika

Jeste li čuli za Dropbox? To je jedan od najpoznatijih i najboljih servisa za pohranu slika na Internetu. Zbog lakog pristupa i brzog učitavanja digitalnih datoteka, kako s osobnih računala tako i s pametnih telefona, savršeno je rješenje za pohranu fotografija na mreži.

Najvažnija prednost ovog servisa je što podržava velike datoteke i ima veliku brzinu uploada (uploada). Dakle, želite li sigurnosno kopirati svoje slike ili ih samo pohraniti na mreži, Dropbox je odlično rješenje za pohranu fotografija na mreži.

Ne morate brinuti o zaštiti jer će vaše slike uvijek biti sigurne. Datotekama i slikama možete pristupiti s vašeg iPhone ili Android mobilnog uređaja, iz Windowsa, s Mac računala, tableta i drugih uređaja.

Kada je riječ o telefonu, sve fotografije koje napravite automatski će se uploadati, što štedi puno vremena. Sve što trebate napraviti je uredno ih posložiti i organizirati.

Ako želite dijeliti slike s drugim korisnicima, također je jednostavno. Možete dijeliti cijelu mapu, pojedinačne slike, a imate i mogućnost proslijeđivanja linka za pristup drugima. Nećete samo moći označavati druge korisnike niti označavati lokacije.

Za korištenje prostora morat ćete otvoriti Dropbox račun, a na raspolaganju ćete imati samo 2 GB besplatnog online prostora. Ako trebate više prostora, možete kupiti dodatnu memoriju.

Spremanje slika u iCloud

iCloud je usluga koju nudi Apple, odnosno to je usluga koja vam omogućuje online pohranjivanje datoteka s vašeg Apple uređaja. Osim fotografija, može se koristiti i za pohranjivanje drugih informacija s vašeg uređaja poput glazbe, videa, kontakata, lokacije i slično.

Bez obzira imate li iPhone, iPad ili Mac, možete jednostavno prenijeti fotografije na iCloud i zatim im ponovno pristupiti s bilo kojeg Apple uređaja.

Također, kompatibilan je s verzijom Windowsa 10. Međutim, znajte da iCloud možete koristiti za spremanje fotografija online samo ako imate Apple uređaj, jer nije dostupan za Android.

Za fotografije vam svakako treba, a mogućnosti su nevjerojatne. To je jako dobro jer se svaka fotografija automatski pohranjuje u online knjižnicu. Prilikom aktiviranja kamere, slika se učitava u iCloud Photos i automatski sprema.

Zatim, iCloud pruža mogućnost stvaranja zajedničkih kolekcija kojima više autora ima pristup i može dodavati fotografije. Još jedna stvar, možete označiti slike i označiti ih prema lokaciji.

Što se tiče memorije, količina slobodnog prostora za pohranu je ograničena, tako da možete besplatno koristiti samo 5 GB prostora. Ako trebate više, možete ga nadograditi.

pohrana fotografija
Pohrana fotografija: 6 najboljih stranica za pohranu fotografija

OneDrive za pohranjivanje slika

OneDrive je online pohrana koju je Microsoft ponudio svojim korisnicima kao rješenje za držanje svih datoteka na jednom mjestu. To se naravno odnosi i na spremanje fotografija na mreži.

Dobiva se s Microsoft računom, a možete mu pristupiti s bilo kojeg uređaja na kojem imate pristup tom računu (ako ga nemate, prvo morate otvoriti račun).

Dostupna je na telefonu kao aplikacija na Google Playu koja postoji za Android uređaje, dostupna je i za iOS, a možete je koristiti i s drugih uređaja (tablet, PC…).

Što se tiče računala, gdje vjerujem da najčešće spremate slike, OneDrive cloud storage vrlo jednostavno možete koristiti na svom računalu (laptopu).

Također, super je što fotografijama možete pristupiti i kada ste online, ali i kada nemate mrežu. Ne morate brinuti ni o korisničkom iskustvu jer je jednostavan za korištenje, lako je dijeliti slike i podešavati vidljivost fotografija.

Ako ga želite koristiti, na raspolaganju vam je 5GB besplatnog prostora koji dobivate otvaranjem Microsoft računa. Ako trebate više prostora za pohranu slika, možete nadograditi memoriju za pohranu ili se pretplatiti na Microsoft Office 365 za više prostora i dodatne funkcije.

Kako spremiti slike u Google fotografije

Siguran sam da ste čuli za uslugu Google Photos, a sam naziv je dovoljan opis. Ipak, sada ću vam predstaviti nešto o ovoj usluzi što vjerojatno niste znali.

Google Photos je besplatan i neograničen Google prostor koji možete koristiti za spremanje slika na Google. Dostupan je za Android i iPhone korisnike, a može mu se pristupiti i s računala. Da biste ga koristili za pohranu fotografija, dovoljno ga je imati otvoriti email adresu i Google račun.

Ovaj servis vam pruža mnoge izvrsne funkcije, a samo neke od njih su: spremanje slika, kreiranje albuma, možete ih obrađivati, mijenjati veličinu, podešavati boje, a tu je naravno i opcija dijeljenja fotografija (mogu se dijeliti javno ili s određenim korisnicima). Također, ako se na nekoj od vaših slika nalazi lice koje sustav prepozna, ponudit će vam opciju da tu fotografiju podijelite s njim.

Spomenuo sam da Google Photos nudi besplatan i neograničen prostor za pohranu slika na Google Online i da nema ograničenja u broju slika koje možete učitati.

Ipak, postoji određeno ograničenje, a to je da se slike maksimalne rezolucije 16MP, kao i video u 1080p rezoluciji, mogu besplatno spremati na Google. Ako želite spremiti veće slike, morate povećati prostor na Google disku.

pohrana fotografija
Pohrana fotografija: 6 najboljih stranica za pohranu fotografija

Kako spremiti slike na Google disk

Google Drive još je jedna popularna Googleova mrežna memorija, pogodna za pohranjivanje fotografija na internetu. Osim slika, na Google Drive se mogu smjestiti mnoge druge datoteke poput datoteka, prezentacija, tablica i slično.

Odlučite li ovaj prostor koristiti za online pohranu fotografija, vrlo mu je lako pristupiti s pametnih telefona (preko aplikacija) kao i s računala. Aplikacije su dostupne i za Android i za Apple uređaje, a kao i u prethodnom slučaju, dovoljno je imati otvoren Google račun.

Što se memorije tiče, na raspolaganju će vam biti 15 GB slobodnog prostora. Znajte da postoji i mogućnost povećanja online prostora, ako je 15GB malo i ne zadovoljava vaše potrebe.

Flickr za spremanje slika na mreži

Flickr je do prije nekoliko godina bio jedno od omiljenih mjesta za pohranjivanje slika, a zasigurno je još uvijek jedan od boljih servisa za pohranjivanje fotografija online.

Osim za slike, vrlo je popularan i za postavljanje videa na internet. Razlog pada popularnosti je ograničenje u pogledu ograničenog broja fotografija koje se mogu pohraniti.

No, izuzetan dizajn i brojne mogućnosti koje Flickr ima za pohranu fotografija čine ovu stranicu posebnom i vrlo korisnom. Nudi širok izbor značajki za organiziranje vaših slika na mreži, a jedna od najboljih je ta što koristi softver za prepoznavanje fotografija za njihovu analizu, označavanje i sortiranje po redu.

Postoje opcije za preuzimanje, kao i za dijeljenje fotografija. Vidljivost slika je podesiva – možete ih postaviti da budu javne ili privatne.

Stranici možete pristupiti s računala, ali i s pametnog telefona jer je dostupna aplikacija za Android i iOS uređaje. Za korisnike postoji besplatna verzija Flickra koja je ograničena na 1000 fotografija.

Kako biste mogli postavljati svoje slike na Flickr, morate imati vlastiti račun koji se otvara besplatno uz klasičnu registraciju i provjeru putem emaila. Ako vam je potreban neograničen pristup, tu je i premium verzija s dodatnim pogodnostima.

kakoresilako.com

PREPORUKA

Možda vas zanima