back to top

Što znači sigurno putovanje automobilom?

Kao sudionici u prometu, dužni smo poštivati ​​vlastitu sigurnost i sigurnost drugih ljudi. Međutim, sigurnost u prometu ne podrazumijeva samo poznavanje i poštivanje pravila i propisa. Zbog toga saznajte šta predstavlja sigurno putovanje automobilom.

Bilo da se radi o svakodnevnoj vožnji automobilom po rodnom gradu ili dužem putovanju, oni postoje određene mjere koje je potrebno poduzeti kako bi osigurali da svako vaše putovanje prođe glatko.

U nastavku teksta pročitajte na što treba obratiti pozornost kada se spremate na put automobilom.

Vučna služba – najpouzdanija pomoć na cesti

Prije svega, važno je znati da, koliko god se dobro pripremili, uvijek postoji mogućnost da nešto prođe neplanirano. Tijekom svoje vozačke prakse svaki se vozač barem jednom našao u situaciji da mu je trebala pomoć na cesti. I danas se to događa mnogim iskusnim vozačima.

Nepredviđene situacije jednostavno su sastavni dio života. Međutim, iako se ne mogu izbjeći, možete se pripremiti za njih, i to vrlo jednostavno.

Pronađite vučnu službu koja će biti vaša pouzdan partner na putu do Niša i sačuvaj njezin kontakt kako bi uvijek bila pri ruci. Na taj način, ako se nađete u situaciji da vam je potrebna pomoć, možete biti sigurni da će ona doći u najkraćem mogućem roku.

sigurno putovanje
Dužni smo poštivati ​​vlastitu sigurnost i sigurnost drugih ljudi

Redovan servis čini siguran auto

Koliko god se vaš automobil smatra sigurnim modelom automobila, stupanj njegove sigurnosti zapravo će biti određen načinom na koji se o njemu brinete. Nesreće i kvarove na cesti ne možete u potpunosti izbjeći, ali zato možete smanjiti njihovu učestalost.

Pimarno, morate dobro paziti na svoj auto što implicira da redovito provjeravajte njegove funkcije, kako bismo bili sigurni da sve radi kako treba. Postoje određene funkcije koje možete sami provjeriti, poput stanja baterije, tlaka u gumama i trajanja baterije.

Međutim, nije sramota prepustiti te stvari mehaničaru. Ako niste upoznati s unutrašnjosti svog automobila, najbolje ga je odvesti automehaničaru koji će za vas obaviti sve potrebne provjere.

Bez obzira koliko dobro razumijete funkcioniranje automobila, izvrsna usluga definitivno je nešto što ne možete učiniti sami, osim ako ste po struci automehaničar. Čak ni mali servis nije nešto što možete previdjeti, stoga je vrlo važno redovito servisirati vozilo.

Što ponijeti sa sobom na putovanje?

Bilo da je kratko ili dugo, postoje određene stvari koje trebate ponijeti sa sobom na putovanje kako biste osigurali sigurnu vožnju. Obično o tome razmišljamo tek kad idemo na dalja putovanja, ali upravo zbog toga ponekad trebamo pomoć na cesti unutar našeg grada.

Prije svega, postoji određena opremu koju prema propisima uvijek morate imati u svom vozilu. Ova oprema sastoji se od kutije prve pomoći, reflektirajućeg prsluka, rezervnog kotača, užeta za vuču vozila i reflektirajućeg trokuta.

No, osim opreme koja je propisana zakonom, postoje i druge stvari koje vam mogu pomoći u slučaju problema na cesti. Riječ je o rezervnom ulju i rashladnoj tekućini za motor, dizalici za promjenu kotača, kao i sajlama za pokretanje motora.

sigurno putovanje
Postoji određena opremu koju prema propisima uvijek morate imati u svom vozilu

Oprez i koncentracija najvažniji su čimbenici sigurnosti u prometu

Auto nije jedino na što treba obratiti pozornost kada se pripremate za promet. Ne zaboravite da ste vi taj koji vozi auto, a velik broj prometnih nesreća posljedica je ljudskog faktora. Iskustvo u vožnji ovdje ne igra nikakvu ulogu, jer se pogreške ne događaju samo u kodu vozač početnikali i među onima s dugogodišnjim iskustvom.

Najčešći uzroci prometnih pogrešaka su umor i nedostatak koncentracije. Ljudi često voze automobil rano ujutro neispavani ili kasno navečer, premoreni. Međutim, tek na dugim putovanjima počinjemo razmišljati o nedostatku sna kao potencijalnom problemu.

Preporuča se da prije polaska na dulje putovanje provjerite jeste li se dobro naspavali i niste umorni. No, ni vožnja gradom nije nimalo bezazlena, pa ako osjetite manjak koncentracije ili umor, uvijek bi bilo najbolje ne ići automobilom nego taksijem ili javnim prijevozom.

Koncentracija je još jedan važan faktor. Kao vozač, morate stalno biti svjesni svoje okoline i fokusirati se na nju što je više moguće, tako da nema mjesta za ometanja. Ne razgovarajte telefonom dok vozite i ne gledajte u njega. Također, ako vam glazba i razgovor sa suvozačem odvlače pažnju, nemojte ih forsirati.

Dakle, postoji mnogo više od sigurne vožnje poštivanje prometnih pravila. Osim poznavanja prometnih propisa, potrebno je znati i u kakvom stanju sjesti za volan, kako spriječiti eventualne kvarove i nesreće, kao i kome se obratiti u situacijama kada vam je potrebna pomoć na cesti.

Preporuka za vas

Možda vas zanima