Šta je nepotpun sadržaj i kako da ga popravite?

Nepotpun sadržaj može negativno uticati na rangiranje pretrage i korisničko iskustvo na vašem web sajtu, ostavljajući korisnike da tragaju za još informacija. Evo kako da ga pronađete i popravite.

Sigurno ste čuli za pojam „nepotpun sadržaj“ – digitalni marketing govori o sadržaju koji pruža malo ili nimalo vrednosti – na vašim pretraživanjima na Internetu.

Takvom sadržaju nedostaje kvalitet i ne odgovara na pitanja čitaoca, stoga uvek ostavlja ljude koji tragaju za informacijama u potrazi za još.

Postoji prevelik broj strategija za sadržaj kojima nedostaje dugoročni fokus, a hiljade honorarnih copywriter-a koji rade za 10 evra po stranici pišu nonsense širom Interneta. Nepotpun sadržaj ekvivalent je prehladi u digitalnom marketingu danas. Mučan je i brzo se širi.

Većina nepotpunog sadržaja se ne odnosi na nameru korisnika ili na ono što ga je u početku pretraživanja dovelo na određenu stranicu.

Nepotpun sadržaj nije bezazlen. Objavljivanje takvog sadržaja na vašem websajtu može oštetiti imidž vašeg brenda, sprečiti čitaoce da naprave naredni korak i uzrokovati da pretraživači izgube poverenje u vaš brend.

Ali šta je zapravo nepotpun sadržaj? Da li postoji određeni broj reči koji treba da pogodite ili set smernica koje treba da pratite?

Nije baš tako jednostavno. Pokušaćemo da vam pojasnimo šta je nepotpun sadržaj, ali prvo ćemo ga podeliti na tri osnovna problema: 

 • Šta je nepotpuni sadržaj i primeri koji se tip sadržaja smatra nepotpunim.
 • Kako analizirati i dijagnostikovati trenutni sadržaj.
 • Kako popraviti stranice / objave sa nepotpunim sadržajem (uključujući neke tehničke SEO elemente) i pripremiti se za budućnost bez ovog tipa sadržaja.
nepotpun sadržaj
Šta je nepotpun sadržaj i kako da ga popravite?

Šta je tačno nepotpun sadržaj?

U doba prenatrpavanja i prikrivanja ključnih reči, veb stranice male vrednosti mogle su da se svrstaju u najbolje rezultate po konkurentnim upitima za ključne reči u pretraživačima.

A ove ključne reči pomogle su kompanijama da napune svoje rezultate.

Tada su mnogi vlasnici preduzeća, SEO profesionalci i marketinški timovi brisali sadržaj sa sajtova zasnovanih na vrednosti i koristili taktike sumnjivih linkova, kako bi se njihov sadržaj rangirao bolje u odnosu na prvobitne tvorce sadržaja.

Ovo je, između ostalih neželjenih SEO taktika, podstaklo Google da objavi svoje prvo ažuriranje algoritma Panda u februaru 2011.

Ažuriranje algoritma Panda imalo je jedan jednostavan cilj – sprečavanje nekvalitetnih veb stranica da se visoko rangiraju u rezultatima pretrage.

Ažuriranje je kažnjavalo nepotpune sadržaje, uključujući i duplirane sadržaje i nekvalitetno pisanje reklamnih tekstova, koji nisu pružali relevantan odgovor na upit korisnika koji je pokrenuo pretragu.

Google kontinuirano objavljuje ažuriranja algoritama, a sada pruža smernice E-A-T (Expretise, Authoritativeness, Trustworthiness – Stručnost, Autoritativnost, Pouzdanost), koje bi svaki sajt trebao da sledi.

Pridržavanje ovih smernica pomaže vam da stvorite sadržaj koji ima vrednost, a drži vas podalje od kreiranja nepotpunog sadržaja.

Nepotpun sadržaj može uključivati sledeće:

 • Duplirani sadržaj (iako neki sadržaji nisu u bukvalnom smislu duplikati, smatraju se duplikatima zbog tehničkih grešaka, poput nepravilnog preusmeravanja HTTP-a na HTTPS).
 • Sadržaj “pozajmljen” sa drugog sajta (copy/paste, obično sa malo parafraziranja).
 • Automatski generisani sadržaj (pristalice smo visoke tehnologije, ali nijedan alat nikada neće zameniti pravog pisca, posebno ne onog koji je stvarno informisan i strastven u obavljanju svog posla).
 • Partnerske stranice bez vrednosti.
 • Stranice koje za cilj imaju manipulaciju pretraživača – tzv. “Doorway” stranice.
nepotpun sadržaj
Šta je nepotpun sadržaj i kako da ga popravite?

Manipulativne “doorway” stranice su ogroman problem i lako ih je prepoznati. Google ih opisuje na sledeći način:

 • Imaju više naziva domena ili stranica ciljanih na određene regione ili gradove koji usmeravaju korisnike na jednu stranicu.
 • Stranice generisane za usmeravanje posetilaca na stvarni upotrebljivi ili relevantni deo vaših sajtova.
 • Suštinski slične stranice koje su bliže rezultatima pretrage od jasno definisane hijerarhije koja se može pregledati.

Bilo koji od gore navedenih slučajeva nepotpunog sadržaja može dovesti do smanjenja u rangiranju vašeg sajta.

Revizija sadržaja je prvi korak da se negativni talas rangiranja preokrene na pozitivni.

Mnogi SEO profesionalci započinju samo sa tehničkom SEO revizijom, koja je vitalna za uspeh u rangiranju u pretrazi. Ali revizija sadržaja vam pomaže da otkrijete šta funkcioniše, a šta ne.

Kako izvršiti reviziju i analizirati sadržaj vaše veb lokacije

Hajde da vidimo kako da analiziramo trenutni sadržaj sajta i dijagnostikujemo probleme:

Izmaknite se korak i pogledajte vaš sadržaj

Počnite sa ljudskim pristupom:

 • Koristite komandu operatora lokacije za brzi pregled onoga što tražite.
 • Posmatrajte koliko je stranica indeksirano.
 • Na brzinu pogledajte koje se oznake naslova, meta opisi i URL strukture koriste.

Imajte na umu da rezultati operatora stranice nisu po redosledu po važnosti, a ponekad i SERP-ovi izgledaju mnogo drugačije nego što bi izgledali za upit za pretragu zasnovan na određenoj ključnoj reči.

Sada uključite princip 80/20 da biste klijentu unapred mogli pružiti najveću vrednost.

Ako radite SEO uslužno, pitajte vlasnika preduzeća koji su stranice sa najvišim povratom ulaganja i fokusirajte se na njih.

Koristite Google analitiku ili nezavisne alate da proverite stranice sa najviše prometa. Želećete da se usredsredite na njih, za početak bilo koje provere sadržaja.

Pročitajte Sadržaj

Ovo zvuči kao očigledan savet, ali odvojite ozbiljnu količinu vremena za stvarno čitanje sadržaja.

Iznenadili biste se koliko vlasnika sajtova nema pojma o tome šta se nalazi na njihovim sajtovima. Ovo je glavni problem, naravno, jer taj sadržaj na mreži prikazuje svetu ko ste zaista.

Usredsredite svoju pažnju na kvalitet i relevantnost stranice ( a ne na broj reči). Sadržaj koji je dugačak ne mora nužno da se rangira bolje; sve je stvar kvaliteta i relevantnosti.

Najbolji sadržaj može nešto reći koncizno u 250 reči, u poređenju s traljavo napisanim člankom od 2500 reči.

Ovaj postupak će brzo dijagnostikovati glavne probleme – one koji klijenta koštaju najviše novca.

Rešite problem dupliranog sadržaja

Dva alata olakšavaju ovaj zadatak: Copyscape i Screaming Frog.

Pomoću Copyscape-a možete da uđete u domen i brzo prepoznate sve pretnje koje pravi duplirani sadržaj. 

Problemi sa dupliranim sadržajem uvek brinu sajtove sa kvalitetnim blogovima.

Stvari se pogoršavaju za organizacije bazirane na vestima, koje mesečno objavljuju stotine priča.

Za klijente čiji se sajtovi baziraju na vestima, koji imaju i do 50 objava mesečno, Copyscape je sredstvo za brzo prepoznavanje onih koji kradu sadržaj. Jednom nedeljno možete proveriti ima li krađa, kako bi se odmah mogli pozabaviti problemom.

Drugi alat je Screaming Frog, koji indeksira sajt i pruža podatke za svaku URL adresu, od naslova stranica do meta opisa do kanonskih elemenata do preusmeravanja (besplatna verzija pruža 500 URL adresa, što je obično dovoljno za mala i srednja preduzeća).

Ovde možete da proverite da li postoje duplikati oznaka naslova, što pretraživačima šalje signal dupliranog sadržaja.

Još jedan dobar trik sa Screaming Frog je sortiranje po broju reči. Prvo se fokusirajte na stranice sa najmanje reči i uporedite broj reči sa performansama te stranice.

Ovde možete izvršiti obrnuti inženjering – pružite prioritet popravkama stranica sa najlošijim performansama, a zatim stranicama sa najboljim učinkom.

Najgore se rangiraju stranice sa najmanje teksta, ali ponekad ćete pronaći neku koja se već dobro rangira.

Pojačavanje sadržaja pomoću jake strategije za ključne reči može pomoći da se ta stranica rangira još više – i to brzo.

Što se tiče stranica sa automatski generisanim sadržajem i manipulativnih “doorway” stranica, učinite sve što je potrebno da biste ih se rešili.

Ako to znači ponovno pisanje automatski generisane stranice ili ne usmeravanje drugih domena na vaš sajt, učinite to. Dugoročno će biti od pomoći.

Takođe, ako imate slabe pridružene stranice, naglasite da sarađujete sa njima kako biste stvorili jači sadržaj, objašnjavajući da je to najbolje za obe strane kada je reč o povećanju prihoda.

nepotpun sadržaj
Šta je nepotpun sadržaj?

Kako popraviti stranice/objave sa nepotpunim sadržajem (uključujući neke tehničke SEO elemente)

Kada utvrdite koje stranice imaju nepotpun sadržaj, napravite listu prioriteta zasnovanu na povratu ulaganja (ROI – Return of Investment).

Započnite sa stranicama koje proizvode najveći povrat ulaganja, a zatim se prebacite sa onih koje bi trebalo da proizvedu veći povrat ulaganja na manje važne stranice (mada nijedna stranica ne bi trebala da bude nevažna na bilo kojem sajtu!)

A sada, na posao!

Da, za sajtove sa stotinama ili hiljadama stranica ovo može biti ogroman zadatak. Ali gledajte na to kao na priliku da dodatno ojačate celokupni SEO sajta, jer ćete se pridržavati ažurirane strategije.

Imajte na umu da će jaka SEO takođe povećati ukupni autoritet vašeg brenda u očima potrošača, jer oni koji se dobro rangiraju imaju tendenciju da pridobiju poštovanje.

Koliko ćete posla preduzeti za svaki komad, to je odluka od strane do stranice, koja se zasniva na budžetu. I imajte na umu – neki sadržaj će možda biti potrebno potpuno ukloniti ili napisati ispočetka.

Ne dozvolite da vam ponos ometa napredovanje.

Ako završite reviziju sadržaja i prioritet date stotini stranica sa nepotpunim sadržajem, pokušajte da ugovorite angažman na osnovu budžeta klijenta. Ponekad će ovo biti projekat koji se vrši iz meseca u mesec, a drugi put će biti jednokratni projekat.

Tvrdim da ćete u 90% slučajeva pronaći glavne probleme, čijim rešavanjem klijentu možete pružiti super vrednost.

Jedan klijent je imao nekoliko stranica sa izvanrednim sadržajem, ali nije pravilno koristio ključne reči, nije imao podnaslove i imao je nula internih linkova u celom tekstu. Na ostalim stranicama bilo je oko 50 reči teksta, koje je u najboljem slučaju možda napisalo neko pametno dete.

Opet, svaka situacija je jedinstvena i zahteva namensku strategiju, koja se zasniva na određivanju prioriteta za stranice sa najvišim povratom ulaganja i niže.

Potražite brze šanse za uspeh, kako biste klijentu pokazali vrednost ispravljanja nepotpunog sadržaja.

Pored stvarnog stvaranja sadržaja, evo nekoliko glavnih tehnoloških problema koji mogu poslati signale nepotpunog sadržaja pretraživačima i kako ih rešiti:

 • www u odnosu na ne-www URL adrese: 

Trebalo bi da postoji samo jedan poželjni URL, koji se SEO profesionalcima čini super jednostavnim, ali se ponekad ponekad zaboravi. Uvek neka neželjena verzija 301 bude preusmerena na željenu kanonsku verziju.

 • HTTP u odnosu na HTTPS: 

Isto kao što smo naveli gore, ali takođe osigurajte da su svi interni HTTP linkovi preusmereni na verziju HTTPS.

 • Stranice nepotpunih kategorija: 

Neke kompanije zasnovane na proizvodima imaju stotine stranica kategorija, a neke mogu sadržati samo nekoliko stavki, koje se na pretraživačima mogu prikazati kao nepotpun sadržaj. Možete ukloniti samu kategoriju ili izbaciti iz indeksiranja. 

Ako sajt nudi stranice pogodne za štampu, to može stvoriti duplikat sadržaja zbog stvaranja URL adresa pogodnih za štampu. Obavezno blokirajte URL-ove za štampu pomoću datoteke robots.txt ili robot meta taga.

Prema rejtingu veb hostinga, na mreži postoji 1,83 milijarde sajtova. Da, dobro ste pročitali – milijarde. WordPress dominira platformama sistema za upravljanje sadržajem (CMS), držeći 60,4 procenta tržišnog udela.

Glavni problem WordPress-a je taj što omogućava paginaciju komentara, što znači da će se za svaki novi komentar na isti članak kreirati nova URL adresa.

Popravka je jednostavna – isključite ga. Nikada ne dozvoljavajte paginaciju komentara na WordPress-u ili bilo kom drugom sistemu upravljanja sadržajem i uverite se da je na mestu postavljena kanonska oznaka koja vodi do URL-a glavnog članka.

 • Verzija sajta za mobilne uređaje: 

Iako je ovo (uglavnom) stvar prošlosti, zbog (gotovo) svih koji imaju dizajn koji je prilagođen za mobilne uređaje, neki sajtovi koriste poddomene za mobilne korisnike (m.example.com), što može prouzrokovati problem duplikata sadržaja. Ako je to slučaj, uverite se da su postavljene odgovarajuće kanonske oznake koje vode nazad do verzije za desktop.

Završna reč

Nepotpun sadržaj može stvoriti velike probleme sajtovima, bez obzira da li poseduju nekoliko desetina stranica ili na hiljade stranica.

Sada kada tačno znate šta je nepotpun sadržaj i šta da učinite s njim, možete dijagnostikovati probleme i krenuti na posao.

Iako proširujete sadržaj na nepotpunim stranicama, to je sjajna prilika za stvaranje ažurirane strategije sadržaja, zasnovane na savremenim istraživanjima ključnih reči.

Takođe, neka revizije sadržaja postanu deo vašeg godišnjeg rituala. Možda postoje ozbiljni problemi koji su se pojavili po prvi put, ali to će sprečiti probleme u budućnosti.

Za veće sajtove ćete možda želeti da kvartalno vršite reviziju sadržaja i tražite mogućnosti za osvežavanje sadržaja najnovijim podacima i novim linkovima.

Stalnom analizom moći ćete da prepoznate sve glavne pretnje nepotpunog sadržaja pre nego što oštete vaše rangiranje – i reputaciju vaše firme.


digitalcircleweb.com

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima