back to top

Stan za studente – 5 savjeta za brucoše

Otkrijte na što brucoši trebaju obratiti pozornost kada traže stan

Kako pronaći stan za studente? Za mnoge  pronalaženje pravog stana za život tijekom studija može biti prilično komplicirano. Pogotovo ako ste brucoš i prvi put dolazite u veliki grad koji ne poznajete dobro.

Iako s jedne strane postoji velika potražnja, imajte na umu da postoji i u velikim gradovima odlična ponuda kada su u pitanju stanovi za iznajmljivanje.

Vaš glavni zadatak je krenuti u potragu na vrijeme, ali i obratiti posebnu pozornost na nekoliko detalja vezanih uz životni prostor koji će vam biti baza tijekom studija. Ako ste brucoš u potrazi za smještajem, svakako razmislite o sljedećim detaljima.

stan za studente
Stan za studente

Iznos stanarine

Ako imate ograničen proračun, birajte mudro! Cijene najma razlikuju se ovisno o lokaciji, veličini stana i njegovoj opremljenosti. Tako će se, primjerice, za jednosobni stan u centru ili za grasonijeru gotovo sigurno morati izdvojiti dvostruko više nego za smještaj iste kvadrature na periferiji.

U sveučilišnim središtima Srbije, Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, cijene smještaja na dobrim lokacijama mogu biti i nekoliko puta veće nego na periferiji grada. Čak i ako stan nije u centru, ali je blizu fakulteta, najam istog može koštati i do 50% više u odnosu na udaljenije lokacije.

Ako vam financijski ne ide i niste ga dobili Spavaonica ili ne želiš tamo živjeti dok studiraš, potraži neki udaljeniji i jeftiniji smještaj. U većini slučajeva javni prijevoz je dobro organiziran, pa čak i ako vam se stan čini daleko od fakulteta, to ne mora značiti da će vam trebati puno vremena da dođete do fakulteta. Ako ste vozač i imate vlastiti automobil, lokacija će biti još manje važna.

Opremljenost stana

Stan koji iznajmljujete može biti prazan ili namješten. Iznajmljivanjem praznog stana možete dosta uštedjeti jer su takvi stanovi puno jeftiniji, ali ih je i teže pronaći. Međutim, nije nemoguće.

Ako tražite takav stan, imajte na umu da ćete sami morati organizirati prijevoz svog namještaja, kao i hladnjaka, perilice rublja i ostalih kućanskih aparata.

Na internetu se relativno jeftino mogu pronaći rabljeni električni uređaji koje možete koristiti dok studirate ili možete popraviti neke stare, ako ih imate kod kuće

S druge strane, velik broj studenata traži ekskluzivno namještene stanove. Danas je standard da svi stanovi, osim dobro opremljene kuhinje i kupaonice, moraju imati i dodatne električne uređaje poput televizora, klime i perilice rublja.

Što je stan više opremljen električnim uređajima, veća je vjerojatnost da će najmoprimac tražiti višu najamninu. Stoga razmislite koji će vam električni uređaji uistinu trebati tijekom studija i u skladu s tim potražite namješten ili nenamješten stan.

stan za studente
Obratite pažnju na opremljenost stana

Blizina fakulteta

Blizina fakultet je još jedan vrlo bitan faktor koji studenti visoko kotiraju kada je u pitanju traženje stana. Naravno da je velika prednost ako iznajmite stan u neposrednoj blizini fakulteta. Za odlazak na fakultet nećete trebati puno vremena pa ćete moći malo dulje spavati, a to je posebno važno kada se vratite kući umorni i iscrpljeni dugim vježbama i predavanjima.

Također, razmislite o blizini kantine. Najveći broj studenata hrani se u studentskim restoranima. Zapravo, bolje je reći da je broj onih koji ne koriste jako mali usluge studentske menze.

Dok si na fakultetu i imaš pauzu između predavanja i vježbi, lako je otići u menzu na ručak. Međutim, danima kada nemate nastavu, može biti prilično naporno ići naprijed-nazad tri puta dnevno u studentski restoran, ako on nije u tvojoj blizini.

Veličina stana

Ovisno o tome želite li biti sami u stanu ili s cimerom/cimericama – razmislite o kvadraturi stana i broju soba. Studenti koji borave u privatnom smještaju barem što se Srbije tiče, najčešće iznajmljuju stanove manje kvadrature, jednosobne ili garsonijere, te u njima borave s barem još jednim studentom.

Naravno, studenti iznajmljuju i stanove veće kvadrature, ali tada ih je obično više u stanu. Što je više osoba u apartmanu, manji su troškovi po osobi. Na taj način možete uštedjeti novac Novac koji će dobro doći u druge svrhe. Još, također nije dobro imati previše stanara u stanujer se u gužvi jako teško organizirati oko učenja.

S druge strane, neki studenti vole učiti u sveučilišnoj čitaonici pa im stan koji unajmljuju treba samo za spavanje ili odmor od učenja s društvom. Stoga, kada odlučujete koji ćete stan iznajmiti, vodite računa hoćete li u njemu biti sami ili ćete imati cimerice. Ima li stan dovoljno soba za sve i hoćete li moći nesmetano raditi na poslovima vezanim uz Vaše obrazovanje.

stan za studente
Stan za studente - 5 savjeta za brucoše

Brzina interneta

U digitalnom dobu u kojem živimo, internet više nije luksuz, već jednostavno potreba. I ne samo da to mora osigurati osoba koja iznajmljuje stan, već mora biti i dovoljno brza, pogotovo kada su u pitanju studentski stanovi.

Iako postoji mogućnost, prije svega, kupnje interneta preko mobilnih operatera, u većini slučajeva to neće zadovoljiti potrebe prosječnog studenta. To se posebno odnosi na studente koji žele steći znanja iz područja programiranja, projektiranja ili modeliranja. Superbrza računala te stabilna i brza internetska veza za njih su apsolutno neophodni alati.

Nadamo se da će vam savjeti iz ovog teksta biti od koristi kada budete tražili svoj prvi studentski stan. Želimo vam da što prije pronađete smještaj koji vam odgovara i da naravno budete uspješni studenti! Sretno!

beleske.com

Preporuka

Možda vas zanima