back to top

Što utječe na performanse procesora

Procesor, je mozak računala, glavni čip na računalu odgovoran za izvođenje svih zadataka. On upućuje druge sastavnice računala što da rade, prema instrukcijama koje mu šalju programi (softver) pokrenuti na računalu.

Tražite novi procesor? Ili ste primijetili da performanse procesora vašeg računala stalno variraju? Ali koji su čimbenici koji utječu na performanse procesora?

Što utječe na performanse procesora

Istina je da vanjski čimbenici, poput temperature, i unutarnji čimbenici, poput brzine takta, veličine predmemorije ili propusnosti, utječu na performanse procesora. Ali koliko je važan svaki od ovih čimbenika? Da bismo to saznali, detaljnije ćemo objasniti svaki od njih.

Broj jezgri

CPU-i imaju procesorske jedinice poznate kao jezgre. Svaka je jezgra dizajnirana za dohvaćanje, čitanje i izvršavanje instrukcija. Dakle, što više jezgri procesor ima, to više instrukcija može obraditi.

Svaki program koji se izvodi na vašem računalu ima niz podataka poznat kao nit. Jednojezgreni procesor može obraditi jednu po jednu nit podataka, tako da će se procesor prebacivati ​​između više niti kako bi nastavio proces.

Zbog toga su proizvođači razvili višejezgrene procesore. Posjedovanje više od jedne jezgre omogućuje vašem računalu da upravlja s više niti istovremeno, povećavajući ukupnu izvedbu.

Međutim, povećanje broja jezgri ne povećava proporcionalno brzinu obrade računala. Procesorske jezgre neprestano komuniciraju jedna s drugom, koristeći dodatnu procesorsku snagu.

performanse procesora
Što utječe na performanse procesora?

Brzina sata

Brzina procesora ili radni takt pokazuje koliko brzo CPU može raditi. Tipično, radni takt se izražava u GHz i otkriva broj ciklusa instrukcija koje procesor može izvršiti u sekundi. Na primjer, procesor od 4,2 GHz sposoban je za 4,2 milijarde ciklusa u sekundi.

Naravno, što je veća brzina takta, veći je broj ciklusa koje procesor može izvesti u sekundi. Radni takt procesora može se poboljšati procesom poznatim kao overclocking.

Ako niste zadovoljni brzinom takta svog procesora, možete overclockati CPU svog računala za brže performanse, ali trebali biste biti svjesni nedostataka overklokiranja.

Ciklus sata

Takt ili ciklus takta je period između dva električna impulsa unutar procesora. Svaki impuls je signal CPU-u da izvrši određeni zadatak. Stariji CPU-i dizajnirani su za izvršavanje jednog zadatka po taktu, za razliku od modernih CPU-a koji mogu obraditi više zadataka tijekom istog takta.

Stoga će procesor s velikom brzinom takta raditi brže jer može izvršiti više instrukcija tijekom istog ciklusa.

“Predmemorija”

Svaki procesor ima ugrađenu memoriju velike brzine, poznatu kao predmemorija. Procesor koristi predmemoriju za pohranjivanje uputa i podataka koji bi mu mogli ponovno privremeno trebati.

Veća veličina predmemorije poboljšat će performanse procesora jer mu ne treba puno vremena za dohvaćanje privremeno pohranjenih informacija.

Širina pojasa

Propusnost je brzina kojom procesor može dohvatiti ili pohraniti podatke u memoriju računala. Većinu vremena, propusnost memorije izražava se u bajtovima/sekundi. Dakle, što je veća propusnost procesora, to brže može čitati i pisati podatke.

performanse procesora
Što utječe na performanse procesora?

Ekstremne temperature

Najčešća prijetnja vašem procesoru je pregrijavanje. Što se više zadataka dodjeljuje procesoru, postaje sve toplije. Rad na visokim temperaturama negativno će utjecati na njegovu učinkovitost i čak može skratiti životni vijek.

Ako se procesor pregrije, senzor temperature matične ploče će uputiti CPU da uspori ili čak da ga isključi kako bi ga zaštitio.

Moderni procesori mogu normalno raditi do 176 stupnjeva Fahrenheita (80 stupnjeva Celzija), a neki od najnovijih Intel i AMD procesora čak dosežu 194F/90C, tako da ćete primijetiti ako se vaše računalo zagrije prije nego što procesor pretrpi nepovratnu štetu.

Međutim, ako želite biti sigurni da se vaš procesor ne pregrijava, možete provjeriti temperaturu procesora.

Ako temperatura vašeg CPU-a stalno prelazi 158 stupnjeva Fahrenheita (ili 70 stupnjeva Celzija), trebali biste nabaviti snažan hladnjak ili kućište s dobrom ventilacijom.

performanse procesora
Što utječe na performanse procesora?

Kako ubrzati procesor

Ventilator za računalo

Isto vrijedi i za niske temperature. Ako svoje računalo pohranite u vrlo hladnoj prostoriji, procesor bi se mogao oštetiti jer se zagrijava. Električna energija koja prolazi kroz njegove krugove zagrijat će njegove komponente i može uzrokovati unutarnju kondenzaciju ili uzrokovati širenje i izobličenje jezgri.

Materijali za izradu

Ako ste perfekcionist, razmišljat ćete o materijalima za izradu kada tražite svoj sljedeći CPU. Različiti proizvođači koriste različite materijale za svoje proizvode, a rezultati mogu varirati.

Svaki element procesora, uključujući materijale, utjecat će na njegovu ukupnu izvedbu. Ne tako dobri materijali mogu uzrokovati pregrijavanje procesora i time ga usporiti.

Kada je riječ o procesorima, najsporija komponenta će imati utjecaj na cjelokupno ponašanje CPU-a.

Broj pokrenutih programa

Istina je da bez obzira na to koliko je vaš procesor nov ili skup, njegova će se izvedba smanjiti ako ga preopteretite. Ako na računalu stalno imate puno aplikacija koje zahtijevaju velike resurse, možda ćete primijetiti da vaše računalo počinje raditi malo sporije.

Multitasking usporava procesore dok svoje resurse raspoređuju na više zadataka koji se izvršavaju.

Stoga, kad god je moguće, zatvorite sve aplikacije koje vam više nisu potrebne. Također, pomaže ako računalo ne držite uključenim cijelo vrijeme.

ekako.info

Preporuka

Možda vas zanima