back to top

Stolno računalo: 8 stvari koje trebate znati prije kupnje stolnog računala

Prije nego što kupite novo stolno računalo, važno je razumjeti kako čimbenici poput CPUa i RAMa utječu na performanse sustava.

Stolno računalo može ponuditi vrhunske performanse i podršku od mnogih prijenosnih računala, ali drastično se razlikuje po veličini, cijeni i procesorskoj snazi. Ovaj vodič objašnjava sve što trebate uzeti u obzir kako biste odabrali najbolje stolno računalo za svoje potrebe.

Što je stolno računalo?

Stolno računalo je računalo koje je dizajnirano da ostane na jednom mjestu. Stolna računala obično zahtijevaju vanjski monitor, tipkovnicu i miša.

8 faktora koje treba uzeti u obzir prije kupnje stolnog računala

Ovo su glavne stvari na koje treba obratiti pozornost pri kupnji stolnog računala:

  • Vaše potrebe i proračun
  • Procesori
  • Memorija
  • Tvrdi diskovi
  • Optički pogoni
  • Video/grafičke kartice
  • Priključci za vanjske periferije
  • Desktop monitori

8 najboljih stolnih računala u 2023. za posao, igranje i više

stolno racunalo
Stolno računalo: 8 stvari koje trebate znati prije kupnje stolnog računala

Vaše potrebe i proračun

Vaš specifični slučaj upotrebe određuje idealne specifikacije računala. Na primjer, potrebna brzina vašeg računala ovisi o tome što planirate raditi s njim.

Brzi procesor, dovoljno RAMa i snažna grafička kartica bitni su za računalo za video igrice. Povoljno stolno računalo trebalo bi biti dovoljno ako računalo planirate koristiti za pregledavanje weba i jednostavne produktivne zadatke poput obrade teksta.

Raspon cijenaŠto možete očekivati
Manje od 500KMMože surfati webom, provjeravati epoštu, video pozive.
5001.000 KMDobar za surfanje webom, pokretanje softvera za produktivnost i igranje jednostavnih igara.
1.0002.000 KMDovoljno moćan za softver za uređivanje videa, prijenos uživo i većinu komercijalnog softvera.
Više od 2.000KMMože pokretati grafički zahtjevne igre i programe koji zahtijevaju velike resurse.

Procesori za stolna računala

Iako postoji mnogo različitih procesora za stolna računala ili CPUa, većina dolazi od samo dva proizvođača: AMD i Intel. Intelovi procesori općenito nude bolje performanse, ali su skuplji od AMD procesora. Međutim, glavna razlika između procesora odnosi se na broj jezgri koje nude i njihovu relativnu brzinu.

Većina proizvođača predstavlja sustav ocjenjivanja performansi za svoja stolna računala, ali usporedba marki nije uvijek jednostavna. Najbolje je potražiti računala u svom cjenovnom rangu, a zatim istražiti procesore kako biste bili sigurni da su dovoljno snažni za vaše potrebe.

Memorija

Memorija ili RAM igra značajnu ulogu u brzini i performansama računala. Što više RAMa, bolje su performanse. Stručnjaci preporučuju najmanje 8 gigabajta memorije, ali 16 GB nudi bolje performanse. Za igranje i druge potrebe napajanja računala, 16 GB je minimum koji biste trebali uzeti u obzir.

Iako je DDR3 memorija godinama bila standard za stolna računala, sada se preferira DDR4. Kada kupujete memoriju, pokušajte kupiti što manje DIMMova kako biste omogućili buduću nadogradnju memorije.

Dual inline memorijski moduli sadrže jedan ili više RAM čipova na maloj ploči s pinovima koji ga povezuju s matičnom pločom.

stolno racunalo
Stolno računalo: 8 stvari koje trebate znati prije kupnje stolnog računala

Tvrdi diskovi

Dok se neka stolna računala još uvijek oslanjaju na tvrde diskove, većina novijih računala isporučuje se sa SSDovima za pohranu podataka i predmemoriju. SSD diskovi su poželjni jer su brži, učinkovitiji i izdržljiviji od HDDova.

Prilikom kupnje tvrdih diskova morate uzeti u obzir dva glavna elementa: veličinu i brzinu. Moderan tvrdi disk za stolno računalo trebao bi imati najmanje 1 TB prostora za pohranu.

Većina radi na 7200 okretaja u minuti u smislu brzine, ali neki zeleni pogoni ili pogoni promjenjive brzine troše manje energije. Većina matičnih ploča sada podržava RAID za instaliranje više tvrdih diskova na vašem računalu.

RAID je skraćenica za Redundantni niz neovisnih Diskovi. RAID rješenja stvaraju više prostora za pohranu po nižoj cijeni.

Optički pogoni (CD/DVD/BluRay)

Mnoga stolna računala još uvijek dolaze opremljena DVD snimačem, ali neka računala malog formata ukidaju optičke pogone. Vašem stolnom računalu potreban je Bluray pogon za gledanje novih filmova u HDu. Ako računalo koje želite nema optičke pogone, kupite vanjski CD, DVD i Bluray player.

S druge strane, kupnja optičkih diskova ovisi o vašim potrebama.

Video i grafičke kartice

Ako ne igrate računalne igre s 3D grafikom, ne morate brinuti o namjenskoj grafičkoj kartici. Igrači bi trebali razmisliti o DirectX 11 kartici s najmanje 2 GB ugrađene memorije.

Odaberite jeftinu video karticu ako ste zainteresirani za ubrzavanje zadataka koji nisu 3D. Čimbenici koje treba uzeti u obzir uključuju performanse, količinu memorije na kartici, izlazne konektore i podržanu verziju Direct Xa.

Priključci za vanjske periferije

Provjerite koliko i koje vrste vanjskih priključaka je dostupno na vašem računalu za korištenje s budućim perifernim uređajima. Sada su dostupni različiti brzi periferni konektori.

Najbolje je nabaviti računalo s najmanje šest USB priključaka. Drugi konektori veće brzine uključuju eSATA i Thunderbolt, koji mogu biti posebno korisni za vanjsku pohranu. Mnoga stolna računala također imaju čitače SD kartica.

stolno racunalo
Stolno računalo: 8 stvari koje trebate znati prije kupnje stolnog računala

Desktop monitori

Iako postoje sveujednom računala s ugrađenim monitorima, ipak morate uzeti u obzir kvalitetu zaslona. Većina današnjih monitora temelji se na LCD tehnologiji, a jedina bitna razlika između njih je veličina i cijena.

Neki drugi čimbenici, kao što je točnost boja, mogu biti ključni ako planirate koristiti radnu površinu za rad s grafikom. LCD zasloni od 24 inča najčešći su, zahvaljujući svojoj pristupačnosti i podršci za punu 1080p video visoke razlučivosti. Veći zasloni, poput 27inčnog LCDa i 4K zaslona, ​​također su u padu.

Tko bi trebao kupiti stolno računalo?

Kupnja stolnog računala dobra je ideja ako želite kućno računalo za cijelu obitelj. Stolna računala svestranija su od prijenosnih jer imaju više priključaka za različite vrste monitora, tipkovnica i drugih dodataka. Ako ste grafički dizajner ili vizualni umjetnik, poželjet ćete stolno računalo s jednim ili više velikih monitora.

Kada je u pitanju igranje, stolna računala moćnija su od većine prijenosnih računala, pa čak i od namjenskih konzola za video igre. Ako volite VR igrice ili online igrice s 3D grafikom, definitivno vam je potrebna radna površina i udobna stolica za igranje.

Što učiniti nakon što kupite stolno računalo

Kada povežete sve periferne uređaje i pokrenete svoje računalo po prvi put, poduzmite korake da zaštitite svoje računalo od vanjskih napada prije nego što se spojite na Internet.

Povežite svoju radnu površinu izravno s modemom za pouzdaniji signal. Ako je vaše stolno računalo dobilo jamstvo, možda ćete ga morati registrirati.

Više savjeta

Iako ćete možda biti u iskušenju da kupite najjeftinije stolno računalo koje možete pronaći, bolje je potrošiti novac na uređaj koji je malo moćniji nego što vam treba nego na onaj koji je malo manje moćan od onoga što vam je potrebno. Samo imajte na umu da ćete također morati kupiti mnogo dodatne opreme osim ako ne nabavite stolno računalo sve u jednom.

Često postavljana pitanja

1. Kada je najbolje vrijeme za kupnju stolnog računala?

Ako kupujete računalo za školu, potražite jesenske rasprodaje za povratak u školu. Inače, Crni petak i Cyber ​​​​ponedjeljak najbolji su izbor.

2. Koje je najbolje mini stolno računalo?

Najbolja mini računala uključuju Razer Tomahawk, Acer Chromebox CXI3, ZOTAC ZBOX CI622, MSI MEG Trident X, HP ProDesk 400 G5 i Apple Mac Mini. Ako želite izgraditi vlastiti komplet, razmislite o Intel NUC 9 Extreme NUC9i9QNX ili Raspberry Pi 400.

3. Tko proizvodi najbolje stolno računalo?

Ovisi o tome što tražite, ali vrhunske marke računala uključuju Dell, ASUS, HP, Acer i Alienware.

www.digitalbalkan.com

Preporuka

Možda vas zanima