back to top

Studentska soba – Kako studentsku sobu pretvoriti u topli dom?

Studentski dani, pogotovo tijekom ispitnih rokova, često znaju biti vrlo naporni. Kako je pandemija utjecala na pražnjenje amfiteatra i odvojila nas od kolega, bili smo osuđeni većinu vremena provoditi u istoj studentskoj sobi, zalijepljeni za računalo ili uz knjigu.

Umorni ste od ispita, knjiga, laptopa, a sve što vam treba je doći kući i ponovno osjetiti mir toplog doma? Iako je studentska soba u pitanju svakako je možete učiniti ugodnom sa nekoliko detalja koji će vas podsjećati na vaš dom. Evo nekoliko praktičnih savjeta kako to učiniti.

Jeste li se ikada zapitali zašto se kod kuće osjećamo tako sigurno? Navikama uspostavljamo red u svom životu i kontroliramo tjeskobu koju stvaraju nepredvidivost, brzina i kaotičnost suvremenog svijeta. Mali rituali, redoviti obroci, čist i uredan prostor su sve što trebate da se ponovno osjećate zaštićeno, zadovoljno i stabilno.

Ako niste pronašli studentski stan ili sobu sljedeće savjete svakako pročitajte jer će vam poslužiti u budućnosti. 

studentska soba
Najbolji savjeti za uređenje studentske sobe

Miris kuhinje – redovito pripremajte obroke

Sjetite se koliko ste se puta osjećali loše, a niste bili ni nervozni ni neraspoloženi, već samo gladni. Neredovita prehrana očituje se viškom kilograma, ali i promjenama raspoloženja. Međutim, obroci su više od toga! Miris omiljene hrane je ponekad sasvim dovoljno da prebrodite stresan dan i vratite koncentraciju za daljnje proučavanje.

Znamo da postoje neka jela koja ne možete pripremiti kao vaše bake ili mame, ali nema razloga da barem ne pokušate. Kuhanje i nije toliko komplicirano, ako slijedite recept, ili pratite “tutoriale” s Youtubea koji su jasno objašnjeni kako u kratkom vremenu i sa samo nekoliko sastojaka napraviti savršenu večeru.

Ako u svom studentskom stanu imate neki uređaj za pripremu hrane, poput štednjaka ili pećnice, onda si svakako trebate barem povremeno priuštiti sebi i pripremiti neku ukusnu hranu.

S aparatima će vam biti lakše. Na primjer, većina marki imaju modele s timerom pa je velika vjerojatnost da će i vaš biti takav. U pećnici s timerom možete komotno ispeći ručak bez brige hoće li zagorjeti, dok se u međuvremenu spremate za ispit.

Usvojite pravilo 10 minuta

Kada imate ispit za manje od tri dana, zadnje što vam pada na pamet je brisanje prašine i podova. Međutim, uređena i čista soba je ključ motivacije, inspiracije, ali i osjećaja držanja stvari pod kontrolom. Ne morate posvetiti previše vremena čišćenju. Možete usvojiti pravilo 10 minuta.

Kako da studentska soba bude uvijek uredna i čista? Preporučujemo sljedeće savjete:

Odvojite deset minuta prije spavanja da pospremite svoje knjige, pokupite čarape s poda i obrišete radni stol. Ujutro kad se probudiš, bit će vam drago da vas ne čeka nered uz sve ostale obveze, i bit ćete motiviraniji za početak učenja.

Mali rituali – izgradite svoju rutinu

Rituali nas mogu razveseliti i umiriti. To su navike koje provodimo s velikim zadovoljstvom, a koje nas rasterećuju i opuštaju, oslobađaju nas užurbane svakodnevice. Prisjetite se koje ste rituale imali kod kuće. Jeste li vi i vaš brat ili sestra zajedno gledali seriju? Jeste li organizirali večer društvenih igara ili roštilj u dvorištu?

Uvijek možeš stvorite nove rituale sa svojim cimerom. Jutro svakako ispunite malim ritualima. Neka Vaš dan započne Vašom omiljenom aromom i okusom kave, bilo da je sami pripremate ili koristite aparat za kavu. Posvetite se meditaciji, obaveznom štivu ili šetnji.

Male studentske sobe mogu djelovati turobno i monotono. Možda ne možete okrečiti cijeli stan ili zamijeniti sofu koja vam se ne sviđa, ali manje izmjene u dizajn interijera uljepšat će cjelokupnu atmosferu u prostoru.

studentska soba
Izgradite svoju rutinu

Objesite slike i ilustracije

Studentski su dani vrijeme stvaranja novih uspomena! Uokvirite i objesite slike nezaboravnih trenutaka sa studentskih zabava i ljetovanja s kolegama. Objavite slike svoje obitelji i najboljih prijatelja. Neka vam oni budu razlog više da što prije položite ispite i ponovno se nađete.

Ne zaboravite zanimljive plakate sa smiješnim ili motivirajućim natpisima. Ako vas umjetnost inspirira, uvijek možete objesiti slike ili neke zanimljive ilustracije mladih umjetnika.

Obogatite stan sitnicama

Studentski stan će postati tvoj dom onda kada ga obogatite sitnicama poput nove lampe, vaze ili omiljene šalice za kavu. Kupite posteljinu ili jastuke u motivirajućim bojama. U kupaonicu stavite mirisne štapiće ili svijeće. Pokrijte krevet i fotelju omiljenom dekicom. Dodajte nove flomastere, planer i zabavne naljepnice na svoj stol. Ili izradite i prikvačite vlastitu ploču s vizijom.

Jednostavno se pozabavite rasporedom namještaja i organizirati studentsku sobu. Potražite inspiraciju na Pinterestu, promijenite detalje i bit će sve izgleda puno ugodnije.

studentska soba
Obogatite stan sitnicama

Unesite prirodu u svoj dom

Biljke mogu unijeti boje u vaš stan, osvježiti i opskrbiti prostor kisikom. Jedini je problem što spavaonice obično nisu najbolje okruženje za rast biljaka.

Ali, uvijek se može naći mjesto blizu prozora, gdje biljka može imati dovoljno svjetla. Nemojte pregrijavati sobu, tako da zrak ne bude suh. A ako niste sigurni da ćete ga moći redovito zalijevati, onda jednostavno kupite kaktus.

Stan, koliko god mali i opremljen zastarjelim namještajem, može se oplemeniti kreativnim odabirom slika ili plakata, novim cvijećem i vazama. Još, tvoj dom je tamo gdje si ti! Više od ikakvih stvari i predmeta, vaše navike i vaša dobra energija pretvaraju studentsku sobu u pravi dom.

beleske.com

Preporuka

Možda vas zanima