back to top

Trema pred polaganje vozačkog ispita

Osjećate da vas hvata trema pred polaganje vozačkog ispita? U daljem tekstu naučite kako pobijediti tremu prije polaganja vozačkog ispita i tako postati vlasnik vozačke dozvole.

Kao što vjerojatno već znate, za dobivanje vozačke dozvole potrebno je “samo” položiti vozački ispit. Ovo “samo” nekima može biti veliki problem zbog poznatog neprijatelja – trema.

Teorijski testovi prvi polažu vozački ispit. Nakon uspješno položene teorije može se pristupiti praktičnoj nastavi, tj vožnja, a kao posljednji korak ovog procesa, ujedno je i onaj koji svi čekaju praktični vozački test.

Kako vam polaganje ispita ne bi bilo previše stresno, pozivamo vas da pročitate tajne koje će vam pomoći prevladati tremu prije polaganja vozačkog ispita. Pripremili smo za vas savjet što može biti od velike važnosti.

Polaganje vozačkog ispita – teorija

Kada je u pitanju polaganje ove vrste, vozački ispiti dijele se na teorijski i praktični dio i kao takve se međusobno uvjetuju.

Slušati teoriju znači pohađati 40 lekcija koje traju 45 minuta. Pri polaganju A i B kategorije ima 41 ispitno pitanje.

Složit ćemo se da je lako ispuniti uvjete za polaganje teorijskog ispita?

Međutim, mnogi kada je u pitanju stvarna primjena blok a ne mogu racionalno koristiti mozak jer ih “jede nervoza”. Znate li kako prevladati tremu prije polaganja vozačkog ispita?

Za prevladavanje treme potrebne su tri ključne stvari:

  1. povjerenje u svoje znanje
  2. koncentracija
  3. smirenost.

Trebate zamisliti da je to samo obična kontrolna točka koju ćete koristiti kako biste uspješno došli do svog cilja – dobio vozačke dozvole.

trema pred polaganje vozackog ispita
Trema pred polaganje vozackog ispita je sasvim normalna pojava

Kako mogu biti siguran u svoje znanje?

Naravno, nijedna osoba nije uvijek 100% uvjerena da zna svaki odgovor na pitanje. Ali dobar pozadinu i znanje možete povezati gradivo i tako doći do željenog odgovora.

Sigurnost se ne dolazi tako lako, ali je potrebno, ako je moguće, od samog sebe početak pristupiti zrelo.

Zapišite bilješke

Vrlo je praktično ponijeti bilježnicu i zapisati sve sto ti nije jasno. Sigurno se slažete s nama kada kažemo da je najlakše učiti iz bilježnice, pisane vlastitim rukopisom.

Još jedan sjajan način da budete u toku s razredom je prepisivanje pitanja u pdf formatu i kad prelaziš na ta pitanja u razredu, odmah označiš ono što ti nije jasno. Na taj način od početka bilježite pitanja na koja trebate obratiti pozornost prije samog polaganja.

Slušajte predavača

Ako je teorijska nastava već obavezna, pažljivo iskoristite to vrijeme slušati predavači jer uvijek pokušavaju sve što nije jasno objasniti nekim dodatnim primjerima.

Također, obično skreću pažnju na ona pitanja koja stalno ponavljaju na testu. Na taj način ćete dobiti jedan za sebe točan odgovor od četrdeset i jednog pitanja koje se pojavljuje na testu.

Položite pitanja simulacije

Nakon svakog obrađenog područja savjetujemo da svoje znanje provjerite na simulaciji testa. Vježbom uvijek ćete znati gdje griješite i što trebate ponoviti.

Kako mogu biti miran?

Dobro priprema za odlazak na ispit možete si osigurati mirnoću prije ispita. Predlažemo da večer prije ispita pripremite sve što vam je potrebno za sljedeći dan!

A što je potrebno?

Samo Osobna iskaznica i pozitivan stav! Pozitivnim razmišljanjem pobijedit ćete sve brige i strahove. Idite spavati ranije, popijte čaj i uvjerite se da ćete sutra vi kontrolirati svoju anksioznost, a ne nju!

Ponekad je pozitivan stav važniji od znanja! Pozitivno razmišljanje otvara otvara sva moguća vrata, unosi optimizam u vaš život i olakšava prevladavanje svakog “problema”. Dobar stav, kao ključ pozitivne promjene, neophodne za sve uspjehe kao i za položen vozački ispit.

Kako se mogu koncentrirati?

Testovi se polažu na računalu, na određenoj platformi. Kada se prijavite i pokrenete test, čitaj polako, pitanje po pitanje. Sporo čitanje ponovno povezujete svoj mozak biti koncentriran na radnju za koju ti treba, a ne na pozornicu.

Usredotočujući svoj um isključivo na test, oslobađate se nervoze koja počinje potpuno napuštati vaše tijelo. Također, kada završite s odgovorima, ponovno kontrolirati rad još nekoliko puta. Možda ćete naići na grešku, možda vam je negdje upala neka riječ koja nije uzeta u obzir, a možda ćete se uvjeriti da je test uspješno riješen.

trema pred polaganje vozackog ispita
Nakon teorije slijedi polaganje praktičnog djela ispita

Rezultati vozačkog ispita – kada ćete znati jeste li položili?

Nakon završetka aplikacije na ekranu računala odmah izlaze svoje rezultate ispita. Potrebno je osvojiti minimalno 85% od ukupnog broja bodova da bi se ispit smatrao položenim.

Uzbuđenje će vas sigurno preplaviti u trenutku kada kliknete gumb krajno taj je osjećaj sasvim prirodan i očekivan jer ćete ubrzo saznati kakav je ishod situacije.

Vozački ispiti – praktična vožnja

Sljedeće pitanje nakon položenih teorijskih ispita je – i što sad, kad se možeš prijaviti za vožnju auta?

Prvo, čestitamo na uspjehu!

No, ovo je samo jedan korak na putu do vozačke dozvole, jer kao što znate ispiti za vozački ispit uključuju praktični vozački ispit.

Obuka vožnje počinje kada odaberete instruktora i vozilo na kojem ćete učiti, kada za to postoji mogućnost. Tek kada odslušate sve lekcije, položite prvu pomoć i obavite liječnički pregled doći će glavni trenutak – polaganje praktičnog dijela ispita.

Kako položiti vožnju?

Prije nego što odete polagati test, pitajte do zadnjeg sata instruktor sve ono što Vam do tada nije bilo jasno, a što bi moglo utjecati na ishod ispita. Pitajte za dobro paljenje auta, za neki prometni znak ako niste sigurni, za prestrojavanje, za uključivanje žmigavca, za podizanje ručke i slično. Možete jednostavno napraviti mini rekapitulacija.

Jer kada dođete na test, možete očekivati ​​da hoće komisija za vozački ispit dosta strog, i onda više nema mjesta dodatnim pitanjima i velikim greškama.

Ako misliš da ti treba dopunska nastava ili vam instruktor sugerira da vam treba još nekoliko sati pripreme, savjetujemo da to učinite. Određivanje materijala uvijek dobro došao, na taj način potvrđuješ stečeno znanje.

Kada počnete voziti s ispitivačima, biti nasmijan slobodno se šalite s njima, tako ćete probiti barijeru i mogućnost da vas svlada nervoza.

Izazovi sebe! Ponašajte se kao da vam je to sasvim normalna stvar i da je vožnja vozila normalna aktivnost u vašem životu. Naravno, sve u granicama normalnog ponašanja i dok god imate kontrolu nad volanom.

Kompletan smirenost i snalažljivost ne može donijeti loše rezultate! Sve što trebate učiniti je opustiti se i pokazati svoje znanje. Zato zaboravite na paniku i stres i samo pozitivno razmišljajte!

trema pred polaganje vozackog ispita

Što je potrebno znati za polaganje vozačkog ispita?

Naravno, to nije isto što i pismena provjera znanja, jer je ipak potrebna praktična provjera znanja motoričke i refleksne sposobnosti. Ali ako znate da kada kada pališ auto, drži spojku, okreni ključ, stavi u prvu brzinu, pa kreni, pusti pješake, zaustavi se na crvenom svjetlu, ne vozi preko 50 km na sat, poštuj prometne znakoveonda ne morate brinuti!

Obavezno sve namjestite kad uđete u auto ogledala, pogledajte okolo i upotrijebite ih. Komisija za vozački ispit najviše pazi koristite li retrovizore jer su lakši za korištenje predviđate potencijalno opasnim situacijama.

Svaki pokret na poligonu radite polako, jer se ne mjeri po tome kako ćete nešto napraviti, nego preciznost i spretnost kojim upravljate u određenoj situaciji.

Kada vidiš Znak stop, mora, ali mora prestati. Kršenje ovog pravila je apsolutno neprihvatljivo.

Centar za postavljanje vozački test proglašava uspješno ili ne kada sumira sve dojmove, gleda gdje ste pogriješili i kada sabira rezultate.

  • Položio sam vozački!
  • Prošao sam prvi put!

Čestitamo! Sada vidite da nije bilo teško savladati malog neprijatelja, zvanog trema. Umijeće prevladavanja treme je da to naučite ti upravljaš time nije tvoje.

Čim ga počnete primjenjivati, mnoge stvari u životu postaju lako rješive. Do tada, vozite oprezno!

Pročitajte još

Možda vas zanima