back to top

Zaštita okoliša: 4 načela življenja kojima se izravno utječe na zaštitu okoliša

Načelo održivog razvoja dio je eklektičnog pokreta koji kombinira elemente društvenog razvoja, zaštite okoliša i ekonomskog pristupa. Zaštita okoliša ne odnosi se samo na razumniji odnos prema prirodnim resursima, već i na racionalnu raspodjelu resursa koja može smanjiti onečišćenje i poboljšati živote ljudi.

Od održivih stambenih zgrada, preko pasivnih kuća, pa sve do arhitektonskih rješenja usmjerenih na ekološke principe, svjetski je trend da se načinom življenja utječe na zaštitu prirode. Koje su to saznajte u nastavku teksta načela življenja kojima možete izravno utjecati na zaštitu okoliša.

Pasivne kuće – zaštita prirode kao standard gradnje

Kada je u pitanju zaštita prirode i principi stanovanja koji izravno utječu na zaštitu iste pasivne kuće predstavljaju arhitektonska rješenja u izgradnji kuće koja značajno smanjuju potrošnju energije u odnosu na konvencionalne kuće.

Zbog izvrsne izolacije, pasivne kuće troše 85-90% manje električne energije.

Oko toga, pasivne kuće ne zahtijevaju aktivne sustave grijanja, već se griju samo pomoću unutarnjih izvora topline i solarne dobitke kroz prozore.

Prefiks “pasivno” odnosi se na činjenicu da kompaktni izgled zgrade ne zahtijeva aktivno sudjelovanje grijaćih tijela u osiguravanju topline u domu.

Postoji nekoliko ključnih načela koja karakteriziraju pasivne kuće:

  • tijesnost – na taj način zrak ne može strujati kroz otvore i šupljine, što često dovodi do kondenzacije i oštećenja predmeta;
  • izolacija – toplinski izolacijski sloj od 20-30 cm osigurava dobru izolaciju neprozirnih konstrukcija, a posebno se to odnosi na prozore i vrata;
  • sustav ventilacije – čist zrak, bez prašine i peludi, koji eliminira vlagu i neugodne mirise izvana, ono je što omogućuje ugodno prozračivanje.
zaštita okoliša: 4 načela življenja kojima se izravno utječe na zaštitu okoliša
Zbog izvrsne izolacije, pasivne kuće troše 85-90% manje električne energije

Kućanski aparati kao načela zaštite okoliša

Bijela tehnika i kućanski aparati mogu biti veliki potrošači električne energije i negativno utjecati na procese u prirodi. Načela zaštite životne energije o smanjenju potrošnje električne energije i korištenju recikliranih dijelova namještaja, samo su neki od načina zaštite okoliša.

Ako ga koristite u kući ili stanu lampe koje štede električnu energiju a ujedno postiže optimalno osvjetljenje prostora, uštedjet ćete na kućnom budžetu, ali i pomoći okolišu. Manja potrošnja električne energije izravno utječe na potrebu za manjom proizvodnjom iste, što ima manji utjecaj na okoliš, ali i stvara pozitivan učinak korištenjem rasvjetnih elemenata ekonomičnog učinka.

Osim toga, ako izlazite iz sobe ili kuće, svakako isključite sve uređaje koji ne bi trebali biti uključeni. Optimalno je održavati temperaturu hladnjaka između 0 i 5 stupnjeva Celzijusa. Nekoliko je razloga za to, a neki od njih su što niže temperature troše više struje i hrana se brže kvari nakon vađenja iz hladnjaka.

Također je važno smanjiti, što je više moguće, korištenje bežičnih uređaja i uređaja koji mogu izazvati elektrosmog. Racionalno korištenje električne energije u samom je vrhu prioriteta kada su u pitanju načela življenja u skladu sa zaštitom okoliša.

Solarni paneli – zaštita okoliša i korištenje sunčeve energije

Zaštita okoliša koju prakticiraju pasivne kuće uz pomoć konstrukcijskih rješenja uključuje i solarne panele koji proizvode električnu energiju iz sunčevog zračenja. Ova energetska rješenja pripadaju principima življenja koji imaju višegodišnju namjenu i kao glavni cilj apostrofiraju racionalno korištenje energije i prirodnih resursa.

Solarni paneli se koriste za energetski neovisne zgrade, poput pasivnih kuća, a tu su i manji solarni setovi koji lako zadovoljavaju potrebe manjih potrošača energije – hladnjaka, računala ili televizora. Način korištenja ovih panela uklapa se u načela življenja koja izravno utječu na zaštitu okoliša jer je sunčeva energija primarni izvor topline i energije.

S obzirom na to da jest Sunčeva svjetlost je najveći izvor obnovljive energijetaj se potencijal može iskoristiti kroz kolektore koji sunčevu energiju pretvaraju u električnu, kao i kroz kolektore koji je pretvaraju u toplinsku energiju.

Razvojem novih tehnologija i naglom popularizacijom solarni paneli postaju isplativa ulaganja koja uvelike utječu na zaštitu okoliša.

zaštita okoliša
Solarni paneli se koriste za energetski neovisne zgrade, poput pasivnih kuća

Načela zaštite prirode korištenjem električnih automobila

Načela zaštite prirode kroz način života protežu se i u domenu prijevoza ljudi koji je okosnica tzv. Četvrta industrijska revolucija. Korištenje električnih, odnosno hibridnih automobila koji za pogon koriste električnu energiju iz baterija, jedan je od načina zaštite okoliša od negativnog utjecaja ispušnih plinova i drugih štetnih derivata iz automobilske industrije. Posebna pažnja posvećena je autonomnim vozilima koja koriste električni pogon.

Automobili na električni pogon se, za razliku od onih koji koriste motore s unutarnjim izgaranjem, izravno suprotstavljaju globalnom zatopljenju. Razlog tome leži u činjenici da se umjesto ulja koriste električne baterije, te da pojedini tipovi električnih automobila mogu prijeći oko 60 kilometara s 11 kilovatsati energije, što je odgovara jednoj litri goriva.

Korištenje pasivnih kuća sa solarnim panelima, pametno uređenje interijera te korištenje rasvjete i uređaja koji štede električnu energiju, kao i korištenje prirodnih obnovljivih izvora kao glavni čimbenici dobivanja energije, samo su neki od principa življenja koji izravno utječu na zaštitu okoliša. Kada tome dodate električne automobile koji olakšavaju gradski prijevoz i smanjuju emisiju plinova, dobivate kombinaciju koja daje formulu zaštite okoliša.

zaštita okoliša

Preporuka

Možda vas zanima