back to top

Ishrana i plodnost – ishrana kao ključan faktor između plodnosti i neplodnosti kod muškaraca

Ishrana i plodnost – uvod

Problemi sa začećem sve su češći među parovima širom sveta zbog čega medicina pokušava uspešno da odgovori na sve zahteve kako bi se prevazišle prepreke koje su se isprečile mnogim ljudima na putu proširenja porodice.

Muški faktor je uzročnik jedne trećine svih slučajeva neplodnosti navode najnovija istraživanja, te je s toga vrlo važno obratiti pažnju na zdrave životne navike, a pre svega na unos namirnica koje mogu produbiti problem ili ga ublažiti.

Veliki problem predstavlja drastičan pad broja spermatozoida kod muškaraca.

Taj pad je konstantan u poslednjih 40 godina, a u periodu od 1973. do 2011. godine kod prosečnog muškarca broj spermatozoida opao je za više od 50 odsto.

Vremena se menjaju, ljudsko zdravlje sve je više ugroženo i niko precizno ne zna šta je uzročnik ovakvog negativnog trenda.

Stručnjaci smatraju da je stres glavni faktor, a odmah do njega tu su gojaznost, manjak kretanja i nedostatak fizičke kondicije, kao i nezdrava ishrana.

ishrana i plodnost

Upravo zbog ovog alarmantnog problema, otkriveni su suplementi kao što je Zlatna maka za muškarce koji umnogome pomažu u borbi protiv steriliteta, neplodnosti i impotencije.

Dijeta koja se bazira isključivo na unosu zdravih namirnica može takođe pomoći da se uspostavi pravilan hormonalni balans kako bi se pobedio problem erektilne disfunkcije.

Pobeda u ovoj borbi zahteva korenite promene u životu pojedinca, a te promene je pre svega važno pokrenuti iz sopstvene kuhinje.

Koju hranu je najbolje izbegavati kako bi se očuvala plodnost?

Nijedna korenita promena nije laka, ali uz jasan cilj koji postavite ispred sebe sve prepreke lakše će se prebroditi.

Ukoliko je cilj trudnoća partnerke i uloga oca, onda ne sme postojati veći motiv da se obrati posebna pažnja na sopstveno zdravlje.

Ovo su samo neke od namirnica koje se često nalaze na našem meniju, a koje bi trebalo izbegavati u širokom luku:

1. Mesne prerađevine

Znamo. Ljudi su navikli i uglavnom vole stvari poput šunki, slanina, raznoraznih kobasica, salama i parizera, ali izbegavanje se upravo odnosi na ove namirnice.

Za razliku od neprerađenog crvenog mesa koje istraživači nisu mogli da povežu sa manjkom spermatozoida kod muškaraca, mesne prerađevine su dokazano štetne za plodnost i podstiču sterilitet.

Zaključak je da se ne morate odreći mesa kada je u pitanju problem neplodnosti, ali važno je poreklo tih namirnica.

Ukoliko jedete domaće meso, odrezak govedine koja se provereno hranila u prirodnom okruženju, a ne u industrijskim uslovima, to je sasvim sigurno neuporedivo bolji izbor nego namirnica koja potiče sa farmi nekih poznatih industrija mesa.

ishrana i plodnost

2. Trans masti

Iako su masti izuzetno zdrave za organizam, postoje bitne razlike koju vrsti masti unosimo.

Mnogima je poznato da su trans masti štetne za naše krvne sudove i celokupni kardiovaskularni sistem, a mnogo se manje govori o pogubnom uticaju koji one imaju na muški reproduktivni materijal, na nivo testosterona i broj spermatozoida.

Pomfrit je primer ukusne hrane koja utiče na drastičan pad broja spermatozoida.

Stručnjaci su dali preporuku kako najlakše smanjiti unos trans masti putem ishrane:

– Mafine ili slične namirnice kupite u zdravoj hrani umesto različitih keksića i štetnih grickalica

– Kada ne možete da izbegnete parče torte, trudite se makar da izbegnete glazuru i dodatke keksa ukoliko ih ima

– Izbegavajte pripremu hrane na svinjskoj masti, već koristite zdrave varijante ulja

– Izbegavajte kokice osim ukoliko na pakovanju nije naznačeno da su bez trans masti

– Pomfrit spremajte tako što ćete ga zapeći, a nikako pržiti

3. Punomasno mleko

Još jedna vrlo verovatno manje poznata stvar koja se tiče zdravlja muškaraca.

Oni ne moraju da se odreknu mleka kao namirnice, ali bi svakako trebali da traže one verzije sa što manjim procentima masti kako bi sprečili negativni uticaj na broj i zdravlje svojih spermatozoida.

Više naučnih studija je potvrdilo štetan uticaj punomasnog mleka, ali i pavlake pa čak i sira na spermatozoide, na njihovu redukciju, pokretljivost i abnormalni oblik.

ishrana i plodnost
Ishrana i plodnost - ishrana kao ključan faktor između plodnosti i neplodnosti kod muškaraca

4. Alkohol, kafa, duvan i droga

Duvanski dim dokazano šteti reproduktivnom materijalu. To se kod muškaraca pre svega reflektuje u koncentraciji i pokretljivosti spermatozoida.

Pušači mogu patiti od smanjenog kvaliteta sperme, sa manjim brojem i pokretljivošću, ali i povećanim brojem spermatozoida abnormalnog oblika.

Pušenje takođe može smanjiti sposobnost sperme da oplodi jajne ćelije, navodi se u istraživanju Zdravstvenog instituta iz Jute.

Ovo se osim za duvanski dim odnosi i na konzumente marihuane, ali i drugih oblika narkotika.

Što se alkohola tiče, povremena konzumacija neće se negativno odraziti na plodnost muškaraca.

Ipak, preterana konzumacija može vrlo štetno uticati na pokretljivost, koncentraciju i oblik spermatozoida, pa doktori preporučuju svojevrsno “čišćenje” ukoliko planirate potomstvo, u periodu od najmanje dva do tri meseca.

Kofein je takođe faktor koji negativno deluje na plodnost muškaraca. Kofein osim u kafi možemo pronaći i u nekim čajevima, ali i energetskim pićima.

Bezalkoholna pića koja u sebi sadrže kofein povezana su sa štetnošću po spermatozoide, njihovu koncentraciju i kvalitet.

Kafa se ne može direktno optužiti kao da je jedini krivac za probleme sa plodnošću, naročito ukoliko se to svodi na jednu šoljicu koju pijemo ujutru.

Međutim, ukoliko planirate da sa svojom partnerkom radite na potomstvu, preporučljivo je tokom procesa izbegavati ispijanje kafe.

ishrana i plodnost - ishrana kao ključan faktor između plodnosti i neplodnosti kod muškaraca

Koje namirnice pospešuju plodnost kod muškarca?

Osim namirnica koje je važno izbegavati kako bi se poboljšala plodnost, kvalitet i koncentracija spermatozoida, bitno je usvojiti zdrave navike i unositi namirnice koje pozitivno deluju na reproduktivni materijal.

Riba je izuzetno zdrava, a dokazano povoljno deluje na kvalitet sperme.

Birajte ribu koja je bogata sa Omega 3 masnim kiselinama jer su istraživači otkrili da su muškarci koji su povećali unos ribe proizvodili zapanjujućih 60 miliona više spermatozoida od onih koji se nisu obazirali i hranili na ovaj preporučeni način.

Zanimljivo je da istraživači nisu pronašli nikakvu razliku u broju i kvalitetu spermatozoida između onih muškaraca koji su unosili neki vid suplemenata koji u sebi sadrže Omega-3 i onih muškaraca koji to nisu radili.

Važno je zaključiti da izbor ishrane može imati zaista ključnu ulogu u težnji muškaraca da se ostvare u ulozi roditelja. Zdrava i izbalansirana ishrana je deo tog uspešnog procesa i zbog toga je esencijalno zapamtiti da mali detalji i korigovanje loših stvari i navika na kraju uvek napravi tu željenu razliku.

Preporuka:

5 stvari koje virtuelna privatna mreža može sakriti i 5 stvari koje ne može

6 najboljih softvera za kloniranje diska na Windows 10

Izreke i citati o sreći

Xiaomi Redmi Note 12 Pro: Recenzija – Vrlo dobar telefon iz srednjeg cjenovnog ranga

Strategija Kako zaraditi novac u online kazinima

Obsidian vs. Pojam: Koja je aplikacija za bilježenje bolja?

Auto zvučnici – Sve što trebate znati o njima

Najbolje Android aplikacije za kodiranje

Možda vas zanima