back to top

Što je lijek za sve?

Riječ panaceja kombinacija je dvije grčke riječi: ‘pan’ (sve) i ‘akos’ (lijek). Ujedno je i izvedenica grčkih riječi “Panakeja, panakēs“(liječenje svega).

Riječ potječe iz grčke mitologije

U Grčka mitologija, panakea bio je božica univerzalnog liječenja; vjerovalo se da samo ona može uspjeti napitak za liječenje svake bolesti.

Tražeći informacije, našao sam samo nekoliko podataka iz grčke mitologije.

Ova je božica imala roditelje Asklepije i Epion. Asklepije je bio liječnik, bog medicine i vidovnjak bilja, poznat po daru liječenja neizlječivih. Najveći hram posvećen ovom bogu bio je u Epidaurusu gdje su dolazili mnogi ljudi.

Prepoznajemo ga na starim reljefima s arheoloških nalazišta na kojima je klesan njegov lik koji drži štap oko kojeg se mota zmija. Asklepije je izliječio Herakla i oživio Hipolita i Tindareja.

U Hipokratovoj zakletvi grčki liječnici prisegli su moćnom Apolonu, iscjelitelju Asklepiju i njegovim kćerima Panakeji i Higijeji.

Asklepije i Epiona su stoga imali kćeri: Higijena (božica zdravlja, blagostanja i prevencije bolesti), panakea (koja sve bolesti liječi travama i napicima), Iasonu (božica oporavka od bolesti) i Akes (božica procesa ozdravljenja).

Njihovi sinovi bili su ratnici i sudjelovali su u Trojanskom ratu.

ja ili ja, tko sam ja?
JA ili ja, tko sam ja? – recenzija knjige u kojoj je središnja tema kako pronaći lijek za sve u sebi

Primjeri upotrebe riječi “panacea”

* Riječ panaceja je termin koji se odnosi na koncept sveobuhvatna medicina,nešto što će sigurno riješiti problematičnu situaciju“.

Tijekom srednjeg vijeka i renesanse, mnogi alkemičari koji su tragali za eliksirom vječnog života i kamenom koji običan metal pretvara u zlato, naporno su radili na otkrivanju panaceja – lijek za koji su čvrsto vjerovali da ima moć izliječiti svaku bolest. Naravno, taj lijek nikada nije otkriven, pa je tako riječ panaceja razvilo se i dobilo potpuno nova značenja u kasnijim stoljećima.

Prva službeno poznata uporaba riječi panaceja u engleskom je jeziku 1548. godine. Isprva se koristio u slučajevima kada se izražavala kritika na račun cjelovitog rješenja problema, a kasnije je proširio svoje značenje.

* Kao primjer upotrebe riječi navest ćemo tekst s web stranice macmillandictionaryblog.com.

U svojoj knjizi iz 2017.Janesville”, novinarka i dobitnica Pulitzerove nagrade za 2017., Amy Goldstein, ispituje slučaj ponašanja zajednice u američkom gradu čiji su stanovnici teško podnijeli zatvaranje tvornice General Motorsa koja je nekad zapošljavala 9000 ljudi.

Za mnoge radnike, koji bi ostali bez posla kao tehnološki višak, predloženo je učenje novih vještina kao panaceja kako bi se iz tih poteškoća izvukli.

Time su ih potaknuli da preispitaju svoje mogućnosti uz obećanje da će im s novim znanjem biti dostupna nova i bolja radna mjesta. Međutim, ovakvo se rješenje pokazalo neučinkovitim. Goldstein ističe da nezaposleni radnici koji su prošli prekvalifikaciju nisu lakše došli do posla od onih koji nisu studirali. Ako su takvi radnici i uspjeli pronaći novi posao, često su zarađivali manje od radnika koji nisu stekli nove vještine.

Definicija lijeka za sve

U velikim svjetskim rječnicima poput poznatog “Cambridge rječnik” i “oksfordski rječnik” susreli smo se s dva tumačenja pojma panaceja:

1. Nešto za čije se djelovanje smatra da rješava sve probleme; posebno se koristi u društvenim znanostima kao što su ekonomija, gospodarske djelatnosti.

Primjeri rečenica:

– Prijedlog nije lijek za europske ekonomske probleme (Prijedlog nije savršeno rješenje za europske probleme);

– Zapadna pomoć može pomoći, ali neće biti lijek za sve.

2. Lijek koji može izliječiti svaku bolest – „Ovako definiran tijek liječenja može biti učinkovit u ovom slučaju, ali nema panaceja za kancerogene bolesti.”

Sinonimi za riječ panacea: univerzalno rješenje, lijek za sve bolesti, eliksir, presudan faktor u procesu, liječenje, čudotvorni lijek, savršeno rješenje, čarobna formula; rijetki nazivi u engleskom jeziku za riječ panaceja: katolikon, dijakatolikon, panfarmakon

Post Što je lijek za sve? prvi put se pojavio na Blogovi o obrazovanju u XXI stoljeću -.
samoobrazovanje.rs

Možda vas zanima