Odštopavanje odvoda brzo i lako

Odštopavanje odvoda uzrokuju nečistoće, masnoće i ostaci hrane, talog od kave, ostaci sapuna i deterdženta, dlake.

Upravo smo nabrojali najčešće uzročnike začepljenja odvoda, a u isto vrijeme radi se o stvarima koje su nam toliko svakodnevne da zaboravimo kako njima baratamo dok ne dođe do problema.

Međutim, ako se radi o djelomičnom začepljenju postoje postupci čišćenja bez intervencije majstora i to sredstvima iz kućne radinosti.

Stručnjaci iz tvrtke Vodoinstalater Osijek sastavili su popis najdjelotvornijih načina za odčepljivanje odvoda, a podrazumijevaju korištenje sredstava koja najčešće svi imamo u kuhinji.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je, uz brojna druga korisna svojstva, i odlično sredstvo za čišćenje odvoda. Nevjerojatno je koliko benefita ova korisna tvar ima, stoga ju apsolutno preporučujemo imati u kućanstvu u svakom trenutku.

Da biste pročistili vašu odvodnu cijev, dovoljno je usuti nekoliko žličica sode bikarbone u odvod i isprati cijev vrućom vodom.

Vruća voda sama po sebi bolje ispire odvod od masnoća i ostalih nečistoća, a u kombinaciji sa sodom bikarbonom može sasvim lijepo očistiti odvod koji će, zbog sodinog svojstva neutralizacije mirisa, također i puno bolje mirisati nakon tretmana.

odštopavanje odvoda brzo i lako
Odštopavanje odvoda brzo i lako

Vrela voda

Vrela voda puno bolje od hladne vode djeluje na masnoće i ostale nečistoće koje se talože u odvodnim cijevima. Osim što u nekim slučajevima vrela voda može sama ukloniti začepljenje, pomoću nje možete i spriječiti začepljenje na način da ju nakon, primjerice, pranje suđa ostavite malo da teče.

Velika je šansa da ćete na taj način spriječiti ili barem značajno usporiti nakupljanje masnoća i ostalih nečistoća u odvodu. Možda se iznenadite rezultatima i protočnošću vašeg odvoda zbog primjene ove najjednostavnije moguće metode za koju vam doslovno ne treba ništa osim vrele vode.

Ocat

Ocat je još jedno popularno sredstvo za razne primjene u kućanstvu. Jedna od primjena za koju ga možete koristiti je i odčepljivanje odvoda. Ako se odlučite na ovu metodu, uzmite jednu čašicu octa i uspite ju u odvod.

Nakon što ste ju usuli u odvod, pričekajte 30-ak minuta, a zatim ju isperite vrućom vodom. Vruća voda i ocat zajedničkim snagama mogu ukloniti nastale nečistoće.

odštopavanje odvoda brzo i lako
Odštopavanje odvoda brzo i lako

Soda bikarbona i ocat

Ako želite još jači učinak, usipajte sodu bikarbonu i ocat u odvod i pustite neko vrijeme da se zapjene, reakciju ćete primijetiti odmah. Ova kombinacija je, kad gledamo sastojke iz domaćinstva, možda i najjače sredstvo za odčepljivanje odvoda (uz limunsku kiselinu).

Slobodno ostavite neko vrijeme tako, a ako ovo radite navečer, slobodno ostavite mješavinu da djeluje do jutra, a zatim isperite vrućom vodom.

Soda bikarbona i sol

Soda bikarbona i sol također su solidna kombinacija nakon čije primjene je odvod potencijalno očišćen od nečistoća. Uspite pola čaše soli i pola čaše sode bikarbone u odvod, ostavite 20-30 minuta da djeluje i isperite vrućom vodom. Rezultat bi trebao biti vidljiv brzo.

Soda bikarbona i limunska kiselina

Limunska kiselina, u kombinaciji sa sodom bikarbonom, moćna je smjesa koja će u kratkom roku rastopiti sve što se nataložilo u cijevi. Predlažemo da usipate pola čaše limunske kiseline i pola čaše sode bikarbone u odvod.

Na to dodajte vruću vodu, jedna čaša bit će dovoljna. Reakciju ćete primijetiti odmah, a nakon 10-15 minuta isperite odvod vrućom vodom, primijetit ćete veliku razliku u protočnosti. Osim toga, limunska kiselina fino miriše, stoga će njenom primjenom i neugodni mirisi iz odvoda biti neutralizirani i uklonjeni.

odštopavanje odvoda
Odštopavanje odvoda brzo i lako

Odštopavanje odvoda postupak čišćenja

Iz Vodoinstalatera Osijek za efikasno čišćenje odvoda sredstvima iz kućanstva preporučuju sljedeći postupak:

  1. uspite sol i sodu u odvod
  2. dodajte ocat i pustite smjesu da se pjeni otprilike minutu
  3. uspite vruću vodu

– Ukoliko želite jači efekt, preporučujemo ovo učiniti navečer i ostaviti smjesu u odvodnoj cijevi kako bi djelovala preko noći te ujutro isprati vrućom vodom.

Ako nakon nekoliko pokušaja i dalje ne možete odčepiti odvode, možda će biti najpametnije priznati poraz i posao prepustiti stručnjacima za odčepljivanje odvoda ili ovlaštenom vodoinstalateru. Previše vašeg truda, u najboljoj namjeri, može trajno oštetiti cijevi ili spojnice, kažu Osječani.

Izvor: baustela.hr

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima