back to top

7 značajki i specifikacija koje treba uzeti u obzir pri kupnji prijenosnog računala visokih performansi

Kupnja prijenosnog računala može biti zastrašujući zadatak, posebno s obzirom na nevjerojatan broj izbora koje ćete imati u pogledu cijene i performansi. Ako prvi put kupujete prijenosno računalo ili niste dobro upućeni u jezik CPU jezgri i GPU VRAM vrsta, između ostalog, vrlo je lako napraviti pogrešan izbor.

7 značajki i specifikacija koje treba uzeti u obzir pri kupnji prijenosnog računala visokih performansi

Ovisno o tome što ćete raditi sa svojim prijenosnim računalom, vaši hardverski zahtjevi, a time i cijena, mogu značajno varirati. Najbolji dio? Nije ni približno tako komplicirano kao što se čini.

CPU i GPU snaga

Ako kupujete prijenosno računalo visokih performansi, velike su šanse da ste se već fokusirali na CPU i GPU kombinaciju koju želite. Dok su takt procesora, jezgre i niti općepoznati i proizvođači ih često hvale kao vodeću prodajnu točku, snaga je još jedan važan broj koji se često zanemaruje.

Snaga CPU-a, koncept koji se također odnosi na GPU-ove, označava se korištenjem TDP-a (Thermal Design Power) ili, u slučaju GPU-a, TGP-a (Total Graphics Power). Oni mjere maksimalnu snagu koju vaš CPU i GPU mogu izvući iz sustava.

Općenito govoreći, što je veća potrošnja energije, to je CPU/GPU snažniji. Međutim, veća potrošnja energije može negativno utjecati na trajanje baterije, pa kada je riječ o prijenosnim računalima, TDP ili TGP često su smanjeni (u usporedbi s komponentama stolnih računala) kako bi se uravnotežila izvedba s optimalnim trajanjem baterije.

Na primjer, možete vidjeti dva prijenosna računala i7-13600K koja imaju identične specifikacije. Ali ako jedan ima niži TDP, potonji će raditi bolje, iako po cijenu trajanja baterije. Ovo se također proteže na GPU; dva prijenosna računala s identičnim RTX 4060 će raditi drugačije ako između njih postoji TGP razlika.

Memorija i pohrana

Sljedeći je vaš RAM i pohrana. U vrijeme pisanja, najbolji RAM koji možete nabaviti je DDR5. Međutim, RAM nije samo vrsta RAM-a. Frekvencija pamćenja čini veliku razliku.

Bez obzira na vrstu RAM-a, svaki RAM stick ima određenu frekvenciju: brzinu kojom memorija radi. Što je taj broj veći, to će RAM raditi bolje i bit će skuplji.

5200MHz je dobra ciljna brzina. Otprilike 32 GB 5200MHz DDR5 RAM-a više je nego dovoljno za gotovo sve igre i većinu profesionalnih radnih opterećenja. Međutim, ako radite nešto jako teško, možda ćete morati povećati na 64 GB (teško uređivanje videa, programi za 3D dizajn itd.). S druge strane, možete proći sa 16 GB memorije, ali nemojte ići ispod toga, čak i ako morate smanjiti brzinu memorije kako bi odgovarala vašem budžetu.

Što se tiče pohrane, 1TB NVMe SSD minimum je kojem biste trebali težiti. Ako vaše prijenosno računalo ima 2,5-inčni SATA SSD utor, slobodno ga upotrijebite za masovnu pohranu ili sigurnosne kopije, ali nije dobra ideja da bude pogon za podizanje sustava. HDD-ovi u 2023. su strogo ne za prijenosna računala visokih performansi.

Prikaz

Drugi važan dio prijenosnog računala visokih performansi je dobar zaslon, nešto što se često zanemaruje. Zaslon je ono što najviše koristite na prijenosnom računalu (ili bilo kojem računalu što se toga tiče) i trebao bi biti na visini zadatka, pogotovo ako prijenosno računalo koristite za profesionalne zadatke poput uređivanja fotografija ili videa.

Prijenosna računala visoke klase, bez obzira na marku, obično imaju dobre zaslone. Ipak, postoji nekoliko minimalnih mjerila kojima biste trebali težiti. Za početak, Full HD rezolucija od 1920 x 1080 možda neće biti dovoljna u budućnosti. Moglo bi biti u redu ako imate slabiji GPU, kao što je RTX 4050, ali ne preporučujemo ga osim ako ne morate smanjiti svoj budžet.

Nije vam nužno potreban 4k OLED zaslon na prijenosnom računalu od 15 inča. QHD (2560 x 1440) dobra je točka jer ćete moći iskoristiti puni potencijal zaslona s većinom, ako ne i svim, modernim GPU-ima.

Još jedna važna stvar koju treba imati na umu je brzina osvježavanja, koja se razlikuje od mjerenja broja sličica u sekundi. 120Hz je minimum jer će vam pomoći pri igranju igara i poboljšati vaše cjelokupno korisničko iskustvo, bilo da uređujete video, izvodite simulacije ili samo pregledavate web.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, pokušajte pronaći zaslon 16:10 ako možete. Možda se na papiru ne čini kao velika razlika, ali taj mali dodatni okomiti prostor može učiniti čuda za produktivnost.

Toplinska izvedba

Teško je procijeniti toplinsku izvedbu prijenosnog računala osim ako već nemate uređaj u ruci, tako da su recenzije ovdje najbolji izbor. Proizvođači mogu snažne komponente spakirati u tanko, lagano kućište, ali njihovo pravilno hlađenje može biti izazovno.

Vrhunski CPU-i i GPU-i emitiraju puno topline; što više energije crpe, to je veća potrošnja topline. To znači da će se većina, ako ne i sva, prijenosna računala visokih performansi donekle zagrijati.

Unutrašnjost gaming prijenosnog računala s integriranim sustavom hlađenja za CPU i GPU
Što je vaše prijenosno računalo toplije, vjerojatnije je da ćete naići na probleme kao što je termičko prigušivanje i stroj je neudoban za korištenje osim ako se ne drži na stolu. Loša toplinska izvedba također može utjecati na dugovječnost vašeg stroja. Stoga je potrebno pronaći prijenosno računalo s dobrim toplinskim rješenjem.

Kao što je ranije spomenuto, procjena toplinske izvedbe prijenosnog računala može biti teška samo gledanjem specifikacija. Međutim, neka toplinska rješenja, poput tekućih metala i komora za paru, rade bolje od tradicionalnih rashladnih rješenja koja se koriste u prijenosnim računalima niske i srednje klase.

Tipkovnica

Iako većina igrača i drugih profesionalaca koji trebaju prijenosno računalo visokih performansi možda imaju vanjsku tipkovnicu koju vole koristiti, ugrađena tipkovnica na vašem prijenosnom računalu također bi trebala biti u redu.

Pročitajte specifikacije kako biste saznali kakvu tipkovnicu ima prijenosno računalo koje razmatrate. Mehanički niskoprofilni prekidači ovdje su zlatni standard, ali ovdje je glavna stvar kretanje tipke i povratna informacija koju dobivate.

Otprilike 1,2 do 1,5 mm hoda tipki bit će više nego dovoljno za ugodno tipkanje. Velike su šanse da će tipkovnica također imati pozadinsko osvjetljenje, ali preporučujemo da se ne znojite previše preko RGB-a, jer će to također značajno utjecati na trajanje baterije vašeg prijenosnog računala.

Situacija u luci

Većina modernih prijenosnih računala odbacuje razne priključke u korist USB-C, i to s dobrim razlogom. Na njega možete spojiti gotovo sve, pa čak i puniti prijenosno računalo u isto vrijeme ako podržava napajanje. Međutim, ovisno o vašem slučaju korištenja i tome koliko često putujete s prijenosnim računalom, nije loša ideja imati pri ruci nekoliko dodatnih priključaka.

Prvo, namjenski HDMI ili DisplayPort su praktični jer ne morate uvijek nositi ključ sa sobom. Isto vrijedi i za Ethernet priključak – koliko god dobar Wi-Fi bio važan, izravna žična Ethernet veza nadjačava sve. Posljednje, ali ne manje važno, budite sigurni da imate barem nekoliko USB-A priključaka pri ruci za povezivanje flash pogona i drugih perifernih uređaja.

Istina je da će priključci koji su vam potrebni na prijenosnom računalu uvelike ovisiti o vašem specifičnom slučaju korištenja. Dobro razmislite što ćete uključiti u svoje prijenosno računalo. USB-C punjenje također je dobra stvar koju treba uzeti u obzir, jer vučenje teške opeke može brzo dovesti do bolova u leđima.

Život baterije

Ako ćete biti u pokretu, trajanje baterije je kritično. Sada, imajte na umu da vam većina prijenosnih računala visokih performansi neće dati nevjerojatno dugo trajanje baterije, ali imaju softverske uslužne programe koji vam omogućuju promjenu takozvanog “Performance Mode” prijenosnog računala tako da možete izvući maksimum iz svog baterija.

Baterije prijenosnih računala mjere se u vat-satima (Wh). Što je veći ovaj broj, baterija će duže trajati. Međutim, to također dolazi po cijenu težine, jer su baterije neke od najtežih komponenti u vašem prijenosnom računalu.

Baterije za prijenosna računala obično imaju najviše 99 Wh, ali one se gotovo isključivo nalaze u prijenosnim računalima od 16 inča ili većim, koja će biti teško nositi. Ako putujete sa svojim prijenosnim računalom, preporučujemo 14-inčni ili sličan uređaj. Naravno, nećete dobiti najjače komponente. Međutim, vidjet ćete bolji vijek trajanja baterije od prijenosnih računala s procesorima/GPU-ima veće snage. 60Wh do 70Wh dobar je kapacitet ako vam je trajanje baterije važno.

HDCP vs HDMI: Koja je razlika?

Instagram eHow


ekako.info

Možda vas zanima