back to top

Savjeti za bolju fotografiju: kako usavršiti svoju tehniku ​​fotografiranja?

Od svog nastanka do danas, fotografija je bila i ostala1 jedan od najboljih načina prenošenja emocija, hvatanja jedinstvenog trenutka iz naših života i očuvanja sjećanja na njega. Bilo da ste početnik ili profesionalac, ovladavanje umijećem fotografije može vam pomoći da izrazite svoju kreativnost i stvorite jedinstvene fotografije vezane uz različite životne događaje.

Međutim, ako ste hobist i početnik, usavršavanje vaše fotografske tehnike ponekad može biti prilično frustrirajuće. Slijedeći ove jednostavne savjete, možete naučiti kako snimati bolje fotografije i poboljšati svoje fotografske vještine.

#1 Nabavite kvalitetnu opremu

Teško je, zapravo nemoguće napraviti kvalitetne fotografije ako nemate dobru opremu, fotoaparate, fotoaparat i odgovarajuće objektive ili dodatne bljeskalice. U skladu s tim, prvo što biste trebali učiniti je nabaviti dobar fotoaparat ili ako za fotografiranje koristite pametni telefon onda kupiti model opremljen vrhunskim setom kamera. Pobrinite se da kamera nudi obilje mogućnosti prilagodbe kao i kvalitetno osvjetljenje koje će vam pomoći pri snimanju fotografija na slabo osvijetljenim mjestima. Kupite posebne leće ako želite neobične fotografije, poput vodootpornih leća za podvodne snimke ili onih koje možete zumirati više puta bez gubitka kvalitete. Razmislite o tome koji foto efekti mogu poboljšati sliku, a zatim pronađite opremu i softverske dodatke koji ih omogućuju.

#2 Odaberite svoju središnju točku

Fotografija: Massimiliano Toscanelli

Ako želite dobru fotografiju, prvo se zapitajte koji su subjekti koje želite fotografirati, a zatim se fokusirajte na njih. Provjerite drži li vaš fotoaparat i subjekt u fokusu. Približite se subjektu što više možete, osobito ako se radi o živom biću. Pomičite se naprijed ili natrag dok subjekt ne ispuni cijeli okvir. Naravno, to se ne odnosi na slučajeve kada želite snimiti panoramu.

Određeni digitalni fotoaparati i fotoaparati pametnih telefona pomažu u fokusiranju tako što se fokusiraju na subjekt. Zatim, kada fokusirate, možete zamutiti pozadinu ili smanjiti podrhtavanje fotoaparata kako biste zadržali jasan, čist i oštar prikaz.

#3 Slijedite pravilo trećine

Preporuča se podijeliti sliku na tri jednaka vodoravna i okomita segmenta, formirajući tako mrežu od devet manjih kvadrata – tzv. pravilo trećina. Zatim rasporedite glavne elemente ili žarišne točke fotografije u kvadrate, duž linija ovih segmenata ili na njihovim sjecištima. Rezultat će biti uravnoteženija i estetski privlačnija kompozicija.

Također, umjesto da glavni subjekt postavite u središte fotografije, ako slijedite pravilo trećina, moći ćete ga postaviti bliže jednoj od linija ili na mjesto gdje se one sijeku, što će vam dati dinamičniju i zanimljiviju sliku. vizualni efekt. Mnogi fotoaparati, mobilni telefoni i fotografske aplikacije imaju opciju za prikaz mreže pravila trećina na zaslonu, što olakšava korištenje pri snimanju fotografija.

#4 Mijenjajte kutove dok ne pronađete najbolji

djevojka bujne kose, foto: massimiliano toscanelli
Fotografija: Massimiliano Toscanelli

Prilikom fotografiranja nemojte biti statični i nemojte stajati samo neposredno ispred subjekta fotografije. Pokušajte se pomaknuti malo ulijevo ili udesno, podići kameru ili se spustiti dolje kako biste dobili što zanimljiviju perspektivu. Stvorite dubinsku oštrinu ili čudna lica i jedinstvene trenutke snimanjem s visine, čučeći ili iz kuta. Ako imate problema s odabirom željenog kuta, ili još više s podrhtavanjem ruke, podesivi stativ za fotoaparat može biti od velike pomoći.

#5 Potražite idealno osvjetljenje i snimite više snimaka

Prirodno osvjetljenje idealno je za fotografije visoke kvalitete. Najbolja rasvjeta je na otvorenom po vedrom vremenu, ali ne na direktnoj sunčevoj svjetlosti, već na mjestima u sjeni, kao iu doba dana kada su sunčeve zrake slabije, odnosno ujutro ili prije zalaska sunca (tzv. zlatni sati”). Naravno, ako niste vani, a želite besprijekornu fotografiju, razmislite o korištenju umjetnih izvora svjetla. Profesionalna studijska svjetla ili prstenasta svjetla omogućuju vam da osvjetljenje prilagodite svojim željama. Pokušajte koristiti ove opcije osvjetljenja umjesto bljeskalice, koja može isprati boje i uzrokovati lošiju kvalitetu fotografija.

Čak i ako mislite da ste snimili odličnu fotografiju, uvijek snimite još nekoliko fotografija u kratkom vremenskom intervalu kako biste bili sigurni da ste uhvatili najbolji trenutak. Snimite istu fotografiju, ali s različitim postavkama i efektima.

Početak rada s fotografijom ne mora biti težak ako poznajete nekoliko jednostavnih tehnika i voljni ste eksperimentirati. Novi kutovi, trikovi za uređivanje, žarišne točke i pravilno korištenje fotoaparata doprinose profesionalnijem izgledu fotografija. Naviknite se na svoju opremu i slijedite ove fotografske savjete i trikove da napravite jednostavne promjene i poboljšate svoje fotografske vještine.

Bilješka: U tekstu se kao vrhunski primjeri koriste fotografije poznatih Talijanski modni fotograf Massimiliano Toscanelli.


samoobrazovanje.rs

Možda vas zanima