back to top

Kako racionalnim korištenjem kućanskih aparata smanjiti račune za struju

žena pored sušilice rublja

Postoji nekoliko načina na koje možete uštedjeti ako smanjite potrošnju električne energije u kućanstvu i time dobijete manje iznose na računima. To nije teško, ali je i poželjno, kako za vaš kućni budžet, tako i za uštedu energije postizanjem maksimalne energetske učinkovitosti vaših kućanskih uređaja.

Dovoljno je samo malo promijeniti svoje navike i povesti računa o tome kako koristite uređaje u kući te tako smanjiti potrošnju električne energije i do 25 posto. Nije malo! Istovremeno, ne odričete se udobnosti i udobnosti u svom domu, jer će svi kućanski poslovi za koje koristite uređaje biti obavljeni kvalitetno, učinkovito i na vrijeme.

Noviji uređaji u kući, štednjaci, hladnjaci, bojleri, perilice rublja i posuđa, već imaju viši energetski razred, što već doprinosi racionalnoj potrošnji energije. Dodajte tome i Vaš pravilan izbor njihovih funkcija i načina korištenja i ostvarit ćete povoljne učinke kako u svom tako iu općem interesu.

Čuvajući prirodne resurse čuvate kvalitetu života

Racionalnim korištenjem električne energije štedite resurse i postajete dio odgovornog odnosa prema očuvanju okoliša i održivog načina života.

Na Svijetu ekonomski forum COP28 u Dubaiju upozoreno je da globalne štetne emisije konstantno rastu za 1,5% godišnje, te trebaju padati za 7% svake godine do 2030. godine kako bi se održali zacrtani ciljevi u očuvanju planeta od negativnih učinaka zatopljenja, pretjerane sječe šuma, onečišćenje zraka i vode te degradacija kopnenih, slatkovodnih i oceanskih ekosustava.

Ovo samo zvuči daleko od nas, ali dovoljno je obratiti pažnju na svakodnevna upozorenja o zagađenju vazduha u nizu gradova u Srbiji, pa da shvatimo koliko smo i sami deo sveukupnih poremećaja, pa i onih koji se tiču ​​energenata i nužnost štednje i odgovornog ponašanja.

Štednja počinje u vašem domu

Štednja i odgovornost počinju upravo u vašem domu, s načinom na koji upravljate svojim kućanskim aparatima bijele tehnike te korištenjem mogućnosti uštede električne energije tijekom njihovog rada. A prvi dobitnici bit ćete vi jer ćete potrošiti manje novca na mjesečne račune.

Ukoliko imate uređaje starije proizvodnje, tada promjena navika pri korištenju istih dolazi do izražaja. No ako kupite nove, bit će vam olakšan trud jer je riječ o visokoučinkovitim uređajima koji su danas imperativ u proizvodnji svjetskih brendova. To je prvi uvjet za njihovu veću konkurentnost na tržištu i pod strogim uvjetima prodaje.

Svaki kućanski aparat ima energetsku oznaku i tehničke podatke s podacima o potrošnji električne energije i energetskom razredu. Odabirom modela klase A dobivate uređaj smanjene potrošnje energije, što je posebno važno za one uređaje koje često koristite, poput štednjaka, bojlera, perilica i sušilica rublja.

Kako optimizirati rad sušilice rublja

Tržište Srbije ima veliki broj modela sušilica za rublje koje proizvode svjetski brendovi u proizvodnji kućanskih aparata kao što su Bosch, Candy, Indesit, Beko, Samsung, AEG, Elektrolux, LG, Miele, Haier, Ariston i drugi.

Preporuka je da njih i druge uređaje koje povremeno koristite, poput perilica rublja, uključite tijekom razdoblja važenja niže tarife za potrošnju električne energije.

Vodite računa o kapacitetu Ohshine za sushne višesha, a to je važno i kod perilice rublja, kako biste na kraju dobili dobro oprano i suho rublje. Kod pranja rublja, najjednostavnije objašnjenje je staviti onoliko rublja koliko se može slobodno kretati i okretati u bubnju.

Ako imate dvije mašine, jednu za pranje, a drugu za sušenje, najbolje je da su istog kapaciteta, pa ono što perete stavite sušiti.

Nemojte preopteretiti sušilicu jer troši više dlačica. Uvijek ostavite dovoljno prostora između komada rublja kako bi zrak mogao cirkulirati.

Redovito čistite filtre, po mogućnosti nakon svake uporabe, kako biste održali dobar protok zraka. Inače će prljavi filtri smanjiti učinkovitost sušenja i povećati potrošnju energije.

Pokušajte razvrstati svoje rublje sušeći iste predmete zajedno kako biste osigurali ravnomjerno sušenje.

Koristite niže temperature sušenja za osjetljive materijale, jer to smanjuje potrošnju energije.

Ako vaš stroj ima senzore vlažnosti, koristite ih za automatsko podešavanje vremena sušenja jer ćete tako uštedjeti i na potrošnji električne energije.

Slijedeći ove savjete možete značajno poboljšati učinkovitost svoje sušilice rublja, istovremeno smanjujući troškove energije i produžujući joj vijek trajanja.

Prednosti pametnih funkcija na uređajima

Nove mogućnosti uštede energije daju vam tzv. smart ili pametne funkcije na uređajima, a takve funkcije imaju i novi modeli sušilica rublja.

Pametne funkcije na kućnim uređajima to omogućuju spajanje satadšto s internetom za daljinsko upravljanje, automatizaciju i pristup raznim funkcijama putem pametnih telefona, tableta ili drugih uređaja.

Daljinsko upravljanje omogućuje upravljanje uređajem putem odgovarajuće aplikacije na pametnom telefonu ili tabletu, neovisno o tome gdje se nalazite.

Možete programirati uređaj da automatski obavlja određene zadatke ili reagira na određene uvjete. Na primjer, automatsko paljenje i gašenje svjetla, podešavanje termostata ili pokretanje uređaja u određeno vrijeme.

Imate funkciju povezivanja s glasovnim asistentima, kao što su Google Assistant, Amazon Alexa ili Apple Siri, koji vam omogućuju upravljanje uređajem glasom.

Praćenje i analiza potrošnje energije uređaja daje vam mogućnost da identificirate načine za uštedu energije.

Možete ažurirati softver svog uređaja na mreži kako biste poboljšali performanse, popravili grešku ili dodali novu značajku.

Integracija sa sustavima pametne kuće omogućava povezivanje s drugim pametnim uređajima unutar kućnog sustava, što omogućuje sinkronizaciju i zajednički rad različitih uređaja.

Općenito, pametne značajke na kućanskim aparatima omogućuju vam veću razinu kontrole nad vašim uređajima dok istovremeno poboljšavaju energetsku učinkovitost i prilagođavaju se vašim individualnim potrebama.

Moderne sušilice rublja na tržištu Srbije

U Srbiji su prisutni vodeći brendovi za proizvodnju sušilica za veš, a većina modela ima jednu ili više od navedenih pametnih funkcija. Zaista nećete imati problema s odabirom sušilice rublja kojoj možete dati puno povjerenje.

Evo nekih od njihovih značajki:

– energetski razred A+++;

– daljinsko pokretanje;

– automatsko sušenje rublja točno na razinu koju želite;

– jednostavno čišćenje filtera kondenzatora;

– posebna zaštita od vibracija;

– LED zaslon na kojem dodirom možete upravljati funkcijama poput odgode paljenja i prikaza preostalog vremena;

– mogućnost preuzimanja i pokretanja više od 20 dodatnih programa sušenja;

– pametni senzor za kontrolu vlage jamči savršenu razinu vlažnosti za jednostavno glačanje.

Ove i druge funkcije sušilica za rublje omogućuju vam da imate visokokvalitetan i pouzdan uređaj koji jamči racionalnu potrošnju električne energije i potpunu usklađenost sa standardima zaštite i očuvanja okoliša.


beleske.com

Možda vas zanima