back to top

Planiranje vjenčanja – kako ne poludjeti u tom procesu

Dvoje se voli, dugo su zajedno, on je kupio prsten i postavio čuveno pitanje, a ona je rekla da! I odatle polako počinje glavobolja zvana – planiranje vjenčanja.

Njezini i njegovi već su napravili popis želja kao da se vjenčaju, a ne njihovi potomci. Oni određuju što će i kako će raditi. On i ona pokušavaju glumiti posrednike i cijeli proces postaje previše stresan. Otprilike u to vrijeme počnu se pitati što im je trebalo u životu i je li možda bolje jednostavno nekamo pobjeći. Idealno, na pustom otoku.

Ali cijeli proces planiranja vjenčanja ne mora se činiti toliko stresnim. Ovo su X zlatna pravila kako ne poludjeti tijekom planiranja vjenčanja.

#1 Pitanje novca

planiranje vjenčanja - kako ne poludjeti u tom procesu

Stari običaji nalažu da svadbu plaća mladenka, a planiranje vjenčanja uglavnom je njihova domena. No danas je sve češća ravnomjerna podjela troškova, a dobar dio financijskog tereta snose roditelji obiju strana.

Stoga je vrlo važno da se i prije početka planiranja mladenci posavjetuju s roditeljima o tome jesu li i koliko spremni pridonijeti. Ovo je najvažnija stavka za planiranje proračuna. Kad znaju s kolikim budžetom raspolažu, bit će puno lakše planirati sve ostalo.

Problem nastaje kada roditelji žele dati doprinos, ali pod svojim uvjetima. Obično su to one želje koje se kose sa željama mladenaca. U tom slučaju mladenci moraju podvući crtu i jasno im dati do znanja da je to njihova svadba, a ne njihovih roditelja, te da mogu dati svoj doprinos ako žele, ali bez obveze na bilo što.

#2 Stvari koje mladenci apsolutno moraju odabrati

Nakon što obitelji objasne kako stvari stoje, naravno da im tu i tamo mogu dopustiti male pobjede. Ali za neke stvari zadnju riječ apsolutno imaju mladenci.

Datum

Mnogi parovi žele se vjenčati na određeni datum jer to za njih ima simbolično značenje. Ovo je jedna od stvari koje se prilikom planiranja vjenčanja pitaju samo mladenci. Uostalom, pozivnice se šalju dovoljno unaprijed, tako da svatko može označiti datum u kalendaru i odvojiti vrijeme za prisustvovanje.

Bend

Svjesni smo da se mnogi ljudi žele zabaviti kada idu na vjenčanje, ali ipak je to dan koji slavi zajedništvo mlade i mladoženje. Dakle, samo će oni moći birati orkestar za svadbe koji će najbolje prenijeti njihovu priču.

Vjenčanica

Ponekad svekrva, odnosno majka, kao da prije vjenčanja dobije temperaturu i želi sve kontrolirati, a posebno mladenkin izbor odjeće. Vjenčanica je nešto duboko osobno i mladenka je jedina koja se pita što će obući na dan vjenčanja. Nije uzalud toliko vremena i truda posvećeno pronalaženju savršene vjenčanice. Vjenčanica po mjeri mladenka bi trebala odražavati svoj stil.

Često se dogodi da u obitelji postoji vjenčanica koja se prenosi s koljena na koljeno. To je u redu, sve dok se poštuju želje mladenke da se takav dio baštine modernizira u skladu s njom.

#3 Kompromis kada je to moguće

Kad god je to moguće, mladenci trebaju napraviti kompromis. Uostalom, planiranje vjenčanja tek je početak života punog kompromisa. Oko nekih stvari, zbog istih ili sličnih ukusa, lako će se dogovoriti, no negdje će svatko povući na svoju stranu i tu nastaje pravo umijeće dogovaranja i kompromisa. Trebaju samo malo razmisliti je li to doista toliko važno i je li važnije od partnerove sreće.

Ovo pravilo vrijedi i za kompromise s rodbinom. Za lakše i manje stresno organizacija vjenčanja, prvo je važno odrediti vlastite prioritete, a onda manje bitne stvari. Kad je riječ o tim sitnicama, roditeljima je moguće omogućiti uživanje i doprinijeti slavlju svojih potomaka.

#4 Popis gostiju

planiranje vjenčanja - kako ne poludjeti u tom procesu

Čim planirate budžet, važno je isplanirati i popis gostiju. Svi znamo kako to ide, krene popis, pa ono famozno: “Ako pozovem ove, ne mogu ne pozvati i one…” I popis jednostavno počne izmicati kontroli.

Stoga je vrlo važno prvo ograničiti broj gostiju. Tada mladenka i mladoženja mogu, ako žele, dodijeliti određeni broj svojim roditeljima da pozovu svoje prijatelje. Obično su to obiteljski prijatelji uz koje su mladenci odrasli, ali koje sami vjerojatno ne bi pozvali na proslavu.

Ovdje je vrlo važno dogovoriti točan broj gostiju koje roditelji smiju pozvati, kao i tko će te goste platiti. Često će to biti na teretu roditeljskog budžeta, jer je planiranje vjenčanja zaista skupo.

#5 Otvorena komunikacija između partnera

U cijelom ovom procesu ključna je otvorena komunikacija između partnera. Ako je jednom partneru nešto jako važno, potrebno je to reći drugom. Kad sve postane previše, treba se žaliti i potražiti barem neku utjehu. Ključ uspješnog planiranja vjenčanja je podrška. Potrebno je da se partneri međusobno nadopunjuju.

#6 Uživanje u slatkim mukama

U cijelom tom kaosu najvažnije je da se mladenci dobro zabave. To je stalan proces rasta i stvaranja zajedničkih sjećanja. Nerijetko se dogodi nekoliko anegdota koje s vremenom postaju sve smješnije.


beleske.com

Možda vas zanima