back to top

Studenti u Beogradu – gdje žive i kako najčešće rješavaju svoje stambeno pitanje?

Studenti u Beogradu – uvod

Opće je poznato da studenti imaju svoj stil života koji je potpuno drugačiji od svega što je bilo prije njega i svega što će doći u budućnosti.

Budući da se mnogi zbog studija sele u Beograd u potrazi za što boljim obrazovanjem, ali i svime što život u glavnom gradu nudi, za njih je početak studentskog života ujedno i prvo osamostaljenje.

Ali prije nego što studenti odu u kupovinu knjiga, svježih scenarija i dogovaraju spojeve s novim kolegama, potrebno je riješiti njihovo stambeno pitanje.

Ponekad se to može učiniti kao vrlo lak zadatak, ali uz nedostatak sredstava, a posljednjih godina sve češći problem – nedostatak slobodnih mjesta za stanovanje u Beogradu, pronalazak stana može biti izuzetno zahtjevan izazov.

U nastavku teksta upoznajemo vas gde žive studenti u Beogradu, kako rešavaju svoje stambeno pitanje, a kroz informacije o tome dajemo i savete budućim studentima kako da se što lakše snađu u ovoj oblasti. .

studenti u beogradu

#1 Najam stana VS podizanje stambenog kredita – što je isplativije?

Dobro ste pogodili – nažalost, većina studenata iz drugih gradova u Beogradu iznajmljuje stanoveniti ne smatrajući podizanje stambenog kredita dobrim rješenjem. Kupnja stana na kredit mnogima bi bilo isplativije, no postoje druga ograničenja koja ih u tome sprječavaju.

Iznajmljivanje stana puno je bezopasnije. Uglavnom je potpisan Ugovor o zakupu s najmodavcem, koji regulira predmet zakupa i vremensko razdoblje na koje se nekretnina daje u zakup. Student je samo dužan platiti najamninu u dogovorenom roku, i naravno, prema stanu se odnositi kao prema svome.

Što se tiče stanarine, ona je svake godine u glavnom gradu sve veća. Prosečna kirija u Beogradu, u zavisnosti od opštine, ove godine je oko 300 eura. Na primjer, u općini Savski venac ona je 450 eura, au Obrenovcu 150.

Istodobno, rata za stambeni kredit, ovisno o cijeni stana, broju rata i visini kapare, može stajati jednako.

Zašto je studenti izbjegavaju?

Kao prvo, brucoši uglavnom nemaju nikakvih primanja pa im roditelji plaćaju stanarinu, barem na početku studija. Obavezivanje roditelja na otplatu stambenog kredita velika je obveza o kojoj treba voditi računa u godinama koje dolaze (ponekad se kredit otplaćuje i po nekoliko desetaka godina).

Unaprijediti, za stambeni kredit potreban je predujam, što je uglavnom u rasponu od 10-20%, a naravno, može biti i više. I na kraju, prepreka između studenata i stambenih kredita svakako je činjenica da mnogi od njih nisu sigurni da nakon studija žele nastaviti živjeti u Beogradu. Međutim – i za to postoji rješenje. Jeste li znali da je moguće prodati stan dok je pod kreditom?

Osim navedenih nedostataka, podizanje stambenog kredita u odnosu na iznajmljivanje nema drugih nedostataka. Uglavnom se radi o istom izdvajanju novca na mjesečnoj razini, ali na kraju stanar stana ostane bez nekretnine, a s njom onaj tko je digao kredit.

Planirate li započeti studentski život u Beogradu, razmotrite obje mogućnosti. Na internetu su dostupni izvrsni kreditni kalkulatori pomoću kojih možete saznati koliko točno može iznositi rata.

studenti u beogradu

#2 Život u domu kao opcija za odlučivanje gdje ostati

Domaći studentski život u Beogradu ne izgleda kao onaj u američkim filmovima o životu na koledžu. Prostorije su često iznimno male, događanja se rijetko organiziraju, ali prednosti svakako ima. One su prije svega financijske, a zatim i sa stajališta socijalizacije s ostalim studentima.

Studenti Sveučilišta u Beogradu imaju na raspolaganju 10.340 mjesta u 11 studentskih domova. Najstariji studentski dom je današnji “Kralj Aleksandar I”, dok je dom sa najvećim kapacitetom “Studentski grad” na Novom Beogradu.

Natječaj za raspodjelu mjesta u studentskim domovima raspisuje se za prvašiće u rujnu, dok se za studente ostalih godina natječaj raspisuje početkom školske godine. To je, ako ispunjavaju uvjete za boravak u studentskom domu, daleko najpovoljniji način života.

No, to svakako nije dugoročno rješenje, niti nešto na što se student može osloniti jer se iz godine u godinu mora prijavljivati ​​za mjesto.

studenti u beogradu

Koje su lokacije u Beogradu studentima najdraže?

Učenici prigodom Pri odabiru stana najviše gledaju na blizinu fakulteta.

Tako je poznato da, recimo, studenti koji žive na Voždovcu najviše idu na FON ili FPN. Jedna od najpopularnijih lokacija u gradu za studente je Vukov spomenik i njegova okolica. EM je u širem centru, EM je u svojoj blizini cijeli niz fakulteta: Strojarski, Arhitektonski, Građevinski, ETF i tako dalje.

Studenti, naravno, vole biti što bliže centru grada, odnosno događanjima, pa ako imaju dovoljno novca – radije biraju općine Vračar, Savski venac i Stari grad. Oni koji radije štede na najmu, odlučuju se za općine i naselja koja su dobro povezana sa mjestom studija i centrom – Medak, Mirijevo, Konjarnik i slično.

Spremaš li se preseliti u Beograd zbog studija? Istražite više korisničkih članaka na Beleške.com i budite spremni za najbolje mjesece prve godine!

Preporuka:

Kako održavati svoj stan čistim: potpuni vodič za studente

Najbolje horor i misteriozne serije: top 8 serija

Tetris (2023) – Recenzija

Guy Ritchie’s The Covenant (2023)

ChatGPT vs. Bing Chat vs. Google Bard – Za šta su neki od ovih AI chat robota najbolji?

FIlmovi o sportskom klađenju

Možda vas zanima