back to top

Psihologija sporta – mitovi i trendovi

Psihologija sporta je relativno mlada i nedovoljno proučavana disciplina općenito, ali i kao psihološka grana. Ovaj tekst se bavi definiranjem sportske psihologije motivacija, uloga psihologa u radu sa sportašemmtehnikama, mitovima sportske psihologije kao i suvremenim tendencijama u ovoj oblasti.

Psihologija sporta je psihološka disciplina koja se bavi proučavanjem psiholoških aspekata ponašanja svih sportaša s ciljem opisa, objašnjenja, predviđanja i kontrole tih ponašanja kako bi ih se usmjerilo u pravcu postizanja osobne i sportske kompetencije.

I ako sportska psihologija mnogima zvuči kao pomodarski izraz, prodavanje magle modernog vremenazapravo je vrlo kompleksan i potreban svakom ozbiljnom sportašu.

Znanje iz psihologija ličnosti, socijalne psihologije kao i psihološka prevencija.

Također treba imati na umu da klijenti sportskog psihologa ne moraju biti samo sportaši, već i treneri, suci i roditelji.

Da bi netko bio dobar sportaš, potrebno je ispuniti određene preduvjete, ne samo na početku karijere, nego tu razinu stalno održavati, a to je najteže.

Potrebno je biti izrazito motiviran, zainteresiran, predan, uporan, ambiciozan, fer, komunikativan, discipliniran i organiziran – kontinuirano.

Dobar primjer je Milan Strongman internetski osobni trener.

Najteže je to održati u razdobljima pada, a neizbježni su u karijeri svakog sportaša. Jedan od najvažnijih zadataka sportske psihologije je stvaranje i održavanje “sportski duh” i “poštena igra“ u sportaše i pomoći im da steknu ili vrate osjećaj samopoštovanja, ljudske vrijednosti i dostojanstva jer je to jedini način da pokažu svoju vrijednost i postignu svoj maksimum.

psihologija sporta
Što je psihologija sporta?

Intrinzična i ekstrinzična motivacija

Veliki izazov za sportaše je održati i natjecateljski duh i timske vještine. Tu na scenu stupa sportski psiholog.

Čak i laici znaju da jest motivacija sportaši neophodni na svakom koraku. Za razliku od inspiracije, motivacija je sve to što nas pokreće na aktivnost i što određuje njen smjer, intenzitet i trajanje.

Uzroke našeg djelovanja možemo pronaći u nama samima i onda je to pitanje intrinzična motivacija ili možemo biti primarno vođeni vanjskim čimbenicima i tada se radi o vanjska motivacija.

Intrinzična ili unutarnja motivacija, kako sama riječ kaže, nalazi se u nama i motivira nas naše zadovoljstvo sobom, vlastitim sportskim postignućima i ljubav prema sportu u ovom slučaju. U slučaju ekstrinzične motivacije, motivaciju češće nalazimo u pohvalama i nagradama koje dolaze izvana.

Utjecaj okoline

Jedno od novijih istraživanja provedeno na uzorku od 400 mladih sportaša pokazuje da se oko 60% sportaša nekim sportom počelo baviti po vlastitom izboru, 22% pod utjecajem roditelja, a 7% pod utjecajem vršnjaka, 4 % bili su pod utjecajem profesora tjelesnog odgoja, a samo 1% sportaša ušlo je u sport pod utjecajem sportskih idola. Podrška obitelji i prijatelja izuzetno je važna u svakom dijelu razvojnog puta sportaša.

Tehnike koje se koriste u sportskoj psihologiji su:

 1. Upoznavanje sebe i svojih ograničenja
 2. Razvoj strategija ponašanja prije i između natjecanja
 3. Psihofizičko opuštanje
 4. Poboljšanje koncentracije
 5. Samokontrola pozitivnog mišljenja
 6. Mašta
 7. Samogovor
 8. Postavljanje ciljeva – fokus na cilj
psihologija sporta
Psihologija sporta - mitovi i trendovi

Mašta je oblik vizualnog mišljenja, koji je usmjeren na stvaranje i stvaranje u glavi bez ograničenja vanjske stvarnosti. Sportaš može svojom maštom kreirati određene situacije i događaje koristeći sva svoja osjetila. Te situacije ili događaji mogu biti usmjereni na uvježbavanje i usavršavanje određenih vještina i motoričkih pokreta, motivacije i slično.

S druge strane, samogovor se odnosi na samogovor. Sami sebi šaljemo određene poruke u svrhu koncentracije, održavanja fokusa, zatim motivacije (samohvale) te uvježbavanja određene nove vještine.

Iznimno je značajan i postaviti ciljeve.

Postoji nekoliko vrsta ciljeva: dugoročno, kratkoročno i trenutni ciljevi. Kojoj god vrsti pripadali moraju slijediti SMART okvir. Stoga moraju biti:

 1. Precizno definirano, jasno (s-specifično)
 2. Mjerljivi, kako bi se utvrdilo koliko su uspješno ispunjeni (m-mjerljivi)
 3. Ostvarivo, u odnosu na mogućnosti (a-ostvarivo)
 4. Realno, u odnosu na resurse koje imamo u situacijskom okruženju (r-realistično)
 5. Vremenski, definirano u odnosu na vrijeme (orijentirano na t-name)
psihologija sporta
Psihologija sporta - mitovi i trendovi

Mitovi sportske psihologije

Kako bismo se što bolje upoznali s temom sportske psihologije, potrebno je osvijestiti mitove u koje se još uvijek vjeruje. Mitovi su:

 1. Samo neuspješni sportaši trebaju pomoć sportskog psihologa.
 2. Samo najbolji sportaši imaju koristi od sportskog psihologa.
 3. Psihologija sporta je prodavanje magle.
 4. Psiholog je potreban samo za one sportaše koji imaju mentalne poremećaje.

Što je Biofeedback?

Jedan od modernih trendova u sportskoj psihologiji je biofeedback.

Biofeedback je zapravo tehnika učenja samoregulacije.

Sastoji se od postupka prikazivanja i kvantificiranja fizioloških parametara koji omogućuje uspostavljanje određenog stupnja kontrole nad funkcijama autonomnog živčanog sustava (ANS).

Glavni uzrok bilo kakvog značajnog pada razine tehnike i kondicije tijekom meča je upravo desinkronizirani rad ANS-a.

Ova metoda se temelji na snimanju i prikazivanju parametara tjelesnih funkcija čija se fiziološka aktivnost bilježi uz pomoć senzora postavljenih na tijelu osobe i pruža mogućnost postupnog učenja samoregulacije i stjecanja kontrole nad fiziološkim procesima, što inače jesmo. nesvjesni i nad kojima nemamo dobrovoljnu kontrolu.

Naravno, postoje i alternativne metode: reiki, bowen ali o tome u novom članku.

samoobrazovanje.rs

Preporuka

Možda vas zanima