back to top

Trikovi za poziranje

Naučite koji su to trikovi za poziranje i kako pozirati za profesionalne fotografije.

Možda mislite da niste fotogenični, ali to svakako nije istina. Gledamo slike modela, influencerica s Instagrama i Facebooka i mislimo da nikada nećemo moći izgledati tako na fotografijama jer nismo dovoljno lijepe ili jer nemamo savršeno tijelo. Ništa od ovoga nije istina. Jedina stvar koju trebate naučiti da biste dobili savršene fotografije je pozirati.

Kad je fotografija u pitanju, zapravo i nije toliko važno kako izgledate, toliko stvari ovise o drugim faktorima kao što su svjetlo, položaj kamere, vještina fotografa, kao i to kako ćete se namjestiti za fotografiju .

Ne brinite, sve je to vještina koju treba naučiti. Čak su i oni modeli koje vidite na društvenim mrežama, a izgledaju tako savršeno, morali naučiti ove tehnike.

Obratite pažnju na držanje

Vjerojatno ste svjesni razlike koju čini dobro držanje, ne samo na fotografijama nego iu stvarnom životu. Kad netko hoda opušteno i pogrbljeno to definitivno ne izgleda dobro, odmah izgledate privlačnije i prirodnije kad se uspravite.

Ispravno držanje također vam daje veći osjećaj samopouzdanja. Dakle, ispravite leđa, spustite ramena, uvucite i zategnite trbuh. Automatski ćete izgledati ljepše.

Također, fotografije cijelog tijela ispadaju malo bolje kada ste okrenuti na bok umjesto da stojite ravno ispred fotoaparata. Kut od 45 stupnjeva može istaknuti ono najbolje na vašoj figuri, ovo posebno vrijedi za žene. Čak i ako nemate istaknute bokove, na fotografiji će se činiti da ih imate kada se okrenete malo u stranu.

trikovi za poziranje
Kako pozirati za profesionalne fotografije uz par savjeta

Pronađite pravo svjetlo

Ako sami fotografirate ili ako vas ne fotografira profesionalac, morate naučiti kada je najbolje svjetlo za fotografiranje. Fotografije s prirodnim svjetlom su najbolje, amaterima je puno teže manipulirati s umjetnim svjetlom.

Također, fotografija ne smije biti presvijetla. Fenomenalne fotografije rijetko kada nastaju u podne kada svjetlost “bije sa svih strana”. Puno sunčeve svjetlosti može uzrokovati da slike budu presvijetle.

Fotografi smatraju da je danju najbolje fotografirati pri izlasku i zalasku sunca. Tada svjetlost dopire samo s jedne strane, a i dalje vas obasjava iako ste u sjeni.

Dobro mjesto za fotografiranje je i hlad, gdje sunčeve zrake ne padaju direktno na vas, ali ih ima dovoljno za savršenu sliku.

Položaj lica

Ovi trikovi za postavljanje lica možda su malo čudni, ali sigurno funkcioniraju. Malo podignite obrvu kad se fotkaš, izgledaš kao da si na faceliftingu. Lice izgleda svjetlije i otvorenije.

Gotovo svi modeli imaju jednu stranu lica za koju misle da je ljepša. I kada se fotografirate, stanite tako da to bude izraženo. Lice nikada nije potpuno simetrično, jedna strana je obično malo spuštena ili ima određene crte koje nas se toliko ne dojmljuju.

Nikada ne gledajte u kameru širom otvorenih očiju, može se steći dojam da ste uplašeni ili da “buljite” u nešto – što svakako ne želite. Opusti oči. Najbolji način da opustite oči je da se malo nasmiješite.

Najljepše fotografije su one kojoj se prirodno smijete, primjećuje se kada je osmijeh umjetan. Dok se smijete, snimite nekoliko brzih fotografija zaredom. Tada ćete moći pronaći barem jedan koji vam se sviđa.

Ako pokušavate snimiti profilnu sliku, pritisnite jezik na nepce. Ovaj pokret oblikuje čeljust. I fotografije sprijeda bolje izgledaju ako glavu gurnete malo naprijed, ispred ramena. Samo nemojte pretjerivati ​​jer može ispasti čudno.

Još jedan trik kako izgledati opušteno i prirodno, a da se ne smijete, je da malo opustite donju čeljust i tada će se usne malo otvoriti. Uz prethodne savjete možete steći dojam da biste trebali biti potpuno ukočeni prilikom fotografiranja, što nije slučaj. Na fotografijama se grč može uhvatiti izrazom lica.

Kako ne izgledati skučeno dok vježbate sve navedeno? Jednostavno, vježbom. Ako sami snimate selfije ili imate nekoga da vas slika, možete se istrenirati da na fotografijama uvijek izgledate najbolje.

trikovi za poziranje
Odmaknite ruke od tijela, igrajte se s njima

Što učiniti s rukama i nogama

Ako se pridržavate svih već navedenih savjeta, fotografija neće ispasti dovoljno lijepa ako ruke i noge držite zajedno. Ruke izgledaju duže i oblikovanije ako ih malo odvojite od tijela, nikako ih nemojte držati uz tijelo jer izgleda potpuno neprirodno, nemamo takav stav ni kad ne fotografiramo.

Odmaknite ruke od tijela, igrajte se s njima. Ako ste u mogućnosti držati nešto u ruci, kavu ili torbicu, to može dodati dinamiku fotografiji. Stavite ruke u džepove traperica, džepove jakne. Rukama dotaknite lice, uvrnite kosu, stavite prst na usnu (tako dobivate efekt koketiranja s kamerom). Ako nešto radite rukama, nećete izgledati ukočeno.

Noge također trebaju biti aktivirane, a ne stajati skroz ravno. Ako ispružite jednu nogu i stavite svu težinu tijela na nju, noga će se odmah činiti dužom.

Kut slike također je vrlo važan za duljinu nogu. Ako je kamera previsoka, glava će izgledati velika, a noge kratke, ako je kamera preniska, noge će biti preduge, a glava nesrazmjerno mala. Zato je najbolje da kamera bude negdje u sredini, u visini pupka za cijelo tijelo.

Sjedeće poze najbolje funkcioniraju kada malo raširite noge, odvojite ruke od tijela, ispravite ramena i ispravite leđa, ali opet ne toliko da izgleda umjetno. Dakle, blago raširene noge i ravna kralježnica.

Zapamtite i ovaj savjet: što su određeni dijelovi vašeg tijela bliže kameri, to će izgledati veći i duži. Ova igra perspektive može vam pomoći da vaše noge ili ruke izgledaju duže.

Koristite prave aplikacije i filtre

Nakon što naučite kako pravilno pozirati, sljedeći korak do savršene fotografije je dobra obrada. Photoshop može drastično poboljšati kvalitetu fotografije i istaknuti sve što ste htjeli.

Ako vas fotografira profesionalni fotograf, podrazumijeva se da će fotografije koje dobijete biti photoshopirane. A one najljepše svakako zaslužuju biti otisnute i uokvirene. Tada ćete imati podsjetnik koliko dobro možete izgledati.

Izrada ili ispis fotografija danas je moguć i online. Sve što trebate učiniti je poslati svoje fotografije na ispis online, a zatim ćete ih nakon dan-dva dobiti na kućnu adresu.

A ako sami fotografirate, postoje aplikacije koje možete preuzeti na svoj Android ili Apple telefon. Neki od najpoznatijih su VSCO ili Snapseed gdje vam neće trebati velika fotografska vještina da napravite savršene fotografije.

Kvaliteta se stječe kvantitetom

Ovi savjeti za poziranje danas su dostupni svima na internetu, no rijetki će ustrajati u vježbanju kako bi izgledali savršeno na slici. Kao što smo spomenuli na samom početku teksta, radi se o vještini – da biste postali dobri u tome potrebna vam je praksa i to mnogo.

Prvi korak je uvijek saznati koji se od ovih savjeta odnosi na vas. Recimo, neke figure jednostavno ne vole kut od 45 stupnjeva i bolje izgledate kada je kamera ravno u vas. Neki izgledaju ljepše kad se slikaju na profilu, neki ne.

Prvo morate eksperimentirati da biste to otkrili, a kada pronađete one poze koje vam najviše odgovaraju i imponiraju – vježbajte ih. Naravno, to ne znači da na svojim fotografijama ne biste trebali biti spontani.

Što više budete vježbali ove poze, to će one biti prirodnije. S češćim korištenjem, vaš će se stav vjerojatno znatno poboljšati, čak i kada je kamera isključena. Manje ćete se truditi da na fotografijama izgledate prirodno, izgledat ćete prirodno i znat ćete da ćete istaknuti sve vrline svog lica i tijela.

Još sličnog sadržaja

Možda vas zanima