back to top

10 korisnih savjeta za razgovor za posao

Jeste li prošli kroz taj osjećaj straha i nesigurnosti nakon što vas je poslodavac kod kojeg ste se prijavili pozvao na razgovor za posao?

Mnogi su se već susreli s prvim razgovorom za posao, mnogi će se tek susresti, a mi vam nudimo 10 savjeta koji vam mogu biti od koristi.

 Svaki razgovor za posao je priča za sebe, a nervoza koju osjećate, iako ste je već prošli, normalna je stvar.

Savjeti nakon poziva na razgovor za posao

Idite na svaki razgovor za posao na koji vas pozovu!

Mnogi od nas kada dođe korak “odlazak na razgovor” su u dilemi da li otići ili ne? Nikada ne razmišljaj o tome. Gledajte na svaki razgovor za posao kao na više iskustvo. Samo na taj način naučite kako pobijediti nervozu koja će biti prisutna koliko god vježbali prije odlaska.

Dobro se informirajte o poslodavcu za kojeg ste se prijavili i poziciji za koju ste se prijavili

Prije nego što odete na razgovor za posao, neka vam prvi korak pripreme bude informiranje o poslodavcu i poziciji na koju ste se prijavili. Istražite čime se tvrtka bavi, koja su joj postignuća posljednjih godina. Poslodavci s pravom pretpostavljaju da već dovoljno znate o njima čim se prijavite.

Oni to zapravo očekuju. Ako niste dovoljno informirani, nemojte to pokazivati ​​tijekom razgovora. Vaša neinformiranost može biti znak vaše neprofesionalnosti, a nitko ne želi nestručnog radnika.

razgovor za posao
10 korisnih savjeta za razgovor za posao

Pokažite da vam je stalo i da ste zainteresirani: ne oklijevajte, sami pokrenite priču, zašto ste se javili na natječaj?

Tijekom razgovora morate pokazati interes za poslodavca koji vas je pozvao, odnosno tvrtku, te za konkretno radno mjesto, čak i ako će vam to radno mjesto biti samo dodatni izvor prihoda.

Svaki poslodavac očekuje maksimalan angažman. Uvjerite poslodavca da je vaša poslovna etika usklađena s vizijom i svrhom njegove tvrtke.

Nemojte reći da vam je važno raditi samo za novac (jer to poslodavac zna čim se javite na natječaj), već naglasite da vam je primarni cilj uložiti trud i energiju, ali i naučiti nove stvari koje zahtijevaju praksu.

Budi opušten

Ne dopustite da vas “pojede” trema.

Trema će sigurno biti prisutna, ali dajte sve od sebe da to ne primijetite. Vježbajte disanje umjesto da razmišljate hoćete li dobiti posao ili ne.

Na taj razgovor prije svega otiđite s ciljem da upoznate uspješne ljude iz područja kojim se bavite, da porazgovarate s njima, da čujete nova razmišljanja drugih kandidata.

Budi svoj

Mnogi ljudi na razgovoru za posao pokušavaju biti ono što nisu u svakodnevnom životu. Nemojte to nikako činiti. Povjerenstvo pred kojim vodite razgovor i te kako može procijeniti tko je iskren u svom izlaganju, a tko pokušava glumiti novog sebe. Ne lažite ni sebe ni druge!

razgovor za posao
10 korisnih savjeta za razgovor za posao

Odjenite se prikladno

Više puta ste čuli savjet da se na razgovoru za posao odijevate elegantno, poslovno i sl. Ne pretjerujte! Budite primjereni, ni previše elegantni (izgledalo bi kao da ste potrošili previše vremena na spremanje) ni previše sportski.

Za djevojčice bi idealna kombinacija bile hlače, košulja, balerinke. Nemojte biti žrtva visokih peta ako ih ne možete pravilno izuti! Osim toga, diskretan nakit nije naodmet.

Muškarci bi izgledali sasvim prikladno za situaciju s hlačama, džemperom ili košuljom i cipelama. Vodite računa o bojama odjeće. Neka budu neutralni.

Stilski i normativno se pravilno izražavati

Ispravno izražavanje vrlo je važno prilikom razgovora za bilo koji posao. Vodite se onom “Lijepa riječ i željezna vrata otvara”.

Budite svjesni neverbalne komunikacije tijekom razgovora

Neverbalna komunikacija kao i izraz lica jednako su važni kao i sam razgovor tijekom intervjua. Obratite pažnju na to kako sjedite, kako držite ruke. Nemojte dopustiti da svoju nesigurnost odajete nekim neverbalnim znakom.

Odgovorite precizno na postavljena pitanja

Značajan dio razgovora predstavljaju pitanja koja će povjerenstvo postavljati tijekom razgovora. Prije svega, pokušajte odgovoriti na pitanje precizno i ​​točno, bez pretjerivanja.

Okruženje koje iz vašeg kuta gledanja ima pozitivnu namjeru može komisiju navesti na zaključak da ste nesigurni i da ne znate što odgovoriti. Prijeđite s konkretnog odgovora na razvijanje priče s logičkim slijedom.

razgovor za posao
10 korisnih savjeta za razgovor za posao

Slobodno izrazite svoje stavove i postavite pitanja poslodavcu

Tijekom pitanja poslodavac će željeti čuti i vaše mišljenje. Slobodno izrazite svoje mišljenje bez oklijevanja. Uvijek je dobro biti zainteresiran za posao, a nisu na odmet ni pitanja koja možete postaviti članovima komisije na kraju razgovora.

Time ćete samo dokazati da ste osoba koja ima svoje “ja” i odiše samopouzdanjem.

PREPORUKA

Možda vas zanima