back to top

Kako se ošišati: Samostalno šišanje kod kuće

Želiš naučiti kako se ošišati kod vlastite kuće i pri tome urediti svoju kosu baš onako kako se tebi sviđa?

Kažu da jest frizura je ogledalo karaktera, ali vrijedi li to “pravilo” i u kućnoj izolaciji za vrijeme izvanrednog stanja?! Sigurno se mnogi od vas trenutno ne slažu s tom tvrdnjom jer nakon brojnih dana provedenih u karanteni i zatvorenim frizerskim salonima, frizura je za mnoge najmanje reprezentativan detalj.

Međutim, to uopće ne mora biti tako. Iako zbog koronavirus pandemija ograničeno kretanje i većinu vremena provodite kod kuće, ne znači da biste trebali zabušavati i izgledati loše. Baš suprotno! Sve što trebate znati je kako ošišati vlastitu kosu kod kuće i savršena frizura ponovno može zasjati na vašoj glavi.

I dok neki oklijevaju odlučiti se za samošišanje oni hrabriji već uveliko guglaju “kako se ošišati“. Ako čitate ovaj tekst, činjenica je da spadate u one hrabrije koji su se odvažili na ovakav korak, samo trebate saznati kako to najbolje možete učiniti.

Zato vam predstavljamo detaljan vodič za samošišanje koji će vam pomoći u tome kako se ošišati kod kuće dok traje izolacija. Sve što je potrebno je malo vještine, odgovarajuća oprema i spremnost da pažljivo slijedite naše upute.

Kako ošišati vlastitu kosu – sve što vam treba za savršenu frizuru

Šišanje kod kuće nije pretjerano kompliciran posao. Zahtijeva malo vježbe i preciznosti, ali ako imate pravu opremu, onda to možete učiniti bez ikakvih problema. Dane u samoizolaciji iskoristite za usavršio svoje vještine šišanja pa ako vam se svidi konačni rezultat, ta ista vještina može vam uštedjeti mnogo novca i spasiti vas odlaska frizeru čak i nakon pandemije.

Upuštate li se u avanturu zvanu samošišanje, prije svega trebate pripremiti sav pribor koji će vam biti od koristi za obavljanje te aktivnosti. Trebate ih škare, češalj, ogledalo, prema potrebi i ručno ogledalo što će vam pomoći da vidite i stražnji dio glave Trimer za kosu s ekstenzijama, ako želite vrlo kratku frizuru.

Nemojte očajavati ako u svojoj kolekciji još uvijek nemate mašinicu za šišanje, budući da ovaj električni uređaj možete nabaviti u bilo kojoj željezariji (koja još uvijek radi) ili ih naručiti putem interneta.

S obzirom na to da ti nema potrebe za vrhunskim profesionalnim strojem koriste frizeri, ovaj uređaj sa svim potrebnim nastavcima možete dobiti po vrlo pristupačnoj cijeni.

kako se sam ošišati
Savršena frizura ponovno može zasjati na vašoj glavi

Kako sami ošišati kosu mašinicom

Ako želite najjednostavnije rješenje problema zvanog “kako ošišati kosu sama kod kuće”, onda je mašinica za šišanje sve što vam treba. Čak i ako odrežete cijelu glavu u jednoj dužini, tada se posao može obaviti za manje od pet minuta.

Potrebno je samo da stavite odgovarajući nastavak, kako biste namjestili željenu duljinu – kec, dvojka, trica, četvorka, pa ravnomjernim pokretima ošišate kosu s cijele glave. Ako želite napraviti prijelaz i razliku između pojedinih dijelova, najbolje bi bilo ošišati cijelu glavu na maksimalnu željenu dužinu (npr. tri), a zatim kraćim produžetkom (as ili dvojka) prijeći preko dijelova glavu na kojoj želite kraću kosu.

Imajte na umu da, taman kada dođete do crte gdje trebate napraviti prijelaz, polako odmaknete stroj. Kao kad avion polijeće s piste. Tako ćete dobiti pravu duljinu, odnosno savršen prijelaz između dvije duljine.

Kod zulufa odredite dužinu na koju ih želite skratiti. Možete ih odrezati pri korijenu uha, ali standardna duljina je do područja gdje možete osjetiti jagodičnu kost. Koristite mašinicu bez nastavka i fino uklonite dlačice na željeni dio.

Posebnu pozornost obratite na dijelove oko ušiju i oko vrata, jer ih je najbolje izravnati mašinicom bez nastavka, odnosno pratiti prirodnu liniju rasta kose i tako oblikovati frizuru po želji. Sad kad znate kako ošišati svoju kosu mašinicom sigurno je da će karantenska frizura izgledati puno bolje.

Kako ošišati kosu škarama u kombinaciji sa mašinicom

Jedan od najčešćih frizura kod dječaka je to onaj gdje se koristi kombinacija stroja i škara odnosno kosa na vrhu glave se šiša škarama, a straga i sa strane mašinicom.

Za ovakvu frizuru prvo je potrebno dobro namočiti kosu sa svih strana, a potom je nježno osušiti ručnikom. Tada na scenu stupa češalj s kojim ćete podijelite kosu na dio koji se može rezati škarama i dio koji se može rezati mašinicom.

Kosu razdijelite prema prirodnom razdjeljku na glavi, a zatim krenite sa šišanjem. Kosu sa strane (do prirodnog razdjeljka) ošišajte mašinicom na željenu duljinu pokretima duž kose (odozdo prema gore). Isti je slučaj i s kosom straga. Tu vam može pomoći ručno ogledalo kako biste mogli vidjeti što radite.

Ovisno o duljini na koju ste ošišali kosu, također možete stvoriti lijep valoviti izgled s kosom ošišanom strojemsamo trebate krenuti od najveće dužine kojom ćete ošišati cijelu zonu, a zatim rezati sve manje i manje dijelove kose sve manjim duljinama.

Nakon toga slijedi malo teži dio, tj rezanje kose od vrha glave škarama. Potrebno je češljem pokupiti jedan pramen kose te ga uhvatiti prstima (kažiprstom i srednjim prstom) te njihovim pozicioniranjem odrediti koliko želite skratiti kosu.

Dio pramena iznad prstiju odrežete škarama i tako idete pramen po pramen, od prednjeg dijela glave prema natrag.

Kako ošišati vlastitu kosu i ukloniti ispucale vrhove

Velik broj djevojaka često ima problemi s ispucalim vrhovima. Nemojte očajavati ako ste sada među njima, s obzirom na to da su frizerski saloni već duže vrijeme zatvoreni i nemate mogućnosti da se o vašoj kosi brine stručnjak.

Međutim, ako se pitate kako ošišati vlastitu kosu i tako se riješite ispucalih vrhova, evo rješenja za vas. Prvi način je začešljati svu kosu preko glave prema naprijed i sve vrhove kose podrezati škarama.

Drugi način je da podijelite kosu na dva dijela i zatim je očešljate po licu. Okrenite glavu na stranu i odrežite sve krajeve škarama. Tako ćete dobiti ravnu kosu, koja će imati zdrave vrhove.

kako se ošišati

Kako se sami ošišati stepenasto

Pokazali smo vam kako sami ošišati stepenastu frizuru mašinicom, ako imate kratku kosu, ali kako to učiniti cure i svi oni koji imaju malo dužu kosu i ne žele je šišati mašinicom? Ne očajavajte, jer čak i ova metoda šišanja može biti vrlo jednostavna u kućnim uvjetima.

Svežite kosu u rep, ali na prednjem dijelu glave, iznad čela. Dobro povucite sve pramenove i sve slojeve kose. U ovoj situaciji uglavnom ne morate smočiti kosu, ali ako je kovrčava ili neposlušna, moglo bi pomoći. Nakon vezuješ kosu u rep morate odlučiti koliko dugo želite da bude prvi sloj kose.

Stavite češalj na duljinu koju odaberete, zatim podignite rep i čvrsto ga držite. Uzmite škare i odrežite tamo gdje je češalj. Nakon skroz vodoravno okrenuti škare i usitniti po sredini repa, dok ne postane potpuno čupav. Pazite samo kada šišate sa škarama okrenutim prema glavi da se ne porežete. Na kraju maknite gumicu s kose i pustite je da zablista u svom punom sjaju.

Nadamo se da ste uhvatili korak bilješke te da su vam ovi savjeti bili korisni ako trebate odgovor na pitanje kako se sami ošišati kod kuće. Izvanredno stanje često tjera na neplanirane aktivnosti, ali samostalno šišanje može biti vrlo zabavno i potaknuti vašu maštu tako da dobijete sasvim neočekivanu frizuru kojom ćete biti oduševljeni.

Pokušajte se ne zanijeti previše u naletu kreativnosti, ali čak i ako je tako, znajte da je to samo kosa – izrasti će opet!

Preporuka za vas

Možda vas zanima