back to top

Poslovne ideje do nekoliko tisuća eura

Poslovne ideje – preporuke

Frizerski salon

Koliko god se ovo činilo komplicirano, lako je i jednostavno i ako se želiš ošišati za par mjeseci, a za ženske frizure treba ti malo ozbiljniji tečaj.

Da biste u potpunosti pokrenuli posao od ideje do realizacije, potrebno vam je par mjeseci da planirate, prikupite proračun, pronađete lokaciju, pronađete nekoga tko će surađivati ​​s vama i krenuti u avanturu. 

Ovo je doživotni zanat i čak i ako vam dosadi i poželite probati nešto drugo uvijek ćete mu se moći vratiti i uvijek ćete imati kupce. 

Ako imate malo veći budžet, ne morate ni sami biti frizer, već je dovoljno da vaša poslovna ideja zaživi ulaganjem novca u lokal, opremanjem i pokretanjem posla s nekim tko želi raditi kao vaš radnik ili partner.  

Početna investicija 2000-4000 eura.

Pizzeria

Uvijek popularno jelo i starijih i mlađih sugrađana, može vam pružiti prilično dobar izvor prihoda ako nakon istraživanja tržišta dođete do zaključka da je ovaj posao isplativ na željenoj lokaciji, ali svakako ako uključite i dostavu na kućnu adresu sigurno će biti. 

Da biste otvorili pizzeriju, prije svega morate biti pomalo gurman i voljeti raznolik okus hrane koji vas očarava svakim zalogajem. Sve ostalo je lako riješiti kada se odlučite hoćete li samo obaviti dostavu ili ćete imati i malu pizzeriju u kojoj ćete usluživati ​​svoje kupce. 

Za otvaranje pizzerije morate imati pizza majstora kojeg treba pristojno platiti, pećnicu za pizzu koja mora biti savršena, lokaciju, drugu opremu i puno predanosti. 

Prosječni kupac brze hrane voli pojesti krišku pizze barem dva puta tjedno, pa ako se odlučite na taj korak, za vas nema zime. Početna investicija: 5000-8000 eura.

Kava za ponijeti

Brzo živimo, vrijeme je postalo nedovoljno za sve naše želje, pa da u miru popijemo topli napitak. Odlična ideja koja ne zahtijeva puno novca, ali treba savršenu lokaciju gdje prolazi puno ljudi.

Malo mjesto koje ne bi trebalo biti puno skupo, malo bolji aparat za kavu, dobro osmišljene plastične čaše za ponijeti, i malo sreće može vam pružiti savršenu malu tvrtku o kojoj ćete pričati i hvaliti se svima. 

Uz kavu možete jednostavno dodati neki drugi mali proizvod, neki keks, čokoladu, čaj ili slično. Dobro istražite teren i poduzmite akciju. Početna investicija 3000-5000 eura.

Agencija za posredovanje

Ono što zakon pruža kao mogućnost je da se, bez obzira na obrazovanje, možete baviti ovim zanimanjem. 

Da biste bili agent za postizanje dogovora između dva klijenta čiji je epilog suradnje završio na sudu, potrebno je samo proći tečaj od nekoliko tjedana i dobiti certifikat. 

Nakon toga svoj posao možete obavljati bilo gdje, ne treba vam ni posebna skupa lokacija, možete registrirati tvrtku u svom stanu, te pregovarati sa samim klijentima ili u ugostiteljskim objektima pogodnim za ovu vrstu pregovora. Istražite još malo o ovoj temi i evo vašeg posla gotovo bez ulaganja. Početna investicija manja od 1000 eura.

Servis mobilnih telefona i prodaja dodatne opreme

Danas svatko ima barem dva mobilna telefona ili jedan s dvije kartice. Ova tehnologija tako brzo napreduje i mijenja se tako brzo da doslovno svaki kutak prodaje mobitele i mali pribor je vrlo isplativ. 

Polako ulazite u tajne servisiranja i imat ćete prilično dobre prihode od zamjene ekrana, zamjene maski, lijepljenja zaštitnih folija, a da ne govorimo o prodaji pribora. Osim telefona, tu su i tableti, automobilski dodaci koji služe namjeni ovih multimedijskih uređaja. 

Ova poslovna ideja je jednostavna za implementaciju i ne ovisi toliko o lokaciji, već više o kvaliteti vašeg rada. Početna investicija manja od 2000 eura.

Palačinke

Slatka mala poslastica koju nitko nikada ne odbija, palačinka. Kao i sve što radite, kvaliteta i ljubav prema hrani određuju kakav će biti vaš proizvod. Palačinke nitko nikada ne odbija (ima pehova) i uvijek prođe. 

Osim slatkiša s tisuću kombinacija, slane palačinke se fenomenalno prodaju i na njima je dobra i zarada. Za ovu malu tvrtku morate imati ideju kako će izgledati od dizajna, pakiranja, sa ili bez dostave i kombinacije dodataka. 

Ovaj posao je lako otvoriti uz vrlo male početne troškove, a zarada je više nego zahvalna.

poslovne ideje do nekoliko tisuća eura

Početna investicija manja od 2000 eura.

Servis prijenosnih i stolnih računala

Kao i servis mobitela, servis računala je uvijek zauzet, pogotovo jer kad naučite neke osnove, lako se prihvatite popravka nekih drugih popratnih uređaja i opreme. 

Od hardverskih dijelova do softverske podrške, sve se može sasvim lijepo platiti i posao može zaživjeti bez problema. 

Kao i za neke slične tvrtke, nije vam potrebna posebna i skupa lokacija, ali kvalitetan i brz rad bit će vaša preporuka svim ostalim klijentima. Početna investicija manja od 2000 eura.

Tattoo majstor

Tetoviranje je, kao i sve ostalo sa zapada, u našoj kulturi lako prihvaćeno, a cijene jedne tetovaže nisu male, pa je potencijalna zarada vrlo visoka. 

Ako imate talenta za crtanje, lako se možete školovati za ozbiljnog tattoo umjetnika i pristojno zaraditi od samo nekoliko tetovaža mjesečno.

Oprema za tetoviranje i korištene boje nisu skupe u odnosu na cijenu koju možete naplatiti za željenu tetovažu od klijenta. 

Ako ste malo bolje nadareni, lako možete postati traženi, pa možete podići cijenu svoje usluge. Početna investicija 1500-3000 eura.

LED rasvjeta

LED rasvjeta i LED žarulje su  posljednje vrijeme postale vrlo popularne zbog svoje cijene i praktičnosti, a kombinacijom drva ili nekog drugog materijala može se stvoriti nekoliko linija LED svjetiljki koje su za kućnu ili drugu upotrebu.

LED sijalice koje možete izraditi i prodati direktno ili online, ili tvrtke koje se bave maloprodajom ili veleprodajom rasvjetne opreme ili unutarnjih prostorija. Ideje za vođenje ovog posla su beskrajne. Početna investicija manja od 2000 eura.

Krojački studio

Još jedna ideja koju možete sami realizirati ako poznajete ovaj zanat, ako ne znate lako ćete zaposliti nekoga tko zna raditi, a nema novca da radi sam. 

Uvijek se ima posla skratiti neke čarape, promijeniti neki dio ormara, staviti gumb itd. Za opremanje krojačkog ateljea potrebni su vam jedan ili dva šivaća stroja, police za odlaganje primljene i gotove odjeće te trošak najma trgovine i mali popratni troškovi.

Početna investicija manja od 2000 eura.

Spušteni stropovi i molerski radovi

Ako se bavite ovim obrtničkim poslom, možete legalno pokrenuti posao i proširiti posao angažiranjem radnika i postavljanjem prekrasnih spuštenih stropova koji su uvijek popularni uz led lampe ili prekrasne slike neba, šume ili druge animacije. 

Vrlo isplativ posao, uz malo bolji marketing možete lijepo naplatiti svoj rad. Za početak nisu potrebna velika ulaganja, a zarada može biti vrlo primamljiva. Početna investicija manja od 2000 eura.

Održavanje i montaža sanitarne i grijaće opreme

S ovim obrtom ne možete dobro živjeti, ali možete vrlo ozbiljno zaraditi. Može se raditi odvojeno, a obično su dva majstora pa rade zajedno kada su u pitanju nove kuće ili zgrade. 

Za pojedinačne popravke majstori najčešće idu samostalno i ne samo kroz popravke, već i kroz preprodaju pojedinih popratnih dijelova mogu dodatno zaraditi. 

Poslovna ideja je više zanat, ali ako napravite ozbiljnu organizaciju i podijelite posao na radnike, možete imati ozbiljnu tvrtku koja će ozbiljnije raditi na projektima i zarađivati ​​puno više nego kao pojedinac. Za ovaj posao potrebni su vam alati koji nisu tako skupi.

Početna investicija 2000-3000 eura.

Izrada epoksidnih podova polaganje laminata i parketa

Podovi u kućama, stanovima, garažama, kafićima i drugim objektima su vrlo traženi i posao se stalno razvija, osim poznatih laminata i parketa, epoksidni podovi su vrlo popularni i vrlo pogodni. 

Ulaganje u ovaj posao kroz obuku, za početni materijal i alat nije sjajno, ali se njegova proizvodnja može vrlo lijepo naplatiti po kvadratu u skladu s dogovorom s naručiteljem, a ovom se poslu treba posvetiti jer investicija sigurno neće propustiti. 

Kada razvijete posao i imate školovane radnike, možete raditi ozbiljnije projekte na kojima možete ozbiljno zaraditi. 

Početna investicija 5000-8000 eura.

Namještaj po narudžbi

Sjajan posao u kojem vam ne trebaju velika ulaganja, samo dobra prodaja i obuka kako izmjeriti mjere namještaja, naručiti potrebne elemente i sve to sastaviti sa svojim klijentom. 

Ne zahtijeva puno ulaganja u alate i opremu, ali treba vremena da se nauči sve kolače o prodaji, razgovoru s kupcima, poduzimanju mjera i montaži namještaja na licu mjesta. 

Ideja može biti od izrade polica, kuhinjskih elemenata, dječjih soba, ormara, polica za cipele i još mnogo toga. Kako ne biste imali puno troškova oko prijevoza dijelova namještaja, morate imati kamion, što je za početak nešto veći trošak, ali se ta investicija vrlo brzo isplati.

Početna investicija 6000-9000 eura.

Servis bicikala i iznajmljivanje bicikala

Od navršenih 12 mjeseci bicikl se vozi skoro 10 mjeseci godišnje i uvijek se ima što popraviti, bilo da je to lanac, kočnice, mijenjanje guma i slično. 

Ljudi su vezani za svoje stvari, pa su vezani i za svoj bicikl i ne žele ga mijenjati, nego održavati, a servis im puno pomaže jer ne gube vrijeme na popravke. Dakle, opremanje vaše usluge i predanost ovom poslu može donijeti pristojan prihod. 

Poslovna ideja se može dodatno razviti kupnjom desetak kvalitetnih bicikala koje možete iznajmiti, ali za to je pogodna i lokacija, primjerice na jezeru ili velikom parku i slično.

Početna investicija manja od 2000 eura.

poslovne ideje do nekoliko tisuća eura
Poslovne ideje do nekoliko tisuća eura

Održavanje dvorišta i travnjaka

Idealan posao za one koji žive na rubnim dijelovima grada ili na mjestima gdje su kuće s okućnicom uglavnom zastupljene, ili čak urbanim sredinama gdje zgrade imaju velika dvorišta i parkove. 

Investicija za ovaj posao nije prevelika, potreban vam je jedan kamion za prijevoz opreme, kosilica, trimera i ostalih pratećih artikala, a naravno potrebno je i malo ulaganje u marketing dok ne pronađete kupce. 

Lokacija vaše tvrtke nije važna jer vi idete klijentima, oni ne dolaze vama. Budući da se radi o manje-više sezonskom poslu, može se proširiti i na čišćenje okućnice i zimi, kako bi se zarada održala na optimalnoj razini. 

Idealno je imati ugovore s klijentima u kojima ćete predvidjeti njihove i svoje obveze.

Početna investicija 6000-9000 eura.

Izrada fontane

Fenomenalna stvar koja zahtijeva puno marketinga, kako bi se potencijalni klijenti upoznali s vašim radom i kako bi se odlučili samo za vas. 

Specijalizacija u ovom poslu može donijeti fenomenalan prihod, jer jedna osrednja fontana može zaraditi dosta novca mjesečno.

 Ako uspijete prodati svoje elemente izradom fontane, onda je potencijalna dobit još veća. Ovo je također posao s beskrajnim idejama. Početna investicija manja od 2000 eura.

Foto studio

Jedan od poslova za koje uvijek ima posla, od proslava, profesionalnog slikanja za razne namjene, oslikavanja proizvoda za online poslovanje, dječjih rođendana, matura i sl. Sada je fokus na slikanju i snimanju dronom. 

Fotografija je toliko napredovala da je za ovo zanimanje potrebno malo zahtjevnije školovanje, ali i nešto više novca da se fotografski studio malo bolje opremi. 

Zarada u ovom poslu je jako dobra, a ovakvu vrstu posla ne treba zanemariti unatoč jakoj konkurenciji. Konkurencija postoji i zato što je dobar fotograf vrlo tražen na tržištu.

Početna investicija od 6000-10000 eura.

Usluga kemijskog čišćenja

Dobro pogledajte u svom području postoji li usluga kemijskog čišćenja, a zatim izračunajte bi li vam se ova vrsta posla isplatila. 

Super je za obiteljsku tvrtku, nema puno obaveza oko klijenata, posao rade strojevi, a ti ostvaruješ zaradu. Uz ovaj model kasnije se može nadograđivati ​​i posao pranja, sušenja i peglanja, ali to je opet nadogradnja za koju treba vremena i ozbiljna organizacija. 

Bilo bi dobro za početak uložiti malo više novca u kvalitetnu opremu, a dobro je uložiti i na lokaciju, ili nešto bolju lokaciju, što će biti malo veće cijene najma restorana.

Početna investicija od 6000-10000 eura.

Autopraonica i pranje tepiha

Ovaj posao ne treba posebno objašnjavati, potreba za njim je itekako prisutna i vrlo se pristojno zarađuje. Jedna autopraonica iznutra i izvana dolazila je po cijeni od 5-30 eura, a postoji i opcija samopranja automatima, što je samouslužno i puno jeftinije. 

Uz pranje automobila, pranje tepiha obično je pogodno kao dodatna vrsta zarade koja odgovara ovom poslu. 

Za najam dobre lokacije, zapošljavanje radnika i kupnju opreme potrebno je izdvojiti nešto više novca, a morate paziti na lokaciju kako ne biste bili blizu konkurenciji.

Početna investicija od 6000-10000 eura.

Sportska škola

Vrlo popularan posao kao i bilo koji drugi za djecu. Ideja koja je zaživjela u svim gradovima, uz redovite sportove, da se djeca uz zabavu bave općom tjelesnom kulturom uvijek će biti aktualna jer roditelji uvijek žele najbolje za svoju djecu, a ovakav tip škole je idealan jer je nije režirano.

Ako imate potencijala za ovu vrstu posla, lako možete puno napredovati. Ako niste posebno zainteresirani za ovaj posao, možete ga jednostavno organizirati zapošljavanjem radnika, iznajmljivanjem učionice itd. Početna investicija manja od 2000 eura.

Neka druga škola i edukacija za djecu 

Slično kao i sportska škola, ovu vrstu škole možete jednostavno otvoriti ako imate znanja iz područja poput glume, programiranja, matematike, stranog jezika , određene sportove poput košarke, karatea, nogometa i slično. Roditelji su jako zadovoljni ovakvim školama i rado šalju svoju djecu da uče nešto novo. 

Za najam bara ne treba vam puno novca jer lokacija nije toliko bitna, ali trebate osmisliti lijep program edukacije kako bi bio zanimljiv djeci s puno dodatnih sadržaja. Lijepo izračunajte svoje troškove, i odredite svoju zaradu. Početna investicija od 2000 do 3000 eura.

Fitness studio

Ako imate znanja iz ovog područja, lako možete profitirati jer su ljudi poludjeli za ovim stvarima o prehrani, tjelovježbi, zdravom životu i nekakvoj sportskoj zabavi. 

Za fitness studio treba vam šank ili stan, tečaj ako već niste na tom polju, malo bolji marketing i krenut ćete u posao s prvim kupcima. 

Dobro je odlučiti se za nešto konkretno, imati program vježbanja koji će ljudima biti privlačan s nekim glazbenim sadržajem, opremom, strunjačama, nekim utezima i posao je počeo. 

Bitno je da imate opremljene svlačionice i tuš kabine.

Početna investicija od 4000 do 5000 eura.

poslovne ideje do nekoliko tisuća eura
Poslovne ideje do nekoliko tisuća eura

Knjigovodstvena agencija

Od 100 poslovnih ideja, ova ideja je za one koji vole brojke i financije. Ne morate imati diplomu ekonomiste da biste imali knjigovodstvenu agenciju. Sve što trebate učiniti je završiti knjigovodstveni tečaj i podnijeti zahtjev za licencu. 

Knjigovodstvo je jako zanimljivo područje, upoznajete ljude koji su pravi poduzetnici i zajedno s njima studirate. Kako biste sebi olakšali ovaj posao, odmah na početku uzmite najbolji računovodstveni softver dostupan u zemlji, a najbolje je završiti i obuku na njemu.

U početku je malo teže pronaći klijente, ali s vremenom to prođe samo od sebe. Što više znate u svakom poslu, to više vrijedite, pa tako i ovdje, što više vrijednosti dajete svojim klijentima, više ćete i zaraditi. Početna investicija od 2000 do 3000 eura.

Salon za manikuru i pedikuru

Instagram, facebook, tiktok i druge društvene mreže revolucionirali su ovaj posao jer je jednostavno eksplodirao i posla ima za duplo više salona nego sada. 

Ako ste poduzetnik, već znate što trebate učiniti, a ako ste poduzetnik i imate novca za ulaganje, samo nađite tim, pronađite lokaciju, opremite salon najboljom opremom uz dobru reklamu, možete’ ne branite se, a povrat ulaganja je predobar.

Početna investicija od 2000 do 6000 eura.

Salon za masažu

Da biste imali uspješan salon za masažu potrebno je puno, stoga se prije nego se odlučite na ovaj korak dobro informirajte o prednostima i nedostacima ovog posla. 

Prije svega, kao i kod drugih poslova, ova poslovna ideja može donijeti mnogo novca ako radite pametno i ako radite na duge staze. 

Za ozbiljniju zaradu potrebno je pronaći balans između broja klijenata, cijene usluga i troškova marketinga jer je to ovdje neophodno. 

Lokacija nije presudna pa je bolje uložiti u izgled salona nego dati puno novca za preskupu lokaciju. Početna investicija od 2000 do 6000 eura.

Plesni studio

Samba, rumba, cha-cha-cha i drugi plesovi su zanimljivi i uvijek ima interesa bez obzira na generaciju polaznika. Popularnost svakako raste u ljetnoj sezoni, ali ni zimi nema zime. 

Lokacija može biti u sali, u prostoru kafića, stana i slično. Ova poslovna ideja može vam donijeti pristojnu zaradu ako ste majstor ovih plesova. 

Lijepo je raditi u paru, a angažirati više instruktora koji imaju talenta održati energiju na visokoj razini i brzo opustiti sudionike kako bi se što prije opustili i zavoljeli ples i atmosferu.

Početna investicija od 2000 do 6000 eura.

Butik rabljene odjeće second hand

Ova poslovna ideja vrlo je popularna, pogotovo na našim prostorima, jer se uvijek može pronaći dobar komad odjeće za male novce. 

S ovim poslom nećete pogriješiti ako dobro procijenite dobavljače koji vam donose robu, jer puno ovisi o tome jeste li iz prve ili druge ruke, kupujete li odjeću na kilogram, je li ta odjeća spremna za prodaju ili vam je potrebna imati dodatne troškove pranja, peglanja, kemijskog čišćenja i ostalog. 

Za ovu poslovnu ideju potrebna vam je dobra lokacija, a ovisno o tome za koji se ormar odlučite, a rijetko možete birati jer obično ima muškaraca, žena i djece, ovisi o veličini vašeg dućana. 

Ovaj poslovni model ne zahtijeva gotovo nikakav marketinški budžet, obično je važno znati da na vašoj lokaciji postoji dobra garderoba. Početna investicija od 7.000 do 9.000 eura.

Promet

Jednostavan posao koji ne treba pretjerano objašnjavati, ali za njega je presudna lokacija jer je bitno odabrati gdje prolazi veći broj ljudi. Najbolje lokacije su blizina centra, blizina prometnih institucija, blizina autobusnog stajališta i slično. 

Robu u maloprodaji dobivate od par dobavljača koji su specijalizirani za ovu vrstu opskrbe robom svojim kupcima, pa nije teško odlučiti se za asortiman jer oni sami imaju analizu potrošnje proizvoda u takvim maloprodajnim objektima, tako da ne možete pretjeraj sa svojom narudžbom.ne možeš prodati. 

Ako se odlučite na ovaj korak, preporučamo da zaposlite radnike i dobro ih platite, jer je ovaj posao jako mukotrpan, a bez poštene radne snage ne možete preživjeti.

Početna investicija od 8000 do 9000 eura.

Trgovina za proslave i rođendane

Sve su popularnije specijalizirane trgovine za određenu temu, pa ova tema ima što ponuditi tržištu, što bi se popularno reklo od igle do lokomotive. 

Od kostima, prateće opreme za jelo i piće, do glazbenih ozvučenja i instrumenata, specijalnih efekata dima i vatrometa, specijalnih vozila, ugovora s partnerima o zakupu posebnog prostora za proslave i još mnogo toga što vam pada na pamet.

Uz darivanje možete uključiti i uslugu postavljanja i uređenja opreme koju iznajmljujete ili prodajete, imate samo mašte i malo marketinga da pogurate posao. Početna investicija od 8000 do 9000 eura.

Radionica izrade svijeća

Vrlo zanimljiv posao i vrlo kreativan. To je prava poduzetnička priča jer je to posao koji se gradi malo po malo, korak po korak, i nema kraja, može se doslovno napredovati u nedogled. 

Asortiman svijeća je jako velik pa se za početak morate odlučiti za par linija za koje ćete se specijalizirati, a zatim s vremenom eksperimentirati i stvarati nove tehnike za nove linije. 

Izbor strojeva za ovaj posao je jako velik, pa se treba dobro raspitati i napraviti dobar poslovni plan kako ne biste kupili previše materijala za proizvodnju, ili ne biste kupili nešto krivo. Početna investicija od 5000 do 9000 eura.

Sušilica za voće i povrće

Proizvodnja i prerada hrane je uvijek isplativa i tržište uvijek ima prostora za primanje bilo koje vrste hrane koja uopće nije dobra, a na kraju svaka roba ima svog kupca pa ćete sigurno uspjeti ako se odlučite za ovo korak. 

Za ovaj oblik prerade hrane potrebno je imati tehnologa koji će stručno pripremiti cijeli proces, te sve pokriti papirima da bude zdravo i zakonski provedeno od otkupa, prerade, pakiranja i prodaje voća. 

Morate se poštivati ​​sanitarni uvjeti kako ne biste imali problema s pregledima.

Početna investicija od 7.000 do 9.000 eura.

Proizvodnja povrća u staklenicima

Ovo je ozbiljna priča koja vam može pružiti sjajnu budućnost ako se posvetite ovom poslu. 

Morate dobiti puno informacija o usjevima koji najbolje uspijevaju u ovim uvjetima uzgoja, konzultirati se sa stručnjacima, pročitati knjige o usjevima, pregledati tržište i pokušati unaprijed osigurati prodaju budućih proizvoda.

 Nakon svega toga, odlučite koji ćete usjev, u kojoj količini i na koji način proizvoditi. Dobro je imati dugoročan plan razvoja ovog posla, te detaljan plan njegovanja kulture koju odaberete. 

Lokacija i zemljište su jako bitni jer kada pregledate zemljište na kojem ćete saditi, dobit ćete i preporuku koja je kultura po sastavu zemljišta najbolja. 

Ako zemlja nije dovoljno dobra za željenu kulturu, možete je obogatiti raznim gnojivima koja postoje na tržištu. Ozbiljan posao za ozbiljne ljude. Početna investicija od najmanje 3000 eura i beskrajno.

Bravar

Ova vrsta zanimanja je i dalje aktualna, ali morate poraditi na sebi kako biste pratili trendove, jer svijet ide ka tome da se obične brave polako izbacuju iz upotrebe. 

Ozbiljan bravar može provaliti svaku šifru sefova, može otvoriti svaku bravu, za njega nema prepreka. Ali zato može jako lijepo naplatiti svoj posao. 

Zanimljiva je priča da je jedan bravar “oderao” banku za svoju uslugu jer su mu razbili glavni šef, a onda nisu mogli riješiti problem, pa su morali zvati stručnjaka iz ove struke, naravno da je pristao, ali za vrlo pristojna cijena

Dakle, da još jednom rezimiramo, svaka poslovna ideja zahtijeva dodatno istraživanje, puno vremena utrošenog na edukaciju i, naravno, akciju. Početna investicija manja od 2000 eura.

Ručno rađeni nakit

Fenomenalan posao za pripadnice ljepšeg spola koje svojom kreativnošću mogu napraviti pravo malo čudo. 

Mnogo je primjera tako uspješnih poslova u svijetu koji mogu biti polazište, ali svakako je ključna unikatnost, odnosno jedinstvenost u izradi nakita. 

Prije veće investicije preporučljivo je pokušati prodati par komada ručno izrađenog nakita među prijateljima, rodbini ili online na oglasima. 

Zasigurno bi tijekom razvoja najuspješnija vrsta prodaje bila putem internetske trgovine, čak i na međunarodnoj razini. 

Za početak su potrebni mali alati za izradu nakita i raznih materijala od perli, špage, vezica, kopči, raznih ukrasnih dijelova i slično. 

Nakon odluke o registraciji tvrtke za ovaj posao potrebno je biti vrlo detaljan u izračunima s dijelovima materijala, jer ćete morati voditi evidenciju o troškovima.

Početna investicija manja od 2000 eura.

Internet trgovina

Općenito, preko interneta se može prodati gotovo sve, od šerpa do kombajna, što bi narod rekao.

Sve je veći broj trgovina specijaliziranih za određeno područje, kao što su satovi, gume i kotači, garderoba, nakit, kuhinjska oprema, namještaj, rabljeni dijelovi i još mnogo toga što vam padne na pamet. 

Naravno, morate se odlučiti za određenu nišu za koju ćete izgraditi trgovinu i kupiti robu za prodaju. Najvažnija stvar kod trgovine je da lijepo izgleda online, te da je funkcionalna. 

Što se tiče proizvoda koje prodajete putem internet trgovine, oni moraju biti što detaljnije predstavljeni i što ljepše oslikani kako bi privukli kupce. 

Ova poslovna ideja jedna je od 100 poslovnih ideja koja je definitivno budućnost jer se svijet kreće u smjeru internetske prodaje i dostave na kućnu adresu.

Početna investicija od 5000 – 9000 eura.

poslovne ideje do nekoliko tisuća eura
Poslovne ideje do nekoliko tisuća eura

Rad instruktora ili predavača

Od pojave interneta, treneri, instruktori i predavači više ne moraju predavati samo održavajući nastavu u učionicama, dvoranama, privatno, već mogu predavati i online bilo izravno 1 na 1, ili veća grupa ili čak i izradom i prodajom specijalističkog tečaja. 

Naravno, svaka metoda je vrlo isplativa i može donijeti pristojnu zaradu, a sve ovisi o razini vašeg znanja i razini vaše predanosti kako i koliko ćete svoje znanje prenijeti na druge. Što je veća publika, veća je i zarada. 

Brendiraj se, poradi malo na marketingu i nebrojeno puta možeš prodati svoje vještine i imati bezbroj polaznika na svom kolegiju, tj. predavanjima, a sve je to uredno, lijepo i zakonski naplaćeno uz finu zaradu. 

Poslovna ideja instruktora preko interneta se stalno širi, a konkurencija raste, pa što prije krenete, prije ćete se unaprijediti u tom poslu. Početna investicija manja od 2000 eura.

Yoga studio

Sjajna ideja za one koji vole raditi ove stvari jer je isto kao i fitness treninzi uzeli maha i postaju sve popularniji. Joga osim pozitivnog efekta na telo, ima pozitivan efekat i na um i na duh, te je jako poželjna ukoliko se primenjuje sa najboljom namjerom. 

Kao biznis ideja je odlična jer ćete lako naći zainteresovane klijente da pohađaju časove. 

O jogi postoji puno knjiga, kurseva i tekstova iz kojih možete naučiti mnogo toga i edukovati se da sami držite časove, ili ako vas to toliko ne interesuje kao i sve drugo možete naći učitelje joge sa kojima ćete imati poslovni dogovor i pokrenuti biznis

Lokacija prostora nije toliko bitna, ali je bitna da bude primjerena, prostrana i pogodna za veći broj ljudi.Početno ulaganje manje od 2000 eura.

Salon za sunčanje

Salon za sunčanje je jedan od biznisa gde uložite novac i više se ne brinete o tome u kom pravcu će taj biznis da se kreće. Jednostavno uložite u najbolju opremu, zaposlite radnike i ubirate plodove biznisa. 

Ovde nema potrebe za nekim velikim istraživanjem i učenjem biznisa, prosto treba naći dobru lokaciju gde ovakav salon nije otvoren, nabaviti opremu, uložiti malo u marketing i vi ste već krenuli da prihoduje pristojno u mjesecima kada je sezona za ovaj vid biznisa, pošto u ljetnom vremenu prihod značajno opada. 

Za vreme te pauze možete osmisliti neki drugi vid srodan ovoj delatnosti, kao salon lepote, frizerski salon i slično. Početno ulaganje od 5000 – 9000 eura.

Radionica za popravku nameštaja

Ukoliko ste kreativni, a istovremeno volite da nešto popravljate, prepravljate ili pravite, a tiče se dekorisanja prostora i prerade ili izrade nameštaja ovo je pravi biznis za vas. 

Ideja za ovaj biznis ima na hiljade, a naša preporuka je da se za sam početak specijalizujete za određeni nameštaj, kao na primer kuhinjski nameštaj, nameštaj za kupatila, dečiji nameštaj, ili čak za određeni deo nameštaja kao što su police, stolice, radni stolovi i slično. 

Osim popravke kada vas klijenti zovu da im nešto prepravite, vi možete i otkupljivati polovni oštećen nameštaj i prepravljati ga, pa zatim prodavati ponovo i na tome zarađivati. 

Odlično se može zaraditi na namještaju iz uvoza, pa se možete dogovoriti sa nekim ko radi uvoz polovnog nameštaja da njemu pružate ove usluge ili čak da od njega kupujete oštećen nameštaj, pa nakon popravke prodate dalje. 

Ako imate vremena da se vi posvetite uvozu onda možete jako pristojno zarađivati. Ovde od inicijalnog ulaganja zavisi i vaša zarada. Početno ulaganje minimum 1000 eura, pa do beskonačno…

Prodavnica slatkiša ili poslastičarnica

Ljubitelji poslastica će vas obožavati ako uspete da dodirnete njihove instančane ukuse poslastica koje vole da jedu. 

Da bi ova ideja za biznis zaživjela potrebno je da uradite temeljno istraživanje koje poslastice se najbolje i najviše prodaju, da pronađete odličnu lokaciju, da odaberete odgovorno osoblje i da lagano uplovite u avanturu poslastičarstva. 

Od kolača do torti imate na hiljade različitih recepata po kojima ćete praviti proizvode koje ćete ponuditi tržištu iu kom pravcu ćete ići razvijajući vaš biznis. 

Ovde bi moglo puno da se piše o svim detaljima, ali to ostavljamo vama da istražujete, ili ćemo ubuduće odabrati po jedan interesantan biznis koji ćemo do detalja obraditi pa se možete ubuduće informirati na našem sajtu. Početno ulaganje od 7000 – 9000 eura.

Roštilj

Ideje za biznis postoje više od milion, a ova iako izgleda najprostija, naprotiv može biti jako kreativna i može se tržištu uvek ponuditi neka novina u vidu specijaliteta sa roštilja, načina pakovanja, dostave na adresu, načina dekoracija i serviranja. 

Otvaranje brze hrane sa roštilja može izgledati prosto, ali ipak nije baš tako. 

Trebate se posavjetovati sa ljudima koji to već rade da vidite sve prednosti i mane, da napravite paletu proizvoda koji ćete ponuditi kupcima, da pronađete dobru i prometnu lokaciju, kao i da osmislite dizajn vašeg biznisa, pa tek onda krenete prvim koracima u ovaj poduhvat. 

Da ne dužimo puno oko ovog biznisa, čeka nas još puno ideja pa nastavite dalje sa čitanjem, sigurni smo da ćete dobiti motivaciju i ostvariti neku od ovih ili neku vašu ideju.

Početno ulaganje od 7000 – 9000 eura.

Cvećara

Cvećara spada u ideje za biznis u kojoj pripadnice ljepšeg spola mogu imati više uspeha, ali to ne mora biti pravilo. Kao iu svakom biznisu ima uspješnih pokušaja, a ima i onih neuspjelih. 

Sve zavisi od vas i vaše ideje koju sprovodite na tržištu. Cvećara je isto biznis koji zavisi od sezone i veliki skok prodaje se dešava tokom par dana u toku godine, kada je 8. Mart, 14. Februar, nova godina i slično. 

Mada i tokom godine postoje puno razloga da se cveće prodaje, tako da sigurno možete ostvariti dobar profit ako radite pametno. Dosta cveća se uvozi, ali se i proizvodi u našem okruženju, pa tako možete odlučiti kako i šta ćete nabavljati na osnovu potražnje na tržištu i na osnovu ponude. 

Povežite se sa proizvođačima i uvoznicima i krenite u svoju avanturu, a osim u cvjećari, cveće možete prodavati i preko interneta sa dobro osmišljenim paketima za slanje kako ne bi došlo do oštećenja. Početno ulaganje manje od 2000 eura.

Agencija za čišćenje i održavanje stambenih zgrada, stanova i lokala

Za ovu ideju uvek ima posla, stalno se ove agencije otvaraju i nude svoje usluge na tržištu. Osim održavanja stambenih zgrada, stanova i lokala uvek možete konkurisati na tender za neku javnu ustanovu da i tamo sa vašim radnicima pružate ovu vrstu usluge. 

Ideje za biznis poput ove su rasprostranjene širom sveta sa puno varijacija, od agencija koje se samo bave čišćenjem do pružanja pravnih usluga poput upravnika zgrada, pa i onih koji u svom sastavu imaju radnike koji se brinu za ostalo održavanje zgrade poput održavanje električnih instalacija, vodovodne mreže, održavanje travnjaka i slično. Istražite potrebu u vašem gradu, pa ako utvrdite da možete napraviti uspeh bez ustručavanja krenite u ovaj biznis i širite ga dalje u skladu sa potrebama koje vam tržište diktira. Početno ulaganje manje od 2000 eura.

Izrada natalnih karti

Jako popularna veština koja vam može doneti pristojnu zaradu pogotovu ukoliko poznajete i neke strane jezike pa možete ovu uslugu pružati internacionalno. 

Za pružanje ove usluge potrebno je da se reklamirate na internetu, da li putem youtube kanala, da li putem web sajta, ili na oglasnicima kako biste dobili što više mušterija. 

Naravno da je za ovu oblast potrebno jako dobro poznavanje astrologije te je potrebno jako dobro izučiti ovu oblast.

Kako biste naučili da se bavite ovim potrebno je da dosta čitate i da kupite neke ozbiljnije kurseve ili odete lično kod ljudi koju pružaju edukaciju ove oblasti. 

Početno ulaganje manje od 2000 eura.

Turistička agencija

Turizam da li lokalni ili globalni je u konstantnom razvoju i uvek ima tržištu da ponudi svoje sadržaje tokom cele godine. 

Svoju turističku agenciju možete voditi u lokalu ili online ili kombinovano kako biste imali što više mušterija. Da biste imali agenciju potrebno je ispunite više uslova od posjedovanja certifikacija do sklapanja ugovora sa partnerima čije usluge nudite. 

Tokom cele godine turizam je aktivan, samo je potrebno dobiti dobre ponude od partnera i naći kreativan način kako da te usluge prodate turistima.

 Dajte sve od sebe proučavajući ovu biznis ideju i krenite u osvajanje tržišta. Za početak kopirajte dobre poteze vaše konkurencije i “ukradite im” dobre ideje.

Početno ulaganje manje od 3000 eura.

Agencija za internet marketing

Sve je veći trend da se što više biznisa odvija preko interneta putem specijaliziranih sajtova, putem telefonskih aplikacija i da softveri preuzimaju veliku ulogu u organiziranju procesa pa i donošenja nekih manjih odluka. 

Prostora za rad vaše buduće agencije ima puno, od programiranja, pružanja usluga vođenja društvenih mreža, izrade video sadržaja, obrade fotografija, pisanja tekstova, izrade sajtova, optimizacija saobraćaja prema sajtovima i još mnogo toga. 

Potrebno je da se opredelite za jednu ili par oblasti koje ćete specijalizirati i krenuti sa pružanjem usluga vašim klijentima. 

Za ovu vrstu posla potrebno je puno znanja, puno rada i puno usavršavanja jer je dinamika promene uslova na tržištu jako brza i zahtjeva veliku posvećenost.

Početno ulaganje manje od 2000 eura.

Ketering servis

Kada se organizuje neka zabava obično mora da se brine o toliko stvari da organizatori nemaju puno vremena da se posvete svakom detalju, pa je lakše neke delove organizacije kao što je organiziranje jela proslijediti nekom drugom da to obavi umesto njih. 

Baš tu je vaša šansa za pružanje ove usluge. Za dobru organizaciju ove biznis ideje potrebno je da imate dobar marketing u vidu detaljne ponude asortimana jela koja nudite vašim kupcima od predjela, glavnog jela, deserta pa do paketa iznenađenja za goste koje očekuju vaši kupci. 

Potrebno je ponude svrstati od najjeftinijih do najskupljih, uračunati u vašu uslugu troškove oko prijevoza, troškova za radnike koje serviraju, i naravno osmisliti i druge prateće usluge od dekoracije do iznajmljivanja konobara i slično.

Kada uđete u ovaj biznis možete dobiti bezbroj ideja koje će oduševiti vaše klijente. Početno ulaganje manje od 3000 eura.

Call centar

Potreba za ovim biznisom je itekako zaživela na našim prostorima iz prostog razloga što su strane kompanije našle način kako da smanje svoje troškove prebacujući ovaj deo poslovanja u zemljama gde su manje zarade, a kvalitet usluge je približno isti. 

Ovo je ozbiljna šansa za preduzetnike koji žele da organizuju ovaj posao tako što će napraviti dogovor sa stranom kompanijom da deo tog poslovnog procesa premjesti u drugu zemlju i da odavde organizuje podršku svojim klijentima u matičnoj zemlji.

Potrebno je da nakon dogovora sa poslovnim partnerom organizujete vaš biznis ovde tako što ćete nabaviti opremu i zaposliti kvalifikovane radnike u smislu poznavanja traženog stranog jezika, a obuka za podršku se lako sprovodi jer je to uobičajeni način pružanja podrške za koji nije potrebno puno znanja, sve zavisi od biznisa do biznisa.

Početno ulaganje manje od 3000-5000 eura.

poslovne ideje do nekoliko tisuća eura
Poslovne ideje do nekoliko tisuća eura

Agencija za prevođenje

Ukoliko ste studirali nek fakultet jezika i imate puno kontakata sa vašim kolegama, a primjetili ste ozbiljnu potrebu na tržištu za prevođenje ili pružanje sličnih usluga.

Potrebno je da u zavisnosti od potreba imate agenciju, ali i da se registrujete u registar stalnih sudskih tumača kako biste imali pravno pokriven okvir da vaše prevođenje važi i internacionalno. 

Potrebe za ovim zanimanjem su velike od prevođenja raznih dozvola, diploma, projekata, ugovora i mnogo toga drugog, do rada preko interneta na raznim projektima.

Početno ulaganje manje od 2000 eura.

Agencija za organizovanje poslovnih događaja ili slavlja

Slično kao i catering agencija, ova vrsta djelatnosti je samo proširena na kompletnu organizaciju od vremena, prostora, posluge, jela, specifičnih usluga, predavača, tehničke podrške, prevodioca, prevoza i sve drugo što je potrebno da bi događaj bio uspješan. 

Možete biti organizator rođendana, maturskih večeri, svadbi, seminara, sajmova, poslovnih događaja, žurki na otvorenom, specijalnih iznenađenja i svega drugog što od vas vaši klijenti zahtijevaju. 

Ukoliko ste sposobni da ovo kvalitetno radite lako ćete postati popularni i traženi da budete organizator svakojakih događaja. Nije loše za početak specijalizirati određenu vrstu događaja kao na primer rođendane, a zatim širiti poslovanje na sve ostalo.

Početno ulaganje manje od 2000 eura.

Kopirnica

Ovaj biznis je odličan za pristojan prihod sa strane kada ne znate u šta da uložite novac jer potreba za ovim itekako postoji od štampe do kopiranja, koričenja i uređivanja drugih dokumenata. 

Za ovaj posao vam je potrebno da imate dobru lokaciju, da nabavite pristojne aparate za kopiranje i štampu i najvažnije da obezbjedite brzi servis ukoliko dođe do nekog problema. 

Sa par radnika i pomenutih ulaganja u opremu možete pristojno prihodovati i čak razmišljati o širenju biznisu na druge lokacije u vašem gradu ili drugim bližim gradovima.

Početno ulaganje manje od 3000-6000 eura.

Detektivska agencija

Informacija je najplaćenija roba. Ideje za biznis su nebrojeno velike, ali ova ideja ukoliko ste talentovani za ovaj posao može da vam donese prilično velike prihode jer klijenata za ove usluge ima neograničeno. 

Upoznajte se sa zakonskim mogućnostima, odaberete lokaciju, napravite sajt i prvi klijenti će se već javiti za potrebe prikupljanja informacija u vezi raznih stvari i za mnogo drugih usluga od potraga za ljudima ili ukradenim stvarima, praćenja, prisluškivanja, provjera istinitosti nekih podataka, provera raznih dokumenata i još mnogo usluga kojih ni sami ne možete da zamislite da su potrebne ljudima. 

Velike prednosti nosi ovaj posao, ali istovremeno veliku odgovornost koja naravno je odlično plaćena. Početno ulaganje manje od 3000 eura.

Agencija za nekretnine

Za ovo poslovanje nikada nema zime, nekretnine su konstantno na prodaju, za izdavanje ili za preprodaju, i tržište gori od turbulencija na ovom polju. 

Izgradnja novih nekretnina, renoviranje postojećih i prepravka je uvek aktuelna i uvek postoji šansa da vi uzmete deo tog kolača.

Agencija mora da radi i na lokalu, ai preko interneta. Ima puno agencija koje uspješno rade i razvijaju biznis novim metodama kako bi privukle što više mušterija od kojih bi uzeli procenat. 

Ugrabite svaku priliku da pokrenete ovaj biznis ako ste u prilici jer nećete požaliti. Početno ulaganje manje od 3000 eura.

Agencija za postavljanje sigurnosne opreme

Od svih 100 biznis ideja ova je baš aktuelna u poslednje vreme i puno klijenata ima na tržištu koji čekaju usluge ove vrste. 

Sigurnosna oprema se može postavljati za sve i svašta, od sigurnosnih brava, sigurnosnih alarma do sigurnosnih kamera i još mnogo toga. 

Bitno je kao i kod nekih biznisa koji imaju širok spektar usluga da se za početak u skladu sa vašim budžetom i drugim kapacitetima fokusirate na određenu oblast, na primer da se specijalizujete za sigurnosne kamere i da krenete u pohod na klijente za tu uslugu, a onda kada to usavršite da širite spektar vaših usluga. 

Ova vrsta posla ne zahteva preterano ulaganje za sam početak, i nema potrebe da imate neku atraktivnu lokaciju za sedište vašeg preduzeća.

Početno ulaganje manje od 3000 eura.

Auto servis

Odličan biznis koji može sa puno ideja da se razvija i da se od njega jako pristojno živi. Potrebno je da imate viziju i da ulažete iu znanje iu objekat gde popravljate automobile.

 Ako ste početnik idite prvo kao “šegrt” kod nekog dobrog majstora i naučite posao. Svaki posao može da se nauči od nule pa i ovaj. 

Potrebno je da se upoznate sa osnovama, da imate pristojan alat za rad, da znate gde možete jeftino da nabavite delove za mušterije što polovne što nove i kad popravite prvi auto reklama će se sama od sebe razvijati. 

Samo od malog i velikog servisa možete odlično da prihoduje, a tek od komplikovanih popravki može ozbiljno da se zaradi. 

Vremenom možete razvijati biznis i sa većim brojem radnika koji će vam olakšati da pružiti usluge većem broju mušterija. Početno ulaganje od minimum 3000 eura, pa do beskonačno.

poslovne ideje do nekoliko tisuća eura

Agencija za selidbe

Ako imate, ako tako možemo u šali da kažemo “više snage nego pameti” ovo je biznis kao stvoren za vas. 

Bez zezanja nije ovo jednostavan posao i umno mora da se razmišlja i “pogađa” odnosno dogovara posao sa mušterijama, ai trebate biti kreativni kako da u što manjem kamionu ili kombiju smjestite što više stvari, da pritom ne dođe do oštećenja, a sve kako bi vaše mušterije bile zadovoljne. 

Sa vašim prijateljima možete započeti zajedno ovaj posao, ili zaposliti radnike pa zajedno sa njima uplivati u vode preduzetništva. Za početak vam je potreban jedan kombi ili kamion kojim ćete prevoziti stvari, sve ostalo je formalnost za šta vam može pomoći vaš knjigovođa. 

Reklamu možete objaviti preko interneta, putem vašeg sajta, putem raznih oglasa, dijeljenjem letaka po zgradama i slično. Početno ulaganje od minimum 8000 eura, pa do beskonačno.

Agencija za dostavu hrane

Ako živite u velikom gradu već vam padaju na pamet nekoliko firmi koje vrše dostavu hrane za koje ste čuli, i gle čuda sve rade odlično i prihoduju jako pristojno. Ovo je prilika da im budete konkurencija, ai da razvijete svoj biznis i po manjim gradovima. 

Mnogo je bitno da dobro istražite konkurenciju, da vidite kako ona radi, koje su ciljne grupe, i da nađete partnere čiju ćete hranu dostavljati kupcima. 

Uvek ima šta i kome da se dostavlja tako da nema zime u ovom biznisu. Započnite avanturu sa nekim prijateljima jer ovaj biznis zahtjeva dosta kreativnosti iako se to na prvi mah ne čini tako. Početno ulaganje od minimum 4000 eura, pa do beskonačno.

Menjačnica

Uvek aktuelna razmena deviza je živa na svakom koraku, od menjačnice, do banke, pa i poneki diler iako je zakonom zabranjeno i dalje prodaje eure na nekom ćošku. 

Da nije isplativo ne bi menjačnice postojale, a pogotovu je interesantna tendencija kriptovaluta, te se može razmišljati u tom pravcu kao ideja za nadogradnju biznisa. 

Za mjenjačnicu je jako bitna lokacija i još bitnije atraktivna radnica, hahah, malo šale nije na odmet. Ideja za biznis nije nešto kreativna, ali jeste unosna ako se na nju odlučite. 

Ovde nećemo puno da pametujemo, već sve informacije postoje i na internetu, ali u zakonskim okvirima kako i šta je potrebno za otvaranje mjenjačnice pa možete dalje sami istražiti. Početno ulaganje od minimum 9000 eura, pa do beskonačno.

Salon za negu pasa

Vlasnici pasa su ludi za izgledom njihovih ljubimaca, ne samo po pitanju nekih pratećih stvarčica već i po pitanju higijene i frizura za pse. 

S obzirom da je sve veća pomama za kućnim ljubimcima ovo je biznis koji će cvjetati u budućnosti i teško da bilo kome možete biti konkurencija jer je sve više ljudi koji čuvaju ljubimce po stanovima i kućama pa im je u velikom interesu da iste privikavaju na higijenu, a tu ste vi na potezu. 

Psi i mačke su nekako prioritetne životinje, ai na njima se može fino zaraditi, ali je ipak akcenat je malo više na pse jer je mačke lakše čuvati i nekako i same vode više računa o sebi nego psi. 

Ovo pišemo iz razloga što i vašu reklamu trebate targetirati prioritetno za pse, vlasnici ostalih životinja će se sami već javljati. 

Ako volite životinje ovo je jedna od prilika za biznis koju ćete brzo i lako zavoleti. Nađite lokaciju, opremite vaš salon i krenite u avanturu. Početno ulaganje od minimum 3000 eura, pa do beskonačno.

Prodavnica životinja i hrane za životinje

Još jedan odličan biznis za ljubitelje životinja jer ljubav koju imate prema životinjama vas može učiniti najkreativnijim osobama na svetu, a kad spojite ljubav i posao bićete pravi pobednici. 

U jednom malo većem lokalu možete napraviti jedno malo lepo carstvo i budete lideri u vašem gradu gde će puno mališana sa roditeljima biti vaši svakodnevni gosti. 

Za svaku priliku se može pokloniti mala životinjica od papagaja, kanarinca, morskog praseta, male kuce ili mace, pa sve do ponija. Sve zavisi koliko možete u startu da investirate ovo može biti odličan biznis na duge staze. 

Proučite prednosti i mane, istražite tržište, ispitajte konkurenciju, nađite lokaciju i krenite u osvajanje srca mališana i njihovih roditelja. Početno ulaganje od minimum 5000 eura, pa do beskonačno.

Pisac

Uvek aktuelno zanimanje. Kad znate lepo da pišete vaše mogućnosti su neograničene, čitajte ponovo ovu reč “neograničene”. Zašto je to tako? 

Pa zato što je za sve što se radi online potrebno da se napiše dobar tekst. Na bilo koju temu možete pisati ako ste kreativni. Ukoliko ste stručnjak za neku određenu oblast onda vaš stručni tekst možete naplatiti i mnogo više nego obični pisci. 

Poznavanje i pisanje na stranom jeziku vam može omogućiti neverovatan izvor prihoda od koga ćete moći da proputujete svet i možda da se mnogo ranije penzionisati nego redovni online radnici. 

Ukoliko volite da pišete, a pri tom ste kreativni i maštoviti za vas nema zime. Na internetu postoji puno oglasa gde se traže pisci od pojedinačnih projekata do dugoročnih poslova sa radnim vremenom itd. 

Postoje jako dobri kursevi pomoću kojih ćete razviti vaše sposobnosti, pa zato ne budite lenji već se bacite na posao.

Najlepše do svega je što sa ovim poslom možete birati vaš kutak na celom svetu odakle ćete pisati. Plaža je omiljena destinacija, hahaha, uživajte. Početno ulaganje najviše 1000 eura.

Agencija za prevoz robe

Ovo može zvučati kao biznis brze pošte, što može biti, ali može biti i prevoz robe za poznat broj klijenata po ugovoru koji za to imaju potrebe jer prodaju robu po celoj zemlji, ai zemljama u okruženju. 

Sve zavisi od toga kako ste vi zamislili koncept vašeg biznisa ovo možete razvijati dugoročno i prostora za prevoz robe uvek ima. 

Možete se specijalizirati za prevoz automobila iz inostranstva, možete za neku vrstu posebne lomljive robe, za prijevoz hladnjačama, za prijevoz glomaznih radnih mašina i teretnih vozila, za prevoz lekova, za prevoz svega i svačega, sve zavisi od potrebe vaših klijenata. 

Biznis možete započeti sa jednim vozilom pa posle kako prihoduje možete zaposliti ljude, kupiti još vozila i napredovati u ovom poslu. Ukoliko ste profesionalni vrlo lako možete steći poverenje kod vaših klijenata. Početno ulaganje od minimum 9000 eura, pa do beskonačno.

Privatna ordinacija

Ukoliko ste nezaposleni, a medicinske ste struke možete svoju avanturu započeti tako što ćete prvo volontirati u nekoj od privatnih klinika, a zatim započeti i svoju privatnu avanturu pružajući usluge iz vašeg domena. 

Zdravstvo se sve više priorijentiše na privatnu praksu, te treba razmišljati u tom smjeru. 

Nesumnjivo je da ovo nije dobro za društvo, ali je realnost neminovna i iz različitih interesa raznih lobija koji vladaju svetom sve više se ulaže u pružanje medicinskih usluga u privatnom sektoru. Početno ulaganje od minimum 9000 eura, pa do beskonačno.

Prodavnica balona za proslave

Helijum je gas koji je jedan od najpoznatijih hemijskih elemenata na svetu od poznatih preko 100 elemenata, jer balonima od gume daje poseban efekt, a to je da mogu da lebde u vazduhu, a ako ga udahnete menja vam glas i bude jako zanimljivo kad pričate. 

Osim korišćenja helijuma, prave se namenski baloni za rođendane, svadbe i druge proslave sa nekom posvetom ili imenima slavljenika te ih lako možete prodavati i zarađivati na njima. 

Za ovu delatnost ne treba vam nešto veliki poslovni prostor, ali je poželjno da bude na lako vidljivoj lokaciji, ali ove usluge možete pružati i oglašavanje online

Svi će voleti ono što radite jer je ovaj biznis uvek spreman na kreativnost i ispunjavanje različitih želja klijenata. Početno ulaganje od minimum 2000 eura.

Učitelj muzike

Muzika je moj život. Rečenica koja ćete često puta čuti, i nije daleko od istine kada ljudi to govore. Muzika izaziva neverovatno pozitivne emocije kod ljudi, pogotovo određeni žanrovi. 

Instrumenti koji se sviraju pojedinačno daju čoveku nevjerojatne mogućnosti za kreiranje muzičkih sadržaja koji mame uzdahe kod svih ljudi. 

U zavisnosti od toga za šta ste specijalizovani možete organizirati svoju malu školu muzike i tako zarađivati novac za časove 1 na 1, ali možete napraviti svoju školu online pa prodavati neki kurs za početnike kao dodatni izvor prihoda.

Ova biznis ideja ne zahtijeva velika ulaganja, ali zahtijeva puno organizacije i vremena na šta ste sigurno navikli ukoliko već svirate neki instrument. 

Ukoliko želite krenuti od nule, odnosno da prvo vi naučite nešto da svirate pa onda da drzite časove, za to će vam trebati puno strpljenja i puno vremena. Početno ulaganje najviše 1000 eura.

Agencija za zapošljavanje radnika i studenata

Odličan biznis ukoliko ste komunikativna osoba i poznajete dobro pregovaranje i probleme na tržištu radne snage. 

Ovom kombinacijom znanja možete napraviti čudo od biznisa i postići veoma veliki uspeh jer poslodavci muku muče da pronađu baš onakvog radnika kakav im treba. Za svaki biznis su bitni detalji, ali puno detalja. 

Pa tako svaku kvalifikaciju u evidenciji vaših radnika trebate dobro proveriti i neke čak i testirati kako biste ponudili tržištu radnike koji zaista poznaju posao za koji se predstavljaju. 

Kvalifikacije su u doba kapitalizma najbitnije jer je znanje cenjeno u svakoj oblasti, a ne nepotizam, politikanstvo, veze i slično. 

Ako želite da vodite ovakvu agenciju profesionalno onda ostavite politiku po strani, ako želite brzo da zaradite novac preko političkih veza sa ovim poslom isto to možete ali ćete iskvariti svoju kreativnost i posrnuti u nešto što se zove neprofesionalizam.

Početno ulaganje od 1000 eura pa beskonačno.

Agencija za grafički dizajn

Kreativci, ovo je raj za vaš um. Dizajn toliko opušta vaš um i luči hormone sreće da po ceo dan morate biti veseli dok obavljate svoj posao. Mogućnosti u dizajnu su neograničene, što u pogledu kreativnosti to iu pogledu zarade. 

Možete dizajnirati određena pakovanja nekih proizvoda, salvete za ekskluzivne restorane, kutije za brzu hranu i picu, odjeću, obuću, namještaj, poslovni prostor, enterijer, eksterijer i svako ludilo koje vaše klijenti požele. Ono što preporučujemo jeste da bežite od klijenata koji su neodređeni i za koje procenite da su škrtice.

Cenite vaš rad i slobodno naplatite vaše vreme. Za dobrog dizajnera uvek ima posla i naravno novac koji možete zaraditi je neograničen. 

Osim dizajniranja online i prodaje dizajna možete otvoriti i vaš grafički studio gde ćete prodavati vaše proizvode direktno izradom određenih logoa i natpisa na reklamne materijale, majice, dukseve, trenerke i slično.

Početno ulaganje ne više od 3000 eura za online dizajnere i ako želite studio onda su vam potrebne mašine i repromaterijal što povećava vaš inicijalni trošak na minimum 6000 eura pa do beskonačno…

Iznajmljivanje muzičke opreme

Renta biznis je uvek lako organizovati, samo vam je za isti potrebno malo više sredstava nego inače, ali za početak možete krenuti i sa nekom manjom sumom i kad krene zarada povećati vaš asortiman opreme koju ćete nuditi klijentima

Potrebno je da dobro istražite tržište u vašem gradu i šire ako imate nameru da odmah krenete u veću investiciju i kupiti određenu vrstu opreme koja je uvek tražena kako biste imali konstantno posao. 

Za sve vrste proslava uvek je potrebna kvalitetna oprema jer se često dešava neki kvar kod opreme koju posjeduju određeni ugostiteljski objekti, ili se dešava da im treba oprema sa karakteristikama koju baš vi imate. 

Osim iznajmljivanja naučite sve o opremi i naplatite postavljanje uređaja i podešavanja parametra. Početno ulaganje od 9000 eura pa do beskonačno.

Mašina za izradu plastičnog pribora za jelo

Pribori za jednokratnu upotrebu su popularni svuda u svetu. Ako se vodi računa o njihovom odlaganju kada se iskoriste ponovo ta ista plastika može ići u reciklažu i ne može biti smetanja životnoj sredini, u suprotnom predstavlja ozbiljan izvor zagađenja, ali zato su tu drugi biznis poput prikupljanja i prerada otpada te je ovaj biznis i dalje aktualan i jako isplativ. 

Prave se razne stvari od plastike od malih kašičica za kafu koja se služi po kafićima do ozbiljnijih predmeta koji se koriste za svakodnevnu i višekratnu upotrebu. 

Istražite tržište u svom gradu i vidite da li radnjama koje prodaju plastiku trebaju određene vrste proizvoda koje se najbolje prodaju, a teško se nabavljaju i preorijentisati se na taj proizvod ukoliko je ponuda plastičnog pribora prenatrpana. 

Odlična odlika ovog biznisa jeste da se proizvodi koje napravite ne kvare te ih uvek možete čuvati i čekati deficit na tržištu kada ćete lako pronaći vašeg kupca. 

Da biste proizvodili određene proizvode od plastike potreba vam je mašina za preradu plastike, repromaterijal i malo znanja da proizvod zadovolji kvalitet i dizajn koji je tražen.

Početno ulaganje od 9000 eura pa do beskonačno.

Pakerica za šećer

Ozbiljan mali biznis za poduzetnika početnika koji treba da razvija svoje preduzetničke sposobnosti, od prodaje do dizajna i marketinga. 

Potreba za ovim malim proizvodom je neograničena i uvek ima kupaca koji će u dogovoru sa vama kupiti vaš proizvod. 

Možete svoju uslugu ponuditi hotelima, restoranima, kafićima, kafanama i sličnim ugostiteljskim objektima koji žele brendirane kesice šećera kada služe svoje goste. 

Pakerica je mašina koja nije skupa, a može vas vremenom podstaći da krenete u veće korake preduzetništva. Početno ulaganje od 3000 eura pa do beskonačno.

Ribarnica

Potreba za kvalitetnom ribom na tržištu je konstantna, i svakom gradu je potrebno više ovakvih ribarnica koje će nuditi ribu na prodaju, a pogotovu ako dobro organizujete i prodaju spremljene ribe za konzumaciju. 

Osim sirove ribe, mušterije traže očišćenu, spremljenu u ulju, na roštilju, dimljenu i slično. 

Ova ideja za biznis treba da se razradi istraživanjem potrebe tržišta i da se tačno proceni količina koja se treba nabavljati u zavisnosti od doba godine, jer se najviše troši kada tržište to zahteva.

Preporuka:

Možda vas zanima