back to top

Novinarstvo – Kojim zanimanjima se možete baviti ako studirate novinarstvo?

Novinarstvo jedno je od najstarijih zanimanja, a osnovna mu je funkcija informirati javnost o važnim društvenim temama. Stoga novinari nose naslov “vratar” između društva i vlasti.

No, zbog stalnog tehnološkog napretka, ovo zanimanje je s godinama proširilo svoju djelatnost.

tako, diplomirani novinari imaju širok raspon znanja i vještina koje mogu primijeniti u različitim područjima, poput digitalnog marketinga ili odnosa s javnošću.

novinarstvo - kojim zanimanjima se možete baviti ako studirate novinarstvo?

Ako razmišljate o studiju žurnalistike, ali niste sigurni čime se baviti nakon studija, u narednim redovima saznat ćete koja sve zanimanja možete obavljati kao diplomirani novinar.

Koja znanja stječete kao diplomirani novinar?

Diplomirani novinari stječu znanja iz mnogih područja, kao npr novinarska etika, pravosuđe, ekonomija, političke znanosti, osnove marketinga i psihologija.

Osim toga, oni također razvijaju vještine istraživanja, pisanja, intervjuiranja, statističke procjene, uređivanja i analize te kritičkog mišljenja.

Zahvaljujući informacija i sposobnost tumačenja događaja i pojava iz gotovo svih sfera života, žurnalisti najčešće rade kao pisci u tiskanim ili online medijima, npr. najbolji ženski časopis To Sam Ja.

novinarstvo - kojim zanimanjima se možete baviti ako studirate novinarstvo?

Diplomirani žurnalisti mogu pronaći posao u različitim područjima, uključujući:

Digitalni marketing

U eri digitalnog marketinga diplomanti žurnalistike mogu biti vrlo korisni. Posjeduju vještine pisanja, istraživanja i prezentacije potrebne za uspješnu digitalnu kampanju.

Sukladno tome, mogu postati pisci sadržaja ili urednici sadržaja.

Pisac sadržaja ili pisac sadržaja je osoba koja piše tekstovi za potrebe brendova, tvrtki, web stranica i ostalih medija.

Njihov glavni zadatak je kreirati kvalitetan sadržaj koji će privući pozornost ciljane publike, informirati je i uvjeriti u vrijednost ponuđenih proizvoda ili usluga. Osim pisanja, često su uključeni u druge aspekte stvaranja sadržaja, kao što su planiranje, istraživanje i optimizacija pretraživača (SEO).

Autori sadržaja mogu pisati tekstove za različite vrste medija, ovisno o potrebama klijenata. Najčešće pišu blogovi, članci, opisi proizvoda, vijesti i vodiči koji su relevantni za brend ili industriju u kojoj klijent posluje.

Osim toga, pisci sadržaja mogu pisati i sadržaj za društvene mreže, e-mail kampanje, video skripte i druge vrste društvenih platformi koje zahtijevaju visokokvalitetni tekstualni sadržaj.

Pisci za online medije i novine

Diplomirani žurnalisti mogu raditi kao novinari za online medije ili novine. Oni mogu pisati vijesti, izvještaji, analiza, članci i stupcikoristeći svoje znanje o novinarskoj etici i medijskim zakonima.

Ovisno o tome volite li više raditi na terenu ili za računalom ovisit će između ostalog i vaša specijalizacija.

Reporteri su “oko kamere”, a njihov istraživački rad vezan je uz izlazak na teren – možete birati sportska žurnalistika, kulturno (izvještavanje o filmskoj industriji, glazbi, umjetnosti i sl.), putopisno, informativno, političko, gospodarsko, posao, i slično.

novinarstvo - kojim zanimanjima se možete baviti ako studirate novinarstvo?

Raditi na televiziji

Diplomirani novinari mogu raditi kao novinari, voditelji, producenti ili urednici na televiziji. Oni mogu koristiti svoje vještine intervjuiranja, pisanja i prezentacije za stvaranje kvalitetnog programa.

Također, ova profesija uključuje rad na radijuodnosno sudjelovanje u radijskoj programskoj shemi – stvaranje, snimanje i uređivanje informativnog programa, te programa političkog i kulturnog karaktera.

PR stručnjak

Diplomirani žurnalisti mogu raditi kao PR stručnjaci u različitim organizacijama. Mogu koristiti svoje vještine pisanja i komunikacije za promicanje proizvoda, usluga ili ideja.

U današnjem poslovnom svijetu, odnosi s javnošću (PR) postao je iznimno važan alat za održavanje dobrog ugleda tvrtki i organizacija.

Upravljanje odnosima s javnošću uključuje rad na izgradnja i održavanje pozitivnog imidža poduzećastvaranje dobrih odnosa s klijentima, predstavljanje brenda na najbolji način, ali i brzo odgovor u slučaju kriznih situacija.

PR profesionalci su ljudi koji se bave različitim aspektima komunikacije. Njihov posao uključuje razvijanje strategija i taktika odnosa s javnošću, pisanje i distribuciju priopćenja za medije, organiziranje događaja, uspostavljanje i održavanje odnosa s novinarima te odgovaranje na pitanja javnosti.

Osim toga, PR stručnjaci su odgovorni za upravljanje društvenim medijimašto znači da stvaraju sadržaj za društvene mreže, prate reakcije publike i odgovaraju na komentare i poruke koje primaju.

Isplati li se studirati novinarstvo?

Ukratko – Da.

Studij novinarstva može otvoriti mnoge mogućnosti za uspješnu karijeru u raznim područjima. Diplomirani novinari posjeduju širok spektar znanja i vještina koje mogu primijeniti u digitalnom marketingu, pisanju za online medije i novine, radu na televiziji i kao PR stručnjaci.

Statistike pokazuju da su diplomirani novinari vrlo traženi na tržištu rada, no zaposlenje može varirati ovisno o regiji i području.

Nadamo se da je ovaj blog bio koristan, ali i poučan, te da smo vam uspjeli pružiti dovoljno relevantnih informacija koje će vam pomoći da shvatite vrijednost novinarske profesije – Želimo Vam puno sreće u daljnjem razvoju karijere!

Preporuka:

Strategija Kako zaraditi novac u online kazinima

Obsidian vs. Pojam: Koja je aplikacija za bilježenje bolja?

Auto zvučnici – Sve što trebate znati o njima

Najbolje Android aplikacije za kodiranje

Kako održavati svoj stan čistim: potpuni vodič za studente

Najbolje horor i misteriozne serije: top 8 serija

Možda vas zanima