back to top

Email marketing strategija

Snažne strategije za email marketing koje će vam pomoći da izgradite lojalnu bazu kupaca i korisnika vaših usluga.

Email marketing i izgradnja kvalitetne mailing liste

Prvi korak ka izgradnji kvalitetne mailing liste je kreiranje privlačne ponude za pretplatu. Ponudite nešto vredno i relevantno vašoj ciljnoj publici kako biste ih podstakli da ostave svoju email adresu.

Ovo može biti besplatni e-book, vodič, popust na prvu kupovinu ili pristup ekskluzivnom sadržaju. Osigurajte da vaša ponuda ima jasnu vrednost i da je istaknuta na vašoj web stranici i društvenim mrežama kako biste privukli pažnju što više ljudi.

Landing stranice su posebne stranice koje su dizajnirane sa ciljem da konvertuju posetioce u pretplatnike. Kada neko klikne na vašu ponudu za pretplatu, trebalo bi da ih preusmerite na ovu landing stranicu gde mogu uneti svoju email adresu i pretplatiti se na vašu listu.

Landing stranice trebaju biti jednostavne, sa jasnim pozivom na akciju i formularom za unos email adrese. Oslonite se na privlačan dizajn i ubedljiv sadržaj kako biste povećali konverziju posetilaca u pretplatnike.

Društvene mreže mogu biti moćan alat za privlačenje pretplatnika. Koristite svoje profile na društvenim mrežama da promovišete vaše ponude za pretplatu i podstaknete ljude da se prijave.

email marketing strategija
Email marketing strategija

Takođe, razmislite o korišćenju lead magnet-a, kao što su besplatni mini vodiči, infografike ili video tutorijali, kako biste dodatno privukli pažnju i motivisali ljude da se pretplate. Lead magnet-i su vredan sadržaj koji ćete ponuditi besplatno u zamenu za pretplatu na vašu listu.

Da biste izgradili lojalnu bazu kupaca putem email marketinga, ključno je održavanje i čišćenje liste redovno. Uverite se da vaše kontakte održavate ažuriranim i da se osigurate da svi pretplatnici žele i dalje primati vaše e-mailove.

Periodično uklanjajte neaktivne pretplatnike kako biste očistili vašu listu od onih koji više nisu zainteresovani. Takođe, koristite prilike da obnovite kontakt sa neaktivnim pretplatnicima putem posebnih ponuda ili pitanja o njihovim interesovanjima kako biste obnovili njihovu angažovanost.

Personalizacija i segmentacija email marketinga

Ključ personalizacije i segmentacije e-mailova je prikupljanje relevantnih podataka o vašim pretplatnicima. Pored email adrese, trudite se prikupiti dodatne informacije kao što su ime, pol, geografska lokacija, interesovanja, istorija kupovina i još mnogo toga.

Ovi podaci će vam pomoći da bolje razumete vaše pretplatnike i prilagodite sadržaj e-mailova prema njihovim potrebama i preferencijama.

Nakon što prikupite dovoljno podataka, segmentacija vaše mailing liste postaje ključna. Podelite vaše pretplatnike u različite grupe prema njihovim interesima, preferencijama, ponašanju ili demografskim karakteristikama.

Na primer, možete kreirati posebne segmente za kupce koji su zainteresovani za određenu kategoriju proizvoda, one koji su već obavili kupovinu kod vas ili one koji nisu još postali kupci. Svaki segment će zahtevati poseban pristup i prilagođen sadržaj koji će povećati angažovanost pretplatnika.

email marketing
Email marketing strategija

Kada počnete slati emailove svojim pretplatnicima, koristite personalizaciju kako biste ih što više angažovali. Počnite sa personalizacijom naslova e-mailova koristeći imena pretplatnika.

To će učiniti e-mailove više ličnim i pažljivije pročitanim. Takođe, personalizujte i sam sadržaj e-mailova prema interesima i segmentima pretplatnika. Uključite proizvode ili ponude koje su relevantne za svaki segment kako biste povećali šanse za konverziju.

Automatizacija e-mailova vam omogućava da šaljete prilagođene e-mailove u odgovarajuće vreme, na osnovu akcija i ponašanja pretplatnika. Na primer, možete automatski slati dobrodošlice e-mail novim pretplatnicima, e-mailove sa ponudama nakon napuštanja korpe, ili e-mailove sa zahvalnošću nakon kupovine.

Takođe, koristite dinamički sadržaj koji se menja na osnovu ponašanja ili interesovanja korisnika kako biste povećali relevantnost i efikasnost vaših e-mailova.

Kako ojačati odnose sa kupcima putem email marketinga

Dobrodošli e-mailovi su važan deo nurturing kampanje jer postavljaju ton i prvi utisak kod novih pretplatnika. U ovim e-mailovima izrazite zahvalnost za pretplatu i poželite dobrodošlicu novim članovima vaše liste.

Osim toga, možete im ponuditi posebne popuste, ekskluzivan sadržaj ili druge vrednosti kako biste ih podstakli da se angažuju sa vašim brendom i proizvodima. Ovakvi e-mailovi će pomoći u izgradnji početnog odnosa sa kupcima i postavljanju osnove za dalje angažovanje.

Nurturing kampanja treba da sadrži redovno slanje korisnih i edukativnih e-mailova koji pružaju vrednost vašim pretplatnicima. Ovo može uključivati blog postove, vodiče, tutorijale, savete i druge sadržaje koji su relevantni za vašu ciljnu publiku.

Pored toga, možete slati personalizovane preporuke proizvoda ili usluga koje bi mogli zanimati vaše kupce. Redovno pružanje vrednog sadržaja će ojačati odnos sa vašim kupcima i učiniti ih više angažovanim sa vašim brendom.

email marketing strategija
Email marketing strategija

E-mailovi za podršku i unapređenje korisničkog iskustva su ključni za izgradnju lojalnosti kod kupaca. Nakon što obave kupovinu, možete slati e-mailove sa zahvalnošću i potvrdom porudžbine.

Obratite pažnju na isporuku i pružite informacije o praćenju paketa. Pitajte za povratne informacije i recenzije proizvoda koje su kupci kupili. Ovakva personalizovana i pažljiva komunikacija će pokazati vašu brigu o kupcima i povećati njihovo zadovoljstvo sa vašim brendom.

Nagradite lojalnost vaših kupaca putem e-mailova sa posebnim ponudama i nagradama. Ovo može uključivati posebne popuste, pristup ekskluzivnim prodajama, poklone sa kupovinom ili programe lojalnosti.

Takvi e-mailovi će podstaknuti ponovnu kupovinu i ojačati vezu između vašeg brenda i kupaca. Osim toga, pomoći će vam da izgradite lojalnu bazu kupaca koja će se vraćati vašoj trgovini iznova i iznova.

Možda vas zanima