back to top

Što je aloe vera gel i kako se koristi?

Aloe vera prvobitno se uzgajala u zemljama južne Europe, sjeverne Afrike i Kanarskih otoka, odakle se proširila po cijelom svijetu.

U tradicionalnoj medicini aloe vera gel koristi se tisućama godina, dok se u modernoj medicini koristi i danas, kao sastojak lijekova i kao dodatak prehrani.

Možda ste se pitali zašto je aloja toliko popularna? I u našem podneblju malo je kućanstava koja nemaju barem jednu teglicu s ovom sobnom ili vrtnom biljkom.

Aloja svoju iznimnu popularnost duguje gelu koji se nalazi unutar njezinih mesnatih listova. Ako ste ikada pokušali odrezati list, vjerojatno ste primijetili gusti, ljepljivi, prozirni gel na rezu. Ovaj gel je izuzetnog sastava, koji daje odlične rezultate kako pri ispijanju tako i pri nanošenju na kožu.

Naime, gel aloe vere sadrži čak 250 nutrijenata. Od vitamina i minerala, elemenata u tragovima, preko salicilne i aminokiselina, enzima, šećera, lignina, saponina, biljnih sterola i dr.

U nastavku donosimo više informacija o snažnom aloe gelu, kako biste mogli donijeti informiranu odluku da ga uključite u svoj svakodnevni život i iskusite sve njegove dobrobiti!

aloe vera gel
Što je aloe vera gel i kako se koristi?

Kako se pravi aloe vera gel?

Kako biste osjetili sve zdravstvene dobrobiti aloe, potrebno je konzumirati 100% prirodan sok aloe, bez dodataka umjetnih boja, pojačivača okusa i drugih kemikalija.

Aloe vera gel se dobiva cijeđenjem ili prešanjem iz listova biljke aloe, ali ovaj prirodni sok je nestabilan, kao i većina drugih prirodnih sokova. Kada dođe u dodir s agensima vanjske sredine (mikrobi i bakterije koje su sveprisutne), njegovi sastojci se uništavaju i uništavaju.

Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji prerade prirodnih proizvoda, aloe vera gel moguće je ekstrahirati u sterilnim uvjetima, bez dodavanja vode i pomoćnih sredstava. Na taj način su sačuvani svi biokemijski, nutritivni i zaštitni elementi, a gel aloe vere koji pijete ima isti sastav kao i sam gel koji se nalazi unutar biljke aloe.

Proizvod se može koristiti dvije godine od datuma proizvodnje (ako je neotvoren, može se koristiti u roku od mjesec dana ako je otvoren). Kako bi to bilo moguće, gel je stabiliziran vitaminom C iz papaje, a kora crnog ribiza koristi se kao konzervans.

Dakle, sastav ne sadrži vodu (proizvod nije razrijeđen), alkohol, niti štetne tvari koje bi umanjile njegovu hranjivu vrijednost i učinkovitost. 1l aloe vera gel napitka sadrži 1l gela iz središnjeg dijela biljke.

aloe vera gel
Kako se pravi aloe vera gel?

Koja su pozitivna svojstva aloe vera gela?

Redovitom konzumacijom aloe vera gela osjetit ćete niz dobrobiti. Recimo:

 • Sprječava zatvor i omogućuje redovitu i urednu probavu. Kao rezultat toga, crijevne resice se čiste i bolje apsorbiraju korisne tvari iz hrane koju jedete.
 • Pomaže detoksikaciju tijela. Redovito izbacivanje otpadnih tvari iz tijela pridonijet će boljem funkcioniranju organa i zdravijoj koži.
 • Doprinosi jačanju imuniteta i otpornosti organizma.
 • Stabilizira razinu šećera u krvi i koristan je za preddijabetes i dijabetes tipa 2.
 • Smanjuje upalne procese u tijelu i oksidativni stres, čime štiti od kardiovaskularnih, kancerogenih i brojnih drugih bolesti.
 • Štiti od preranog starenja i izvrsna je nadopuna programu njege protiv starenja.
 • Doprinosi hidrataciji organizma, bez unošenja suvišnih kalorija.
 • Djeluje blago analgetski – smanjuje bol.
 • Poboljšava oralnu higijenu ako se koristi umjesto vodice za ispiranje usta.
 • Djeluje antimikrobno – bori se protiv virusa, gljivica, bakterija i svih drugih uzročnika bolesti.
 • Štiti od UV zračenja – upija čak 20% sunčevih zraka.

Možda vam zvuči nevjerojatno, ali pozitivan učinak aloe vera gela odražava se na funkciju svih organa. Jednako kao što je moćan gel aloe kada ga nanesete na kožu i liječi suhoću, upalu i iritaciju, napitak od gela aloe “popravlja” stvari iznutra.

aloe vera gel
Koja su pozitivna svojstva aloe vera gela?

Kako konzumirati aloe vera gel?

Odlučite li gel aloe vere uvesti u svoju rutinu, trebat će vam otprilike mjesec dana da osjetite njegove blagotvorne učinke – ne očekujte promjene preko noći. Aloe vera gel dostupan je na upit, kao i informacije o mogućim popustima te odgovori na sva ostala pitanja o djelovanju ili sastavu snažnog aloe vera gela.

Gel uvijek trošite prema preporuci proizvođača i nemojte pretjerivati. Preporučena doza je 120 ml dnevno, podijeljena u dvije doze od po 60 ml ili tri doze od po 40 ml. Ako popijete više napitka, mogli biste dobiti grčeve i želučane probleme – gel će djelovati laksativno.

Aloe vera gel prije upotrebe protresti, da se sastojci povežu i sjedine, a nakon otvaranja čuvati u hladnjaku ili na temperaturi do 7 stupnjeva.

beleske.com

Preporuka

Možda vas zanima