back to top

Kako vratiti telefon na tvorničke postavke

Želite saznati kako vratiti telefon na tvorničke postavke, a da nešto ne pođe po zlu?!

Možda želite nekome prodati ili pokloniti svoj telefon, pa vam je potreban reset na tvorničke postavke?

Ili ste primijetili da telefon usporava, pa možda trebate kompletno formatirati sustav telefona kako biste očistili memoriju i malo ga ubrzali.

Stoga, ako niste sigurni kako to učiniti, pažljivo pročitajte sljedeće retke. Na dobrom ste mjestu da saznate sve što vas zanima, a vidjet ćete da to uopće nije teško. Za početak znajte da postoji nekoliko načina za vraćanje telefona u osnovno tvorničko stanje i da to prvenstveno ovisi o operativnom sustavu uređaja koji koristite.

U ovom ću članku objasniti kako svoj telefon vratiti na tvorničke postavke Android, iOS i Windows operativni sustavi. Svaki od ovih operativnih sustava ima svoj princip rada. Stoga vraćanje mobitela na tvorničke postavke nije isto za svaki uređaj.

Prije početka ovog postupka morate znati sljedeće. Vraćanje na tvorničke postavke znači da će svi podaci na vašem mobilnom telefonu biti izbrisani.

Ako prethodno ne spremite sigurnosnu kopiju svih kontakata, slika, glazbe, dokumenata, poruka, videa i svih preostalih datoteka, nema povratka! Oni će biti trajno izbrisani i nećete moći ništa vratiti.

Zašto se telefon vraća na tvorničke postavke

Ako se vaš telefon usporava ili usporava, u mnogim se slučajevima resetiranje može pokazati dobrim rješenjem. Međutim, ako ponovno pokretanje telefona ne pomaže ili je to ozbiljan problem, a telefon i dalje radi sporo, morate ga formatirati.

Najčešći razlozi za vraćanje pametnih telefona na izvorne tvorničke postavke:

 • ne radi dobro
 • postoji kvar, smanjene performanse ili nepoznat problem,
 • usporeni film,
 • za zaštitu osjetljivih i osobnih podataka od zlouporabe (ako telefon pripremate za prodaju ili poklon).

Zašto i kako resetirati telefon

Često se zna dogoditi da telefon zaledi ili dosta uspori, pogotovo kada nam je najpotrebniji. To se može pretvoriti u vrlo neugodan problem, jer smo već navikli spavati s mobitelom! Ipak, srećom ovaj mali problem nije nerješiv!

Samo ponovno pokrenite svoj mobilni uređaj i resetirajte Mr. Vaši kontakti, slike, videozapisi, aplikacije i sve ostalo što pohranite u memoriju i dalje će biti na vašem telefonu, sigurno i netaknuto.

Za ponovno pokretanje telefona samo držite tipku za napajanje oko 30 sekundi. Nakon toga uređaj će se sam pokrenuti i uključiti, a posljedično očekujte nešto brži rad operativnog sustava.

Međutim, ako vaš telefon i dalje radi sporo ili ima problema s radom, morate ga vratiti na tvorničke postavke.

Iako se nedvojbeno radi o ekstremnijoj metodi jer trajno uklanja sve podatke s vašeg uređaja, dobra strana je što je to jedini način da riješite ozbiljne probleme s mobilnim telefonom.

U nastavku pročitajte upute za najlakši i najbrži način vraćanja telefona na tvorničke postavke.

Kako vratiti tvorničke postavke na Androidu

Vraćanje Android telefona npr. (Huawei, Samsung) na tvorničke postavke je relativno lagan posao, a najlakši način je kroz izbornik i opciju postavki. Raspored naredbi u izborniku može se razlikovati od verzije telefona koja se koristi, ali princip i suština rada su isti.

Za vraćanje Android uređaja na tvorničke postavke:

 • kliknite na ikonu postavke
  (postavke) koja se obično nalazi na početnom zaslonu,
 • unutar ove opcije pronađite kategoriju
  Sigurnosno kopiranje i ponovno postavljanje (sigurnosna kopija podataka i reset);
 • zatim odaberite opciju vraćanja na tvorničke postavke ili Vraćanje tvorničkih postavki (povratak na tvorničke postavke);
 • tražit će da unesete svoj PIN kako biste izbrisali sve podatke, a zatim kliknite na Izbriši sve (očistiti sve);
 • kada završite sve ovo, odaberite opciju Resetiraj telefon (resetirati ili ponovno pokrenuti telefon) za pokretanje zadanih naredbi.

Nakon što se Android telefon vrati na tvorničke postavke kao što su Huawei, Samsung, moći ćete vratiti sve podatke na svom telefonu.

kako vratiti telefon na tvorničke postavke
Vraćanje na tvorničke postavke na Androidu

Kako vratiti iPhone na tvorničke postavke

Prethodno sigurnosno kopiranje vrlo je važno i za iOS uređaje jer će formatiranje potpuno izbrisati sve s vašeg iPhonea.

Za vraćanje iPhonea na tvorničke postavke:

 • prvo kliknite na postavke a zatim na ikonu Općenito;
 • pronađite i odaberite opciju Resetiraj;
 • zatim pokrenite postupak odabirom opcije Izbriši sav sadržaj i postavke;
 • telefon će od vas tražiti da ažurirate sigurnosnu kopiju, pa potvrdite klikom na Napravi sigurnosnu kopiju pa izbriši;
 • ako imate pristupnu lozinku, potrebno ju je unijeti, a nakon toga dobit ćete poruku upozorenja s opcijama Izbriši iPhone ili Otkazati. Potrebno je izabrati prvu, na kojoj su slova crvena;
 • potrebno je unijeti i ID lozinku telefona kako bi se radnja potvrdila, a zatim će uređaj pokrenuti zadane funkcije, izbrisati sve i vratiti telefon na tvorničke postavke.
kako vratiti telefon na tvorničke postavke
Tvorničke postavke u sustavu iOS

Windows Phone tvorničke postavke

Postoje dva načina vraćanja Windows telefona na tvorničke postavke. Prva je naredba za jednostavno resetiranje i vraćanje na tvorničke postavke, a druga je Hard Reset. Postoje razlike između ova dva načina, a ja ću sada istaknuti one najvažnije.

Resetiranje i vraćanje na tvorničke postavke kada telefon radi

Za vraćanje vašeg Windows Mobile uređaja na tvorničke postavke:

 • s popisa svih aplikacija odaberite opciju postavke;
 • zatim kliknite na Sustav i na opciju Oko (ili O proizvodu, ako je na srpskom jeziku),
 • sljedeći korak je pronaći opciju Resetirajte svoj telefon ili vraćanje na tvorničke postavke,
 • tada ćete vjerojatno primiti dvije iste poruke upozorenja, kako biste potvrdili da li ste apsolutno sigurni da želite vratiti telefon na tvorničke postavke;
 • oba puta označite potvrdan odgovor i pričekajte da proces završi;
kako vratiti telefon na tvorničke postavke
Tvorničke postavke u Windows phoneu

Tvrdo resetiranje ili resetiranje na tvorničke postavke ako telefon ne radi u potpunosti

Hard Reset za Windows telefone je opcija koja u potpunosti vraća pametni telefon u tvorničko stanje. Postupak je sljedeći:

 • uključiti telefon;
 • pritisnite u isto vrijeme gumbi
  Za smanjenje zvuka (-) i uključivši telefon (Stišavanje glasnoće i napajanje);
 • ne otpuštajte tipke dok ne osjetite vibraciju telefona;
 • kada osjetite vibraciju, tek tada otpustite tipke;
 • zatim odmah nastavite s pritiskom samo tipka za smanjivanje glasnoće dok se na ekranu ne pojavi znak uzvika;
 • kada vidite da se pojavio uskličnik, trebate pritisnuti sljedeće 4 tipke pravilnim redoslijedom: Pojačati ili +, Smanjenje zvuka ili -, paljenje (napajanje), i na kraju opet Smanjenje zvuka (-).

Kako sačuvati podatke na mobitelu

Kao što već znate, cijela interna memorija telefona bit će izbrisana nakon formatiranja (aplikacije, slike, videozapisi, glazba), zajedno s datotekama, postavkama telefona, wifi lozinkama i drugim podacima.

Ali postoji jedna stvar o kojoj nećete morati razmišljati. Jedna briga manje je da se operativni sustav neće vratiti na prethodnu ili stariju verziju.

Ono o čemu trebate brinuti je kako spremiti svoje podatke prije vraćanja na tvorničke postavke, tj. kako napraviti sigurnosnu kopiju.

Stoga s formatiranjem počnite tek kada spremite i prenesete sve fotografije, video formate, glazbu i sve ostalo. Dobra stvar je što postoji nekoliko načina za spremanje svega prije nego što telefonu date željene naredbe.

Podatke ćete najlakše spremiti tako da mobitel iPhone, Huawei, Samsung povežete s računalom ili laptopom, a zatim sve osobne stvari spremite u datoteke.

Također, možete napraviti sigurnosnu kopiju svih podataka u svom telefonu i sve tamo spremiti. Drugi način su aplikacije, koje također prave Back Up ili sigurnosne kopije telefona.

Zaključak

Kao što vidite, postupak formatiranja telefona nije kompliciran. Nadam se da ste u ovom tekstu pronašli korisne informacije koje će vam olakšati razumijevanje funkcioniranja formatiranja telefona.

Također, iskreno vjerujem da sada možete sami napraviti tvornički reset svog mobitela i neće vam trebati ničija pomoć.

Samo pažljivo slijedite sve upute za formatiranje telefona! Na taj način nećete izgubiti svoje podatke i sigurno ćete vratiti svoj telefon na tvorničke postavke.

PREPORUKA

Možda vas zanima