back to top

Neugodni mirisi u kući – odakle dolaze i kako ih se riješiti?

Svakome se barem jednom u životu dogodilo da u domu osjeti neugodan miris koji dolazi iz uređaja, poput perilice rublja, hladnjaka ili usisavača.

Neugodni mirisi u kući mogu se pojaviti iz više razloga. Kućni aparati također zahtijevaju njegu, u čemu mnogi griješe, pa zaborave hranu kojoj je istekao rok trajanja u hladnjaku ili je slučajno usišu, pa zaborave očistiti usisavač i slično.

Međutim, čak i kada se to dogodi, ne brinite. Uz nekoliko praktičnih savjeta, neugodni mirisi koji dolaze iz određenih uređaja zauvijek će biti eliminirani.

neugodni mirisi u kuci
neugodni mirisi u kuci

Kako očistiti hladnjak?

Ovaj kućanski aparat je dobar sluga. Svaka ga kuća posjeduje i bez njega bi vrlo teško funkcionirala. No, to ne znači da se hladnjak zbog obveza mora zanemariti.

Ono što svatko treba učiniti barem jednom mjesečno je čišćenje unutrašnjosti hladnjaka. Ako to ne učinite, može doći do neugodnih mirisa koji se šire prostorijom kad god se otvore vrata uređaja.

Razlozi koji dovode do pojave neugodnih mirisa su različiti. Često se događa da hrana nije pravilno pohranjena.

Događa se da se mnoga pakiranja s hranom ne zatvore dovoljno dobro, pa se hrana prolije, koja nakon nekoliko dana počinje širiti miris iz hladnjaka.

Stavite li u hladnjak posuđe koje ima jači miris, poput roštilja, graha ili luka, obavezno ih dobro zamotajte u foliju ili zdjelu s poklopcem.

Drugi razlog je pokvarena hrana zbog isteka roka trajanja. Povremeno pratite pakiranje kada namirnici istekne rok trajanja i na vrijeme je izvadite iz hladnjaka.

No, bez obzira na ove okolnosti, ovaj uređaj treba povremeno čistiti čak i kada nema problema. Najbolji prirodni način čišćenja unutrašnjosti hladnjaka je čišćenje limunovim sokom.

Kemikalije se ne preporučuju za čišćenje mjesta gdje se kasnije odlaže hrana, pa trik s limunovim sokom i vodom uvelike pomaže.

Također, mješavinom octa i sode bikarbone postići ćete izvrstan učinak. Za ugodniji miris unutra možete dodati i zrna kave ili iskorištene vrećice filter kave.

neugodni mirisi u kuci
Neugodni mirisi u kući.

Perilica posuđa kao uzrok neugodnih mirisa

Neugodni mirisi obično dolaze s mjesta gdje ima puno vlage. Perilica posuđa ponekad može biti potencijalni uzrok ovih neugodnih mirisa.

Komadi hrane koji se nakupljaju u stroju mogu uzrokovati razvoj bakterija. Iz tog razloga trebate povremeno provjeravati jesu li ostaci hrane zadržani i pokupiti ih.

Kako biste olakšali posao, možete se pobrinuti da stroj ima program samočišćenja koji s vremena na vrijeme uključite.

Tu su i sredstva za osvježavanje perilica posuđa, najbolje bi bilo konzultirati se na prodajnom mjestu pri kupnji stroja. Ako to ne pomogne, možete se obratiti vodoinstalateru koji bi očistio odvodne cijevi.

neugodni mirisi u kuci
Neugodni mirisi iz perilice rublja

Neugodni mirisi iz perilice rublja

Još jedno mjesto gdje se svakodnevno stvara velika količina vlage je perilica rublja. Zbog stalne oscilacije temperature vode, ali i korištenja raznih deterdženata za rublje, u ovom uređaju se često razvijaju bakterije koje kasnije uzrokuju neugodne mirise.

Pravilno održavanje ovog uređaja spriječit će njihovo pojavljivanje.

Održavanje perilice rublja je vrlo jednostavno:

  • Redovito provjeravajte ladice za deterdžent i uklanjajte sve naslage koje su se tamo nakupile;
  • Očistite gumu na bubnju perilice. Često se događa da se tu skupljaju razne sitnice koje se nalaze u praonici;
  • Redovito čistite filtere;
  • Povremeno pokrenite stroj – okrenite prazan stroj za 90 stupnjeva uz dodatak sredstva za uklanjanje kamenca.

Prilikom korištenja perilice savjetuje se da oprano rublje ne stoji dugo u bubnju, kao i da se nakon pranja vrata perilice ostavlja otvorena dok se unutrašnjost potpuno ne osuši.

Unutrašnjost povremeno možete prebrisati limunovim sokom, octom i sodom bikarbonom.

Usisavač i neugodan miris

Pravilna higijena kuće podrazumijeva i redovito čišćenje podova, što se ne može zamisliti bez usisavača. Čisti podovi omogućit će vašim mališanima sigurnu igru ​​i zabavu.

Osim usisavača, podove je potrebno povremeno ribati čistom krpom za trčanje ili krpom, pomoću peralice za pod.

Većina ljudi uglavnom pribjegava korištenju usisavača jer štedi puno vremena, nema čekanja da se pod osuši, klečanja i pranja krpe.

No, zbog česte uporabe iz ovog uređaja se mogu pojaviti neugodni mirisi, a to je ono što kvari dojam čiste kuće.

Rješenje za ovaj problem je jednostavno: redovito praznite vrećicu ili zdjelu na usisavaču. Događa se da slučajno usisate komad hrane, a kada se sve to pomiješa s prašinom, pojavi se miris koji kvari užitak.

Iz tih razloga, usisavač treba čistiti nakon svakog ili svakog drugog čišćenja stana. Redovito provjeravajte cijevi usisavača, osim što ćete otkloniti svaku mogućnost pojave neugodnih mirisa, produžit ćete i vijek trajanja uređaja bez kojeg kućanstvo ne može funkcionirati.

Neugodan miris: Dodatni savjeti

Uz redovitu kontrolu kućanskih aparata, redovito održavanje kućanstva pridonijet će ugodnoj atmosferi u vašem domu.

Prljavo rublje odložite na za to predviđeno mjesto, a s vremena na vrijeme provjeravajte odvodne cijevi u kupaonici i kuhinji.

Ne zaboravite da je ovo vaša najvažnija oaza u kojoj provodite najviše vremena u dragocjenim trenucima sa svojom obitelji.

resilako.com

Preporuka

Možda vas zanima